13-02-2014، 21:00

46. دوازده چیز از آداب غذا خوردن بوده و بر هر مسلمانى لازم است كه از آنها اطلاع داشته باشد ، چهار چیز آن واجب ، و چهار چیز دیگر سنت ، و چهار مورد باقىمانده از ادب و اخلاق است . اما چهار امر لازم : شناسایى منعم ، خشنود بودن به آنچه روزى گردیده ، نام خدا را بر زبان جارى كردن و شكرگزارى در برابر نعمتى كه عطا شده است .
و چهار امرى كه سنت است : وضو گرفتن پیش از شروع به غذا ، نشستن بر طرف چپ ، غذا خوردن با سه انگشت و لیسیدن انگشتان مىباشد . و چهار امرى كه از آداب و اخلاق است : خوردن از غذاهاى جلوى خودش ، كوچك برداشتن لقمه ، خوب جویدن غذا و كم نگاه كردن به صورت دیگران مىباشد .
(من لا یحضره الفقیه ، ج 3 ، ص 227 ، ح 38)
-----------------------------------------
47. شوخى كردن حرمت و احترام را از بین مىبرد .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 113)
48. كار نیك آن است كه در انجامش درنگ نشود ، و بعد از انجام آن منت نگذارند .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
49. قدر نعمتهاى پروردگار تا موقعى كه پابرجاست مجهول و ناشناخته است ، و زمانى شناخته مىشود كه از دست رفته باشد .(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
50. كسى كه در دلش هوایى جز خشنودى خدا خطور نكند، من ضمانت مىكنم كه خداوند دعایش را مستجاب كند.(كافى ، ج2 ، ص62 )
51. هنگامى كه مستحبات به واجبات ضرر برسانند ، آنها را ترك كنید.
(تحف العقول ، ص 236)
52.سه چیز مردم را هلاك مىكند : تكبر ، حرص و حسد . چون تكبر دین انسان را از بین مىبرد و شیطان هم به واسطه تكبر ملعون و منفور شد ، و حرص دشمن نفس انسان است و حضرت آدم به سبب حرص از بهشت رانده شد ، و حسد راهبر بدى و بدبختى است و به سبب حسد قابیل برادرش هابیل را كشت .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 111)
53. علم و دانش خود را به مردم یاد بده و علم دیگران را یاد بگیر تا بدین وسیله هم علم خود را محكم و استوار كنى و هم آنچه نمىدانى بیاموزى .
54. فقط به دیدار كسى برو كه یا به عطا و بخشش او امیدوار باشى و از قدرت او بترسى ، یا از علم او استفاده كنى ، یا به بركت دعاى او امیدوار باشى ، و یا از خویشان تو باشد.
55. ظالمى شبیهتر از حسود به مظلوم ندیدهام .
56.آنچه از امور دنیوى را كه طلب كردى ولى به دست نیاوردى ، فراموش كن .
57. هر كس را كه خداوند توفیق دعا كردن بدهد ، باب اجابت را برایش باز مىكند و هر كس را كه توفیق طاعت و عبادت دهد ، باب قبول را برایش باز مىكند و هر كس را كه توفیق شكرگزارى دهد ، باب افزایش نعمتها را برایش باز مىكند.
58. به امام مجتبى - علیه السلام - عرض شد : اى پسر پیامبر خدا در چه حالى هستى ؟
فرمود : خدایى دارم كه بر من مسلط است ، و آتش جهنم در پیش روى من است ، و مرگ مرا مىخواند ، و حساب آخرت مرا احاطه كرده است ، و در قید و بند اعمالم هستم ، نمىتوانم آنچه را كه دوست دارم به دست آورم و آنچه را دوست ندارم از خود دور كنم چون انجام امور به دست دیگرى است.
اگر بخواهد ، مرا عذاب مىكند و اگر بخواهد ، مرا مىبخشد. پس كدام فقیر و محتاجى است كه محتاج تر از من باشد ؟
59. وعده دادن آفت كرم و بخشش است ، و چاره آن انجام و اتمام بخشش است .
60.براى مجازات در خطاها و لغزشها عجله نكن ، و بین خطا و مجازات براى عذرخواهى فرصتى باقى بگذار.
61. مصیبتها و ناملایمات كلیدهاى پاداش و ثواب هستند.
62.نعمت،امتحان و آزمایش الهى است. پس اگر شكر كردى ، نعمت است و اگر ناسپاسى كردى ، به غضب و خشم الهى تبدیل مىشود.
63. از بهره زبانت همان مقدار براى تو كفایت مىكند كه راه هدایتت را از گمراهى روشن كند.
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 114)
64.از تفكر و تعقل غافل نشوید ، زیرا تفكر حیات بخش قلب آگاه و كلید درهاى حكمت است.
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 115)
65.اى پسر آدم، از زمانى كه از مادر زاییده شدى مشغول نابود كردن عمر خود بودهاى ، پس از باقىمانده عمر خود براى آینده ( عالم آخرت ) ذخیره كن ، به درستى كه مؤمن از این دنیا زاد و توشه برمىگیرد و كافر خوشگذارنى مىكند.
و بعد این آیه را تلاوت فرمودند: " و زاد و توشه برگیرید ، به درستى كه بهترین توشه تقوى است ".(كشف الغمه ، ج 1 ، ص 572)
66.آماده سفر آخرت شو و قبل از فرارسیدن مرگ زاد و توشه خود را فراهم كن ، و بدان كه تو در حالى دنیا را مىطلبى كه مرگ ، تو را مىطلبد ، و امروز غم و اندوه فردا را نداشته باش ، و بدان كه هر چه از مال دنیا بیشتر از غذا و خوراك خود به دست آوردى در حقیقت آن را براى دیگران ذخیره كردهاى ، و بدان كه اموال حلال دنیا مورد محاسبه قرار خواهد گرفت و اموال حرام دنیا عقاب و مجازات دارد و در اموال شبهناك و مشكوك سرزنش هست.
پس دنیا را مانند مردارى فرض كن و آن مقدار از آن برگیر كه تو را كفایت كند ، پس اگر حلال باشد تو زهد ورزیدهاى و اگر حرام باشد گناهى مرتكب نشدهاى چون به مقدار اضطرار و ناچارى استفاده كردهاى آنچنان كه از مردار به هنگام ناچارى استفاده مىشود ، و اگر در آن عتاب و سرزنش باشد ، سرزنشى كم و آسان خواهد بود.
(بحار الانوار ، ج ، 44 ، ص 139)
67.براى دنیایت آنچنان رفتار كن كه گویا براى همیشه زندهاى ، و براى آخرتت چنان رفتار كن كه گویا فردا خواهى مرد.
(بحار الانوار ، ج ، 44 ، ص 139)
68. اگر به خاطر نیازى مجبور شدى با مردى دوست و همنشین شوى ، پس با كسى دوست شو كه وقتى با او همنشینى مىكنى ، موجب زینت تو باشد و هنگامى كه به او خدمتى كردى ، از تو حمایت كند و هنگامى كه از او در خواست كمك كردى ، تو را یارى كند و اگر سخنى گفتى ، سخن تو را تصدیق كند و اگر حمله كردى ، هجوم تو را قوت بخشد و اگر چیزى طلب كردى ، تو را یارى كند و اگر نقصى از تو آشكار شد ، آن را بپوشاند و اگر نیكى از تو دید ، آن را به حساب آورد.
(بحار الانوار ، ج 44 ، ص 139)
69.هر كس قرآن بخواند ، یك دعاى مستجاب براى او مىباشد كه یا فورا اجابت مىشود و یا با تأخیر.
(بحار الانوار ، ج 92 ، ص 204)
70. امام حسن ( ع ) : پیامبر خدا فرموده است : هر كس آیة الكرسى را بعد از نماز واجب بخواند ، تا نماز بعد در پناه و حفاطت خداست.
(مجمع الزوائد و منبع الفوائد ، ج 10 ، ص 102)
71. هر روزهدارى هنگام افطار یك دعاى اجابت شده دارد . پس در اولین لقمه افطار بگو : به نام خدا ، اى خدایى كه آمرزش تو فراگیر و وسیع است ، مرا ببخش.
(اقبال الاعمال ، ص 116)
72.امام حسن ( ع ) : پیامبر خدا فرموده است : كسى كه بعد از خواندن نماز صبح در همان محل بنشیند و مشغول ذكر خدا شود تا خورشید طلوع كند ، براى او پرده و مانعى از آتش عذاب الهى خواهد بود.
(تیسیر المطالب ، ص 350)
73.به درستى كه هر كس طالب عبادت باشد ، خود را براى آن آراسته و پاك مىكند.
(تحف العقول ، ص 236)
74.سزاوار مرد روزهدار این است كه ریشش را رنگ كرده و لباسش را خوشبو كند ، و سزاوار زن روزهدار این است كه موى سرش را شانه كرده و لباسش را خوشبو كند.
(الخصال ، ص 61)
75. از پدرم شنیدم كه پیامبر خدا فرموده است : هر كس در قضاى حاجت برادر دینى خود كوشش كند ، مانند این است كه نه هزار سال خدا را عبادت كرده باشد در حالى كه روزها روزه و شبها مشغول عبادت باشد.
(الفقیه ، ج 2 ، ص 189)
76. زكات دادن هرگز موجب كم شدن مال نمىشود.
(دعائم الاسلام ، ج 1 ، ص 246 - 264)
77.از پروردگارم شرم مىكنم از اینكه ملاقات كنم او را و حال آنكه من پیاده به زیارت خانه او نرفته باشم.
(حلیة الاولیاء ، ج 2 ، ص 37)
78. به حضرت عرض شد چرا شما هرگز نیازمندى را ناامید بر نمىگردانید، اگر چه سوار بر شتر باشید ؟ فرمود : خود من هم محتاج و نیازمند درگاه خداوند هستم و دوست دارم كه خداوند مرا محروم نگرداند و شرم دارم در حالى كه نیازمند هستم ، نیازمندان را ناامید كنم.
عادت خداوند این است كه نعمتهایش را بر من ارزانى بدارد و عادت من هم این است كه نعمتهایش را به بندگانش عطا كنم ، و مىترسم كه اگر از این عادت خود دست بردارم خداوند هم دست از عادت خود بردارد .
(نور الابصار ، ص 123 - كنز المدفون ، ص 434)
79. وقتى یكى از شما دوستش را ملاقات مىكند ، باید جاى نور در پیشانى او را ببوسد.
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 110)
80. آنكس كه مرگش فرا رسیده ، مهلت مىطلبد تا گذشته را جبران كند و آنكس كه مرگش فرا نرسیده و براى عمل صالح فرصت دارد ، امروز و فردا مىكند.
(تحف العقول ، ص 236)
81.اى كسانى كه اهل خوشگذرانى و لذات دنیا هستید ، بدانید كه این لذات باقى ماندنى نیست ، و مغرور شدن به سایهاى كه زوال پذیر است ، حماقت است.
(اعلام الدین ، ص 241)
82. بیشترین عفو و بخشش كریم وقتى است كه خطاكار نتواند براى خطاى خود عذرى بیاورد.
(اعلام الدین ، ص 297)
83. كسى كه خدا را بشناسد ، او را دوست مىدارد و كسى كه دنیا را بشناسد ، در آن زهد مىورزد . و شخص مؤمن عمل لهو و بیهوده انجام نمىدهد مگر وقتى كه غافل مىشود ، و هنگامى كه متوجه كار بیهوده خود شد ، محزون مىگردد.
(تنبیه الخواطر و نزهة النواطر ( مجموعه ورام ) ، ج 1 ، ص 52)
84. كسى كه بندگى خدا كند ، خداوند همه چیز را بنده او مىكند.
(تنبیه الخواطر و نزهة النواطر ( مجموعه ورام ) ، ج 2 ، ص 108)
85. كسى كه كارهاى نیك خود را مىشمارد ، احسان و كرامتش را از بین مىبرد .
(بحار الانوار ، ج 74 ، ص 417)
86.از آن حضرت در باره سكوت سؤال شد ، فرمود : سكوت پرده نادانى و زینت آبرو و عزت است و كسى كه سكوت مىكند راحت و آسوده ، و همنشین او در امان است .
87. مردى از امام حسن ( ع ) درخواست راهنمایى كرد . امام ( ع ) به او فرمودند :مرا ستایش نكن كه نسبت به خودم از شما آشناترم ، و دروغگو هم نشمار كه نظر دروغگو بىارزش است ، و نزد من غیبت هیچ كس را نكن .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 109)
88. اى پسر آدم از اعمال حرام دورى كن تا شخص عابدى باشى ، و به آنچه خداوند روزى تو كرده خوشنود و راضى باش تا بىنیاز باشى ، و حق همسایگى را در باره همسایهات مراعات كن تا مسلمان باشى ، و آنچنان با مردم رفتار كن كه دوست دارى با تو رفتار شود تا شخص عادلى باشى .
(بحار الانوار ، ج 78 ، ص 112)
89. از آن حضرت سؤال شد زندگى چه كسى از همه بهتر است ؟ فرمود : كسى كه مردم را در زندگى خود شریك كند.
(تاریخ یعقوبى ، ج 2 ، ص 215)
90. دست نیافتن به نیازمندیها بهتر از درخواست آن از نااهلان است .
91. بداخلاقى بدتر از بلا و مصیبت است .
92. اى اهل كوفه بدانید كه صبر و شكیبایى زینت است ، و وفاى به عهد جوانمردى است ، و عجله و شتابزدگى كمخردى است ، و كمخردى ضعف است ، و همنشینى با فرومایگان موجب ننگ و رسوایى است ، و رفت و آمد با هرزگان و گناهكاران موجب شك و بدگمانى است.(ترجمة الامام الحسن ، ص 167)
----------------------------------------
93.ما تجربه كردیم و تجربه كنندگان نیز تجربه كردند ، ولى چیزى مفیدتر از وجود صبر و پرضررتر از نبود صبر ندیدیم . با صبر همه امور اصلاح مىشود و چیزى جاى آن را نمىگیرد .
(شرح نهج البلاغه ، ابن ابى الحدید ، ج 1 ، ص 319)
94. هیچ حقى كه باطلى در آن نباشد مانند مرگ ندیدم كه شبیهتر باشد به باطلى كه حقى در آن نیست.(شرح نهج البلاغه ، ابن ابى الحدید ، ج 18 ، ص 311)
95. امام حسن مجتبى - علیه السلام - به هنگام ورود به مسجد سر را به طرف آسمان بلند مىكرد و مىفرمود : پروردگارا ! مهمان تو جلو درب خانهات ایستاده است.
اى نیكوكار ! بنده گناهكار و بدرفتار به درگاهت شتافته ، از زشتىهایى كه مرتكب شده به خاطر زیبایىهایى كه در نزد توست درگذر ، اى بخشنده و كریم .
بحار الانوار ، ج 43 ، ص