درباره کرسی ها
مقدمه
اندیشه آزاد یک دیدگاه فلسفی بدون محدود شدن تفکر به طرز فکر دینی است. (مستلزم بیخدایی نیست اما ضروراتا ملازم آن هم نیست) اندیشه آزاد بر پایهٔ مدارک علمی، منطق و احتمالاً انسانگرایی میباشد. این تفکر تحت تاثیر مرجعیت، سنتها، احساسات و دگما قرار نمیگیرد. آزاداندیشی همریشه با اندیشه آزاد است و افراد دارای اندیشه آزاد را به نام آزاداندیش میشناسند.
درونما
برپایهٔ اندیشهٔ آزاد، افراد نباید چیزی را بدون استفاده از خرد و دانش و بر اساس تعصب و بدون مدرک به عنوان حقیقت، رد یا قبول کنند. بنابراین آزاداندیشان تلاش میکنند تا باورهای خود را برپایهٔ فاکتها، روش علمی و اصول منطق و دلیل برهانی بنا نهند؛ و از مغالطات منطقی، یا تاثیر محدودکنندهٔ مرجعیت، فرهنگ غالب، پیشداوری، بنیادگرایی، سنت، افسانههای شهری و هرگونه دگم دیگری دوری کنند. بر این اساس وقتی فلسفه اندیشه آزاد در مورد دین به کار برده میشود، با توجه به دادههای علمی، نظریههای علمی رسمی و اصول منطقی، شواهد ناکافی برای باور به پدیدههای فراطبیعی وجود دارد.
شاید خطی از ویلیام کلیفورد، ریاضیدان و فیلسوف بریتانیایی، اندیشه آزاد را بهتر توصیف کند: «این همیشه نادرست است، برای همه و در هرکجا، تا هر چیزی را بدون مدارک کافی باور کنند». به این خاطر که بسیاری از مسائل حقوقی، اعتقادات و باورهای رایج برپایهٔ دگما هستند، در بسیاری از اوقات طرز فکر آزاداندیشان مخالف باور رایج است.
نماد
بنفشه نماد اندیشه آزاد
گل بنفشه (بنفشهٔ فرنگی) از دیرباز نماد اندیشه آزاد بوده است. دلیل این انتخاب به خاطر نام و ظاهر این گل است. نام این گل، «Pansy» از ریشهٔ «pensée» در فرانسوی به معنی «اندیشه» است. همچنین ظاهر این گل شبیه صورت انسان است و در ماه اوت سرخم میکند، طوریکه که انگار مشغول اندیشه عمیق است.
پیشینه کرسیها در مذهب شیعی
وجود شرايط و الزامات آزادانديشي و محيط مناسب و مهياي آن اگر چه مقولهاي تازه در مراكز علمي اسلامي به ويژه در حوزه هاي علميه شيعي نيست و مبحثي بنيادي در زندگي ائمه (عليهم السلام)، بسياري از رهبران ديني و روند تاريخي مراكز علمي بوده است، اما تاكيد مجدد بر این مفهوم و التزام به آن در اين مقطع در پيوند با شرايط جدید کشور، اسلام، موقعيت كنوني جهان و ضرورتهاي است كه جهان كنوني براي تقويت روند آزادانديشي ايجاد كرده است.
چارچوب آزاد اندیشی
آزادانديشي در مصادیقی مانند نشستهای دوجانبه یا چند جانبه و با حضور موافقان و مخالفان یک نظریه،رویکرد، موضوع و یا وضعیتی اجتماعی، فکری، فرهنگی، سیاسی و یا هر موضوع علمی و قابل بحث عینیت مییابد. از این رو، آنچه که از آن به عنوان کرسی آزاداندیشی یاد میشود در برگیرنده کلیه مباحثی است که در چارچوبهای نظريه پردازي، نقد و مناظره و گفتگوي آزاد علمی و صورتهای دیگر که متضمن حضور و بحث علمی موافقان و مخالفان یک موضوع است صورت میگیرد.
رویکرد آزاد اندیشی
پس از الزام بیان آزادانه دیدگاه و حضور موافقان و مخالفان یک موضوع خاص مهمترین الزام یا قاعدهی حاکم بر برگزاری هرگونه کرسی آزاد اندیشی حاکمیت منش و رویکرد اخلاق مدارانه و قانونمندی بر کلیه مراحل برگزاری این کرسیهاست.
ضرورت کرسیهای آزاد اندیشی
ضرورت حاکم بر طرح و اجرای کرسیهای آزاداندیشی از سوي مقام معظم رهبري در راستاي سیاستهای كلان كشور به عنوان جزيي از تلاش براي احياء و نوسازي تمدن ايراني اسلامي و به عنوان فرصت و امكاني به حساب میآید كه در پرتو فضاي مناسب طرح مباحث بنيادين علمي بيش از هر چيز به تحقق جنبش نرم افزاري، توسعه علمي و جلوگيري از تصلب و تعصب علمي و فكري منجر شود. همچنين تحقق اين ايده همراه شدن با اقتضائات زمانه در زندگي اجتماعي و درك عميق شرايط روز و ناشي از باور به خردمندي انسان،استعدادهاي مهم و بسيار بالاي مادي و معنوي كشور و ظرفیتهای فرهنگي و سودمندي طرح ديدگاههاي مختلف براي ايجاد رشد و تعالي مادي و معنوي كشور میباشد.
مسئولیت جامعه دانشگاهی
از اين رو، برای جامعه دانشگاهي و مسئولان و متصديان عرصهی علم و دانش درك عميق ابعاد مختلف مفهوم آزادانديشي و آگاهي از نتايج و پيامد هاي مطلوب و سازنده آن در راستاي رشد و تعالي مادي و معنوي كشور یک ضرورت بنیادی است. در این راستا ایجاد یک گفتمان ملی برای رسیدن به اهداف کلان کشو در حوزه های علمی و فرهنگی نیازمند تعامل مراکز مختلف علمی، کمک به رونق و تعمیق مباحث علمی، انباشت تجربه های علمی و مدیریتی و حمایتهای مختلفی که زمینه ساز ارتقاء جمیع توانمندیهای است که در منابع مادی و انسانی نهفته در این کشور است.
بنابراین، این سایت با هدف اطلاع رسانی در خصوص کرسیهای آزاداندیشی، تسهیل و افزایش ارتباطات و تقویت روندها و ارتباطات و به عنوان ابزاری برای طرح دیدگاه های مختلف در این خصوص راه اندازی شده است.