امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

جذام را جور دیگری ببینید ..

#1
جذام چیست ؟


دکتر محمد حسین طباطبایی متخصص پوست، جذام را این گونه تعریف می کنند: جذام نوعی بیماری عفونی است که عامل آن میکروبی به نام مایکوباکتریوم لپرا است که نسبت نزدیکی با میکروب سل دارد(مایکو باکتریوم توبرکلوزیس) اما دو نوع متفاوت‌ هستند. این میکروب به طور عمده، پوست و اعصاب محیطی را گرفتار می ‌کند یعنی با اعصاب مرکزی مغز کار ندارد. ایشان در ادامه می گویند:
کسی که به جذام مبتلا می‌ شود، دو فاکتور را حتما دارد؛

* اول استعداد ژنتیکی و سرشتی است. حدود 95 درصد مردم دنیا به‌ طور ژنتیکی مقاومت کامل در برابر آن دارند؛ یعنی اگر جزو این 95 درصد باشند، شبانه روز هم در تماس با میکروب قرار داده شوند، مبتلا نخواهند شد و فقط 5 درصد افراد به شرطی که فاکتور دوم را داشته باشند، احتمال دارد، بگیرند.

* دوم، تماس‌های مکرر منظم و نزدیک و صمیمی برای ماه‌ ها و یا سال‌ ها با یک فرد جذامی از نوع واگیردار و عفونی که حتما درمان نشده باشد.

اگر غیر از این بود، انتظار داشتیم 5 درصد مردم دنیا که مستعد هستند، جذام بگیرند چون هنوز هم مبتلایان زیادی وجود دارند که خودشان بی ‌خبر هستند. همین مطلب بیانگر این است که جذام گرفتن به این راحتی‌ ها نیست و ترس از آن، ناشی از ناآگاهی است.

به ‌عنوان مثال، اگر شما خانمی هستید که آقایی به خواستگاری‌ تان آمده و می ‌گوید قبلا جذام داشته و حالا درمان شده، هیچ خطری برای ازدواج ندارد. تازه اگر شما هم در خانواده و ژنتیک خود مستعد بوده باشید (در فامیل جذامی‌ داشتید و جزو 5 درصد هستید) هرگز نخواهید گرفت، چه رسد به این که زمینه ‌تان منفی باشد.

ایشان در ادامه می گویند: از روزی که میکروب وارد بدن می ‌شود تا ظهور علایم بالینی، سه تا پنج سال طول می ‌کشد. پس بیماری دوره نهفته دارد.
انواع جذام

دکتر طباطبایی درباره ی انواع جذام می گوید: در اصطلاح عامیانه ما دو جور جذام داریم؛ تر و خشک.
جذام را جور دیگری ببینید .. 1
جذام خشک

خشک که غیرعفونی و بدون سرایت بوده و علامت آن به صورت بروز یک یا دو لک، کمی ‌روشن ‌تر از رنگ طبیعی پوست است که حس آن لک از بین رفته است. درضمن، در محل گرفتاری عصب، علامت نوریت یا التهاب عصب داریم مانند مورمور و خواب رفتن و حس مورچه زیر پوست راه رفتن. این علایم ابتدایی است که اگر مریض دقت نکند و یا دکترش خوب معاینه و تشخیص ندهد، قضیه می ‌گذرد و مریض علامت قبلی اش خوب می‌ شود. چرا که بافت عصب مرده و کارش را درست انجام نمی‌ دهد و اگر مسوول حرکت یا انتقال حسی بوده، مختل می ‌شود.

از آن طرف، پوست ناحیه هم تغییر می‌ کند و تیره و سوخته مانند می ‌شود.

این شکل جذام را به دلیل کم بودن میکروبش غیر مُسری می ‌دانند.

جذام تر

اما جذام نوع تر یا مولتی باسیلری یا عفونی آن ‌قدر پُر باسیل است و در شرایطی که گفتم، می ‌تواند به بدن فردی که دو فاکتور بالا را دارا باشد وارد شده و پس از طی دوره نهفته با علایمی ‌نمایان شود.

با این که در این نوع، گرفتاری اعصاب محیطی داریم اما علامت‌ ها پوستی هستند. چون آن ‌قدر قدرت دفاع خراب است که قادر به جنگ با میکروب ‌ها نیست و عصب گرفتار شده سر و صدایی ندارد.

اینجا لکه‌ های پوستی متعدد، منتشر و بسیار فراوان در همه ‌جا هستند.

