06-02-2015، 14:11

* نرخ تورم: افزایش سطح عمومی قیمت ها به صورت مستمر و مداوم را تورم گویند. تورم سبب کاهش قدرت خرید مردم می گردد. بدین معنا که مثلا قدرت خرید مردم در سال 91 در مقایسه با سال پیش از آن، 30.5 درصد کاهش یافته است. یعنی اگر در سال 90 فردی با مبلغ 10هزار تومان امکان خرید 30 عدد تخم مرغ را داشته است، در سال 91 با همان مقدار پول می تواند 20 عدد تخم مرغ بخرد.
آمار های اقتصادی نشان می دهد که این مقدار در 10 سال اخیر به شرح ذیل است:
سال 1382 1383 1384 1385 1386 1387 1388 1389 1390 1391
نرخ تورم 15.6 15.2 10.4 11.9 18.4 25.3 10.8 12.4 21.5 30.5
همانطور که مشخص است نرخ تورم در سال های اخیر افزایش قابل توجهی داشته است. اظهارات مسئولین در سال جاری نیز حاکی از تورم حدود 40 درصدی در کشور است.
مقدار سرمایه لازم جهت ورود به یک حوزه: برخی حوزه های سرمایه گذاری، بسیار سرمایهبر هستند. به عنوان مثال راه اندازی یک مغازه طلا فروشی، یا راه اندازی یک بانک نیاز به سرمایه بسیار زیادی دارد. حال آن که ورود به بورس اوراق بهادار با هر میزان سرمایه ممکن است. قطعا فکر کردن به حوزه هایی که در حد توان سرمایه گذاری شما نیست، بیهوده است.
نرخ بازده مورد انتظار یا بازده انتظاری: تعریف ساده این مفهوم آن است که با سرمایه گذاری در یک حوزه خاص، چه مقدار انتظار سود در آن را دارید. افراد در سرمایه گذاری به دنبال حداکثر کردن این شاخص هستند.

* ریسک: منظور مخاطره ایست که در هر کسب و کاری وجود دارد. صرف نظر از انواع ریسک و مباحث زیادی که در رابطه با آن وجود دارد، ریسک هر حوزه سرمایه گذاری یکی از موثر ترین عوامل در انتخاب یک حوزه سرمایه گذاری است. در هر سرمایه گذاری، افراد به دنبال حداقل کردن ریسک هستند. در عوض، با بالا رفتن میزان ریسک، نرخ بازده مورد انتظار نیز افزایش می یابد. یعنی اینکه افراد فقط زمانی ریسک بالاتری را میپذیرند، که در عوض سود بیشتری نیز عائدشان شود. انسان ها در سرمایه گذاری، به دنبال یافتن حوزه هایی هستند که با حداقل ریسک بیشترین بازده را داشته باشد.
* زمان: یکی دیگر از عواملی که پیش از ورود به هر گونه سرمایه گذاری باید بدان توجه نمود، مسئله زمان است. پیش از هر چیز باید ابتدا سرمایه گذار تکلیف خود را با متغیر زمان مشخص کند. آیا او میخواهد سرمایه گذاری کوتاه مدتی داشته باشد یا بلند مدت؟ سرمايهگذاري كوتاه مدت در دورههاي كمتر از يك سال و سرمايهگذاري در دورههاي ميان مدت و بلند مدت در دورههاي بيش از يك سال اتفاق ميافتد. طبعا کسی که به دنبال سرمایه گذاری بلند مدت است، در مقایسه با افرادی که به دنبال یک سرمایه گذاری کوتاه مدت هستند نوع سرمایه گذاری متفاوتی را پیش رو خواهد داشت.
* خاصیت نقد شوندگی: یکی دیگر از مسائل مهم در این عرصه، در نظر گرفتن خاصیت نقد شوندگی سرمایه در هر حوزه سرمایه گذاری است. برخلاف تصور ابتدایی بسیاری، این عامل دارای اهمیت فوق العاده ای است. چرا که به دلیل عدم امکان تبدیل سرمایه به پول نقد، گاهی فرصت های بسیار مهمی از دست می رود و یا فشار های زیادی بر انسان وارد می شود. در نتیجه، بهترین حوزه های سرمایه گذاری، حوزه هایی است که خاصیت نقد شوندگی بالاتری دارند.
پس از تعریف مفاهیم اولیه، حوزه های متداول سرمایه گذاری عموم مردم مورد بررسی قرار می گیرد.

1- بانک: بدون شک راحت ترین گزینه برای سرمایه گذاری در هر شرایطی، بانک ها هستند. بانک ها با افتتاح انواع حساب ها و با تلاش بسیار جهت ایجاد انگیزه در عموم مردم، سعی در افزایش سهم خود از بازار مشتریان بانک ها دارند. از مهمترین ویژگی این نوع سرمایه گذاری، صفر بودن ریسک آن است. بدین معنا که سود شما به هیچ عنوانی از بین نخواهد رفت. اگر شما انتظار سود 20 درصد در سال را دارید، قطعا این مبلغ در پایان دوره مالی مد نظر به شما خواهد رسید. البته این از مختصات کشور عزیزمان ایران است. در ایران، بانک ها توسط دولت ها پشتیبانی می گردد. لذا در صورت ورشکستگی بانک ها، دولت ها با اعطای کمک های کلان مادی، به تادیه حقوق صاحبان حساب ها اقدام می کنند. ویژگی دیگر این نوع سرمایه گذاری، دریافت سود در دوره های کوتاه مدت ماهیانه است که سبب افزایش جذابیت این حوزه است. دیگر آن که خاصیت نقد شوندگی سرمایه شما، بسیار بالاست. به طوری که در هر زمانی که مایل بودید، در ازای اخذ برخی هزینه ها به دلیل برداشت زودتر از سررسید، امکان برداشت از حساب وجود دارد. امکان سرمایه گذاری با هر مبلغ نیز از دیگر مزایای سرمایه گذاری در بانک است.
اما از معایب عمده سرمایه گذاری در بانک می توان به نرخ بازده مورد انتظار پایین آن اشاره کرد. علیرغم تلاش بانک ها برای افزایش میزان سود، بانک مرکزی همواره با آن ها مخالفت کرده است. نتیجه آن نیز سود حداکثر حدود 20 درصد بانک ها می باشد. البته شاید به زعم برخی اخذ سود 20 درصد با شرایط بدون ریسک و سایر شرایط مذکور، آن هم در شرایط رکود فعلی مطلوب باشد، اما با محاسبه ای ساده، عدم جذابیت این بازار مشخص می گردد. با توجه به کاهش حدود 40 درصدی ارزش پول در سال جاری (با توجه به نرخ تورم در سال جاری) و اعطای سود 20 درصدی از طرف بانک ها، سرمایه گذاری در بانک سبب کاهش 20 درصدی ارزش پول شما می گردد. چرا که ارزش پول با گذشت زمان 40 درصد کاهش می یابد، در عوض سود 20 درصدی بانک ها عاید شما می گردد. و این به معنای کاهش 20 درصدی ارزش پول شما در مقایسه با همان زمان در سال گذشته است.
لذا این نوع سرمایه گذاری فقط برای افرادی مناسب است که یا فاقد هر گونه دانش اقتصادی هستند، یا به هیچ وجه امکان سرمایه گذاری در سایر حوزه ها برایشان فراهم نیست. به هر حال، این نوع سرمایه گذاری از نگهداشتن پول در خانه بهتر است!