14-09-2014، 11:11

هواپیمای Tu-160 یك بمبافكن استراتژیك چندمنظوره است كه برای عملیات در حالتهای پرواز زیرصوت – ارتفاع پائین و پرواز مافوقصوت – ارتفاع بالا، طراحی شده است.
دو محل حمل بمب در این هواپیما، میتوانند به نحوی بارگذاری شوند كه برای دو ماموریت مختلف، هواپیما بتواند عمل نماید. برای نمونه میتوان به حمل موشكهای استراتژیك كروز، موشكهای كوتاهبرد هدایت شونده، بمبهای هستهای، معمولی و انواع مین اشاره كرد. هرچند تسلیحات اصلی این بمبافكن، موشكهای كوتاهبرد هدایت شونده و موشكهای كروز هستند كه (این هواپیما) را قادر میسازند دست به حملات اتمی بر علیه اهداف قبلن مشخص شده كه مختصات دقیق آنها حین پرواز ارسال میشود، بزند. پس از بارگذاری این هواپیما با تسلیحات بسیار دقیق، آنگاه میتواند بر علیه اهداف متحرك یا اهداف تاكتیكی به كار گرفته شود.
حکایت تولید پرفراز و نشیب Tu-160
هواپیمای Tu-160، حاصل رقابت تسلیحاتی دوران جنگ سرد برای ساخت یك بمبافكن چندمنظوره بود. آن زمان از طرف دفتر طراحی توپالف، این هواپیما به عنوان نمونهای كه از قطعات هواپیماهای Tu-144، M-18 و سوخویT4 استفاده میكرد، پیشنهاد شد. اگرچه پروژهای ساخت هواپیمایی كه توسط دفتر طراحی میاسیشف (Myasishchev) ارائه شده بود ( هواپیمای M-18 )، در عمل بسیار موفقیتآمیز از آب درآمده بود، ولی تشكیلات و سازماندهی شركت معظم توپالف، دارای توانایی بالقوه بیشتری برای ساخت و اجرای این پروژهء بزرگ (ساخت بمبافكن مافوقصوت) بود. از این رو برای كار توسعه و طراحی این هواپیما بنا شد از قطعات ساخته شده و طراحیهای انجام شده برای بمبافكن M-18 استفاده شود. پروژهء (ساخت هواپیما) توسط V.N. Binznyuk نظارت شد.
آزمایشات تمرینی (این هواپیما) در پایگاههای هوایی اتحاد شوروی، به سال 1987 آغاز شدند و تولید انبوه این هواپیما در صنایع هواپیماسازی كازان (Kazan) انجام شد. شرکت هواپیماسازی كازان (KAPO)، با توجه به تجربهء فراوانی از تولید این هواپیما بدست آورده بود، عهدهدار ارتقاء 15 فروند از بمبافكنهای Tu-160 نیروی هوایی روسیه شد. برنامهء تهیه شده توسط دفتر طراحی توپالف برای ارتقاء، شامل سیستمهای هدفیاب جدید، موشكهای كروز و سیستمهای جنگالكترونیك این هواپیماها بود.
KAPO مخففKazan Aircraft Production Organization
اولین پرواز این هواپیما به تاریخ 18 دسامبر 1981 انجام شد، هرچند سه هفته قبل، ماهوارهء جاسوسی ایالات متحده، تصاویری از این هواپیما تهیه كرده بود و مقامات نظامی آمریكا ابتدا بر روی آن، نام RAM-P را نهادند و سپس BlackJack نامیده شد، هرچند به علت پارهای مشكلات و كمبود اعتبار برای تولید نهایی، پروژهء ساخت این بمبافكن چند سالی متوقف شد.
به سال 1981، دفتر طراحی توپالف (OKB Tupolev) دو فروند نمونهء اولیه از این را تولید نمود؛ یك فروند بمبافكن و یك فروند دیگر جهت انجام آزمونهای استاتیك (روی زمین).
اولین آزمون پروازی با هواپیمای سریال 70 به تاریخ 19 دسامبر 1981 انجام شد. در طول انجام آزمونهای پروازی، یك فروند از هواپیماها ساقط شد. پس از كمی توقف، به زودی آزمونها آغاز شدند. تولید سری (انبوه) این هواپیمای بمبافكن، به طور رسمی به سال 1984 در كارخانهء كازان (پس از در اختیار گرفتن نقشههای طراحی) آغاز شد.
در ابتدا برنامهای برای تولید 100 فروند هواپیما درنظر گرفته شده بود، اما تا سال 1992 كه تولید آنها متوقف گشت، تنها 36 فروند بمبافكن تولید گشته بود.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

هواپیمای Tu-160 عمدتن به وسیلهء مشخصاتی نظیر دم هواپیما (مجموعهء سكان عمودی و افقی) كه بالاتر از بدنه قرار گرفته است و بالهای متغیر كه از زاویهء 20 الی 65 درجه باز میشوند، شناسایی میشود. این بالهای متغیر، نقش اساسی را در ایجاد قابلیت پرواز فراصوت فراهم میآورند، بدین معنی كه برای برخاستن از باند، بالها كاملن باز میشوند تا طول دویدن روی باند كوتاه شود و برای پرواز فراصوت، بالها بسته میشوند تا برا كم شده و هواپیما بتواند مدت طولانی با سرعت فراصوت پرواز نماید.
4 موتور بسیار پرقدرت توربوفن از نوع NK-32 این غول را به پرواز درمیآورند و هركدام از موتورها با استفاده از پسسوز، كشش فوقالعادهء 25000 كیلوگرم را فراهم میآورند. این موتورها به وسیلهء دفتر طراحی كوزنتسف (OKB Kuznetsov) به سال 1977 طراحی و ساخته شدند. این موتورها، به صورت دوتایی در زیر قسمت ثابت بالها نصب شدهاند، دارای ورودی هوای مربع شكل و خروجیهایی هستند كه تا انتهای لبههای دم امتداد یافتهاند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

به هنگام طراحی، به نكاتی جهت كاهش اثر وجود این هواپیما (پنهانكاری)، توجه بسیاری شد. این اقدامات شامل كاهش اثرات مادون قرمز (Infrared) ایجاد شده توسط حرارت موتورها و اثر ایجاد شده بدنهء هواپیما روی رادار بود. آزمایش این اقدامات (قابلیت مخفیسازی)، برای اولین بار به سال 1980 بر روی یك بمبافكن Tu-95 انجام شد. در طرح هواپیمای Tu-160 برای كاهش اثر ایجاد شده روی رادار، كمپرسور موتورها، تك مرحلهای طراحی شدند و از مواد مخصوص جاذب امواج رادار استفاده گشت.
این نكته نیز جالب توجه است كه طرح بمبافكن B-1B (همتای آمریكایی Tu-160) برای افزایش خصلت پنهانكاری از رادار (Stealth) مجددن مورد بازنگری و تغییرات گسترده قرار گرفت و شكل ورودی هوای موتورهایش تغییر پیدا كرد، در حالی كه طرح و شكل موتورهای Tu-160 از ابتدا قابل اعتماد بود. طراحی مجدد شكل موتورهای B-1B منجر به قابلیت دست یافتن این بمبافكن از سرعت گذرصوت به سرعت فراصوت میگردید (پیش از آن، مدل اولیهء B-1 نتواسته بود از سرعت 0.99 ماخ فراتر رود) در حالی كه بمبافكن Tu-160 در همان مدل اولیه، به راحتی توانست به سرعت 2.07 ماخ دست پیدا كند.
این هواپیما با مجموعهای از كنترلكنندههای مركزی كه در كابین تعبیه شدهاند هدایت میشود. (میزان قدرت) موتورها با اهرمهایی كه بین صندلی خلبانان تعبیه شدهاند، كنترل میشوند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

همچنین یك قسمت برای استراحت در نظر گرفته شده است كه شامل دستشویی، مكانی برای خواب و یك سیستم حرارتی جهت گرم كردن غذا میباشد.
گزارشات نشان میدهند كه از این هواپیما به عنوان سكویی برای پرتاب فضاپیمای Burlak استفاده شده است. این فضاپیما میتواند ماهوارههایی به وزن 300 تا 500 كیلوگرم را در مداری به فاصلهء 500 تا 700 كیلومتری كرهء زمین قرار دهد. این فضاپیما كه از سوخت جامد استفاده كرده و دارای بال دلتا شكل میباشد، در زیر بدنهء هواپیما نصب میگردد.
به تاریخ می 1987، اولین بمبافكن، رسمن وارد خدمت در نیروی هوایی اتحاد شوروی شد. تا پایان سال 1991، تعداد 19 فروند Tu-160 در گردان 184 نیروی هوایی شوروی در اوكراین در خدمت بودند؛ در آن سال و پس از فروپاشی اتحاد شوروی، اوكراین، این هواپیماها را جزء دارایی خود اعلام كرد و از پس دادن آنها به روسیه خودداری نمود.
به سال 1992 گردان 121 نیروی هوایی روسیه، (مستقر در فرودگاه B.G. Engels) به بمبافكنهای Tu-160 مجهز شد. سپس بمبافكنها، جهت حمل موشكهای دوربرد، مورد آزمایش قرار گرفتند.
بر اساس گزارشات رسیده، به تاریخ 2 جولای 1999، كارخانهء هواپیماسازی قربانف – كازان، دستوری از وزیر دفاع روسیه مبنی بر تكمیل طرح تولید بمبافكن استراتژیك Tu-160 دریافت كرد. بنابراین، مدیر كل این كارخانه - Nail Hairullin – قراردادی به مبلغ 45 میلیون روبل را جهت آغاز تولید این بمبافكن امضاء کرد.
Tu-160 های اوکراین
به تاریخ جولای 1999، وزیر دفاع اوكراین - Alexander Kuzmuk – رسمن اعلام كرد كه اوكراین در برابر مبلغ بدهی ایجاد شده بابت خرید گاز از روسیه، تحویل تعداد 10 فروند از بمبافكنهای استراتژیك Tu-160 و Tu-95 را به روسیه پیشنهاد داده است. این هواپیماها به علت نقص قطعات یدكی و عدم تحویل قطعات از سوی روسیه، زمینگیر شده بوده و قابل استفاده نبودند. وی از اعلام قیمت موشكهای كروز خودداری كرد، ولی در نظرش، قیمت هر فروند را بیش از 25 میلیون دلار در نظر گرفته بود.
به تاریخ 12 اكتبر 1999، نیروی هوایی روسیه اعلام كرد كه توافقنامهای را با اوكراین به امضاء رسانده است كه بر پایهء آن، بدهی چند صد میلیون دلاری اوكراین به روسیه را (بابت خرید انرژی)، با دریافت 11 فروند بمبافكن استراتژیك (8 فروند Tu-160 و 3 فروند Tu-95) تسویه میكند.
11 فروند بمبافكن استراتژیك و 600 موشك كروز، در عوض بدهی اوكراین به روسیه، در اواسط فوریهء سال 2000 به روسیه تحویل شدند. دو بمبافكن از پایگاه هوایی Priluki در اوكراین مستقیمن به پایگاه هوایی Engels در روسیه پرواز كردند. موشكهای كروز نیز توسط قطار به روسیه حمل شدند. سه بمبافكن Tu-95MS به همراه 6 فروند Tu-160 قبل از آن به تاریخ اكتبر 1999 منتقل شده بودند. قبل از انتقال این بمبافكنها به روسیه، 19 فروند Tu-160 و 21 فروند Tu-95MS در فرودگاه نظامی Priluki روسیه استقرار یافته بودند.
طراحی
* بدنهء این بمبافكن یک ویژگی ممتاز دارد، (آن هم) این است که با افزایش سرعت هواپیما، با جمع شدن بالها و رسیدن به زاویهء 65 درجه، کل پیکربندی هواپیما به صورت یکپارچه به نظر میرسد. بدنهء هواپیما بر اساس ستونهای تیتانیومی ساخته شده است که این سنونها به کل بدنه جوشکاری شدهاند و تمام اجزاء بدنه به واسطهء ستونهای تیتانیومی، مقاوم گشته است.
* همانطور که پیشتر گفته شد، بالهای متغیر از 20 تا 65 درجه جمع میشوند. این قابلیت، امکان خوبی برای پرواز فراصوت یا زیرصوت میدهد.
* سکان افقی و عمودی نیز یکپارچه است و تمامن متحرک.
* این هواپیما از کنترل الکترونیکی سطوح متحرک هواپیما یعنی سیستم Fly By Wire استفاده میکند که برای به حرکت درآوردن فلپها و شهپرهای این غول پرنده، استفاده از این سیستم، اجتناب ناپذیر است.
* در این هواپیما از سه مجموعه چرخ کوتاه برای فرود استفاده میشود. چرخ انتهایی در هرکدام از این سه مجموعه، کارکرد ترمز را نیز دارد. ضمن اینکه برای ترمز، از یک چتر مخصوص نیز استفاده میشود.
* این هواپیمای سنگین وزن، برای برخاستن، نیاز به باندی با زمین بتنی یا آسفالتی بسیار محکم، با حداقل 3050 متر طول، نیاز دارد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

کابین خلبان
* خدمهء این هواپیما شامل یک خلبان، یک کمک خلبان، یک ناوبر و یک اپراتور است.
* هر چهار خدمه، مجهز به صندلیهای پرتاب شونده از نوع صفر – صفر هستند. این صندلیها، امکان پرش ایمن را در حداکثر ارتفاع و حداکثر سرعت و حتا در حال پارک و ایست کامل، فراهم میآورند. (صندلیهای پرتب شوندهء صفر – صفر یعنی قابلیت پرتاب در سرعت و ارتفاع صفر)
* در کابین این هواپیما، تمام اطلاعات ارسالی از بیرون (نظیر سرعت، ارتفاع، زاویهء حمله و . . . ) به طور معمول به وسیلهء نمایشگرهای عقربهای یا چراغهای اخطار نشان داده میشود.
* طبق معمول تولیدات روسی که دارای ضعف مفرط در زمینهء آلات دقیق الکترونیکی هستند، از نمایشگرهای تلویزیونی، خبری نیست. ضمنن از نمایشگر سربالا (HUD) نیز استفاده نشده است.
* در این هواپیما، به جای دستههای کنترل چرخی شکل یا چهار تکه که معمولن در هواپیماهای ترابری بزرگ یا بمبافكنها استفاده میشود، همانند جنگندههای سبک، از کنترل استیک (میله شکل) استفاده شده است.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

تسلیحات
در این هواپیما امکان استفاده از تسلیحات گوناگونی وجود دارد: انواع بمبهای هستهای، تسلیحات معمول (بمبها و موشکهای غیرهستهای) و موشکهای کروز دوربرد؛ نظیر SRAM و ALCM ، که در دو محفظهء مخصوص تسلیحات، بارگذاری میشوند.
* موشکهای دوربرد استراتژیک کروز از نوع Kh-55MS که در ناتو به نام AS-15 Kent شناخته میشوند. (تا 12 فروند، 6 فروند در هر محفظه) موشک دوربرد Kh-55MS یا ALCM به موتور توربوفن مجهز است و بیشتر به یک جنگندهء سبک شباهت دارد تا یک موشک. این موشک بردی حدود 3000 کیلومتری دارد و سرجنگی آن، مجهز به یک کلاهک هستهای به قدرت 200 کیلوتن میباشد.
* در محفظههای حمل جنگ افزار، میتوان به تعداد 24 فروند از موشکهای Kh-15P را نصب کرد. این موشکها، در ناتو با کد AS-16 Kickback یا SRAM شناخته میشوند. این موشکها نیز معمولن دارای کلاهک هستهای هستند، هر چند که میتوانند به جای آن، از کلاهک معمول 250 کیلوگرمی استفاده کنند.
* در مجموع، تا میزان 40 تن تسلیحات، میتوان بر این غول روسی، بارگذاری کرد.
موشک هسته ای Kh-55MS در کنار Tu-160
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

آویونیك
در این هواپیما به طور وسیعی از کامپیوتر استفاده شده است و سیستمهای آویونیک، شامل دستگاه نشانروی، ناوبری، سیستم کنترل پرواز، به همراه یک رادار کنترل آتش و رادار ناوبر، سیستم ضدعمل الکترونیک و هدایت خودکار هواپیما میباشد.
* مجموعهء پیچیدهء ناوبری و سیستم هدفیاب به نام RID. این سیستم توسط یك رادار بسیار قدرتمند، اهداف مورد نظر خود را روی زمین یا دریا در فواصل بسیار دور، شناسایی میكند.
* سیستم خودكار دنبال كردن عوارض زمین (كوهها یا تپهها) برای مخفی ماندن از رادار دشمن
* اخلالگر الكترونیكی - رادیویی فعال و غیرفعال بسیار پرقدرت
* نوع آلات دقیق كابین: الكترومكانیكی (عقربهای)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
مشخصات
سازنده: اتحاد جماهیر شوروی
نام روسی: Tu-160
نام آمریكایی: Blackjack
طراح: دفتر طراحی توپالف (OKB-156 Tupolev)
كارخانهء سازنده: كازان (Plant Nr. 22 Kazan)
خدمه: 4 نفر
پیشرانه
4 موتور بسیار پرقدرت توربوفن از نوع NK-32
میزان كشش خشك در سطح دریا = 30.843 پاوند
میزان كشش در سطح دریا با استفاده از سیستم پسسوز (AB) = 55.077 پاوند
وزن مخزن سوخت داخلی: 109.770 كیلوگرم
سوختگیری هوایی: دارد – از طریق هواپیماهای تانكر IL-78 و ZMS-2 – غلاف سوختگیری هوایی در جلوی کابین خلبان و در داخل هواپیما، تعبیه شده است.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.

صندلیهای پرتاب شوند K-36DM (با قابلیت عمل در ارتفاع بالا و سرعت 2 ماخ)
مشخصات بدنه
طول: 54.1 متر
ارتفاع: 13.1 متر
فاصلهء دو سر بالها: در حال بسته = 35.6 متر و در حالت باز = 55.7 متر
مساحت بالها: 255.48 متر مربع
سرعت: 2200 کیلومتر بر ساعت در ارتفاع بالا و 1030 کیلومتر بر ساعت در نزدیکی سطح زمین یا سطح دریا
نرخ اوجگیری: 70 متر بر ثانیه
حداکثر سقف پرواز: 16000 متر
سقف پرواز رزمی: 15000 متر
اوزان
وزن خالی: 110.000 کیلوگرم (110 تن)
وزن سوخت: 148.000 کیلوگرم (148 تن)
حداکثر وزن سوخت قابل بارگذاری: 160.000 کیلوگرم (160 تن)
حداکثر وزن قابل برخاستن: 275.000 کیلوگرم (275 تن)
وزن عادی بارگذاری مهمات: 9000 کیلوگرم
حداکثر وزن قابل بارگذاری: 40.000 کیلوگرم (40 تن)
برد
حداکثر برد با بارگذاری مهمات 9000 کیلوگرم = 14000 کیلومتر
حداکثر برد با بارگذاری مهمات 40000 کیلوگرم = 10500 کیلومتر
قیمت: نامعلوم
سال آغاز طراحی: 1975
اولین پرواز: 12 / 19 / 1981
سال ساخت تولید سری: 1984
ورود به خدمت: 1987
هواپیماهای مشابه: B-1B و XB-70