هیچ خارش و درد ندارد؛ به صورت دانه ‌های قرمز و برجسته یا مسطح و سر سیاه و یا متورم و گاهی پلاک مانند، اینجا فاز زودتر است و هنوز به فاز تاخیری نرسیده ‌ایم.
درمان جذام

دکتر طباطبایی درباره ی درمان در بیماری جذام می گوید: درمان در این بیماری صد در صد و قطعی است که تنها با سه داروی خوراکی که مدت مصرف آن ها یک ‌سال می باشد، امکان پذیر است.

در نوع خشک جذام یا کم باسیل، دو دارو به مدت شش ماه تجویز می شود؛ وقتی داروهای فرد تمام شد، او کاملا سالم است. در واقع هیچ درمان نگه ‌دارنده‌ ای ندارد.
تغذیه در بیماری جذام

مقالات زیادی درباره ی ارتباط بین رژیم غذایی و بیمای جذام در دنیا در بین سال‏ های 1900 تا 1960 وجود دارد که در حول و حوش سال 1940 به اوج خود می ‏رسد.

فاکتورهای رژیمی که در ایجاد و پیشرفت بیماری جذام موثر به نظر می ‏رسند عبارتند از:

ویتامین A، ویتامین‏ های گروه B، ویتامین C، ویتامین D ، ویتامین E ، کلسیم و روی.

ما شاهد کمبود داده ‏های رژیمی جزیی در اغلب این مقالات هستیم، این مورد مخصوصاً هنگامی که محور مطالعات تغذیه نبوده است بیشتر صادق است. این مقالات قویاً بر تاثیرات مفید رژیم غذایی کافی و مناسب بر بیماری جذام و اثرات مضر و زیان ‏آور تغذیه ی ناقص و دارای کمبود بر آن تأکید می ‏کند.

در تقابل با کمبود اطلاعات گزارش شده در مطالعات گذشته که متوجه رابطه یا اثر تغذیه و رژیم غذایی بر جذام باشد، حجم در حال افزایشی از مقالات و مطالعات تجربی وجود دارد که اثر عمیق تغذیه و رژیم غذایی را بر سیستم ایمنی انسان ‏ها و حیوانات آزمایشگاهی نشان می ‏دهد.

از آنجایی که رژیم غذایی اثری جامع و همه جانبه بر بدن دارد اگر به طور ناکافی درک شود، اثرش روی سیستم ایمنی به‏ طور فراینده‏ ای مشاهده می شود.

سوال سختی که باقی می‏ ماند این است که چه‏ طور از این اطلاعات در کنترل و پیشگیری از بیماری‏ ها استفاده کنیم؟

بنابراین ما باور داریم که باید تأکید بیشتری بر رژیم غذایی در مطالعات مربوط به این بیماری به منظور روشن شدن افکار عمومی درباره بیوشیمی و ایمونولوژی آن وجود داشته باشد.
پاسخ
آگهی
#2
تاریخچه‌ ی بیماری‌ جذام

آخرین‌ یكشنبه‌ ماه‌ ژانویه‌ هر سال‌ میلادی، "روز جهانی‌ كمك‌ به‌ بیماران‌ جذامی"‌ نامیده شده است که امسال مصادف بود با 25 ژانویه 2009 (6 بهمن 1387).



در بین‌ بیماری‌های‌ باستانی‌، یكی‌ از قدیمی‌ترین‌ و معروف ترین‌ آنها، بیماری‌ جذام‌ است‌ كه‌ عامه‌ مردم‌ ایران‌ به‌ آن‌ «خوره‌» می‌گویند.

منشا این‌ بیماری‌ را می‌توان‌ با پیدایش‌ انسان‌های‌ اولیه‌ هم‌ زمان‌ دانست‌. به‌ دشواری‌ می‌توان‌ مبدا بیماری‌ جذام‌ را مشخص كرد. چینی‌ها از 500 سال‌ قبل‌ از میلاد مسیح‌ این‌ بیماری‌ را می‌شناختند. این‌ بیماری‌ 1350سال‌ قبل‌ از میلاد مسیح‌ شرح‌ داده‌ شده كه‌ قدیمی‌ترین‌ توصیف‌ این‌ بیماری‌ به‌ شمار می‌رود.


جذام‌ اولین‌ بیماری‌ عفونی‌ بشر است‌ و جالب‌ اینكه‌ آثار این‌ بیماری‌ در اجساد مومیایی‌ مشاهده گردیده‌ و در كتاب‌ انجیل‌ نیز به‌ این‌ بیماری‌ اشاره‌ شده‌ است‌.

علت‌ گسترش‌ چشمگیر بیماری‌ جذام‌ در اروپا طی‌ قرون‌ وسطی‌، جنگ‌های‌ صلیبی‌ بوده‌ و قرن‌ 13 میلادی‌ نقطه‌ اوج‌ كشتار این‌ بیماری‌ بود و در قرن‌ شانزدهم‌، جذام‌ به‌ طور كل‌ از فهرست‌ بیماری‌های‌ مزمن‌ اروپای‌ مركزی‌ حذف‌ شد. هر ساله‌ 500 هزار نفر، به‌ این‌ بیماری‌ خطرناك‌ مبتلا می‌شوند.

