26-06-2012، 0:32
بهترین روش این است که میزان انرژی دریافتی، مقداری کمتر شود تا وزن به تدریج کم شود. این رژیم غذایی، همان رژیمی است که یک فرد سالم هم باید رعایت نماید تا سلامتی خود را حفظ کند. در اصل رژیم نادرست غذایی باعث افزایش وزن شده است و اکنون با درست کردن آن، وزن به حالت طبیعی بر می گردد. البته چون زمانی فرد مقدار بیشتری انرژی مصرف کرده است، تا مدتی باید مقدار کمتری انرژی دریافت کند. در این مدت او با رژیم صحیح غذایی آشنا می شود و عادات غلط غذایی خود را ترک می کند، همین موضوع سبب می شود تا پس از رسیدن به وزن مطلوب، این وزن را برای همیشه حفظ نماید. این روش دیرتر اثر می کند و با سرعت کمی وزن را پایین می آورد، در عوض هیچ عارضه ای ندارد، وزن به حالت قبل بر نمی گردد و سلامتی فرد تامین می شود. همیشه در نظر داشته باشید که:دیر رسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است.
رژیمهای نادرست غذایی در میان زنان ایرانی را شایع دانست و گفت: «رژیم غذایی باید رژیمی ماندگار باشد. یعنی اگر فردی برای لاغری رژیم میگیرد باید به صورتی برنامهریزی کند که از همه انواع مواد غذایی استفاده کند.»
دکتر سعید حسینی، گفت: «هدف از رژیمهای لاغری، کم کردن بافت چربی است. استاندارد کم کردن بافت چربی و به دنبال آن کاهش وزن در هر فرد و به ویژه برای زنان، نیم یا یک کیلو در هفته است.»
وی با اشاره به اینکه رژیمهای لاغری در میان زنان کشورمان بسیار رواج پیدا کرده است، افزود: «هر رژیم غذایی که باعث شود فرد بیش از نیم تا یک کیلو در هفته وزن کم کند، روشی غیر استاندارد است که باعث از دست رفتن آب بدن، دردهای عضلانی و دیگر املاح بدن میشود که بسیار برای سلامتی مضر است. همین از دست دادن املاح و آب بدن، متابولیسم را کم کرده و در دراز مدت باعث چاقی مجدد میشود؛ گرچه در کوتاه مدت لاغری مقطعی دارد»
وی ادامه داد: «اگر فردی میخواهد با کم کردن وزن سلامتی خود را حفظ کند، باید بداند که کم کردن ۱۰ درصد از وزن، بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ سلامتی است. مشکلات قلبی و عروقی، فشارخون و زانو درد از بیماریهایی هستند که با رژیم نادرست غذایی فرد را دچار مشکل میکند که متاسفانه بسیاری از زنان کشور ما از این عارضههای رژیم نادرست غذایی آگاه نیستند.»
دکتر حسینی اضافه کرد: رژیم غذایی باید رژیمی ماندگار باشد. یعنی اگر فردی برای لاغری رژیم میگیرد باید به صورتی برنامهریزی کند که از همه نوع مواد غذایی استفاده کند. بسیاری از افراد برای رژیم لاغری، کربوهیدراتها را از وعده غذایی حذف و به جای آن از گوشت و پروتئینها استفاده می کنند.
فقر آهن از شایعترین فقرهای غذایی در زنان است
دکتر حسینی همچنین فقر آهن در میان زنان را از شایعترین فقرهای غذایی برشمرد و گفت: «زنان به دلیل عادت ماهانه مقداری از آهن بدن خود را از طریق خونریزی از دست میدهند که باید این آهن از دست رفته به طریقی جایگزین شود. این مقدار آهن از دست رفته میتواند به دو طریق حیوانی و گیاهی تامین شود.»
وی افزود: «طریق حیوانی که منظور همان استفاده از گوشت حیوانات است بهترین روش برای جایگزین کردن آهن از دست رفته است. اما منابع گیاهی، منابع خیلی خوبی برای تامین آهن بدن زنان نیستند. به دلیل گران بودن گوشت، در بسیاری از کشورها بعضی از مواد غذایی را با آهن غنی میکنند. آرد، انواع نوشیدنیها و مواد غذایی ارزان قیمت از موادی هستند که در بعضی کشورها با آهن غنی میشوند.»
دکتر حسینی گفت: «زمانی در کشور ما نیز بحث غنی سازی آهن مطرح شد اما به نظر میرسد این طرح هنوز به نتیجهای نرسیده است.»
متخصص تغذیه در پایان، به توصیههای تغذیهای برای زنان کشورمان اشاره کرد و گفت: «اگر میخواهیم بیماریهای حوزه زنان کم شود، باید در زمینه تغذیه به زنان کشورمان آگاهی داده شود. بیماریهایی که به دلیل تغذیه نادرست در میان مردم شایع است، به بیماریهای مزمن غیرواگیردار معروف هستند. زنان خانه دار ایرانی بعضا به تغذیه خود اهمیت چندانی نمیدهند. از آنجایی که مادران ایرانی به فداکاری معروفند، عمدتا ته مانده ظروف پخت غذا، وعده غذایی آنهاست که بسیار چرب و مضر است.»
وی افزود: «هچنین بسیاری از زنان کشور ما خانهدار هستند و به دلیل اینکه مدت زیادی را در خانه به سر میبرند، خوردن، یکی از سرگرمیهای آنها محسوب میشود. تمام این مسائل سبب شده اغلب زنان کشورمان اضافه وزن داشته باشند و با بیماریهای مزمن واگیردار همچون پوکی استخوان، بیماریهای قلبی و عروقی و... دست و پنجه نرم کنند. بنابراین زنان باید به رژیم غذایی خود بسیار اهمیت بدهند و تا جایی که میتوانند از مصرف انواع چربی و قند پرهیز کنند.»
تحقیقات نشان مى دهد كه یك غذاهای مدیترانه ای سالم ترين و رژيمى ترين وعده هاى غذايى هستند.
غذاهایى تازه:
مبنای غذای مدیترانه ای بر اساس یك رژیم متوازن از چربى كم خطر و هیدرات كربن سالم و سبزیجات فراوان تنظیم شده است.پروتئین این غذاها بیشتر از سبزیجات بدست مى آید. دكتر ویلت والتر از دانشگاههاروارد مى گوید بخور و بنوش و سالم باش این كاریست كه ساكنان سواحل مدیترانه انجام میدهند.
استفاده از غلات :
سعی كنید از تمام غلات یك بشقاب كوچك مانند سالاد در هر وعده غذا استفاده كنید .قبل از غذا آن را میل كنید چرا كه در آن صورت كمتر غذا مى خورید و در ضمن قند خون و بیمارىهاى قلبى هم كمترشما را در گیر مى كند.برای شروع به نكات زیر عمل كنید:
1.ابتدا نان سبوس دار یا گندم كامل را در هرم غذایی خود بگنجانید.
2.بیشتر به جاى برنج از ارزن خوراكى يا ديگر غلات استفاده كنید.
3.به سوپهایتان جو پرك اضافه كنید و بگذارید 30 بجوشد تا نرم شود . اين سوپ مغذى است و تا حد زيادى اگر قبل از غذا خورده شود از پر خورى جلو گيرى مى كند.
4.از خرید شیرینى برچسب مواد تشكیل دهنده را نگاه كنید . سعی كنید شیرینىهایی را بخرید كه شكر و مواد قندى كم و غلات با پوست دارد.
5.غذاى شما را فقط غلههاى سرد تشكیل مى دهد از 4گرم در هر وعده تجاوز نكند.
استفاده از روغنهاى گیاهى:
تحقیقات نشان داده 2 قاشق روغن زیتون در هر وعده مى تواند بساری از التهابات داخلى را كاهش دهد. و در سلامتى قلب و بهبود بیمارىهاى گوارشى بسیار موثر است. از دیگر روغنهاى سالم روغن كنولا و سویا است و همچنین روغن و كره بادام زمینى . استفاده از روغنهاى هیدروژنه و چربىهاى ترانس را كاهش دهید و روغنهاى گیاهى و مایع را جایگزین آنها كنید.
بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده كنید:
سعی كنید تا جایی كه میتوانید بشقاب غذای خود را میوه و سبزیجات پر كنید . سبزیجات را سرخ نكنید بلكه بخار پز یا آب بز كنید و برای خوش طعم شدن به آنها چاشنىهایى مثل میخك ، سیر ، پیاز و یا فلفل اضافه كنید.
از ماهى بیشتر استفاده كنید:
كسانى كه ماهى جزو غذاهاى اصلى آنهاست از سلامت قلبى و بدنى بیشترى نسبت به كسانى كه ماهى نمى خورند برخوردار هستند. ماهى را كباب كنید و مصرف كنید چرا كه روغن كمتر مى برد و خوش طعم مى شود . و اگر سرخ كرده آن را دوست دارید سعی كنید مدت زمان سرخ كردن را كم كنید و روغن كم استفاده كنید.
از خشكبار و سبزیجات بنشنى استفاده كنید:
بادام از جمله آجیلهایى است كه وزن را تنظیم مى كند چرا كه با خوردن چند عدد بادام شما احساس سیری مى كنید . آجیلها و سبزیجات بنشنى منبع مفزى از املاح معدنى و ضرورى برای بدن هستند و با وجود چرب بودن چربى مضر خون را بالا نمى برند.سعی كنید سبزیجات بنشنى را حداقل هفته اى یك بار جایگزین گوشت كنید برای مثال از عدس و یا عدسى به عنوان یك وعده غذاى سالم و رژیمى یك روز در هفته استفاده كنید.
پیتزا بخور :
تحقیقات یك انسیتو در میلان نشان داده كه ایتالیایىهاى كه پیتزا مى خورند از آمریكائىهایى كه غذاهاى پر چرب مصرف مى كنند سالم ترند . پیتزاهایى ابتالیایی كه غلات كامل دارند و چربى كم حتى دو بار در روز هم جاى خوردن دارند . اگر مى خواهید سالم ترین پیتزا را بخورید خودتان آن را در منزل با توجه به میزان چربى كمتر و مواد غذایی سالم تر و تازه تر تهیه كنید . این پیتزاى خانگى رژیمى ترین و سالم ترین غذاى دنیاست !
به روش مدیترانه ای خرید كن :
هنگام خرید مواد غذایی دقت كنید و قتى به فروشگاه مى روید چیزهاى وسوسه برانگیز زیاد است اما شما آنها را برگزینید كه سالم تر است . به نكتههاى زیر دقت كنید:
رژیمهای نادرست غذایی در میان زنان ایرانی را شایع دانست و گفت: «رژیم غذایی باید رژیمی ماندگار باشد. یعنی اگر فردی برای لاغری رژیم میگیرد باید به صورتی برنامهریزی کند که از همه انواع مواد غذایی استفاده کند.»
دکتر سعید حسینی، گفت: «هدف از رژیمهای لاغری، کم کردن بافت چربی است. استاندارد کم کردن بافت چربی و به دنبال آن کاهش وزن در هر فرد و به ویژه برای زنان، نیم یا یک کیلو در هفته است.»
وی با اشاره به اینکه رژیمهای لاغری در میان زنان کشورمان بسیار رواج پیدا کرده است، افزود: «هر رژیم غذایی که باعث شود فرد بیش از نیم تا یک کیلو در هفته وزن کم کند، روشی غیر استاندارد است که باعث از دست رفتن آب بدن، دردهای عضلانی و دیگر املاح بدن میشود که بسیار برای سلامتی مضر است. همین از دست دادن املاح و آب بدن، متابولیسم را کم کرده و در دراز مدت باعث چاقی مجدد میشود؛ گرچه در کوتاه مدت لاغری مقطعی دارد»
وی ادامه داد: «اگر فردی میخواهد با کم کردن وزن سلامتی خود را حفظ کند، باید بداند که کم کردن ۱۰ درصد از وزن، بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ سلامتی است. مشکلات قلبی و عروقی، فشارخون و زانو درد از بیماریهایی هستند که با رژیم نادرست غذایی فرد را دچار مشکل میکند که متاسفانه بسیاری از زنان کشور ما از این عارضههای رژیم نادرست غذایی آگاه نیستند.»
