امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

مسیح و مسیحیت در نظرگاه ایرانیان

#1
مسیح منجی مصلوب ! صاحب انفا س قدسی و دم مسیحایی ، آن شا هکار شگفت خلقت در اذهان اقوام مختلف جهان ، با آداب و آرای گونه گون ، با ویژگی ها و خصوصیات متفاوت ، متفاوت جلوه کرده است. مراودات سیاسی و فرهنگی ، حب و بغضی دینی ، الزامات جغرافیایی و اقلیمی و نیز کمیت وکیفیت کار مبلغین ، مسیح را به گونه های متفا وت در جای جای جهان به جهانیان نما یانده است و این تفاوت در همه اعصار تاریخی، از روزگار باستان تا دوران معاصر تداوم داشته و به اشکال مختلف تبلور یافته است. در میان اقوام وملل متعدد دنیا در روزگاران متمادی از شرق وغرب ، ایران ،به عنوان جایگاه قومی شاخص چه در روزگار باستان، که نامداری نیمی از قدرت جهان را یدک می کشید و در مصاف با نامداران جهان باستان چون یونان و روم به کرات، به شکست یا فتح ،در تاریخ سیاسی وفرهنگی جهان مطرح بوده و از زوایای مختلف با علائق و اراده های عام وخاص بسیار، تحلیل شده ، و چه، در روزگار خلافت و امپرا طوری اسلامی که ایران بخش بزرگی از آن یا عامل اثر گذار مهمی در ایجاد و هم در تشکیلات اداری و ساختار سیاسی ونظامی آن بوده، نگاه ویژه ای به مسیح ومسیحیت داشته است،حتی با سقوط امپراطوری اسلامی به دست مغولان و تسخیر ایران به دست ایلخانان ، پیرو مناسبات و مراودات خارجی آنان با دنیای غرب، به علاوه تساهل مذهبی و تسا مح دینی ایشان، دیگربار نگاه ایران وایرانیان خاصه دربار و متعلقانش به مسیح و مسیحیت جلوه دیگری می یابد. و این رویه و این روند استمرار یافته و با نوسانات بسیار به روزگار ما رسیده است ، اما آنچه مسلم است اینکه، می توان از لابه لای الواح و اوراق پیشینیان و هم از دل آداب و عادات جاری بخشی از بدنه جامعه ایرانی در دوره های مختلف رد پاهای آن پیام آور آسمانی را پی گرفته و نمایان کرد (۱).


درجه خلوص، قداست ، پیدایش و پاکی مسیح چنان است که در خیال آدمی نمی گنجد و عقل از دریافت آن در می ماند،آن روح سبکبال و سر گردان، آن کالبد نحیف و نا آرام ، آن انسان سرشار از احساس و اشراق های شگفت ، که شور بندگی و شهود روحانی پیوسته در او می جوشید و سر می رفت و مدام جذب جذبه ها و جذابیت های ملکوتی و الهام های ماورایی می شد و شیدایی و شورمندی ، بند بند وجود او را، کلام وکرامات خاصه او را از خود متاثر می کرد، همو را پاسبانان سنت های جاهلیت جاری تاریخ که او را ، ظرافت و گزندگی کلام و کتاب او را در نمی یافتند یا بر نمی تافتند ، همان ها که به نام و برای خدا در کنیسه های خود،از شدت تقوی و درد دیانت و خوف از تباه شدن ایمان مومنان ، پیوسته در تو طئه و تخریب او بودند ، هر دم به آزار و اذیتی او را می آزردند. خا خام ها و خادم های شریعت یهود همان بزرگان صاحب نام و نان که از تحریف و تاویل تورات و آیات و اسفار بسیارش بر اوضاع و احوال مردمان مسلط و از همه چیز منتفع بوده و از فرط فربهی در جامه خود نمی گنجیدند ، او راکه جان شیفته سراپا شوق باشعوری متفاوت و با جوهری بی نظیر از مهربانی و مهر بود را چگونه می توانستند برتافت ؟ آنها، آن حاملان و حمل کنندگان کتاب (۲) کجا و آن روح سراسر عطوفت واردات و عشق کجا؟ مسیح هم چون تمام مصلحان ومنجیان و پیامبران راستین ، تا بود پیوسته در تعقیب و گریز بود، همچون موسی پیامبر و دربار و درگاه فرعون و درد های جانکاهی که بر جانش می ریخت ، فرعون پادشاه پلیدی که غرق در طلا و عشرت وعیش بود و همه دنیا در دست ودل وزبانش جز به خوشی و حظ مزه نکرده بود، موسی ، هم کلام خدا را، آن پیامبر پرزحمت و رنجور راکه کوه ها و صحرا های بسیار از پی ارشاد قوم خویش به مرارت می پیمود، تباه کننده دین مردمان می خواند . و هم محمد(ص) آن خاتم پیامبران پاک ، که نفس به نفس جبرئیل داشت را ، قریش که خود افسون جاهلیت جفا کارخویش بود و از آن به جور و جبر ، دسته دسته مردمان را به زنجیر بردگی وبندگی بت ها وبزرگان نامدار پوک و بعضا پلید می کشید ، ساحر می خواند ، عجبا ، آدم ها پیوسته به چیزی که ندارند تظاهر می کنند. این است که مسیح هم از جانب صا حبان سرما یه وثروت و سیا ست در تنگنا وتعقیب است و هم از جانب متشرعان دین مدار خدا جو، که قرار است از قبل آموزه های آسمانی خود آدم ها را از مذلت ضلالت و ظلم به رستگاری برسانند و او که آمده است تا بیراهه ها و راه ها را از هم بازشناساند و روندگان و ره جویان طریقت تقوی را راه بنماید و حقیقت دین و حقانیت خویش را با بیان و عملش نشان دهد و آدم ها و آدمک های خرفت و خائن و گمراه و منحرف و مظلوم بسیار را با کلماتش ، با کراماتش ، با معجزات شگفت و شگرفش (۳)چشم دل و سر بگشاید ، همه جا در همه عمر با سنگ اندازی ها و سیاست کاری ها ی اصحاب دین و دولت درگیر ، و از رنج و مرارت مضاعف روزگار ،دردمند و رنجور می شود. و این رنجوری و دردمندی پا به پای مسیح تا روزگار مرگ، او را وفادارانه همراهی می کند .


مسیح که آمده بود تا زنجیرهای جور و جهل راکه کرور کرور آدمیان را ، به دست مدعیان متشرع و مومن و زورمندان و زرداران متقلب و مغرور به بند کشیده بود ، بگسلد و دم مسیحایی و و روح حیات بخش قدسی اش را در کالبد بیجان و نیمه جان بندگان و بردگان بی نام و نشان زمین بدمد و جهان و جهانیان و جهان دارانش را جنبه دیگری از حیات ، بنمایاند ،خود به صلیب فریب حرامیان حیلت کار کشیده شد ،اما هرگز ،حتی کلمه ای را به پای آن خوکان نریخت ، و شرف وآزادی و انسانیت و مسوولیتش را به نام و نان و نوا نفروخت . و این چنین بود که یکبار دیگر اصحاب ظلم و ضلالت چشمه جوشانی از حقیقت ، رستگاری و نجات را خشکاندند و استمرار و استقرار گمراهی و گناه و استثمار و استحمار را تداوم بخشیدند ، اما از دل خاکسترهایی که از آتش شرارت های شروران و هم از تعلیمات وآموزه های خاص آن پاک پیامبر خدا، اینجا و آنجا پراکنده بود شعله هایی لرزان و بی پناه سر بر آورد و به تدریج در همه روم صاحب نام و آوازه شد. حواریون همان خواص مرید و مطلع از احوال مسیح به جد و جهد طاقت فرسای و کمر شکن خویش نام و نشان مسیح و مسیحیت را از گمنامی و گمراهی به قدر بضاعت خویش رهاندند. اما آن تنگنا ها و تنگدستی ها و تظلم ها تا سال ها سایه سردش را بر مومنان و مریدان مسیح افکند و تا روزگار امپراتور ، قسطنطین که خود طی فرمان و تشریفاتی چند به آیین مسیح در آمد ، آرامش و اعتبار و استقرار مسیحیت در حد آرزو بود . اما تحکم و شدت عمل امپراتوری روم در برخورد با عناد و عتاب بسیارش با مسیحیان ، مبلغان مامور را به دیگر بلاد خاصه سرزمین هایی که از شهرت و اعتبار لازم برخوردار بودند و هم در دشمنی و جنگ با رومیان شهره بودند، چون ایران، روانه کرد . در ایام تولد مسیح در ایران امپراتوری اشکانی حاکم بود. در بازتاب تلقی و برداشت ایرانیان این روزگار از مسیح روایات بسیار، در هاله ای از افسانه ها و و اساطیر غوطه ور است . در انجیل متی حضورعده ای از بزرگان مجوس د ر اورشلیم هنگام تولد عیسی در ستایش او آمده است . به علاوه دیاتسارون ضمن بیان روایت متی آنها از اهالی ساوه و آوه ایران می داند و شاید بر همین اساس نصارای ایرانی ارتباط خود با مسیحیان را به دوران ظهور عیسی (ع) می رسانند (۴) .

پی‌نوشت‌ها:

۱- مسیحیت در ایران هیچگاه چه در روزگار باستان و چه در ادوار بعد، آیین و دین رسمی ایرانیان نبوده است اگرچه مسیحیان به تبع سیاست‌ها‌ی حاکمان کم یا بیش پیوسته در ایران وجود داشته‌اند.

۲- به تعبیر قرآن کریم‌، مثل الذین حملوا التورات‌، ثم لم یحملو‌ها کمثل الحمار یحملو اسفار .

۳- مسیح کرامات و معجزات شگفت‌انگیزی داشته است‌، او در گهواره به سبک و سیاق بزرگان سخن می‌گفت و به دفعات مردگان بسیاری را به لطف و فضل خدا زنده می‌کرد .

۴- در اعمال رسولان آمده است در اورشلیم پارتیان و مادیان و عیلامیان هر یک موعظه رسولان را به زبان خود شنیدند که حاکی از شهرت و شناخت این دعوت در میان ایرانیان است.
پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
Thumbsup حکم خوردن شراب در مسیحیت
  قمار در مسیحیت
  اعتقاد مسیحیان به مسیح به عنوان پسر خدا
  تکامل مسیحیت ...
  زندگینامه حضرت عیسی مسیح
  رویارویی مسالمانان با ایرانیان
  ویژگی های ممتاز حضرت مسیح در قرآن
  ایرانیان به «مرگ بر اسرائیل» اعتقادی ندارند!
  نظر امام محمد باقر درباره ایرانیان منتظر/پاسخ قاطع کودک چهارساله به یزید
  اینک سلام، حضرت عیسی تر از مسیح...

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 2 مهمان