03-12-2015، 14:38
معرفی موشک ضد کشتی هارپون
موشك هارپون(AGM-84 Harpoon)
موشک هارپون یکی از معروفترین و قویترین سلاح های ضد کشتیست که با وجود عمر طولانی آن هنوز یکی از موشک های اصلی ضد کشتی در نیروی دریایی آمریکا و بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است(هارپون به معنی نیزه ی شکار نهنگ است)
این موشک کروز در شرکت مکدانل داگلاس - که اکنون بخشی از بوئینگ است - طراحی و تولید شده است. در سال ۲۰۰۴ بوئینگ، ۷۰۰۰-امین هارپون (از زمان تولید این موشک یعنی ۱۹۷۷ تا به امروز) را تحویل داد. هارپون از هدایت راداری فعال بهره میبرد و قادر به پرواز در ارتفاع بسیار پایین است. همچنین نوع ارتقایافته موشک هارپون با قابلیت حمله به اهداف زمینی با نام SLAM (موشک حمله به زمین دورایستا) نیز از سال ۱۹۹۰ تولید میشود.
موشک هارپون بطور اختصاصی و تنها برای مقابله با کشتی ها ساخته شد و اولین بار به خدمت نیروی زمینی و دریایی آمریکا در آمد موشک هارپون بدلیل نیاز شدید نیرو های هوایی و دریایی در مدل های مختلف به تولید انبوه رسید بعدها موشکSLAM که به معنی (Stand-off Land Attack Missile) است از روی آن تولید گردید .
این موشک از نظر مشخصات و تواناییها قابل مقایسه با موشک فرانسوی اگزوسه، ایتالیایی اتومات، سوئدی آربیاس-۱۵، روسی خا-۳۵، بریتانیایی عقاب دریا و موشک چینی سی-۸۰۲ میباشد.
انواع مختلف این موشک قابلیت شلیک از سکوهای مختلفی را دارند:
وصل شونده به بال هواپیما (موشک ایجیام-۸۴، بدون راکت سوخت جامد تقویت کننده)
پرتاب شونده از روی کشتی (موشک آرجیام-۸۴)
پرتاب شونده از روی زیردریایی (یوجیام-۸۴)
پرتاب شونده توسط آتشبار دفاع ساحلی (که میتواند با یک راکت سوخت جامد تقویت کننده پرتاب شود)
در 1965 نیروی دریایی بصورت آزمایشی در قالب یک طرح پژوهشی بر روی موشک برای مقابله ی سطحی با زیر دریایی ها و با برد 45 کیلومتر شروع به بررسی نمود پس از نابودی رزم ناو اسرائیلی Eilat توسط دو ناوچه ی موشک انداز ساخت روسیه در 1967 احمیت این پروژه دوچندان شد چرا که نیاز به یک موشک ضد کشتی قوی در برابر اهداف سطحی بسیار حس میشد با سرعت گرفتن رشد پروژه در 1970 اولین نمونه ی هارپون تحت عنوان ZAGM-84A مورد آزمایش قرار گرفت با این وجود نتیجه ی آزمایشات رضایت بخش نبود در نتیجه سال بعد این قرار داد طی مناقصه ای به شرکت McDonnell-Douglas اعطا گردید بدنبال این امر مکدانل داگلاس طی مدت کوتاهی سه مدل مختلف از این موشک را تدوین نمود و سریعا اولین تست ها انجام شد نمونه ی اولیه در 1972 آزمایش شد
این موشک به کشورهای متعددی از جمله استرالیا، کانادا، اسرائیل، برزیل، شیلی، مصر، تایلند، مالزی، سنگاپور، هند، امارات، سنگاپور، عربستان، بریتانیا، دانمارک، لهستان،آلمان، اسپانیا، یونان، بلژیک، هلند، پرتغال، پاکستان، ژاپن، کره جنوبی و ایران صادر شدهاست.
ایران از اولین مشتریان خارجی این موشک بود که در سال ۱۹۷۴ در حالیکه هنوز تولید آن شروع نشده بود، همراه با سفارش تولیدقایقهای موشکانداز کلاس کمان به فرانسه، سفارش خرید این موشک را هم به آمریکا داد. اما تا زمان وفوع انقلاب ۱۳۵۷ فقط ۹ تا ۱۴ فروند از این موشک به ایران تحویل شده بود که در جریان عملیات مروارید در روزهای آغازین جنگ ایران و عراق از این موشکها استفاده شد.
اولین مدل در 1977 وارد خدمت شد و اولین نمونه هم نمونه ی دریا به دریا بود پس از آن اولین نمونه ی هوا به دریا (AGM-84A ) در 1979 بر روی هواپیما های P-3 اوریون نصب شد اولین نمونه ی زمین به دریا هم در 1981 وارد خدمت گردید.
از تعداد و امادگي اين نوع موشك در نيروي دريايي ايران اطلاعات زيادي دردست نيست و سياست ايران در ضمينه موشك هاي دريايي برپايه موشك هاي كروز قرار دارد.
مشخصات:
نوع: موشك ضد كشتي
طول: 4 متر 55 سانتيمتر
وزن: 5/661 كيلوگرم
برد: 60 مايل
سرعت: 855 كيلومتر بر ساعت