دکتر حسینی اضافه کرد: رژیم غذایی باید رژیمی ماندگار باشد. یعنی اگر فردی برای لاغری رژیم میگیرد باید به صورتی برنامهریزی کند که از همه نوع مواد غذایی استفاده کند. بسیاری از افراد برای رژیم لاغری، کربوهیدراتها را از وعده غذایی حذف و به جای آن از گوشت و پروتئینها استفاده می کنند.
فقر آهن از شایعترین فقرهای غذایی در زنان است
دکتر حسینی همچنین فقر آهن در میان زنان را از شایعترین فقرهای غذایی برشمرد و گفت: «زنان به دلیل عادت ماهانه مقداری از آهن بدن خود را از طریق خونریزی از دست میدهند که باید این آهن از دست رفته به طریقی جایگزین شود. این مقدار آهن از دست رفته میتواند به دو طریق حیوانی و گیاهی تامین شود.»
وی افزود: «طریق حیوانی که منظور همان استفاده از گوشت حیوانات است بهترین روش برای جایگزین کردن آهن از دست رفته است. اما منابع گیاهی، منابع خیلی خوبی برای تامین آهن بدن زنان نیستند. به دلیل گران بودن گوشت، در بسیاری از کشورها بعضی از مواد غذایی را با آهن غنی میکنند. آرد، انواع نوشیدنیها و مواد غذایی ارزان قیمت از موادی هستند که در بعضی کشورها با آهن غنی میشوند.»
دکتر حسینی گفت: «زمانی در کشور ما نیز بحث غنی سازی آهن مطرح شد اما به نظر میرسد این طرح هنوز به نتیجهای نرسیده است.»
متخصص تغذیه در پایان، به توصیههای تغذیهای برای زنان کشورمان اشاره کرد و گفت: «اگر میخواهیم بیماریهای حوزه زنان کم شود، باید در زمینه تغذیه به زنان کشورمان آگاهی داده شود. بیماریهایی که به دلیل تغذیه نادرست در میان مردم شایع است، به بیماریهای مزمن غیرواگیردار معروف هستند. زنان خانه دار ایرانی بعضا به تغذیه خود اهمیت چندانی نمیدهند. از آنجایی که مادران ایرانی به فداکاری معروفند، عمدتا ته مانده ظروف پخت غذا، وعده غذایی آنهاست که بسیار چرب و مضر است.»
وی افزود: «هچنین بسیاری از زنان کشور ما خانهدار هستند و به دلیل اینکه مدت زیادی را در خانه به سر میبرند، خوردن، یکی از سرگرمیهای آنها محسوب میشود. تمام این مسائل سبب شده اغلب زنان کشورمان اضافه وزن داشته باشند و با بیماریهای مزمن واگیردار همچون پوکی استخوان، بیماریهای قلبی و عروقی و... دست و پنجه نرم کنند. بنابراین زنان باید به رژیم غذایی خود بسیار اهمیت بدهند و تا جایی که میتوانند از مصرف انواع چربی و قند پرهیز کنند.»
تحقیقات نشان مى دهد كه یك غذاهای مدیترانه ای سالم ترين و رژيمى ترين وعده هاى غذايى هستند.
غذاهایى تازه:
مبنای غذای مدیترانه ای بر اساس یك رژیم متوازن از چربى كم خطر و هیدرات كربن سالم و سبزیجات فراوان تنظیم شده است.پروتئین این غذاها بیشتر از سبزیجات بدست مى آید. دكتر ویلت والتر از دانشگاههاروارد مى گوید بخور و بنوش و سالم باش این كاریست كه ساكنان سواحل مدیترانه انجام میدهند.
