01-09-2013، 18:40
مقدمه مترجم : آنتونی کردزمن از برجسته ترین کارشناسان مرکز مطالعات بین المللی استراتژیک در ایالات متحده و از معدود کسانی است که پس از عملیات خیبر در اسفند 1362 تا کنون مقالات متعددی در ارتباط با نیروی نظامی و استراتژی های نظامی و انرژی ایران به رشته تحریر درآورده است. آنچه که در ذیل می آید بخش کوچکی از گزارش وی در ارتباط با توانایی های نظامی، امنیتی و هسته ای کشورمان در سال 2012 بوده و به تحلیل توانایی های نیروی دریایی ارتش ایران می پردازد. متن زیر تنها بازتاب دهنده اندیشه های نویسنده بوده و مورد تایید یا رد مترجم نمی باشد. ضمن اینکه مطالب اضافه شده به متن اصلی توسط مترجم در داخل کروشه آمده است . در پایان لازم به ذکر است که در متن اصلی هیچ گونه تصویری وجود نداشته و تصاویر موجود در متن زیر صرفآ جنبه تزئینی دارند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
نیروی دریایی ایران در سال 2012 از حدود 18000 پرسنل تشکیل شده است.مطابق گزارش موسسه بین المللی تحقیقات استراتژیک (IISS)، این مجموعه شامل 2 تیپ با حدود 2600 افسر دریایی و 2000 پرسنل نیروی هوا- دریا است. پایگاه های آن در بندرعباس، بوشهر، جزیره خارک، بندر انزلی، چابهار، بندر ماهشهر و بندر[امام] خمینی است.تا انتهای سال 2011 [ناوگان] سطحی نیروی دریایی ایران شامل 3 ناوچه، 2 ناوچه سبک، 11 قایق موشک انداز، 5 کشتی مین روب، بیش از 60 قایق گشت ساحلی و 13 شناور دوزیست است. شاخه هوادریای آن یکی از کوچکترین واحدهای هوایی در بین نیروهای دریایی منطقه خلیج[فارس] است و دارای 3 فروند هواپیمای گشت دریایی P – 3F اوریون و 13 بالگرد مسلح است.زمانی که با نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ترکیب شود، تعداد پرسنل آن تا 38000 نفر افزایش می یابد و در این حالت قدرتی با تواناییهای قابل اعتنا برای هر دو نوع نبرد منظم و نامنظم دریایی برای ایران ایجاد می کند. همسایگان جنوبی ایران در خلیج[فارس] دارای قدرت دریایی قابل توجهی هستند، با این وجود ایالات متحده با قدرتی بسیار برتر قطعآ در هر زمانی می تواند مداخله کند. ایران یک نیروی دریایی ثابت و کهنه داشت، اما با اولویت واحد های دریایی سبک تر در حال مدرنیزه کردن خود است، هر چند کشتی های اصلی آن همگی قدیمی، با تعمیرات محدود و سلاح ها و سیستم های کنترل آتش کهنه است.
از زمان پایان جنگ ایران و عراق، ایران برای جبران ضعف ناوگان سطحی اش تلاش می کند شناور های موشک انداز و موشک های ضد کشتی جدید از چین بدست آورد. برخی گزارش ها تایید می کند که ایران زیردریایی های کوچک از کره شمالی و زیردریایی و مین های مدرن از روسیه بدست آورده است. ایران در حال گسترش توانایی های شاخه دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. [نیروی دریایی سپاه] مین های دریایی اضافی بدست آورده و برخی از کشتی های قدیمی اش را ارتقا داده است. مانورهای ایران شاهد یک رشد از به هم پیوستن و ترکیب شدن[نیروی دریایی] ارتش با نیروهای زمینی و هوایی است. ایران در حال ارتقای بنادر خود است و دفاع هوایی اش را تقویت می کند در حالی که برخی پشتیبانی های لجستیکی و تکنیکی از کشورهایی مانند هند و پاکستان دریافت می کند. در آگوست 2000 [مرداد 1379] جمهوری اسلامی اعلام کرد که نخستین زیردریایی سبک تولیدی خود به نام السابحات- 15 را به آب خواهد انداخت و ایران می تواند از آن برای شناسایی و مین ریزی استفاده کند. کشتی های بزرگ و فعال ایران همگی یا از رده خارج اند و یا در حال از رده خارج شدن هستند. کشتی های اصلی[نیروی دریایی ایران] شامل دو ناوچه سبک کلاس بایاندور(PF – 103 ) می باشد که در 1963 به آب انداخته شده و در 1964 عملیاتی شده اند. سیستم های کنترل تسلیحات، رادارهای شناسایی/ردیابی و سونارهای آنها از میانه دهه 1960 میلادی مدرنیزه نشده اند، اگر چه از برخی جهات مانند توانایی جنگ الکترونیک، ارتباطات و سیستم های مدیریت نبرد به نظر می رسد که ارتقا یافته اند. «بایاندور» و «نقدی» احتمالآ بزرگترین کشتی های جنگی فعال در نیروی دریایی ایران هستند، اما با این وجود با موشک های ضدکشتی و ضدهوایی، سیستم های تسلیحاتی کارا، سونارها وتجهیزات جنگ الکترونیک پیشرفته و حسگرها تجهیز نشده اند[مترجم: موشک های ضد کشتی نور(C- 802) برروی ناوچه آدمیرال نقدی نصب شده اند].
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه آدمیرال(شهید) نقدی مجهز به پرتابگر موشک نور(c - 802 )
ناوچه بایاندور همچنان دارای سلاح های اورجینال خود
ایران همچنین 3 فروند ناوچه عملیاتی تا حدی مدرن تر کلاس الوند(Vosper Mark-5) شامل الوند، البرز و سبلان دارد. آنها در طول سال 1968 – 1967 به آب انداخته شده و در 1969 – 1968 عملیاتی شدند. 2 فروند از آنها برای حمل 4 موشک ضد کشتی چینی C- 802 در 2 پرتابگر دوتایی ارتقا یافته اند. C-802 یک موشک Sea- Skimming با برد 120 کیلومتر، سر جنگی 165 کیلوگرم و حداکثر سرعت 9/0 ماخ است. ایران در سال 2003 اعلام کرد که یک ناوشکن 1400 تنی به نام موج و یک ناوچه موشک انداز 350 تنی به نام سینا را در یک سال به آب خواهد انداخت، هر چند تا به حال ایران نشان نداده که کشتی های بیشتری در خدمت دارد[ مترجم: کشورمان از سال 2003 تا 2010، 4 فروند قایق( ناوچه) موشک انداز کلاس سینا و 1 فروند ناوچه ( ناوشکن) کلاس موج به نام جماران را به ناوگان خود افزوده است].
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه کلاس الوند(Vosper Mark-5)
3 فروند زیردریایی کیلو کلاس تیپ 877 EKM و سایر زیردریایی ها تا حدودی ضعف قدرت واحدهای سطحی اصلی را جبران می کند. کیلو یک زیردریایی نسنتآ مدرن و آرام است که برای اولین بار در 1980 عملیاتی شد. هر کیلو 6 لوله اژدر 530 میلیمتری شامل 2 لوله حاوی اژدر هدایت سیمی دارد. اما تنها یک اژدر هدایت سیمی در آن واحد می تواند شلیک شود. کیلو می تواند مخلوطی از 18 اژدر خود هدایت شونده، هدایت سیمی و یا 24 مین را حمل نماید. سیستم های هدایت اژدرهای روسی شامل: خود هدایت شونده سونار فعال، خود هدایت شونده فعال، خود هدایت شونده غیرفعال و هدایت سیمی می باشد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی کیلوی ایران
برخی گزارش ها تایید می کنند که ایران بیش از 1000 مین مدرن ساخت شوروی همراه با کیلوها خریداری کرده است و این مین ها مجهز به حسگرهای مدرن مغناطیسی، صوتی و فشاری هستند....
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
در سال 2005 ایران اعلام کرد که در حال توسعه کلاس جدیدی از زیردریایی ها به نام غدیر است. علاوه بر این ایران در سال 2000 نیز اعلام کرده بود که تولید زیردریایی های کوچکی را آغاز کرده است که گفته شده نام آن الصابحات- 15 می باشد، و می تواند 2 خدمه یا 3 غواص را در خود جای دهد و ماموریتش به صورت فرضی می تواند مین ریزی و شناسایی باشد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی غدیر
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی السابحات - 15
ایران قادر به استفاده از زیردریایی هایش برای مین ریزی و شلیک اژدرهای خود هدایت شونده هوشمند است که به آن توانایی بالقوه ای برای ضربه زدن از راه هایی می دهد که ممکن است برای حمله زیردریایی ها مشکل باشد. مین ها می تواند به شکل پوششی در نواحی بحرانی، قبل از درگیری کار گذاشته شود و یا می توانند به اشکال فعال و غیرفعال در فواصل از پیش تعیین شده و در راهها یی که تشخیص مین و مین روبی مشکل است قرار گیرند. اژدرهای خودهدایت شونده برد بلند می تواند بر ضد اهدافی در حد و اندازه نفتکش ها و در بردی فراتر از 10 کیلومتر و یا حمله به کشتی های جنگی کندرو و یا کشتی هایی که فاقد آژیر خطر، حسگر و اقدامات متقابل هستند مورد استفاده قرار گیرند.بسیاری از نواحی خلیج[فارس] برای عملیات های زیردریایی مطلوب نیست. مساحت خلیج[فارس] در حدود 241000 کیلومتر مربع بوده و به طول 990 کیلومتر از شط العرب[اروند رود] تا تنگه هرمز امتداد دارد. عریض ترین نقطه آن حدود 340 کیلومتر است اما در بیشتر طول آن پهنا حدود 225 کیلومتر است. در حالی که الگوی حرارتی، سونارهای سطحی را دچار اغتشاش می کند این الگو سونارهای زیردریایی ها را نیز مغشوش می کند، بنابراین به نظر می رسد برتری اندکی در کشتی های سطحی کارآمد و هواپیماهای گشت دریایی باشد. تنگه هرمز به عنوان ورودی خلیج[فارس] حدود 180 کیلومتر طول دارد، اما حداقل پهنای آن 39 کیلومتر است وتنها دو کانال عمیق آبی در آن برای عملیات کشتی های بزرگ و زیردریایی ها مناسب است. به علاوه محدود بودن ورودی آب تازه و تبخیر زیاد، آب خلیج[فارس] را فوق العاده شور ساخته است، این شرایط جریان های زیرآبی پیچیده ای را در کانال های اصلی تنگه هرمز ایجاد می کند و تشخیص زیردریایی ها و عملیات آنها را دشوار می سازد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
بخش های عمیق تر خلیج[فارس] از نظر پژواک صدا به اندازه کافی شلوغ هست که تشخیص عملیات های زیردریایی ها را مشکل سازد، اما بخش های بزرگی از خلیج[فارس] شامل بیشتر بخش های جنوبی آن در یک خط از آنسوی[بندر] الجبیل و از ابتدای سواحل قطر تا نیمی از سواحل امارات متحده عربی، عمقی کمتر از 20 متر دارد. آب در سمت ایران عمیق تر است، اما حداکثر عمق خلیج[فارس] در حدود 30 کیلومتری جنوب جزیره کیش تعیین شده که 88 متر عمق دارد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
این مطلب به این معنی است که نقطه ای عمیق تر در خلیج[فارس] وجود ندارد که از طول یک زیردریایی هسته ای SN-688 بیشتر باشد[مترجم: زیردریایی SN-688 یا کلاس لس آنجلس، 110 متر طول، با ماندگاری ماموریتی 90 روز در آب، حداکثر عمق غوطه وری 290 متر، وزن آن در حالت حداکثر بارگیری 6072 تن و قادر به حمل مخلوطی از 37 اژدر، موشک ضدکشتی هارپون، موشک کروز توماهاوک و مین است]. ارتفاع برجک چنین زیردریایی به تنهایی 16 متر است.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی کلاس لس آنجلس
حتی زیردریایی های ساحلی کوچکتر مشکلاتی در زمینه مانورپذیری و مکش در زیر آب دارند و نمی توانند در لایه منعکس کننده اصوات در آب دریا پنهان شوند و یا از امتیاز غوطه وری در آب برای اختفا یا حفاظت از خود استفاده کنند. در برخی نواحی خلیج[فارس] میزان اصوات نسبتآ زیاد است اما نه در آن حدی که صدای زیردریایی ها را از سیستم های تشخیص ضدزیردریایی پیشرفته مانند انواعی که توسط ایالات متحده و پادشاهی بریتانیا استفاده می شود پنهان کند. به علاوه حداقل عمق عملیاتی«کیلو» 45 متر است و محدودیت عمق نواحی اطراف تنگه می تواند عملیات زیردریایی ها را مشکل سازد. عملیات برای زیردریایی ها در دریای عمان آسان تر است به خاطر اینکه میزان اصوات به اندازه ای است که عملیات های ضد زیردریایی را مشکل می کند ، اما این چنین صف آرایی های گسترده ای، کیلوها را در حین انجام عملیاتشان در خطر تعرض زیردریایی های تهاجمی هسته ای ایالات متحده و بریتانیا قرار می دهد و بعید است که کیلوهای ایرانی اگر توسط تیم های «شکارچی کش» هوا به سطح نیروی دریایی ایالات متحده یا بریتانیا و یا زیردریایی های هسته ای یافت شوند، برای مدت زمان طولانی سالم باقی بمانند.
در هر مورد تاثیر زیردریایی های ایران عمیقآ بستگی به میزان درگیر شدن غرب در عملیات های ضد زیردریایی دارد. اگر کیلوها با نیروهای ضد زیردریایی بریتانیا یا ایالات متحده مواجه نشوند، می توانند با میزان مصونیت قابل توجهی در داخل یا نزدیک خلیج[فارس] عملیات انجام دهند. و اگر با نیروهای ایالات متحده و بریتانیا مواجه شوند، ممکن است بتوانند به تعداد اندکی از نفتکش ها حمله کنند و یا برخی تلاش ها را برای مین ریزی رهبری کنند، اما بعید است که از یک نبرد گسترده به سلامت بیرون بیایند. این باعث می شود کیلوها بیشتر سلاحی باشد که تاثیرات تهدید آمیز برای کشتیرانی در خلیج[فارس] داشته یا یک مین گذار جزئی باشند تا یک واحد رزمی در نیروی دریایی. یقینآ برتری ایران به خاطر کیلوها، در حال حاضر توجه بیشتری را از جانب دولت های جنوب خلیج[فارس] جلب می کند و آنها را متقاعد می سازد، که ایران را بیشتر جدی بگیرند.ایران برای اینکه بتواند فقدان قدرت هوایی و کشتی های سطحی بزرگ و مدرن را جبران کند، عمیقآ وابسته به نیروی موشک های ضد کشتی خود است. در حال حاضر مدت ها از عمر خدمتی موشک های غربی ایران گذشته و وضعیت عملیاتی آنها نامعلوم است. عمده سیستم های نیروهای ایران، اکنون از جمهوری خلق چین (PRC) تهیه شده و اغلب موشک های ساخت غرب با همتایان چینی شان جایگزین شده اند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
قایق های موشک انداز نیروی دریایی ایران شامل 11- 9 فروند[ مترجم: 10 فروند، 2 فروند از آنها یعنی پیکان و جوشن به ترتیب توسط عراق و ایالات متحده در جریان جنگ 8 ساله از بین رفت] از مجموع 12 فروند تحویل داده شده ابتدایی قایق پرسرعت Combattante II (کلاس کمان) ساخت فرانسه با وزن 275 تن است. گفته می شود که این قلیق ها به 4 – 2 موشک ضدکشتی C- 802 ساردین و یک توپ 76 میلیمتری مسلح هستند و حداکثر سرعت آنها 5/37 نات است. قایق های سریع تهاجمی کلاس کمان ابتدآ به 4 موشک آمریکایی هارپون مسلح بودند، اما هارپون ها به مدت طولانی عملیاتی نبوده اند. حداقل 5 فروند آنها به پرتابگرهایی که می تواند 4-2 عدد موشک C-801 یا C-802 را حمل کند، مجهز شده اند. ایران C- 802 را به حزب الله رسانده و حزب الله هم با موفقیت آن را در برابر یکی از کشتی های موشک انداز بسیار مدرن کلاس ساعر- 5 اسرائیل در طول جنگ سال 2006 به کار برد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه موشک انداز کمان مجهز به پرتابگر هارپون
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه موشک انداز گرز مجهز به پرتابگر نور
واژگان فنی که برای سری موشک های C – 801 و C- 802 در نیروهای دریایی ایرانی ها به کار می رود گیج کننده است و منابع مختلف از اسامی متضادی برای پلت فرم های ایرانی استفاده می کنند. برخی منابع همه این موشک ها را به عنوان بخشی از سری CSS – N – 4 / YJ – 1 می دانند.
