امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

آبادان

#1
آبادان نام بندر و جزیره دلتا مانندی است كه در گذشته «عبادان» نام داشته است. یاقوت حموی جزیره بزرگ را كه بین دو شط یعنی اروندرود و كارون واقع شده «میان رود» نام داده است. ناصر خسرو قبادیانی نیز در سال چهارصد و سی و هشت ه‍-ق آبادان را دیده و آن را توصیف كرده است. در اواخر قرن سیزدهم هجری قمری آبادان به واسطه وجود صنعت نفت رونق و گسترش یافت.
در سال هزارو نهصد و نه میلادی شركت نفت به دنبال عملیات استخراج نفت در خوزستان پالایشگاه و تصفیه‌خانه‌های عظیمی در آبادان ایجاد كرد. پس از ایجاد پالایشگاه اهمیت اقتصادی، سیاسی و بین‌المللی این جزیره افزایش یافت.
در زمان سلطنت رضاشاه پهلوی نام عبادان به آبادان تغییر یافت. شهر آبادان قبل از حمله‌ عراق به ایران در سال هزار و سیصد و پنجاه و نه خورشیدی از شهرهای بسیار باشكوه و آباد ایران بشمار می‌رفت. در حال حاضر كار بازسازی و نوسازی این شهر به اتمام رسیده است.
مکان های دیدنی و تاریخی
مدرسه‌مهرگان، بقعه خضر، موزه آبادان، مسجد رنگونيها، سينما نفت و ساختمان آموزشگاه فرهنگ برخي از مكان‌هاي ديدني و تاريخي شهرستان آبادان را تشكيل مي‌دهد. (عکس های بیشتر از آبادان )
صنايع و معادن
پالايشگاه نفت آبادان، يكی از نخستين واحدهای بزرگ صنعتی كشور به شمار می رود. اين پالايشگاه كه از نظر تنوع توليد يكی از بزرگ ترين پالايشگاه ها و دارای فرآورده های بيش تری است يكی از مراكز بزرگ صنعت نفت دنيا محسوب می شود، به طوری كه تعداد توليدات آن را بيش از 100رقم ذكر نموده اند كه از آن ميان می توان نفت چراغ، نفت كوره، قير، نفت، گاز، نفت سفيد، بنزين اتومبيل، هواپيما و جهت سوخت ديزل، سوخت كشتی و انواع حلال های را نام برد. شركت سهامی پتروشيمی آبادان نيز يك مجتمع پتروشيمی مركب از هفت كارخانه می باشد كه فرآورده هايی از قبيل اتيلن، كلر، سود سوزآور، پلی وينيل كلرايد و مانند آن توليد می نمايد. وجود شركت شيلات جنوب، كارخانه های متعدد رنگ سازی، ظروف آلومينيوم و… سبب رونق صنايع در اين منطقه شده است. مهم ترين معادن اين شهرستان معادن نفت و گاز است كه در اكثر نقاط وجود دارند. منابع نمك آن نيز به علت رسوبات دريايی فروان است.
پالایشگاه آبادان
کشاورزی و دام داری
درآبادان كشاورزی به كشت و پرورش درخت خرما (نخل) اختصاص دارد. تعداد نخل های موجود در اين ناحيه را 4 ميليون اصله برآورد كرده اند كه از انواع خرماها می توان «سعمران برمی»، «قنطار»، «حلاوی»، و «بريم» را نام برد. جهت آبياری اين نخلستان ها از رودخانه های كارون و اروند رود استفاده می‌شود. شهرستان آبادان به علت مجاورت با شاهرگ اقتصاد كشور يعنی نفت و تاسيسات نفتی، از رفاه نسبتا بيش تری برخوردار بوده و مهم ترين رشته های فعاليت اقتصادی اهالی به ترتيب اهميت كارگری، كشاورزی، بازرگانی، ماهي‌گيری و صنايع دستی است. بازرگانی از جمله اموری بوده كه به علت فراوانی خرما در منطقه رواج داشته و بيش تر معاملات بر صادرات خرما و واردات مواد خوراكی، البسه، كالاهای صنعتی و غير صنعتی استواراست كه با كشورهای مختلف خارجی صورت می گيرد. ماهی گيری نيز از جمله مشاغل رايج اهالی بومی آبادان بوده و ماهی های صيد شده تحت نظر شركت شيلات مقداری صادر و مقداری هم به مصرف محلی می رسد.