سال‌ 1874 هانس‌، پزشك‌ نروژی‌ 9 سال‌ قبل‌ از اینكه‌ رابرت‌ كخ‌، باسیل‌ سل‌ را كشف‌ كند، عامل‌ بیماری‌ جذام‌ را در ضایعات‌ برآمده‌ ی بدن‌ یك‌ بیمار جذابی‌ یافته و این‌ باكتری‌ را به‌ عنوان‌ نخستین‌ باكتری‌ آسیب‌رسان‌ در تاریخ‌ علم‌ پزشكی‌ شرح‌ داد. علی رغم‌ مخالفت‌های‌ بسیار، هانس‌ ثابت‌ كرد كه‌ این‌ بیماری‌ مسری‌ است‌، اگر چه‌ صفات‌ مشخص و شباهت‌ آن‌ به‌ باسیل‌ سل‌ تا چندین‌ سال‌ بعد ناشناخته‌ باقی‌ ماند.

52 سال‌ پیش‌ وكیل‌ و فیلسوف‌ فرانسوی‌، رائول‌ فولبریو، آخرین‌ یكشنبه‌ ماه‌ ژانویه‌ هر سال‌ را، "روز جهانی‌ كمك‌ به‌ بیماران‌ جذامی"‌ نامید. در آن‌ زمان‌ در سراسر جهان‌، تقریبا 15 میلیون‌ نفر به‌ این‌ بیماری‌ مبتلا بودند. در حالی‌ كه‌ امروزه‌، این‌ رقم‌ به‌ دو میلیون‌ نفر كاهش‌ یافته،‌ اما هنوز این‌ بیماری‌ ریشه‌كن‌ نشده‌ است‌.

بیماری‌ جذام‌، اغلب‌ در كشورهای‌ گرمسیر بروز می‌كند، مثل ایتالیا، یونان‌، پرتغال‌، اسپانیا و تركیه‌.

در قدیم كه‌ درمان‌ مناسبی‌ برای‌ جذام‌ وجود نداشت‌، مردم‌ از این‌ بیماری‌ وحشت‌ بسیاری‌ داشتند، اما امروزه‌ دیگر جذام‌ یك‌ بیماری‌ وحشت‌آور نیست‌ و با داروهای‌ مناسب‌، كاملا درمان‌ می‌شود.

با تشخیص و شروع‌ درمان‌ به موقع‌ جذام‌ و مصرف‌ كامل‌ و منظم‌ دارو، از ایجاد یا پیشرفت‌ معلولیت‌هایی‌ مانند زخم‌، قطع‌ انگشتان‌ یا عوارض‌ چشمی‌ می توان جلوگیری‌ کرد.


همانطور كه‌ گفته‌ شد جذام‌ به‌ وسیله‌ یک باکتری میله‌ای‌ شكل‌ ایجاد می‌شود. تحقیقات‌ دانشكده‌ بهداشت‌ دانشگاه‌ تهران‌ نشان‌ داده‌ كه‌ خاك‌ سرخ‌ بستر خوبی‌ برای‌ پرورش‌ این‌ باکتری‌ است‌. باکتری به نام‌ «باسیل‌ هانس‌» یا «مایكو باكتریوم‌ لپرا» (mycobacterium leprae) كه‌ با درمان‌ دارویی‌ از بین‌ می‌رود.

جذام‌ به‌ صورت‌ مستقیم‌ از انسانی‌ به‌ انسان‌ دیگر سرایت‌ می‌كند. سرایت‌ جذام‌ از یك‌ شخص درمان‌ نشده‌ به‌ شخص دیگر از طریق‌ دستگاه‌ تنفسی‌ یا پوست‌ صورت‌ می‌گیرد.

جذام‌ زن‌ و مرد ندارد و هر دو جنس‌ را در تمام‌ سنین‌ در بر می‌گیرد.

جذامیان‌ اغلب‌ احساس‌ طردشدگی‌ و خطرناك‌ بودن‌ می‌كنند و احتیاج‌ مبرم‌ به‌ كمك‌های‌ معنوی‌ مردم‌ دارند تا كمك‌های‌ مالی‌، زیرا‌ رنج‌ اجتماعی و روحی‌ ناشی‌ از این‌ بیماری‌ به‌ مراتب‌ بیشتر از سایر بیماری‌های‌ لاعلاج‌ است‌.
پاسخ


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 4 مهمان