نام در کشور سازنده نام ایرانی
FL – 6 (چینی) فجر دریا
FL – 8 (چینی) کوثر
FL – 9 (چینی) نصر
C – 802 (چینی) نور
HQ – 2 (چینی) تندر
HY – 2 (چینی) رعد
عقیده بر این است که ایران در حال حاضر حداقل 100 فروند C – 801 و C – 802 در اختیار دارد. یک منبع بیان می کند که ایران ممکن است در سال 1988 – 1987 تا 100 فروند C – 801 و 8 پرتابگر وارد کرده باشد و تا سال 1994 زرادخانه خود را تا 200 فروند افزایش داده است و به خوبی توانایی تولید بومی C – 801 را داشته است ( تحت نام « تندر»). منابع دیگری بیان می کنند که ایران ممکن است موشک های C – 701 خود را در پایگاههای پرتاب در حال ساخت در بندرعباس، بندر لنگه، بوشهر و بندر[امام] خمینی مستقر کرده باشد. ایران برای خرید موشک های ضدکشتی پیشرفته از روسیه، کره شمالی و چین یا خرید تجهیزات تولید موشک ضدکشتی و حتی در حد امکان ناوچه های مسلح به موشک های ساخت چین اقدام کرده است. برخی منابع ادعا کرده اند که ایران 8 واحد پرتابگر موشک ضدکشتی SS – N – 22 « سانبرن» ساخت شوروی را از اکراین خریداری کرده و آنها را در نزدیکی تنگه هرمز مستقر کرده است. با این وجود به نظر نمی رسد کارشناسان ایالات متحده شواهد چنین خریدهایی را تایید کنند و تردید دارند که ایران چنین سیستم هایی را عملیاتی نگه داشته باشد. «SS – N – 22 » عنوانی است که عمدتآ برای دو نوع مختلف از سیستم های Sea – Skimming مدرن، مافوق صوت و برد بلند یعنی P – 270 Moskit ( همچنین Kh – 15 یا 80M3 نیز نامیده می شود) و P – 80 یا P – 100 Zubi/Onika به کار برده می شود.
نیروی دریایی ایران تعدادی قایق گشتی بزرگ و قایق های تهاجمی پرسرعت ( بیش از 120 عدد) دارد، و در گزارشی که IISS از توازن نظامی سال 2011 تهیه کرده است، مجموعه ای بیش از 146 فروند از قایق های جنگی و گشتی داراست. کشتی های عملیاتی این دسته شامل 13 فروند قایق موشک انداز کلاس کمان [ مترجم : 14 فروند شامل 10 فروند کلاس کمان و 4 فروند کلاس سینا ] هر کدام با 4 – 2 موشک ضدکشتی C – SS – N – 4 ساردین، 3 فروند قایق تهاجمی کلاس ظفر ( کلاس چوهو) ساخت کره شمالی با وزن 82 تن، رادارهای جستجو باند I و مسلح به توپ های 23 میلیمتری و یک پرتابگر چندگانه راکتی BM – 21 ، 2 فروند قایق گشتی کلاس کیوان ( کلاس Cape ایالات متحده) با وزن 148 تن و مسلح به توپ های 40 میلیمتری و 22 میلیمتری و3 فروند قایق گشتی کلاس پروین ( PGM – 71 ارتقا یافته) تهیه شده در اواخر دهه 60 میلادی هر کدام به وزن 98 تن و مسلح به توپ های 40 میلیمتری و 20 میلیمتری.
حدود 87 فروند قایق گشت ساحلی با وزن کمتر از 100 تن وجود دارد که شامل 11 فروند چایناکت ( C – 14 ) با موشک های هدایت شونده C – 701 است، گرچه اعتقاد بر این است که تنها 9 فروند آنها عملیاتی است.همچنین تعداد زیادی قایق کوچک گشت بندر که علاوه بر آنها[ (نیروی دریایی ارتش)]، توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز استفاده می شود. اغلب این قایق ها عملیاتی بوده و می توانند در ماموریتهای گشت موثر باشند. آنها به درد می خورند، اما با این وجود فاقد سیستم های دفاع هوایی و تسلیحات کارآمد یعنی چیزی بیش از توپ های ضدهوایی و SA -7 و SA – 14 می باشند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
بسیاری از گزارش ها ادعا می کنند که چایناکت ها موشک های ضدکشتی C – 701 را حمل می کنند، و اعتقاد بر این است که این قایق های موشک انداز تحت فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند. ظاهرآ خرید تعداد بیشتری چایناکت محتمل است، هر چند جزئیات آن نامعلوم است.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ایران 5 یا 6 فروند هاورکرافت BH – 7 و 7 یا 8 فروند SRN – 6 دارد و اعتقاد بر این است که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استفاده می شود [ مترجم : در رزمایش های حداقل 3 سال اخیر هاورکرافت ها تنها در رزمایش های نیروی دریایی ارتش دیده شده اند]. حدود نیمی از این هاورکرافت ها عملیاتی هستند. آنها قادرند سرعت خود را به بالای 60 – 70 نات برسانند، آنها ارزشمندند و کمی مسلح شده اند. سرعت بالا ، آنها را برای بسیاری از ماموریت های شناسایی و جنگی غیرمعمول مناسب می سازد. [هاورکرافت ها] می توانند نیروها را به سرعت در سواحل مناسب پیاده کنند، اما برخی سواحل صخره ای برای پیاده کردن نیرو نامناسب هستند. آنها [( نیروی دریایی ایران)] هواپیمای بدون سرنشین نیز دارند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
نیروی دریایی ایران در سال 2012 از حدود 18000 پرسنل تشکیل شده است.مطابق گزارش موسسه بین المللی تحقیقات استراتژیک (IISS)، این مجموعه شامل 2 تیپ با حدود 2600 افسر دریایی و 2000 پرسنل نیروی هوا- دریا است. پایگاه های آن در بندرعباس، بوشهر، جزیره خارک، بندر انزلی، چابهار، بندر ماهشهر و بندر[امام] خمینی است.تا انتهای سال 2011 [ناوگان] سطحی نیروی دریایی ایران شامل 3 ناوچه، 2 ناوچه سبک، 11 قایق موشک انداز، 5 کشتی مین روب، بیش از 60 قایق گشت ساحلی و 13 شناور دوزیست است. شاخه هوادریای آن یکی از کوچکترین واحدهای هوایی در بین نیروهای دریایی منطقه خلیج[فارس] است و دارای 3 فروند هواپیمای گشت دریایی P – 3F اوریون و 13 بالگرد مسلح است.زمانی که با نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ترکیب شود، تعداد پرسنل آن تا 38000 نفر افزایش می یابد و در این حالت قدرتی با تواناییهای قابل اعتنا برای هر دو نوع نبرد منظم و نامنظم دریایی برای ایران ایجاد می کند. همسایگان جنوبی ایران در خلیج[فارس] دارای قدرت دریایی قابل توجهی هستند، با این وجود ایالات متحده با قدرتی بسیار برتر قطعآ در هر زمانی می تواند مداخله کند. ایران یک نیروی دریایی ثابت و کهنه داشت، اما با اولویت واحد های دریایی سبک تر در حال مدرنیزه کردن خود است، هر چند کشتی های اصلی آن همگی قدیمی، با تعمیرات محدود و سلاح ها و سیستم های کنترل آتش کهنه است.
از زمان پایان جنگ ایران و عراق، ایران برای جبران ضعف ناوگان سطحی اش تلاش می کند شناور های موشک انداز و موشک های ضد کشتی جدید از چین بدست آورد. برخی گزارش ها تایید می کند که ایران زیردریایی های کوچک از کره شمالی و زیردریایی و مین های مدرن از روسیه بدست آورده است. ایران در حال گسترش توانایی های شاخه دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. [نیروی دریایی سپاه] مین های دریایی اضافی بدست آورده و برخی از کشتی های قدیمی اش را ارتقا داده است. مانورهای ایران شاهد یک رشد از به هم پیوستن و ترکیب شدن[نیروی دریایی] ارتش با نیروهای زمینی و هوایی است. ایران در حال ارتقای بنادر خود است و دفاع هوایی اش را تقویت می کند در حالی که برخی پشتیبانی های لجستیکی و تکنیکی از کشورهایی مانند هند و پاکستان دریافت می کند. در آگوست 2000 [مرداد 1379] جمهوری اسلامی اعلام کرد که نخستین زیردریایی سبک تولیدی خود به نام السابحات- 15 را به آب خواهد انداخت و ایران می تواند از آن برای شناسایی و مین ریزی استفاده کند. کشتی های بزرگ و فعال ایران همگی یا از رده خارج اند و یا در حال از رده خارج شدن هستند. کشتی های اصلی[نیروی دریایی ایران] شامل دو ناوچه سبک کلاس بایاندور(PF – 103 ) می باشد که در 1963 به آب انداخته شده و در 1964 عملیاتی شده اند. سیستم های کنترل تسلیحات، رادارهای شناسایی/ردیابی و سونارهای آنها از میانه دهه 1960 میلادی مدرنیزه نشده اند، اگر چه از برخی جهات مانند توانایی جنگ الکترونیک، ارتباطات و سیستم های مدیریت نبرد به نظر می رسد که ارتقا یافته اند. «بایاندور» و «نقدی» احتمالآ بزرگترین کشتی های جنگی فعال در نیروی دریایی ایران هستند، اما با این وجود با موشک های ضدکشتی و ضدهوایی، سیستم های تسلیحاتی کارا، سونارها وتجهیزات جنگ الکترونیک پیشرفته و حسگرها تجهیز نشده اند[مترجم: موشک های ضد کشتی نور(C- 802) برروی ناوچه آدمیرال نقدی نصب شده اند].
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه آدمیرال(شهید) نقدی مجهز به پرتابگر موشک نور(c - 802 )
ناوچه بایاندور همچنان دارای سلاح های اورجینال خود
ایران همچنین 3 فروند ناوچه عملیاتی تا حدی مدرن تر کلاس الوند(Vosper Mark-5) شامل الوند، البرز و سبلان دارد. آنها در طول سال 1968 – 1967 به آب انداخته شده و در 1969 – 1968 عملیاتی شدند. 2 فروند از آنها برای حمل 4 موشک ضد کشتی چینی C- 802 در 2 پرتابگر دوتایی ارتقا یافته اند. C-802 یک موشک Sea- Skimming با برد 120 کیلومتر، سر جنگی 165 کیلوگرم و حداکثر سرعت 9/0 ماخ است. ایران در سال 2003 اعلام کرد که یک ناوشکن 1400 تنی به نام موج و یک ناوچه موشک انداز 350 تنی به نام سینا را در یک سال به آب خواهد انداخت، هر چند تا به حال ایران نشان نداده که کشتی های بیشتری در خدمت دارد[ مترجم: کشورمان از سال 2003 تا 2010، 4 فروند قایق( ناوچه) موشک انداز کلاس سینا و 1 فروند ناوچه ( ناوشکن) کلاس موج به نام جماران را به ناوگان خود افزوده است].
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه کلاس الوند(Vosper Mark-5)
3 فروند زیردریایی کیلو کلاس تیپ 877 EKM و سایر زیردریایی ها تا حدودی ضعف قدرت واحدهای سطحی اصلی را جبران می کند. کیلو یک زیردریایی نسنتآ مدرن و آرام است که برای اولین بار در 1980 عملیاتی شد. هر کیلو 6 لوله اژدر 530 میلیمتری شامل 2 لوله حاوی اژدر هدایت سیمی دارد. اما تنها یک اژدر هدایت سیمی در آن واحد می تواند شلیک شود. کیلو می تواند مخلوطی از 18 اژدر خود هدایت شونده، هدایت سیمی و یا 24 مین را حمل نماید. سیستم های هدایت اژدرهای روسی شامل: خود هدایت شونده سونار فعال، خود هدایت شونده فعال، خود هدایت شونده غیرفعال و هدایت سیمی می باشد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی کیلوی ایران
برخی گزارش ها تایید می کنند که ایران بیش از 1000 مین مدرن ساخت شوروی همراه با کیلوها خریداری کرده است و این مین ها مجهز به حسگرهای مدرن مغناطیسی، صوتی و فشاری هستند....
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
در سال 2005 ایران اعلام کرد که در حال توسعه کلاس جدیدی از زیردریایی ها به نام غدیر است. علاوه بر این ایران در سال 2000 نیز اعلام کرده بود که تولید زیردریایی های کوچکی را آغاز کرده است که گفته شده نام آن الصابحات- 15 می باشد، و می تواند 2 خدمه یا 3 غواص را در خود جای دهد و ماموریتش به صورت فرضی می تواند مین ریزی و شناسایی باشد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی غدیر
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی السابحات - 15
ایران قادر به استفاده از زیردریایی هایش برای مین ریزی و شلیک اژدرهای خود هدایت شونده هوشمند است که به آن توانایی بالقوه ای برای ضربه زدن از راه هایی می دهد که ممکن است برای حمله زیردریایی ها مشکل باشد. مین ها می تواند به شکل پوششی در نواحی بحرانی، قبل از درگیری کار گذاشته شود و یا می توانند به اشکال فعال و غیرفعال در فواصل از پیش تعیین شده و در راهها یی که تشخیص مین و مین روبی مشکل است قرار گیرند. اژدرهای خودهدایت شونده برد بلند می تواند بر ضد اهدافی در حد و اندازه نفتکش ها و در بردی فراتر از 10 کیلومتر و یا حمله به کشتی های جنگی کندرو و یا کشتی هایی که فاقد آژیر خطر، حسگر و اقدامات متقابل هستند مورد استفاده قرار گیرند.بسیاری از نواحی خلیج[فارس] برای عملیات های زیردریایی مطلوب نیست. مساحت خلیج[فارس] در حدود 241000 کیلومتر مربع بوده و به طول 990 کیلومتر از شط العرب[اروند رود] تا تنگه هرمز امتداد دارد. عریض ترین نقطه آن حدود 340 کیلومتر است اما در بیشتر طول آن پهنا حدود 225 کیلومتر است. در حالی که الگوی حرارتی، سونارهای سطحی را دچار اغتشاش می کند این الگو سونارهای زیردریایی ها را نیز مغشوش می کند، بنابراین به نظر می رسد برتری اندکی در کشتی های سطحی کارآمد و هواپیماهای گشت دریایی باشد. تنگه هرمز به عنوان ورودی خلیج[فارس] حدود 180 کیلومتر طول دارد، اما حداقل پهنای آن 39 کیلومتر است وتنها دو کانال عمیق آبی در آن برای عملیات کشتی های بزرگ و زیردریایی ها مناسب است. به علاوه محدود بودن ورودی آب تازه و تبخیر زیاد، آب خلیج[فارس] را فوق العاده شور ساخته است، این شرایط جریان های زیرآبی پیچیده ای را در کانال های اصلی تنگه هرمز ایجاد می کند و تشخیص زیردریایی ها و عملیات آنها را دشوار می سازد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
بخش های عمیق تر خلیج[فارس] از نظر پژواک صدا به اندازه کافی شلوغ هست که تشخیص عملیات های زیردریایی ها را مشکل سازد، اما بخش های بزرگی از خلیج[فارس] شامل بیشتر بخش های جنوبی آن در یک خط از آنسوی[بندر] الجبیل و از ابتدای سواحل قطر تا نیمی از سواحل امارات متحده عربی، عمقی کمتر از 20 متر دارد. آب در سمت ایران عمیق تر است، اما حداکثر عمق خلیج[فارس] در حدود 30 کیلومتری جنوب جزیره کیش تعیین شده که 88 متر عمق دارد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
این مطلب به این معنی است که نقطه ای عمیق تر در خلیج[فارس] وجود ندارد که از طول یک زیردریایی هسته ای SN-688 بیشتر باشد[مترجم: زیردریایی SN-688 یا کلاس لس آنجلس، 110 متر طول، با ماندگاری ماموریتی 90 روز در آب، حداکثر عمق غوطه وری 290 متر، وزن آن در حالت حداکثر بارگیری 6072 تن و قادر به حمل مخلوطی از 37 اژدر، موشک ضدکشتی هارپون، موشک کروز توماهاوک و مین است]. ارتفاع برجک چنین زیردریایی به تنهایی 16 متر است.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
زیردریایی کلاس لس آنجلس
حتی زیردریایی های ساحلی کوچکتر مشکلاتی در زمینه مانورپذیری و مکش در زیر آب دارند و نمی توانند در لایه منعکس کننده اصوات در آب دریا پنهان شوند و یا از امتیاز غوطه وری در آب برای اختفا یا حفاظت از خود استفاده کنند. در برخی نواحی خلیج[فارس] میزان اصوات نسبتآ زیاد است اما نه در آن حدی که صدای زیردریایی ها را از سیستم های تشخیص ضدزیردریایی پیشرفته مانند انواعی که توسط ایالات متحده و پادشاهی بریتانیا استفاده می شود پنهان کند. به علاوه حداقل عمق عملیاتی«کیلو» 45 متر است و محدودیت عمق نواحی اطراف تنگه می تواند عملیات زیردریایی ها را مشکل سازد. عملیات برای زیردریایی ها در دریای عمان آسان تر است به خاطر اینکه میزان اصوات به اندازه ای است که عملیات های ضد زیردریایی را مشکل می کند ، اما این چنین صف آرایی های گسترده ای، کیلوها را در حین انجام عملیاتشان در خطر تعرض زیردریایی های تهاجمی هسته ای ایالات متحده و بریتانیا قرار می دهد و بعید است که کیلوهای ایرانی اگر توسط تیم های «شکارچی کش» هوا به سطح نیروی دریایی ایالات متحده یا بریتانیا و یا زیردریایی های هسته ای یافت شوند، برای مدت زمان طولانی سالم باقی بمانند.
در هر مورد تاثیر زیردریایی های ایران عمیقآ بستگی به میزان درگیر شدن غرب در عملیات های ضد زیردریایی دارد. اگر کیلوها با نیروهای ضد زیردریایی بریتانیا یا ایالات متحده مواجه نشوند، می توانند با میزان مصونیت قابل توجهی در داخل یا نزدیک خلیج[فارس] عملیات انجام دهند. و اگر با نیروهای ایالات متحده و بریتانیا مواجه شوند، ممکن است بتوانند به تعداد اندکی از نفتکش ها حمله کنند و یا برخی تلاش ها را برای مین ریزی رهبری کنند، اما بعید است که از یک نبرد گسترده به سلامت بیرون بیایند. این باعث می شود کیلوها بیشتر سلاحی باشد که تاثیرات تهدید آمیز برای کشتیرانی در خلیج[فارس] داشته یا یک مین گذار جزئی باشند تا یک واحد رزمی در نیروی دریایی. یقینآ برتری ایران به خاطر کیلوها، در حال حاضر توجه بیشتری را از جانب دولت های جنوب خلیج[فارس] جلب می کند و آنها را متقاعد می سازد، که ایران را بیشتر جدی بگیرند.ایران برای اینکه بتواند فقدان قدرت هوایی و کشتی های سطحی بزرگ و مدرن را جبران کند، عمیقآ وابسته به نیروی موشک های ضد کشتی خود است. در حال حاضر مدت ها از عمر خدمتی موشک های غربی ایران گذشته و وضعیت عملیاتی آنها نامعلوم است. عمده سیستم های نیروهای ایران، اکنون از جمهوری خلق چین (PRC) تهیه شده و اغلب موشک های ساخت غرب با همتایان چینی شان جایگزین شده اند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
قایق های موشک انداز نیروی دریایی ایران شامل 11- 9 فروند[ مترجم: 10 فروند، 2 فروند از آنها یعنی پیکان و جوشن به ترتیب توسط عراق و ایالات متحده در جریان جنگ 8 ساله از بین رفت] از مجموع 12 فروند تحویل داده شده ابتدایی قایق پرسرعت Combattante II (کلاس کمان) ساخت فرانسه با وزن 275 تن است. گفته می شود که این قلیق ها به 4 – 2 موشک ضدکشتی C- 802 ساردین و یک توپ 76 میلیمتری مسلح هستند و حداکثر سرعت آنها 5/37 نات است. قایق های سریع تهاجمی کلاس کمان ابتدآ به 4 موشک آمریکایی هارپون مسلح بودند، اما هارپون ها به مدت طولانی عملیاتی نبوده اند. حداقل 5 فروند آنها به پرتابگرهایی که می تواند 4-2 عدد موشک C-801 یا C-802 را حمل کند، مجهز شده اند. ایران C- 802 را به حزب الله رسانده و حزب الله هم با موفقیت آن را در برابر یکی از کشتی های موشک انداز بسیار مدرن کلاس ساعر- 5 اسرائیل در طول جنگ سال 2006 به کار برد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه موشک انداز کمان مجهز به پرتابگر هارپون
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناوچه موشک انداز گرز مجهز به پرتابگر نور
واژگان فنی که برای سری موشک های C – 801 و C- 802 در نیروهای دریایی ایرانی ها به کار می رود گیج کننده است و منابع مختلف از اسامی متضادی برای پلت فرم های ایرانی استفاده می کنند. برخی منابع همه این موشک ها را به عنوان بخشی از سری CSS – N – 4 / YJ – 1 می دانند.
