اخطار‌های زیر رخ داد:
Warning [2] count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable - Line: 865 - File: showthread.php PHP 7.4.33 (Linux)
File Line Function
/showthread.php 865 errorHandler->error




 


امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

لومپن‌ها در خدمت اهداف رضاخان

#1
رضا خان قبل از آنكه رضا شاه شود ، چه در هنگام وزارت و چه در هنگام نخست وزیری ، به مانند هر گروه قدرت طلبی در ایران آن روز ، به نحو گسترده ای از لومپن ها برای نیل به اهداف خود ، كه مهم ترین آن تغییر سلطنت در ایران بود ، استفاده می كرد.

لومپن‌ها در خدمت اهداف رضاخان

بكارگیری لومپن ها در جریان جمهوری خواهی : مهمترین جریانی كه سردار سپه در آن از وجود لومپن ها استفاده زیادی كرد ، ماجرای جمهوری خواهی اش بود. عبدالله مستوفی ، به عنوان یكی از شاهدان عینی این واقعه می نویسد :

 « ... در بعد از ظهر روز 5 شهریور در دیوان محاكمات مالیه ، مشغول كار بودیم كه یك مرتبه صدای جنجال و هیاهوی زیادی از بیرون شنیده شد . این ملت بود كه جمهوری می خواست . پس از پایان كار ، هنگام عصر برای دیدن این دستجات و تماشای این جمهوری خواهی مصنوعی ، عمداً پیاده از خیابان های لاله زار ، شاه آباد و جلو مجلس و خیابان نظامیه آمدم ، در بین راه جمعیت های دویست ، سیصد نفری كه درمیان آنها بچه لات هایی هم مشاهده می شدند ، دیدم . اینها بیرق های سرخی در دست گرفته و عده ای هم پیراهن سرخ در دست داشتند و گروهی نیز در اتومبیل هایی كه به نوارهای پهن سرخ مزین بود ، در خیابان ها گردش می كردند . » ( مستوفی ، 1371 ، ص 589 ) .

در تهران نیز این عناصر واپس گرا و تطیع شده ولگرد ، هر روز دكان ها و بازار را غارت می كردند . به همین دلیل مخالفت ها ، از جانب گروه های مختلف به ویژه روحانیون ، علیه نظام جمهوری تشدید شد . در كاخ رضاخان هم ، جمعی از سیاسیون و نویسندگان قلم به مزد و بادمجان دور قاب چین مكرراً رفت و آمد كرده و برای جمهوری نقشه ها می كشیدند . ( دلدم ، 1371 ، ص 187 )


در تهران نیز این عناصر واپس گرا و تطیع شده ولگرد ، هر روز دكان ها و بازار را غارت می كردند

به هرحال ، روز شنبه دوم مهر ، سردار سپه و طرفدارانش كه اكثریت كامل مجلس را داشتند ، فكر می كردند كار جمهوری پایان یافته و حتماً از تصویب مجلس می گذرد . در این میان عده ای از نظامیان لباس شخصی پوشیده و به نفع جمهوری به تظاهرات پرداختند ( مدرس ، 1374 ، ص 152 ) . همچنین دسته بزرگی از چاله میدان  ، به رهبری حاجی شیخ عبدالحسین خرازی ، با بیرق های سفید كه روی آن نوشته شده بود : " اراده ملت است ، ما جمهوری نمی خواهیم " ،  به همراهی جمعی از روحانیون ، از خیابان های اسماعیل بزار و بازار ، وارد مسجد شاه شدند . همچنین از سایر كوی های تهران ، دسته های بزرگ دیگر به آنها ملحق شده ، جمعیت عظیمی تشكیل و به طرف بهارستان به حكومت در آمده و سپس وارد مجلس شدند ، درحالی كه صحن مجلس و میدان بهارستان مملو از جمعیت در توپخانه بود . ( بهار ، 1363 ، ص 45 ) .

لومپن‌ها در خدمت اهداف رضاخان

در این گیرو دار ، دسته كوچكی از اوباش كه توسط رضا خان تجهیز شده بودند با چوب و چماق و علم و كتل و سردادن شعارهایی از قبیل زنده باد جمهوری ( دلدم ، 1371 ، ص 198 ) ، عربده گویان وارد مجلس شدند . اینها كه تعدادشان چند صد نفر بیش نبود ، از مردم كتك خورده و از مجلس بیرون رانده شدند ( بهار ، 1363 ، ص 46 ) .  این جماعت مزدور كه در زمان محمد علی شاه نیز به شهر خواسته شده بود تا به مجلس بریزند ، از ورامین دعوت شده بودند .

 

جنگ قدرت بین رضا خان و قوام و بكارگیری اراذل و اوباش :  با تصدی وزارت جنگ توسط رضا خان ، و خود سری های او مبنی بر اختصاص دادن نزدیك به نیمی از بودجه كشور به ارتش ، برخی از روحانیون به ویژه مدرس و همچنین فئودال های بزرگ كشور ، از جمله قوام ، احساس خطر نموده و ناخرسند بودند . رضا خان كه می دید پشتیبانی اكثریت مجلس را از دست داده است و قوام و مدرس با كمك دربار و شاه می توانند او را از این مقام به زیر كشند ، تاكتیك خود را تغییر داده و از طریق مزدوران خود اعلام كرد كه ناگزیر است در پی دسیسه ها علیه خودش ، استعفا كند . در همان حال به فرمان رضا خان ، چپاول و غارت و آدم كشی در تهران توسط اوباش سازمان داده شد ، تا از این طریق به مردم عامی بفهماند كه با رفتن او نظم و امنیت شهر نیز از بین خواهد رفت .


در این گیرو دار ، دسته كوچكی از اوباش كه توسط رضا خان تجهیز شده بودند با چوب و چماق و علم و كتل و سردادن شعارهایی از قبیل زنده باد جمهوری ( عربده گویان وارد مجلس شدند

موقعیت كابینه قوام در اثر وضع دشوار اقتصادی كشور و بی اعتمادی توده های مردم و از جمله اعتصاب معلمان تهران و كارمندان شهرهای دیگر به خاطر عقب افتادن دستمزدهای چند ماهه خود ، لرزان و نا استوار بود . همه اینها دست در دست هم داده و زمینه را برای استعفای قوام در چهارم تیرماه 1302 فراهم ساخت . وی در واپسین دم كوشید كه جنگ های خیابانی به راه انداخته و برای برخورد با مخالفان و همچنین اوباش رضاخان ، در تهران حكومت نظامی برقرار كند ، اما موفق نشد و نهایتاً كابینه او سقوط كرد . ( زاده محمدی ، 1385 ، ص 75)

به این ترتیب رضاخان با استفاده از بی اطلاعی و نا آگاهی مردم ، تحریك احساسات آنها ، حمایت لومپن های مزدور و همچنین سوء استفاده از اوضاع نابسامان كشور ، توانست موقعیت خویش را بیش از پیش تحكیم بخشد. 

لومپن‌ها در خدمت اهداف رضاخان



اوباش در جریان استیضاح رضا خان : جبهه مخالفان ، هنگامی به استراتژی جدید رضا خان برای قبضه كامل قدرت پی برد كه دیگر كار چندانی از آنان بر نمی آمد . در مرداد ماه 1303 لایحه ای كه شخص نخست وزیر را به علت قیام و اقدام برضد قانون اساسی مشروطه استیضاح می كرد ، به مجلس تقدیم شد و در شرایطی بحرانی به بحث گذارده شد .( كاتوزیان ، 1379 ، ص 134 ) . در روز استیضاح ، كه در تاریخ 27 مرداد ماه 1303 تعیین شده بود ، نظامیان پیرامون مجلس جمع شده و بسیاری از افراد حاضر در آنجا را با چوب ، چماق ، چاقو و ششلول مجهز كرده بودند تا به محض ورود نمایندگان اقلیت به مجلس كه طرح استیضاح را داده بودند ( حایری زاده ، مدرس ، بهار ، اخگر ، عراقی ، زعیم ، كازرونی ) ، به آنها هجوم ببرند . البته تا حدی هم در كار خود موفق شدند ، تا جایی كه چماق به دستان اجیر شد. به مدرس ، حایری و كازرونی حمله كردند و با مشت و چوب ضرباتی بر آنها وارد كردند ، به طوری كه كازرونی در خانه اش افتاد و نتوانست در جلسه عصر حاضر شود . ضارب مدرس نیز فردی به نام نایب چلوی بود كه در نزدیك مدرسه سپهسالار به او شدیداً توهین كرد ( بهار ، 1363 ، صص 137 – 135 ).

پس از زد و خورد هایی كه داخل و خارج از مجلس میان موافقان و مخالفان رخ داد ، سرانجام به واسطه قدرت اكثریت و بیم جانی برخی نمایندگان مخالف ، استیضاح پس گرفته شد .

برخورد دوگانه رضا شاه با لومپن ها : در مباحث قبلی توضیح دادیم كه رضاخان قبل از پادشاهی نهایت بهره برداری از اراذل و اوباش و لوطی و در نهایت لومپن ها به عمل آورد بطوری كه در هنگام نخست وزیری از این گروه ها برای تبلیغ خود و بر ضد احمد شاه استفاده كرد و به این وسیله زمینه افكار عمومی را برای به قدرت رسیدن خود فراهم می كرد . اما جالب این كه پس از رسیدن به تاج و تخت ، تحت تاثیر دو عامل ، دست از حمایت آنها برداشت :

یكی ، تجربیاتی كه در این زمینه كسب كرده بود ، بدین معنی كه خود قبل از رسیدن به قدرت ، به عینه دیده بود كه هر حزب و گروهی با استخدام آنها به راحتی می تواند به مقاصد خود دست یافته و حتی دولت را ساقط كند . دیگری ، تاكید او بر تشكیل یك حكومت مركزی قدرتمند كه بر تمام كشور مسلط باشد .

زمانی كه نهادهایی چون نظمیه و ژاندارمری مسئول برقراری نظم و امنیت در كشور شدند ، از یك طرف به نفوذ و عرض اندام لوطی ها ، داش مشدی ها و به طور كلی لومپن ها كه ادعای حفاظت از ناموس ، جان و مال مردم ، به ویژه هم محلی های خود را داشتند خاتمه داده شد و از طرف دیگر ، فعالیتشان تحت كنترل قدرت مركزی قرار گرفت . چون شرایط محیطی و اجتماعی رشد و تكثیر آنها مهیا نبود ، تا حدودی جلو فعالیت آنها در جامعه نیز گرفته شد . ( زاده محمدی ، 1385 ، ص 69 ).
لومپن‌ها در خدمت اهداف رضاخان


پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

پیام‌های داخل این موضوع
لومپن‌ها در خدمت اهداف رضاخان - # αпGεʟ - 14-08-2014، 15:31


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان