27-10-2015، 13:58

زرتشت :
زَرتُشت یا زَردُشت یا اشوزَرتُشت، پیامبر ایران باستان بود که مزدیسنا را بنیان گذاشت.وی همچنین سراینده گاتها، کهنترین بخش اوستا میباشد. زمان و محل دقیق تولد وی مشخص نیست اما گمانهزنیها و اسناد، زمانی بین ۱۰۰۰ تا ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح را برای او حدس زدهاند و زادگاه وی را به مناطق مختلفی مانندری، آذربایجان، خوارزم، سیستان و خراسان نسبت دادهاند. تعلمیات زرتشت بعدها با باورهای بومی ایرانیان ترکیب شد و مزدیسنای کنونی که نزدیک به پنج سده دین رسمی ایران نیز بودهاست، را پدید آورد. نام زرتشت در فهرست یکصد نفرهٔ انسانهای تاثیرگذار تاریخ که توسط مایکل هارت تنظیم شدهاست، قرار دارد. دین زرتشت امروزه حدود ۲۰۰ هزار تن پیرو در ایران، هند و برخی نقاط دیگر جهان دارد.

مادر زرتشت دوغدو دختر فریهیمرَوا و پدر وی پوروشسپ نام داشتند.نام خانوادگی زرتشت اسپنتمان بود.حاصل ازدواج پوروشسپ و دوغدو پنج پسر بود که زرتشت سومین آنهاست.
قدیمترین و مقدسترین بخشِ اوستا کتاب دینی زرتشتیان، گاتها میباشد. از زمانهای بسیار قدیم گاتها را سخنان و اشعار خود زرتشت میدانستند. اوستایی که اکنون در دست است تنها یک چهارم کتابی است که در دورهٔ ساسانیان وجود داشتهاست.اوستا در شکل کنونی خود شامل پنج بخش است. بخشهای اوستا عبارتند از: یسنا-یشت ها-وندیداد-ویسپرد-خرده اوستا

در گاتها اهورامزدا خدای یگانه است که جسم یا مرکب نبوده و مینوی پاک است.
(پندار نیک، گفتار نیک، کردار نیک)، از خصایص و اصول مزدیسنا است. در سراسر گاتها این سه کلمه بارها تکرار شدهاست
زرتشت به زندگانی دنیوی بیاعتنا نیست و درویشی در آن راهی ندارد. زرتشت رسالت خود را فقط مذهبی و معنوی نمیداند و در ترقی امور اقتصادی و بهبود زندگانی مادی نیز کوشاست. بخصوص زرتشت بهآباد کردن زمین و کشاورزی اهمیت زیادی دادهاست.
فرشتگان و شیاطین :
ایزد
امشاسپندان
اهوراها
دیو
اهریمن
کتاب مقدس :
اوستا

ترجمه فرانسوی اوستا توسط ایگناسیو ،برلین، ١٨٥٨.
عکس ها :

نگارهای یافته شده از شهر دورا اروپوس، که قدمت آن به قرن سوم پس از میلاد باز میگردد و اشاره به یک پیامبر ایرانی دارد که احتمال میرود آن زرتشت است.
آتش، نمادِ مَزدَیَسنا

اردشیر یکم از سوی اهورامزدا مهر نشان شاهی دریافت میکند.

آداب و مراسم زرتشتی
آیینها و جشنهای دینی زرتشتیان
آیین سدرهپوشی:مراسمی مذهبی است که در طی آن شخص نوجوان با بستن کشتی رسماً به دین زرتشتی میگرود.
گاهنبارها: جشنهای آیینی که مجموعاً هفت جشن در سال برای خدا و فروزههای هفتگانه ی اوست نیز جزو آداب دینی آنان شمرده میشود که مهمترین آنها جشن نوروز میباشد.
جشن تیرگان: در دهمین روز از ماه تیر هرساله جشن تیرگان برگزار میشود. این جشن به امید دورکردن خشکسالی انجام میگیرد.
جشن خردادگان:در چهارمین روز ماه خرداد این جشن به میمنت آب و آبادانی برگزار میشود.
جشن امردادگان:این جشن در روز هفتم ماه مرداد برگزار میشود.
جشن بهمنگان: این جشن هرساله ۲۶ دیماه برگزار میشود.
جشن اسفندگان:یا سپندارمذگان در دهه پایانی ماه بهمن انجام میشود که جشن بزرگداشت سپندارمذ و نیز ارج مقام زن و گرامیداشت زمین است.
جشن فروردینگان:جشن و مراسمی است که به بزرگداشت روان درگذشتگان زرتشتی انجام میشود.
نوروز:همزمان با اعتدال بهاری است و دوره جشنهای نوروزی که تا شش روز همزمان با زادروز زرتشت دنبال میشود.
جشن مهرگان:جشن مهرگان از جشنهای قدیمی ایرانی است که از هر ساله در روز شانزدهم مهرماه بنام ایزد مهر بگار میشود. جشن مهرگان اگرچه امروزه محدود به جوامع زرتشتی شده اما درگذشته بخوبی میان مسلمانان ساکن ایران بویژه سلاطین و طبقه مرفه رایج بودهاست.
جشن سده: از جشنهای قدیمی است که هر سال دهم بهمن ماه برگزار میشود. این جشن با برپایی آتش بزرگ همراه است.

جشن سده سال ۱۳۸۹ در مارکار تهرانپارس.
مکان مقدس :

آتشکده یزد.

آتشکدهای در هندوستان.