امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

رویدادی که سبب انفجار گاما در قرون وسطی شد !

#1
برداشتی هنرمندانه از انفجار گاما. انفجار گاما عظیم ترین انفجار عالم است که می تواند هزار جرم آسمانی در ابعاد زمین را در یک ثانیه بخار کند
دانشمندان می گویند در قرن هشتم میلادی یک انفجار عظیم گاما کره زمین را تحت تاثیر قرار داده است و شواهد آن را می توان در نقاطی از کره زمین پیدا کرد. انفجار گاما قدرتمندترین انفجاری است که تاکنون در عالم هستی شناسایی شده است.

پژوهشگران در سال گذشته میلادی شواهدی یافته بودند که کره زمین در قرون وسطی در معرض پرتوهای کیهانی گاما قرار گرفته اما آنها نمی دانستند چه رویداد کیهانی سبب این پدیده شده است.

حال اخترشناسان حدس می زنند برخورد دو سیاهچاله یا ادغام دو ستاره نوترونی در کهکشان ما -راه شیری- باعث این انفجار بسیار پر انرژی شده است.

اما دانشمندان شواهد این انفجار را چگونه یافتند؟

سال گذشته محققان متوجه شدند که در بعضی سروهای کهنسال در ژاپن میزان کربن رادیو اکتیو یا کربن ۱۴ بطور غیر طبیعی زیاد است.

در یخهای قطب جنوب هم مقدار بسیار زیادی بریلیوم ۱۰ دیده شد.

این ایزوتوپهای رادیواکتیو زمانی بوجود می آیند که امواج عظیم پرتوهای کیهانی در طبقات فوقانی جو با اتمها برخورد کنند، بنابراین وجود آنها نشان می دهد زمانی پرتوهای ناشی از یک انفجار عظیم به جو زمین برخورد کرده اند.

بررسی سروهای ژاپن و یخهای قطب نشان داد که این انفجار باید بین ۷۷۴ و ۷۷۵ بعد از میلاد مسیح اتفاق افتاده باشد اما تعیین منشا انفجار برای دانشمندان معما بود.

در ابتدا این پرتوها را ناشی از انفجار یک "ابَر نو اختر" (سوپر نوا) دانستند اما این فرضیه رد شد. اگر چنین بود ذرات باقیمانده از این انفجار را می شد همین الان با تلسکوپ مشاهده کرد.

فرضیه گروهی از فیزیکدانان آمریکایی که اخیرا در مقاله ای آن را منتشر کردند این بود که یک شرار خورشیدی بسیار عظیم سبب این تابش انرژی شده است.

رویدادی که سبب انفجار گاما در قرون وسطی شد ! 1
آزاد شدن ناگهانی انرژی در سطح خورشید شرار خورشیدی نامیده می شود
اما جامعه علمی این توضیح را نپذیرفت چون تصور نمی شود که چنین انفجاری بتواند این میزان از کربن ۱۴ یا بریلیوم ۱۰ تولید کند.

دانشمندان آلمانی نظریه دیگری را مطرح و منتشر کردند: انفجاری عظیم در درون کهکشان ما -کهکشان راه شیری.

یکی از نویسندگان این مقاله، پروفسور رالف نوی هاوزر از موسسه اختر- فیزیک دانشگاه ینا، می گوید: "ما طیف های این انفجار کوتاه مدت گاما [کمتر از دو ثانیه] را بررسی کردیم تا ببینیم آیا با میزان کربن ۱۴ و بریلیوم ۱۰ مشاهده شده همخوانی دارد یا نه و دیدیم که کاملا مطابقت می کند."

این تشعشات عظیم انرژی وقتی اتفاق می افتند که سیاهچاله ها، ستاره های نوترونی یا کوتوله های سفید با هم برخورد می کنند - این در آمیختگی های کهکشانی فقط چند ثانیه طول می کشند اما امواج عظیمی از پرتوهای کیهانی را ساطع می کنند.

"انفجار های گاما بسیار پر انرژی هستند و ما سعی کردیم فاصله انفجار را از روی میزان انرژی اندازه بگیریم و به این نتیجه رسیدیم که این انفجار سه تا دوازده هزار سال نوری با ما فاصله داشته، یعنی در کهکشان ما اتفاق افتاده".

با وجود این که این انفجار رویداد عظیمی بوده اما احتمالا اجداد ما از وقوع آن مطلع نشده اند. دانشمندان فکر می کنند نور این انفجار نور از زمین قابل رویت نبوده است. به این دلیل که جو زمین پرتوهایی را که از این فاصله به زمین می رسند جذب می کنند. رد این انفجار فقط به صورت ایزوتوپهای رادیو اکتیو باقی می ماند، مثل همانها که ردشان در یخهای قطب جنوب یا سروهای ژاپن پیدا شد.

رویدادی که سبب انفجار گاما در قرون وسطی شد ! 1
سیاهچاله چنان جرمی دارد که حتی نور نمی تواند از جاذبه آن فرار کند. به دام افتادن نور در جاذبه سیاهچاله در این عکس بصورت یک حلقه دیده می شود
پروفسور نوی هاورز معتقد است کره زمین به این زودی شاهد انفجار گامای دیگری نخواهد بود: "انفجار گاما پدیده ای نادر است و حداکثر هر ده هزار سال و حداقل هر یک میلیون سال یکبار اتفاق می افتد."

اما اگر چنین انفجاری رخ دهد تاثیر بیشتری از انفجار قبلی بر سیاره ما خواهد گذاشت.

اگر یک انفجار کیهانی به همان بزرگی انفجار هزار و دویست سال پیش رخ دهد، ماهواره ها را از مدار خارج می کند و اگر فقط چند صد سال نوری نزدیکتر اتفاق بیفتد لایه ازون نابود می شود که این اثر ویرانگری بر حیات در کره زمین خواهد گذاشت. البته به گفته پروفسور نوی هاوزر این اتفاق "بسیار بعیدی" است.

رویدادی که سبب انفجار گاما در قرون وسطی شد ! 1
بقایای یک ابرنواختر یا سوپر نوا بعد از انفجار در 3000 سال پیش. این تصویر را تلسکوپ هابل ناسا گرفته است. ابرنواختر انفجار عظیمی است که تمام کهکشان را روشن می کند و در چند لحظه به اندازه تمام عمر خورشید انرزی آزاد می کند
با این حال پژوهشگران آمریکایی هنوز هم نظریه شرار خورشیدی را قابل قبولتر می دانند.

پروفسور ایدرین ملوت از دانشگاه کانزاس آمریکا معتقد است در توضیح انفجار قرن هشتم میلادی باید احتمالات را در نظر گرفت: " انفجار کوتاه مدت پرتوهای گاما و شرار خورشیدی هر دو محتمل هستند"، اما تا آنجا که ما می دانیم "در آن زمان احتمال انفجار گاما ده هزار بار کمتر بوده است."
پاسخ
 سپاس شده توسط Interstellar
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
  تغییر شکل کهکشان‌ها به خاطر انفجار ستاره‌ای
  انفجار یک جرقه از قلب خورشید در تصویر جدید
  اسرار درخشان ترین انفجار کیهانی!
  تشخیص اشعه گاما از یک کهکشان کوتوله کلیدی برای ماده تاریک
  تصاویری مهیج از انفجار سفینه Spacex برای بار سوم + تصاویر
  رصد انفجار شگفت انگيز پرتوهاي گاما در دو كهكشان دور دست !
  انفجار موشک اسپیس‌ایکس در زمان آزمایش
  تصاویر شگفت انگیز جدیدترین انفجار خورشیدی !
  انفجار بزرگ(مِهبانگ) !
  تابش‌ گاما در مرکز که‌کشان ما؛ سرنخی از وجود ماده‌ی تاریک!

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان