22-10-2014، 15:51
ژئومورفولوژی مدرن به مطالعه و بررسی فرایندهای مختلف تغییردهندهی چهره زمین میپردازد. پیشرفتها در زمینه تاریخ زمینشناسی زمین، ژئومورفولوژیستها را قادر ساخته تا بتوانند مقیاسهای زمانی زمینشناختی که در آن فرایندهای ژئومورفولوژیک صورت میگیرد را اندازهگیری نمایند.[۲۱][۲۲] همچنین استفاده از تکنیکها و ابزارهای نوین مانند GPS، مدلهای رقومی تهیه شده از تکنیکهای سنجش از دور و اسکن لیزری امکان مطالعه کمّی این فرایندها را فراهم ساخته است.[۲۳] از مدلسازی و شبیهسازیهای رایانهای نیز برای بررسی نحوه عمل این فرایندها در طول زمان استفاده میشود.
بهطور کلی فرایندهای ژئومورفولوژی شامل سه مرحله تولید رسوبات توسط هوازدگی و فرسایش، حمل و جابهجایی این رسوبات و سرانجام تراکم و نهشتهشدن این رسوبات میباشد. هرچند بهطور کلی جابهجایی مواد از سرزمینهای مرتفع به سرزمینهای پست صورت میگیرد، مراحل سهگانهی تولید، حمل و تراکم رسوبات اغلب بهصورت پیوسته و نزدیک بههم در چشماندازهای ژئومورفولوژیکی صورت میگیرد.
ماهیت فرایندهایی که توسط ژئومورفولوژیستها بررسی میشود، کاملاً به چشماندازها و لندفرمهای مورد بررسی و زمان و مقیاس آنها بستگی دارد. با این وجود فرایندهایی که در این قسمت بیان میشود لیستی از فرایندهایی که در تغییر عناصر چشماندازها دخالت دارند را فراهم میسازد.
فرایندهای اولیهی تشکیلدهنده بیشتر عوارض توپوگرافی سطح زمین شامل باد، امواج دریا، انحلال شیمیایی، حرکات تودهای، حرکت آبهای زیرزمینی، جریان آبهای سطحی، فعالیتهای یخچالی، حرکات تکتونیکی و فعالیتهای آتشفشانی میباشد. به غیر از این فرایندهای اصلی و عمده، فرایندهای ژئومورفیک دیگری مانند فرایندهای بینیخچالی (ذوب و انجماد)، انحلال نمک و عوامل فرازمینی (مانند شهابسنگها نیز در تغییر شکل و چهره چشماندازهای زمین دخالت دارند.