نام در کشور سازنده نام ایرانی
FL – 6 (چینی) فجر دریا
FL – 8 (چینی) کوثر
FL – 9 (چینی) نصر
C – 802 (چینی) نور
HQ – 2 (چینی) تندر
HY – 2 (چینی) رعد
عقیده بر این است که ایران در حال حاضر حداقل 100 فروند C – 801 و C – 802 در اختیار دارد. یک منبع بیان می کند که ایران ممکن است در سال 1988 – 1987 تا 100 فروند C – 801 و 8 پرتابگر وارد کرده باشد و تا سال 1994 زرادخانه خود را تا 200 فروند افزایش داده است و به خوبی توانایی تولید بومی C – 801 را داشته است ( تحت نام « تندر»). منابع دیگری بیان می کنند که ایران ممکن است موشک های C – 701 خود را در پایگاههای پرتاب در حال ساخت در بندرعباس، بندر لنگه، بوشهر و بندر[امام] خمینی مستقر کرده باشد. ایران برای خرید موشک های ضدکشتی پیشرفته از روسیه، کره شمالی و چین یا خرید تجهیزات تولید موشک ضدکشتی و حتی در حد امکان ناوچه های مسلح به موشک های ساخت چین اقدام کرده است. برخی منابع ادعا کرده اند که ایران 8 واحد پرتابگر موشک ضدکشتی SS – N – 22 « سانبرن» ساخت شوروی را از اکراین خریداری کرده و آنها را در نزدیکی تنگه هرمز مستقر کرده است. با این وجود به نظر نمی رسد کارشناسان ایالات متحده شواهد چنین خریدهایی را تایید کنند و تردید دارند که ایران چنین سیستم هایی را عملیاتی نگه داشته باشد. «SS – N – 22 » عنوانی است که عمدتآ برای دو نوع مختلف از سیستم های Sea – Skimming مدرن، مافوق صوت و برد بلند یعنی P – 270 Moskit ( همچنین Kh – 15 یا 80M3 نیز نامیده می شود) و P – 80 یا P – 100 Zubi/Onika به کار برده می شود.
نیروی دریایی ایران تعدادی قایق گشتی بزرگ و قایق های تهاجمی پرسرعت ( بیش از 120 عدد) دارد، و در گزارشی که IISS از توازن نظامی سال 2011 تهیه کرده است، مجموعه ای بیش از 146 فروند از قایق های جنگی و گشتی داراست. کشتی های عملیاتی این دسته شامل 13 فروند قایق موشک انداز کلاس کمان [ مترجم : 14 فروند شامل 10 فروند کلاس کمان و 4 فروند کلاس سینا ] هر کدام با 4 – 2 موشک ضدکشتی C – SS – N – 4 ساردین، 3 فروند قایق تهاجمی کلاس ظفر ( کلاس چوهو) ساخت کره شمالی با وزن 82 تن، رادارهای جستجو باند I و مسلح به توپ های 23 میلیمتری و یک پرتابگر چندگانه راکتی BM – 21 ، 2 فروند قایق گشتی کلاس کیوان ( کلاس Cape ایالات متحده) با وزن 148 تن و مسلح به توپ های 40 میلیمتری و 22 میلیمتری و3 فروند قایق گشتی کلاس پروین ( PGM – 71 ارتقا یافته) تهیه شده در اواخر دهه 60 میلادی هر کدام به وزن 98 تن و مسلح به توپ های 40 میلیمتری و 20 میلیمتری.
حدود 87 فروند قایق گشت ساحلی با وزن کمتر از 100 تن وجود دارد که شامل 11 فروند چایناکت ( C – 14 ) با موشک های هدایت شونده C – 701 است، گرچه اعتقاد بر این است که تنها 9 فروند آنها عملیاتی است.همچنین تعداد زیادی قایق کوچک گشت بندر که علاوه بر آنها[ (نیروی دریایی ارتش)]، توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز استفاده می شود. اغلب این قایق ها عملیاتی بوده و می توانند در ماموریتهای گشت موثر باشند. آنها به درد می خورند، اما با این وجود فاقد سیستم های دفاع هوایی و تسلیحات کارآمد یعنی چیزی بیش از توپ های ضدهوایی و SA -7 و SA – 14 می باشند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
بسیاری از گزارش ها ادعا می کنند که چایناکت ها موشک های ضدکشتی C – 701 را حمل می کنند، و اعتقاد بر این است که این قایق های موشک انداز تحت فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هستند. ظاهرآ خرید تعداد بیشتری چایناکت محتمل است، هر چند جزئیات آن نامعلوم است.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ایران 5 یا 6 فروند هاورکرافت BH – 7 و 7 یا 8 فروند SRN – 6 دارد و اعتقاد بر این است که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استفاده می شود [ مترجم : در رزمایش های حداقل 3 سال اخیر هاورکرافت ها تنها در رزمایش های نیروی دریایی ارتش دیده شده اند]. حدود نیمی از این هاورکرافت ها عملیاتی هستند. آنها قادرند سرعت خود را به بالای 60 – 70 نات برسانند، آنها ارزشمندند و کمی مسلح شده اند. سرعت بالا ، آنها را برای بسیاری از ماموریت های شناسایی و جنگی غیرمعمول مناسب می سازد. [هاورکرافت ها] می توانند نیروها را به سرعت در سواحل مناسب پیاده کنند، اما برخی سواحل صخره ای برای پیاده کردن نیرو نامناسب هستند. آنها [( نیروی دریایی ایران)] هواپیمای بدون سرنشین نیز دارند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.