بایدها و نبایدهای تربیت کودکان
32 ساله و تحصیلکرده است، وضع مالی بسیار خوبی دارد اما توان برقراری ارتباط با دیگران را ندارد، اگر هم موفق به این کار شود، به علت ضعف در این زمینه، دیگران پس از مدتی از او فاصله می گیرند.
این مساله او را با بحران مواجه ساخته تا جاییکه چند بار اقدام به خودکشی کرده و یکبار هم قصد داشته خود را از پنت هاوس به پایین پرتاب کند.
«زیبا» اکنون داروهای قوی ضد افسردگی مصرف می کند، بطوریکه مصرف آنها وی را دچار توهم کرده است.
زیبا و اعضای خانواده او سالی چند بار سفرهای خارجی دارند، در حالیکه این سفرها و خرید روسری پنج میلیون ریالی و لباس های گران قیمت نیز نتوانسته احساس شادمانی و لذت را برای زیبا به ارمغان آورد.
جدا از مساله ارث و ژنتیک، افراد بیشترین تاثیر را از رفتارهای خانواده می گیرند، هر خانواده ای برای تربیت و پرورش کودک خود روش های خاصی را بکار می برد و این شیوه تربیتی رفتار و شخصیت کودک را می سازد.
برخی اختلالات رفتاری ریشه در تربیت نادرست خانواده ها دارد، کودکان بر این اساس که در سال های نخست زندگی چگونه تربیت شده و آموزش دیده اند، سبک رفتاری خاص پیدا می کنند که آن به الگویی تقریبا ثابت و دایمی برای آنها تبدیل می شود و نحوه ارتباطات و برخوردهای آنها را تعیین می کند.
یکی از این سبک های اشتباه رفتاری، ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران است بدین معنا که افراد راه های برقراری ارتباط را نمی دانند که این مساله مانع از اجتماعی شدن فرزندان خواهد شد.
خبرنگار ایرنا در گفت وگو با افشین طباطبایی نویسنده و پژوهشگر مسایل اجتماعی
و مرجان حسین زاده تقوایی کارشناس و مشاور خانواده، نظر و تحلیل آنها را در خصوص شکل گیری رفتار در کودکان جویا شده که بدین شرح است.
** تبعیت افراد از الگوهای دوران کودکی
افشین طباطبایی نویسنده و پژوهشگر مسایل اجتماعی می گوید: انسان ها با یکدیگر تفاوت دارند و هر یک ماحصل تربیت در کانون خانواده ای هستند که در آن رشد و پرورش یافته اند.
وی ادامه می دهد: برخی خانواده های متمول فرزندان خوبی را تربیت کرده اند و صرفا نمی توان عامل پول و تمکن مالی را ریشه مشکلاتی نظیر مشکل این خانم دانست.
به گفته طباطبایی، علم روانشناسی نشان می دهد، انسان پیام هایی را که در دوران کودکی از محیط اطراف خود نظیر والدین دریافت کرده، بروز می دهد یعنی الگوهایی که در آن دوران از آنها تبعیت کرده، عاملی برای پیروی وی در دوران نوجوانی و جوانی می شوند.
این پژوهشگر مسایل اجتماعی، مجموعه ای از بایدها، نبایدها و بکن و نکن های دوران کودکی را عامل بروز برخی مشکلات نظیر ناتوانی در ایجاد رابطه با دیگران دانسته و می افزاید: این پیام ها در برخی موارد به پیش نویس های ذهنی منفی برای فرد تبدیل می شوند که وی را در بزرگسالی با مشکل مواجه می کنند.
وی با بیان اینکه الگوهای رفتاری «زیبا» افرادی هستند که در زمان کودکی او شکل گرفته اند، ادامه داد: این افراد که معمولا پدر و مادر هستند، عامل ناموفقی «زیبا» در ارتباط گیری با دیگران هستند.
** از تحقیر، مقایسه و سرزنش پرهیز شود
طباطبایی، تحقیر، سرزنش و مقایسه افراد با یکدیگر را از عوامل بروز ناهنجاری هایی نظیر افسردگی و نداشتن اعتماد به نفس در فرد عنوان کرده و تصریح می کند: این عوامل تخریب شخصیت فرد را بدنبال خواهند داشت و بجای آنکه پیام های مثبت را به وی منتقل کنند، پیام های منفی و مخرب را انتقال می دهند.
وی با بیان اینکه هرگز نباید فرزندان را با دیگران و هم و سن سالهای آنها مقایسه کرد، تصریح می کند: برخی والدین فرزندان خود را به واسطه تمکن مالی مورد سرزنش قرار می دهند که چرا این لباس را پوشیدی، چرا این گونه نشستی، این کار در شان ما نیست، اما باید گفت، این باید و نبایدها اعتماد به نفس افراد را سلب کرده و مانع از برقراری ارتباط با دیگران می شود.
این محقق مسایل اجتماعی می افزاید: بسیاری از والدین پولدار مایل هستند، فرزند خود را در چارچوب های تربیتی مورد علاقه خود پرورش دهند و از او یک «پرنس» یا «پرنسس» بسازند در حالیکه با این کار تمام اعتماد و عزت نفس فرزند را گرفته اند.
وی با تاکید بر اینکه افرادی مانند «زیبا» نیاز به دارو درمانی ندارند، ادامه می دهد: این افراد نیاز به مربی دارند تا آنچه را که تا پیش از این نیاموخته اند، بیاموزند، درست مانند فردی که اکنون قصد دارد مهارت های یک رشته ورزشی مانند تنیس را فراگیرد.
** دارو درمانی اشتباه است
طباطبایی با بیان اینکه در این گونه موارد، دارودرمانی اشتباه است، می افزاید: یک مربی می تواند مهارت های ارتباطی و نحوه برقراری رابطه با دیگران را به فرد آموزش دهد و با این کار اعتماد به نفس از دست رفته وی را به او باز گرداند.
به گفته وی، بیشتر والدین در دوران کودکی اعتماد به نفس پسران و دختران را با ندانم کاری از بین می برند.
طباطبایی تاکید می کند: کار روانشناس همان مربی گری است، او می تواند مانند یک مربی ورزش، راه و روش آموختن یک مهارت را بیاموزد و فرد را راهنمایی کند.
** بیشتر متمولان رابطه کپسولی دارند
مرجان حسین زاده تقوایی کارشناس و مشاوره خانواده، درباره وضعیت افرادی نظیر «زیبا» به خبرنگار اجتماعی ایرنا می گوید: برخی افراد وقتی از پول و تمکن مالی زیاد برخوردار می شوند، در برقراری ارتباط با خانواده و دیگران دچار مشکل شده و به نوعی ارتباط آنها کپسولی می شود.
وی ادامه می دهد: اینگونه افراد فقط در لاک خود فرورفته و تمایل ندارند کسی را داخل این حریم وارد کنند، زیرا خود را تافته جدا بافته می بینند.
حسین زاده تقوایی با توصیه به تقویت روابط جمعی این افراد می افزاید: بیشتر این افراد دچار افسردگی حاد هستند، حال آنکه خانواده نقش بسیار مهمی در بهبود این وضعیت دارند.
این مدرس دانشگاه به والدین گوشزد می کند تا پول زیاد خود را به فرزندان نشان ندهند، پدر و مادری که خود در فقر و تنگدستی زندگی می کردند نباید در مراحلی از زندگی فرزندان را غرق پول کنند.
وی اضافه می کند: پول یکی از عواملی است که فرد را تشویق می کند بدنبال آموزش مهارت های اجتماعی نرود، زیرا این تصور را ایجاد می کند که او از دیگران بهتر و سرآمدتر است.
حسین زاده تقوایی می افزاید : مشکل «زیبا» این است که رابطه گرم و صمیمی میان اعضای خانوادگی وی وجود ندارد، بطوریکه از حال یکدیگر بی خبر هستند، هر یک دارای خانه شخصی بوده و از لحاظ اقتصادی در شرایط خوبی به سر می برند، اما روابط به شدت گسسته است.
فرجام سخن اینکه، کودکان تجلی و ماحصل رفتار والدین هستند و قوام شخصیتی آنها نتیجه تعامل و رویکردی است که پدر و مادر برای تربیت فرزندان به کار می بندند.
گرچه برخی خانواده ها به خاطر برخورداری از ثروت و تمکن مالی قادرند زندگی مرفه و بی دغدغه ای را برای فرزندان خود تامین کنند، اما باید هشیار باشند که این مهم پایان راه نیست و باید به دیگر نیازهای آنها اهتمام ورزند.
احترام و توجه به کودکان و پرورش استعدادهای متعالی آنها، بدون هرگونه افراط و تفریط، از این انسان های کوچک، شخصیت های بزرگی می سازد که می توانند در آینده منشا و سرچشمه خیر و نیکی در جامعه باشند.
از فرزندان همواره به عنوان «ثمره زندگی» و «باقیات صالحات» یاد می شود، از این رو بر والدین واجب است، برای تربیت فرزندی چنین، از ابتدا با نحوه تربیت صحیح، خشت شخصیت متعالی را بنا نهند که در آینده سری بلند در ثریا داشته باشد.
از: پروین اروجی
*شیوه و رویه خاص هر خانواده برای تربیت و پرورش کودک، نقش انکارناپذیری در شکل گیری شخصیت و منش کودک دارد و می تواند آینده او را برای حضوری موثر در جامعه به عنوان انسانی بالغ تضمین کند.