امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

فقه و زندگی (۱)

#1
فقه و زندگی (۱) 1



دانش فقه مهم ترین زیر شاخه از علوم اسلامی است . فقه در لغت به معنای فهمیدن می باشد . همچنین ، فهم دقیق و نافذ که به کنه و غایت سخن و گفتاری پی برد ، فقه گفته می شود . اما در تعریف اصطلاحی به علم به احکام شرعی عملی از روی ادله و دلایل آن فقه می گویند .
در واقع علم فقه ، دانشی است که با کنکاش و جستجو در ادله به استخراج احکام عملی می پردازد .
بر این مبنا باید برای مطالعه فقه دانست که ادله کدام ها هستند و از سوی دیگر احکام عملی را نیز شناخت . نخست در باب احکام عملی ، می توان چنین بیان کرد که در واقع تمام اعمال و سکنات آدمی در قالب زندگی شخصی و اجتماعی اگر بخواهند که نظامند باشند باید هدفمند گردند که این هدفمندی با احکامی که از سوی خداوند تبارک و تعالی مشخص شده است باید هدایت شوند .
در واقع این دیدگاه ادیان الهی است که راه سعادت را در مسیر اوامر الهی می داند ولی تمام انسان ها با هر دین و عقیده ای درصدد قانونمند کردن رفتارها و روابط خود می باشند و بسیاری با دیدگاه های غیر الهی مانند کمونیسم و ... بر هدایت آن اقدام کرده اند اما آنچنان که تاکنون بشر مشاهده کرده است تنها مسیر الهی توانسته است راه سعادت واقعی بشر را به او نشان دهد .
به این ترتیب می توان گفت احکام عملی همان قواعد و قوانین الهی هستند که برای هدایت زندگی بشر وضع گردیده اند تا راه سعادت را برای او نشان دهد .
اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که به چه علت نیاز است دانشی به کشف و کنکاش و استخراج احکام بپردازد . مگر خداوند احکام و قواعد را از سوی رسولش به انسان ها ابلاغ نکرده است ؟
در پاسخ می توان گفت که آری چنین است و احکام و قواعد زندگی در کتاب الهی ، قرآن کریم ، بیان شده است اما چند نکته قابل توجه است . نخست این که بسیاری از این قواعد در کتاب الهی به صورت مختصر و مجمل بیان شده و وظیفه تبیین و تشریح آن بر عهده رسول خدا (ص) و ائمه هدی ( علیه السلام ) گذاشته شده است . نبی مکرم (ص) نیز بر این وظیفه اقدام کرده و با احادیث بسیاری که از ایشان رسیده است به تشریح احکام پرداخته است اما باید توجه داشت که هرچند قرآن عظیم الشان ، با خواست خداوند متعال و تلاش های پیامبر (ص) و پس از او توسط ائمه هدی (علیهم السلام) و اصحاب رسول خدا (ص) از تحریف مصون مانده است اما متاسفانه به دلایل متعدد که جای بحث آن در اینجا نمی باشد ، احادیث رسول گرامی اسلام (ص) مورد تحریف قرار گرفته است و گاه احادیث جعلی به ایشان نسبت داده شده است ، بر اساس این مشکل علمی با نام رجال شناسی و درایه وضع شده است تا احادیث صحیح از نادرست شناخته شود و این علم بازویی قوی و قدرتمند برای علم فقه قرار گیرد . از سوی دیگر خود پیامیر (ص) و پس از ایشان ائمه هدی (علیهم السلام) بر احتمال تحریف شدن سخنانشان در آینده واقف بوده اند و لذا از زمان حیات خودشان به بسیاری از اصحاب خود دستور « تفقه در دین » را داده اند و در واقع واضع اصلی دانش فقه نبی مکرم (ص) و ائمه هدی (ع) بوده اند .
همچنین ، بعد از غیبت امام دوازدهم (عج) و قطع ارتباط مستقیم با امام (ع) مسائل جدیدی دیگری در زندگی انسان ها رخ نمود که در زمان حضور ائمه هدی (ع) موضوعیت نداشته و لازم بود احکام این مسائل نیز مشخص شود و دستور ائمه هدی (ع) بر تفقه در دین به این علت بود که علما بتوانند در آینده خود احکام مورد نیاز را از ادله استخراج کنند .
به این ترتیب بود که دانش فقه زاده شد تا فقها و علما با استفاده از دانش های دیگر و با رجوع به ادله که همان گونه که گفته شد مهم ترین آن ها قرآن و پس از آن احادیث و روایات پیامبر (ص) و ائمه هدی (علیهم السلام) می باشند به استخراج احکام اقدام کنند .
علاوه بر این ها ادله دیگری چون عقل و اجماع و ... وجود دارد که در صورت نبودن دلایل قرآنی و حدیثی می توان از آن ها بهره جست که در آینده درباره این ادله بحث خواهد شد .
با این مقدمه مشخص شد که دلیل ایجاد دانش فقه ، کشف و استخراج احکام برای هدایت زندگی آدمی در مسیر سعادت و خوشبختی است .
در بحث های آینده با زیر شاخه های دانش فقه آشنا خواهیم شد و پس از آن به برخی از مهم ترین احکام که در زندگی آدمی مورد نیاز خواهد بود اشاره خواهیم نمود . بیشتر هم سعی خواهیم نمود به مسائل نوظهور فقهی اشاره نماییم .
فقه و زندگی (۱) 1
پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
  نگاهی اجمالی به زندگی ثامن الائمه
Star __کتابی جنجالی درباره واپسین روزهای زندگی پیامبر اسلام
  زندگی نامه مختصری از حضرت خدیجه (س)
  اجمالی از زندگی ثامن الائمه،امام رضا،(ع)
  نگاهی به شیوه زندگی و سلوک دینی امام رضا (ع)
  اگر در زندگی کم آوردید این ذکر را صدبار بگویید
  تأثیرات گناه در زندگی را بشناسیم !
  سبک زندگی پیامبر؛ آراستن خویش!
  داستانی از زندگی امام حسین
  مهدی علیه السلام، زیباترین معنای زندگی

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 2 مهمان