03-07-2015، 11:24
اگر مدت هاست دچار سردردهای میگرنی هستید، حتماً در ماه رمضان حملاتی دردناک را احساس خواهید کرد. امّا منتظر نمانید! پیش از شروع حملات میگرنی در ماه رمضان، راه هایی برای پیشگیری و بهبود آن بیابید…
چرا در ماه رمضان دچار حملات میگرنی می شویم؟
چند علّت اصلی ممکن است شما را در ماه رمضان دچار سردرد میگرنی کند. پیش از همه برهم خوردن نظم غذایی است.
شما با حذف صبحانه و نهار در ماه رمضان، هم نظم غذایی تان را برهم زده اید و هم در طول روز دچار افت قند خون می شوید که به نوبه ی خود عاملی برای حملات میگرنی است. یکی دیگر از عوامل مهم بروز میگرن نیز کم آبی بدن است. کم آبی بدن هم در روزهای طولانی ماه رمضان امری شایع است.
از سوی دیگر، با طولانی شدن روزهای ماه رمضان، شما قادر به حذف سحری نیستید و مجبورید ساعت خواب تان را جابه جا کنید. به عنوان مثال ممکن است شب ها به علّت پرخوری، کم خواب شوید، صبح ها مجبورباشید به محل کارتان بروید و بعدازظهرها فرصت استراحت نداشته باشید. نتیجه ی چنین برنامه ای، حملات میگرنی است.
از سوی دیگر، زنان به طور طبیعی حدود یک هفته قاعدگی را در ماه رمضان، همچون ماه های دیگر، تجربه می کنند و قاعدگی به نوبه ی خود عاملی برای ایجاد سردردهای میگرنی است.
بنابراین هر فرد مبتلا به سردرد میگرن، ممکن است در طول ماه رمضان، ۴ یا ۵ بار حملات میگرنی را تجربه کند.
با حملات میگرنی در ماه رمضان چه کنیم؟
ما در این قسمت راه هایی برای پیشگیری از بروز حملات میگرنی در ماه رمضان به شما معرفی می کنیم.
• آب بدن تان را تامین کنید
اگر قصد دارید در طول ماه رمضان روزه بگیرید، باید به اندازه ی کافی آب به بدن تان برسانید تا کمتر دچار حملات میگرنی شوید. قدم اول، نوشیدن ۸ لیوان آب بعد از افطار است.
می توانید به جای آب از دمنوش های مفیدی چون اسطوخودوس، بابونه و … استفاده کنید. اگر چای می نوشید، باید چای تان کمرنگ باشد تا آب بدن تان خارج نشود.
بهترین راه تامین آب بدن، مصرف میوه ها و سبزیجات است. به ویژه که در تابستان تنوع میوه های آبداری چون خیار، توت ها و… بسیار است.
• قند خون تان را کنترل کنید
بهترین راه برای حفظ قند خون و پیشگیری از افت آن در طول روزه داری، مصرف موادی پرحجم در سحری و شام است. به طور مثال گوشت های قرمز که حاوی پروتئین هایی دیرهضم اند به بدن کمک می کنند کمتر احساس گرسنگی کند و با آزاد کردن تدریجی قندخون، از افت آن جلوگیری می کنند.
غلات شامل ماکارونی، برنج، نان ها به ویژه نان های سنگینی چون سنگک و بربری نیز می توانند انتخابی مناسب برای سحری باشند. این مواد نیز دیرهضمند و افت قندخون را به تعویق می اندازند.
• خواب تان را تنظیم کنید
تنظیم خواب یکی از مهم ترین اصول برای پیشگیری از حملات میگرنی است. بهتر است پیش از شروع ماه رمضان، تمرین کنید که زودتر بخوابید و صبح ها زودتر بیدار شوید تا در طول ماه رمضان دچار اختلالات خواب نگردید.
اگر هم دچار کم خوابی هستید، حتماً بخشی از بعدازظهر را به جبران خواب شبانه اختصاص دهید.
• داروهایتان را مصرف کنید
اگر برای سردرد میگرنی تان دارویی تجویز شده حتماً آن را سر موقع مصرف کنید. اگر هم طول درمان را طی کرده اید و به تشخیص پزشک نیازی به مصرف دارو ندارید، به محض احساس درد در چشم ها یا سر، به پزشک خود مراجعه کنید و دارویتان را مصرف کنید.
اگر داروهایتان را بلافاصله بعد از شروع درد مصرف نکنید، داروها بر شما بی اثر خواهند شد و دردهای شدیدی را احساس خواهید کرد.
مراقب باشید!
تشخیص این که شما با وجود مبتلا بودن به میگرن، مجاز به روزه داری هستید یا نه، به عهده ی پزشک است زیرا اگر خودسرانه و بدون اجازه ی پزشک، روزه بگیرید ممکن است دچار عوارض بسیار خطرناکی گردید.
ممکن است پزشک، تشخیص را به عهده ی خودتان بگذارد، در این صورت اگر احساس می کنید روزه گرفتن طولانی مدت باعث سردردتان می شود، بهتر است هر چندروزی که روزه می گیرید، یک یا دو روز استراحت کنید.