مشخصات جغرافيايي

شهرستان آبادان با مساحتي حدود 2796 كيلومتر مربع در جنوب باختري خوزستان و منتهي اليه خليج فارس واقع است. اين شهرستان از جانب شمال به شهرستان‌هاي شادگان و خرم‌شهر از خاور به شهرستان بندرماه‌شهر و رودخانه بهمن‌شير، از جنوب به خليج فارس و از باختر به مرز ايران و عراق و اروند رود محدود است. شهر آبادان مركز شهرستان بين 30 درجه و 22 دقيقه و 30 ثانيه عرض شمالي و 48 درجه و 12 دقيقه و 30 ثانيه درازاي خاوري از نصف اللنهار گرينويچ قرار گرفته و بلندي آن از سطح دريا 2 متر است. براساس سرشماري سراسري سال 1375 جمعيت شهرستان آبادان 252047 نفر برآورد شده است كه از اين تعداد 206073 نفر در مركز اين شهرستان ساكن بوده اند.
اروند رود و كارون مهم ترين رودهای منطقه و ايران محسوب می شوند. آبادان به شكل جزيره ای در كنار خليج فارس قرار گرفته و آب و هوای آن گرم و مرطوب است. شهرستان آبادان به دليل اهميت اقتصادی دارای انواع راه های زمينی، هوايی و دريايی است.
چهار راه آسفالته درجه يك از مركز شهرستان آبادان به اطراف منشعب می شود:
راه آبادان – اهواز به سمت شمال خاوری به درازای 115 كيلومتر
راه آبادان – بندرامام خمينی به سمت شمال خاوری به درازای 100 كيلومتر
راه آبادان – خرم‌شهر به سمت شمال باختری به درازای 14 كيلومتر
راه آبادان – اروند كنار به سمت جنوب خاوری به درازای 48 كيلومتر
از آن جا که راه آهن سراسری ايران به خرم‌شهر ختم مي‌شود، دسترسی به ايستگاه راه آهن نيز پس از طی 14 كيلومتر امكان پذير است.
در آبادان يك فرودگاه بين المللی وجود دارد كه در آن پروازهای مستقيمی به تهران و بيش تر پايتخت های اروپايی و آسيايی صورت می گيرد. هم‌چنين به بعضی از شهرهای ايران نيز پرواز مستقيم دارد. از طريق بندر آبادان كشتی ها و نفت‌كش های زيادی دررفت و آمد هستند كه كالاهای مختلفی به آن وارد كرده و مواد نفتی متعدد را به ساير نقاط دنيا می رسانند.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
بندر آبادان در قديم «عبادان» و چندی نيز «جزيره الخضر» ناميده می شد. برخی از جغرافی نگاران عبادان را به عبادين حصين حبطی كه در زمان حجاج و خلافت عبدالملك اموی حاكم آن بوده است، منسوب می كنند. برخی ديگر علت انتخاب عبادان را وجود خانقاه عابدان و زاهدان در نزديكی آن دانسته ومی گويند ريشه آن عباد به معنای بسيار عبادت كننده می باشد. اين وجه تسميه درست نيست. شكل كهن اين نام «اپاتان» است و از ريشه عبد و عابد نمی باشد. اپاتان از 3 كلمه ا- پات- آن – تشكيل شده است. «ا» به معنی آب و «پات» از ريشه پاييدن و«آن» پسوند نسبت است. بنابراين اپاتان به معنی جايی است كه در آن جا از آب دريا و رود پاسبانی می كنند و آن را می پايند. گفته ابن حوقل نيز گواه براين معنی است كه پاسبانان در آبادان، دزدان دريا را از دزدی باز می داشته و دهانه دجله و دريا را می پاييدند. بدون ترديد نام ايرانی «آبادان» از كلمه «آباد» گرفته شده است. زيرا پس از احداث پالايشگاه در آن رو به عمران و آبادی گذاشت و آبادان ناميده شد.
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
آبادان 1
شما نه جنگیدینو بردین


ما جنگیدیم و باختیم ..
پاسخ
 سپاس شده توسط The moon
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان