اخطار‌های زیر رخ داد:
Warning [2] count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable - Line: 865 - File: showthread.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/showthread.php 865 errorHandler->error




 


امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

روشنگري چيست؟

#1
چكيده:
در اين نوشتار، روشنگري و تاريخچه و مؤلفه‏ هاي برجسته آن بررسي شده است؛ مؤلفه‏ هايي هم چون انسان ‏گرايي، تساهل و مدارا، حقوق بشر و... . روشنگري، كه به ‏تدريج در قرن هجدهم ميلادي به صورت فرآيندي پرتكاپو و تأثيرگذار درآمد، به ‏طور عمده در فرانسه، انگلستان و آلمان ظهور كرد. نامداران بزرگ روشنگري عبارت بودند از بيكن، مونتسكيو، دكارت، لاك، نيوتن، ولتر، روسو، ديدرو، دالامبر، هولباخ و كانت. در ميان طيف گسترده كوشندگان روشنگري، هم فيلسوفان تجددگرا جاي مي‏گرفتند، هم انديشه‏ وران الهي و هم اديبان، شاعران و خطيبان. در فرآيند روشنگري، جايگاه و حقوق انسان، خرد خود بنياد، خود انديشي، نقادي، دانش تجربيِ بر پايه مشاهده و آزمايش، و استقلال دو نهاد دين و سياست از يكديگر مورد تأكيد قرار گرفت. نوانديشان ديني و سياسي، بر شكاكيت و پرسش گري نقادانه در حوزه دين و اخلاق نيز تأكيد مي‏ كردند. بي ‏ترديد، تلاش‏ هاي انديشه‏ وران در سايه ‏سار آزادي ‏هاي مدني در انگلستان، به غنا و فربهي فرآيند روشنگري افزود. در آلمان، روشنگري سيمايي متفاوت از فرانسه و انگلستان داشت. انديشه وران آلماني، بدون اعتناي جدي به يافته‏ هاي فلسفه تجربي، بيشتر با آرا و انديشه ‏هاي انتزاعي و نظري سرگرم بودند. در قرن نوزدهم ميلادي، پرچم انديشه روشنگري در دستان هگل و هاينه و انگلس و ماركس قرار گرفت. در قرن بيستم، انديش منداني هم چون آدورنو و هور كهايمر به باز انديشي در نظريه روشنگري پرداختند و به اين نتيجه دست يافتند كه ايده‏ هاي روشنگري، چون آزادي، حقيقت، انسان‏گرايي و مدارا، از گوهر خويش تهي گشته است. لو كاچ و مار كوزه نيز در شمار بازنگران نظريه روشنگري در قرن بيستم قرار دارند.
مفهوم روشنگري
روشنگري چيست؟ آندرآس ريم (1749 ـ 1807 م) فيلسوف الهي پروتستان، در تعريف روشنگري گفته است: «اصلاح مفاهيم براساس موازين حقيقت ناب». كانت، روشنگري را «خروج آدمي از نابالغيِ به تقصير خويشتن خود» تعريف مي‏ كند و نابالغي را «ناتواني در به ‏كار گرفتن فهم خويشتن بدون هدايت ديگري» مي‏ داند. به اعتقاد كانت، «خود انديشيدن» اصل بنيادين روشنگري است. از تعريف كانت برمي ‏آيد كه او تفكر مستقل و پويا را اساس روشنگري مي‏ داند. تفكر مستقل و پويا، در گرو آزادي انديشه است. انديشمندان روشنگري براي اين مفهوم هيچ‏ گونه حد و مرزي قائل نيستند. آنان معتقدند كه در پرتو روشنگري بايد همه چيز را مشاهده كرد و شناخت. روشنگري در پرسش از ماهيت چيزها، چنان‏كه گفتيم، هيچ ‏گونه محدوديتي را به رسميت نمي ‏شناسد. بنابراين پرسش ‏هاي روشنگري، همه پرسش ‏هاي فلسفي هستند كه به‏ طور هم‏زمان، حقايق مسلم و اصول ثابت و بديهيات و حتي خود فلسفه را به چالش مي ‏گيرند و در پي يافتن پاسخ ‏هايي به‏ سر مي‏ برند كه همگي حول محور مسائل انسان دوران جديد است.
پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

پیام‌های داخل این موضوع
روشنگري چيست؟ - bOoOoOy - 17-12-2014، 16:19

موضوعات مرتبط با این موضوع...
  منظور از صله يا قطع رحم چيست؟
  راههای مبارزه با هواهای نفسانی چيست؟
  مفاد قرارداد صلحنامه امام حسن(علیه السلام) با معاویه چيست؟
  حقيقت چيست؟؟؟
Rainbow تفاوت امام و پيامبر در چيست؟
  صندوق حضرت موسي ـ عليه السّلام ـ در كجا است و محتواي آن چيست؟
  حکم استفاده از لنزهاي رنگي براي زنان چيست؟
  لواط چه گناهي است و عواقب آن از نظر ديني چيست؟
  منظور از خدا يعني چه ؟ تعريف خدا چيست ؟

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 2 مهمان