10-10-2014، 15:31
برق[۱] یا الکتریسیته،[۱](به یونانی: ήλεκτρον)، مجموعهای از پدیدههای طبیعیست که به حضور و جریان بار الکتریکی وابسته است. الکتریسیته آثار معروف متنوعی چون آذرخش، الکتریسیته ساکن، القای الکترومغناطیسی و جریان الکتریکی دارد. به علاوه، الکتریسیته اجازه تولید و دریافت تابشهای الکترومغناطیسی مانند موجهای رادیویی را مراهم میآورد.
در برگه ۳۲ از سک "المعرب م الکلام الاعجمی علی حروف المعجم" وشته مصور الجوالیقی، ۵۴۰-۵۶۰ هجری، دمشق آمدهاست که: برق از ریشه پهلوی فرک [فره] (به معنی انرژی و روشنایی) است.
در الکتریسیته، بارهای الکتریکی میدانهای الکترومغناطیسی را تولید میکنند و این میدانها سایر بارها را تحت تاثیر قرار میدهند. الکتریسیته به چند دلیل مختلف فیزیکی اتفاق میافتد:
بار الکتریکی: خاصیت برخی ذرات زیراتمی که فعل و انفعالات الکترومغناطیسی آنان را مشخص میکند. مواد باردار، میدان الکترومغناطیسی تولید میکنند و همچنین تحت تاثیر سایر میدانها قرار میگیرند.
میدان الکتریکی (الکترواستاتیک را ببینید): یک نوع ساده از میدانهای الکترومغناطیسی است که به وسیله بار الکتریکی ساکن یا متحرک تولید میشود. میدان الکتریکی به بارهای مجاور خود، نیرو وارد میکند.
پتانسیل الکتریکی: ظرفیت یک میدان الکتریکی برای انجام کار بر روی یک بار الکتریکی که واحد آن ولت است.
جریان الکتریکی: حرکت یا جریان ذرات باردار که واحدش آمپر است.
آهنربای الکتریکی: بارهای متحرک یک میدان مغناطیسی تولید میکنند. جریانهای الکتریکی میدانهای مغناطیسی تولید میکنند و میدانهای مغناطیسی متغییر جریانهای الکتریکی تولید میکنند.
در مهندسی برق از الکتریسیته برای این منظورها استفاده میشود:
توان الکتریکی: استفاده از جریان الکتریکی برای تامین انرژی وسایل برقی را گویند.
الکترونیک: در حالی که با مدارهای الکتریکی در ارتباط است، شامل اجزای فعال الکتریکی از جمله لامپهای خلا، ترانزیستورها، دیودها و مدارهای مجتمع میباشد.
پدیدههای الکتریکی از گذشته دور مورد مطالعه قرار گرفتهاند، اما پیشرفت در درک نظری تا قرنهای هفدهم و هیجدهم به آرامی اتفاق افتاد. حتی آن زمان نیز کاربرد الکتریسیته اندک بود، و این موضوع تا آواخر قرن نوزدهم و زمانی که مهندسان قادر به استفاده از برق در مناطق صنعتی و مسکونی شوند، ادامه یافت. پیشرفت سریع در تکنولوژی الکتریکی صنعت و جامعه را دگرگون ساخت. کاربرد گسترده الکتریسیته سبب شد که از آن در موارد کاربردی بدون محدودیت شامل حمل و نقل، گرمایش، روشنایی، مخابرات و محاسبات استفاده شود. اکنون الکتریسیته پایههای جامعه صنعتی مدرن را تشکیل میدهد