26-02-2016، 12:21
«پروانه قربانزاده»یک روانشناس در این رابطه گفت: چپدستی امری خلاف شرع و غیر عادی نیست. از همینرو، دلیلی ندارد که والدین و مربیان در برابر آن ایستاده و کمر همت به تغییر آن ببندند. متأسفانه برخی والدین کودکشان را به راستدستی ترغیب میکنند، در حالی که کارهایی از این قبیل جهالت محسوب میشود و هیچکس حق ندارد فرزندش را به استفاده از دست راست مجبور کند.
وی اظهار کرد: افراد چپدست انعطافپذیرتر، باهوشتر و سازگارتر از افراد راستدست هستند اما فقط 10 درصد جمعیت را شامل میشوند. در واقع، اینکه چرا یک نفر راست دست یا چپ دست میشود رازی سربهمهر است که دانشمندان هنوز نتوانستهاند علت آن را کشف کنند، اما برخی محققان دانشگاههای کالیفرنیا معتقدند که راستدست یا چپدست شدن انسان توسط ژنتیک تعیین میشود و برخی نیز عوامل اجتماعی و تقلید را علت شکلگیری این خصیصه میدانند.
این روانشناس ادامه داد: یکی از مهمترین نظریههایی که در این رابطه وجود دارد این است که چپدستی و راستدستی را نیمکره مغزی ضد آن تعیین میکند. به این صورت که اگر نیمکره چپ مغز قویتر باشد افراد راستدست میشوند و برعکس، این در حالی است که چپدستها بسیار راحتتر از سایرین از دست راست خود استفاده میکنند. علاوهبر این، چپدستها به سرعت قادر به تعویض و دگرگزینی بوده و در واکنش به موارد ترسناک بیشتر از راستدستها دچار ترس و وحشت میشوند.
وی افزود: رابط مغزی بین دو نیمکره در افراد چپدست 11 درصد بزرگتر از راستدستهاست و این نشانگر ارتباطات قویتر و عمیقتر دو نیمکره در پرورش اطلاعات است. از اینرو، اگر کودک چپدستمان را به راستدست بودن عادت دهیم باید در وهله نخست به یک روانشناس مراجعه کرده و با چند آزمایش ساده روشن کنیم که آیا فرزندمان به واقع چپدست است یا خیر؟
این روانشناس اظهار کرد: بهعبارتی اینکه کودک صرفاً وسایل را با دست چپ برمیدارد نمیتواند علت محکمی بر چپدست بودن باشد. همچنین، اگر بنای این تغییر را از 2 سالگی آغاز کرده و بهتدریج او را به دستراست عادت دهیم، با هر سال که میگذرد امکان بازگشت کمتر خواهد بود. البته نباید فراموش کنیم که شکستن عادت حتی در سنین خردسالی کار دشواری است.
قربانزاده با تأکید بر اینکه طرز برخورد والدین با کودک چپدست باید دوستانه باشد، تصریح کرد: کودکان بر اثر تمرین و ممارست خیلی زود دست از عادت میکشند و مثل چوب تری هستند که به سادگی میتوان آنها را کج و راست کرد، اما اگر این تمرینها و تغییر عادتها همراه با جبر باشد، کودک را به مقاومت وا میدارد و زمینه را برای موضعگیری او فراهم میکند. علاوهبر این، اجبار کودک به راستدستی موجب لجبازیهای مکرر و بروز اختلال در رفتارش میشود، طوریکه ممکن است ناخودآگاه در برخی زمانها خود را خیس کند.
این روانشناس خاطرنشان کرد: بروز لکنت و شکلگیری ناراحتی عاطفی در کودکان از دیگر عوامل اجبار برای راستدست بودن است. به گونهای که گاهی کودکان به خاطر فشار والدین احساس حقارت و گناه کرده و پریشانحال، دلواپس و مضطرب میشوند. همچنین کودکانی که دچار زبانگرفتگی هستند نیز با تشدید آن مواجه میشوند.
وی تصریح کرد: برخی محققان معتقدند افراد چپدست وابستگی عاطفی کمتری دارند، چون مجبورند با دنیای اطراف خود سازگاری بیشتری داشته باشند.
منبع : ایسنا