استفاده از غلات :
سعی كنید از تمام غلات یك بشقاب كوچك مانند سالاد در هر وعده غذا استفاده كنید .قبل از غذا آن را میل كنید چرا كه در آن صورت كمتر غذا مى خورید و در ضمن قند خون و بیمارىهاى قلبى هم كمترشما را در گیر مى كند.برای شروع به نكات زیر عمل كنید:
1.ابتدا نان سبوس دار یا گندم كامل را در هرم غذایی خود بگنجانید.
2.بیشتر به جاى برنج از ارزن خوراكى يا ديگر غلات استفاده كنید.
3.به سوپهایتان جو پرك اضافه كنید و بگذارید 30 بجوشد تا نرم شود . اين سوپ مغذى است و تا حد زيادى اگر قبل از غذا خورده شود از پر خورى جلو گيرى مى كند.
4.از خرید شیرینى برچسب مواد تشكیل دهنده را نگاه كنید . سعی كنید شیرینىهایی را بخرید كه شكر و مواد قندى كم و غلات با پوست دارد.
5.غذاى شما را فقط غلههاى سرد تشكیل مى دهد از 4گرم در هر وعده تجاوز نكند.
استفاده از روغنهاى گیاهى:
تحقیقات نشان داده 2 قاشق روغن زیتون در هر وعده مى تواند بساری از التهابات داخلى را كاهش دهد. و در سلامتى قلب و بهبود بیمارىهاى گوارشى بسیار موثر است. از دیگر روغنهاى سالم روغن كنولا و سویا است و همچنین روغن و كره بادام زمینى . استفاده از روغنهاى هیدروژنه و چربىهاى ترانس را كاهش دهید و روغنهاى گیاهى و مایع را جایگزین آنها كنید.
بیشتر از میوه و سبزیجات استفاده كنید:
سعی كنید تا جایی كه میتوانید بشقاب غذای خود را میوه و سبزیجات پر كنید . سبزیجات را سرخ نكنید بلكه بخار پز یا آب بز كنید و برای خوش طعم شدن به آنها چاشنىهایى مثل میخك ، سیر ، پیاز و یا فلفل اضافه كنید.
از ماهى بیشتر استفاده كنید:
كسانى كه ماهى جزو غذاهاى اصلى آنهاست از سلامت قلبى و بدنى بیشترى نسبت به كسانى كه ماهى نمى خورند برخوردار هستند. ماهى را كباب كنید و مصرف كنید چرا كه روغن كمتر مى برد و خوش طعم مى شود . و اگر سرخ كرده آن را دوست دارید سعی كنید مدت زمان سرخ كردن را كم كنید و روغن كم استفاده كنید.
از خشكبار و سبزیجات بنشنى استفاده كنید:
بادام از جمله آجیلهایى است كه وزن را تنظیم مى كند چرا كه با خوردن چند عدد بادام شما احساس سیری مى كنید . آجیلها و سبزیجات بنشنى منبع مفزى از املاح معدنى و ضرورى برای بدن هستند و با وجود چرب بودن چربى مضر خون را بالا نمى برند.سعی كنید سبزیجات بنشنى را حداقل هفته اى یك بار جایگزین گوشت كنید برای مثال از عدس و یا عدسى به عنوان یك وعده غذاى سالم و رژیمى یك روز در هفته استفاده كنید.
پیتزا بخور :
تحقیقات یك انسیتو در میلان نشان داده كه ایتالیایىهاى كه پیتزا مى خورند از آمریكائىهایى كه غذاهاى پر چرب مصرف مى كنند سالم ترند . پیتزاهایى ابتالیایی كه غلات كامل دارند و چربى كم حتى دو بار در روز هم جاى خوردن دارند . اگر مى خواهید سالم ترین پیتزا را بخورید خودتان آن را در منزل با توجه به میزان چربى كمتر و مواد غذایی سالم تر و تازه تر تهیه كنید . این پیتزاى خانگى رژیمى ترین و سالم ترین غذاى دنیاست !
به روش مدیترانه ای خرید كن :
هنگام خرید مواد غذایی دقت كنید و قتى به فروشگاه مى روید چیزهاى وسوسه برانگیز زیاد است اما شما آنها را برگزینید كه سالم تر است . به نكتههاى زیر دقت كنید: