پس از بلوغ، سلولهای چربی جدید در بدن ما به وجود نمی آید. بنابراین تعداد این سلول ها در بدن ما ثابت شده و با افزایش وزن، تنها این سلول ها بزرگتر می شوند و نه بیشتر. تکنیک لیپوساکشن باعث حذف دائمی این سلول ها و بهبود شکل بدن می شود. در صورتی که با رعایت نکردن رژیم غذایی پس از درمان دچار چاقی شوید، رسوبات چربی در نواحی دیگر بدن که سلولهای چرب وجود دارد انباشته می شوند و آنها را بزرگتر می کنند درحالی که ناحیه درمان شده فرم خود را حفظ خواهد کرد.
با این حال لیپوسکشن روشی برای جلوگیری از چاقی نیست. دقت کنید که این روش جایگزینی برای انجام رژیم های مناسب غذایی جهت جلوگیرری از چاقی نخواهد بود. لیپوساکشن روشی است برای خروج چربی در نواحی خاصی از بدن که نسبت به رژیم های غذایی و ورزش کردن مقاوم بوده و از بین نمی روند. بنابراین اگر می خواهید با لیپوساکشن وزن کم کنید باید رژیم غذایی مناسب بگیرید. برخلاف تفکرعموم لیپوساکشن درمانی برای حذف سلولیت (توده های چربی) نیز نمی باشد.
امروزه دستگاههای مختلفی با مکانیزم های متفاوت (التراسوند، لیزر، ویبره و…) برای خروج چربی ها از بدن وجود دارد و در کلینیک های کشور از آنها استفاده می شود. البته اساس کار تمامی این دستگاهها یکسان می باشد، بدین صورت که با ایجاد حفره هایی کوچک و ورود کانولا (لوله فلزی توخالی) چربی ها به درون دستگاه کشیده می شوند که این عمل به لیپوساکشن مشهور می باشد.
چگونگی شکسته شدن چربی ها توسط کانولا و نوع انرژی بکاررفته برای انجام اینکار مانند: انرژی لیزر، التراسوند و… باعث به جود آمدن دستگاههای مختلف شده است. این روش ها به طور جداگانه در قسمت روش های لاغری تهاجمی روی سایت توضیح داده شده اند.
افراد واجد شرایط
برای انجام این روش شما باید در سلامت عمومی کامل باشید. همچنین شناخت این روش و انتخاب آگاهانه آن بسیار می تواند در بهبودی و گرفتن نتیجه دلخواه موثر باشد.
بهترین افراد برای این درمان کسانی هستند که دارای نسبت وزن به قد طبیعی و یا دارای اضافه وزن نرمال باشند افراد خیلی چاق و چاق باید شروع به کم کردن وزن خود با رژیم کرده و سپس از این روش بهره ببرند.
اگر مستعد ابتلا به کلویید یا التهاب زخم هستید و یا دارای سابقه مشکلات دیگری نظیر دیر خوب شدن زخم ها و بهبودی طولانی مدت هستید. جراح شما ممکن است شما را از انجام این روش باز دارد و یا هشدار دهد که اثر زخم هایتان ماندگار گردد.
مشکلات لیپوساکشن
جراح شما توصیه می کند که حداقل دو هفته قبل از جراحی، داروهای ویژه ای مانند داروی رقیق کننده خون یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی را متوقف کنید.
اگر شما تنها نیاز به برداشتن مقدار کمی چربی دارید، جراحی ممکن است در مطب انجام شود. اما اگر مقدار زیادی از چربی باید برداشته شود و یا اگر قصد دارید اقدامات دیگری نیز در همان زمان انجام دهید، جراحی ممکن است در یک بیمارستان یا کلینیک تخصصی انجام شود و پس از آن یک شب در آنجا تحت مراقبت باشید. در هر صورت، ترتیبی بدهید که کسی همراه شما باشد تا بعد از عمل شما را به خانه برساند.
قبل از عمل لیپوساکشن، جراح ممکن است دایره ها و خطوطی را در نواحی بدن شما علامت گذاری کند تا درمان شوند. همچنین ممکن است عکس هایی هم قبل و بعد از عمل گرفته شوند تا بتوان آنها را با هم مقایسه کرد.
آیا لیپوساکشن خوب است
هزینه لیپوساکشن
عوامل زیادی بر روی تعیین هزینه لیپوساکشن تاثیر می گذارند که اصلی ترین آنها، ناحیه ای است که تحت عمل قرار می گیرد. به عنوان مثال هزینه لیپوساکشن شکم با غبغب خیلی فرق دارد. همچنین هزینه دستمزد پزشک با توجه به تخصص وی متغیر است. کلا باید برای تعیین هزینه لیپوساکشن به این موارد توجه کنید.
هزینه بیهوشی
هزینه بیمارستان یا کلینیک
هزینه داروهای تجویز شده
هزینه آزمایش ها
هزینه جراح
هزینه لیپوساکشن پهلو
همانطور که گفته شده هزینه لیپوساکشن وابسته به ناحیه مورد عمل است. هزینه لیپوساکشن پهلو نیز با توجه به میزان ناحیه ای که نیاز با لیپوساکشن دارد و هزینه اتاق عمل و بیهوشی، هزینه بیمارستان یا کلینیک و دستمزد پزشک معالج تعیین خواهد شد و توجه داشته باشید که هزینه لیپوساکشن در مراکز مختلف متفاوت است و تعرفه پزشکی خاصی برای آن وجود ندارد.
نحوه انجام
انجام این روش زیر نظر جراح پلاستیک و در مراکز جراحی و یا بیمارستانها صورت میگیرد. شما باید قبل از عمل انتظاراتتان را به پزشک خود توضیح داده تا نتیجه دلخواه خود را پس از درمان کسب کنید. یکی از پیشنهادات های کاربردی گرفتن عکس های قبل و بعد عمل برای مشاهده نتایج می باشد.
همچنین قبل از درمان باید سوابق پزشکی خود را با پزشکتان درمیان بگذارید، جراح قبل از عمل توصیه هایی مانند عدم مصرف سیگار، الکل، داروهایی مانند آسپرین و… . به شما خواهدکرد.
پس از بررسی موارد فوق و انتخاب شما برای این درمان، در روز جراحی مراحل زیر اتفاق می افتد:
مرحله اول – بیهوشی:
لیپوساکشن در گذشته با بیهوشی عمومی یا بیحسی اپیدورال (بیحسی از کمر به پایین) انجام می شده است. امرروزه بسته به میزان ناحیه درمان و شرایط بیمار از بی هوشی یا بی حسی موضعی استفاده می گردد. در تکنیک های جدید با بی حس کردن موضعی بدن درمان را انجام می دهند. که این روش به دلیل عوارض کمتر فراگیر تر شده است.
مرحله دوم – درمان:
این روش بسته به وسعت ناحیه درمان در مراکز جراحی محدود و یا بیمارستان ها انجام می گیرد. یک برش کوچک در حدود ۵ mm در اطراف ناحیه درمان زده می شود. سپس یک لوله مکش تو خالی (کانولا) از این حفره به درون ناحیه درمان فرستاده و زیر پوست حرکت داده می شود تا بافت های چربی را بشکنند. چربی شکسته شده را می توان به صورت دستی توسط سرنگ و یا به کمک دستگاههای مکنده خارج کرد. در این عمل آسیبی به پوست و بافتهای دیگر نمی رسد و تنها چربی های اضافی خارج می گردند. در نهایت لایه نازکی از چربی زیر پوست باقی می ماند تا از ایجاد ناهمواری در پوست جلوگیری کند.
روش اصلی لیپوساکشن همان است که ذکر شد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی تکنیک های مختلفی برای خارج کردن چربی از بدن فرد استفاده می شود. این تکنیک ها در زیر معرفی شده اند.
• تزریق مایع (Fluid injection)
در این روش قبل از انجام لیپوساکشن ترکیبی از لیدوکایین (ماده بی حسی) و آدرنالین (دارویی برای کاهش خونرسانی در رگهای خونی می شود) در نواحی دارای چربی تزریق می گردد. اینکار باعث آسان تر شدن تخلیه جربی ها، کمتر شدن خونریزی، کاهش تورم ،بی حس شدن موضعی ناحیه درمان قبل و بعد ازلیپوساکشن و نهایتا احساس درد کمتر در بیمار می شود.
• لیپوساکشن با تزریق حجم زیاد مایع (Tumescent Liposuction)
در این تکنیک حجم زیادی از مایع (تقریبا سه برابر میزان چربی) به ناحیه چربی تزریق می گردد. این روش معمولا در بیماری که تنها با بی حسی موضعی درمان می شوند انجام می گیرد. اما زمان بیشتری نیز برای درمان نیاز دارد، معمولا بیش از ۵-۶ ساعت برای نواحی دارای حجم زیاد چربی زمان می گیرد.
• تکنیک The super-wet
این روش مشابه روش بالا انجام می گیرد با این تفاوت که میزان حجم مایع تزریقی کمتر می باشد. این روش با تزریق یک آرامبخش به بدن و یا با بیهوشی عمومی انجام می گیرد. زمان این روش نیز به طور معمول بین ۱-۲ ساعت به طول می انجامد.
• لیپوساکشن به کمک امواج اولتراسوند
برای این روش از یک کانولا مخصوص (لوله مکش تو خالی) که امواج اولتراسونیک تولید می کند، استفاده می شود. انرژی این امواج باعث ذوب کردن سلول های چربی شده و این چربی های ذوب شده توسط دستگاه مکش به بیرون از بدن کشیده می شوند. این روش باعث سهولت و موفقیت بیشتر لیپوساکشن در نواحی از بدن که دارای فیبروز است مانند قسمت فوقانی پشت فرد و یا پستان بزرگ مردان که شکستن چربی ها در آن سخت تر است، مناسب می باشد. این روش بسیا دقیق تر از سایر روش ها برای تخلیه چربی می باشد و به زمان بیشتری نیز نیاز دارد.
پس از جراحی نواحی سوراخ شده بسته شده و پانسمان می گردد همچنین ممکن است یک لوله برای خروج مایع های اضافی درون شکم کارگذاشته شود.
درصورتی که شب شما در بیمارستان بستری نشدید باید کسی را برای بازگرداندن شما به منزل و مراقبت از شما به مدت دو روز پس از جراحی با خود به همراه داشته باشید.
اگرچه نتایج بدست آمده در صورت داشتن رژیم مناسب و ورزش دائمی می باشد با این حال در بعضی از بیماران نیاز به انجام تکرار یک جلسه دیگر برای رسیدن و یا حفظ نتایج درمان مورد نیاز خواهد بود.
ریکاوری و زمان بهبود
بسته به وسعت ناحیه جراحی، بین چند روز تا چند هفته نیاز به استراحت دارید وپس از آن می توانید به انجام کارهای خود بازگردید.
بهطور معمول بیمار تا ۴۸ ساعت در بستر مانده، سپس تحرک آغاز شده و فعالیتهای عادی خود را ۵ تا ۷ روز پس از عمل از سر می گیرد. ورزش را پس از ۳ هفته، از نرمش و حرکتهای سبکتر میتوان آغاز کرد. بهطور معمول، تورم تا ۶ هفته ادامه داشته و پس از آن کم کم فروکش میکند. کبودی ۳ تا ۴ هفته ممکن است طول بکشد.
نتایج عمل
امروزه از این روش برای برداشتن توده های چربی قسمت های مختلف بدن استفاده می شود. برش های کوچک، دوره نقاهت کوتاه و کاهش خطرات جراحی از مزیت های این روش محسوب می شود. بسته به میزان حجم چربی برداشتی و ناحیه درمان این روش می تواند به سورت سرپایی و یا با بستری انجام گیرد.
حذف دائمی چربی های ناحیه درمان شده فرم بسیار خوب و ایده الی به بدن فرد می دهد. دقت کنید این روش جایگزین روش های کنترل چاقی نیست و در صورتیکه رعایت رژیم غذایی انجام نگیرد احتمال چاق شدن وجود دارد.
آمادگی قبل عمل
• در مورد داروهای مصرفی خود حتما با پزشک خود مشورت نمایید، داروهایی مانند آسپرین دو هفته قبل از درمان باید متوقف شوند چرا که باعث ایجاد خطر خونریزی خواهند شد؛
• حداقل چهار هفته قبل از درمان از کشیدن سیگار دست بکشید. سیگار کشیدن باعث افزایش خطر ایجاد لخته های خونی و درنتیجه سکته های قلبی و مغزی برای فرد می شود؛
• اگر روز عمل مریضی خاصی مانند سرماخوردگی، تب یا… دارید با پزشک خود تماس گرفته و زمان عمل را به عقب بندازید؛
• هماهنگی برای داشتن یک همراه قابل اطمینان در روز عمل و ۱-۲ روز اول پس از عمل لیپوساکشن لازم می باشد؛
• آماده کردن آزمایشات و ارزیابی های توصیه شده از سوی جراح تان.
مراقبتهای پس از درمان
پس از درمان بسیار مهم است تا برای کاهش عوارض وگرفتن نتایج مطلوب به توصیه های پزشک گوش دهید و با پزشک خود در ارتباط باشید. برخی از توصیه های پس از درمان شامل موارد زیر میباشد:
• پس از درمان هرچه زودتر شروع به راه رفتن کنید، اینکار باعث کاهش تورم و جلوگیری از لخته شدن خون می شود؛
• استفاده از کمپرس آب سرد در ناحیه درمان برای کاهش تورم؛
• کنترل تورم با استفاده از یک باند کششی در ناحیه درمان( یا با استفاه ازگن های مخصوص)؛
• ویزیت منظم پزشک برای بررسی میزان درمان، کشیدن بخیه ها (در صورت لزوم) و… ؛
• اجتناب از فعالیت شدید برای حدود یکماه؛
• در صورت مشاهده عفونت، خونریزی و یا درد ناگهانی با پزشک خود تماس بگیرید.
سوالات متداول
1. آیا لیپوساکشن با بیهوشی انجام می شود؟
بسته به میزان ناحیه درمان و شرایط بیمار از بی هوشی یا بی حسی موضعی استفاده می شود. در تکنیک های جدید با بی حس کردن موضعی بدن درمان را انجام می دهند.
2. آیا این عمل جراحی نیاز به بستری دارد؟
بستگی به مقدار چربیهای ساکشن شده، دارد. بهطور معمول حجمهای کمتر از ۵ لیتر بعد از چند ساعت، قابل ترخیص است. اگر حجم بیشتر بوده و یا فرد دچار بیماریهایی همراه باشد، بهتر است شب را در بیمارستان بماند.
3. موارد درمانی لیپوساکشن چیست؟
از لیپوساکشن می توان برای خارج کردن چربی های شکم، پهلوها و ران ها و یا سایر نواحی چاق مانند باسن، پشت، سینه، بازو، ساق پا و غبغب نیز استفاده کرد. به طور کلی هر منطقه ای از بدن که دارای چربی انباشته و چاقی موضعی باشد قابل ساکشن کردن خواهد بود.
4. عوارض لیپوساکشن چیست؟
• درهنگام درمان با بی حسی موضعی، درفرد احساس فشار، حرکت، و سوزش دیده می شود اما به ندرت دردناک است. هر گونه درد بعد از عمل معمولا با قرص ضد درد کنترل می شود؛
• امکان ایجاد کبودی، تورم و خروج مایعی به رنگ خون از نواحی درمان شده وجود دارد؛
• ایجاد عفونت، بی حسی و یا آسیب های عصبی در ناحیه درمان شده؛
• دیده شدن ناهمواری های پوستی، تورم های طولانی، توده های زیر پوستی، تغییر رنگ پوست و یا ایجاد زخم در ناحیه درمان؛
• امکان ایجاد سوختگی پوست و یا بافت های عمیقتر آن در هنگام انجام لیپوساکشن با لیزر و یا امواج التراسوند؛
• در موارد بسیار نادر ممکن است خطرات بسیار جدی تری مانند عفونت شدید، لخته شدن خون در فرد دیده شود که نهایتا منجر به مرگ فرد می شود.
5. آیا نیاز به برداشتن پوست به طور همزمان وجود دارد؟
قوام پوست در شکلگیری نهائی بسیار مهم است. پوست سالم خاصیت ارتجاعی دارد و ظرف یکی دو هفته بعد از ساکشن جمع شده و به حالت نرمال برمی گردد (مانند شکم زن حامله که بعد از زایمان جمع می شود). البته پوشیدن گن های مخصوص به فرم گرفتن زودتر شکم خیلی کمک می کند.
در مواردی که به علت چاق و لاغر شدنهای پشت سر هم، قوام پوست شل شده و کاهش یافته است. برداشتن پوست، همزمان انجام نمیشود، بلکه ۶ تا ۹ ماه پس از عمل صبر میکنیم تا بیشترین جمعشدگی پوست رُخ دهد، سپس در نواحی که پوست آویزان میماند، اقدام به برداشتن پوست اضافه با جراحی میکنیم.
6. آیا لیپوساکشن به تنهائی برای تناسب اندام کافی است؟
کاهش وزن و داشتن اندام متناسب به صورت دائمی به تغییر و اصلاح همیشگی رژیم غذائی و عادتهای خوردن بستگی دارد. با لیپوساکشن، چربی و سلولهای حاوی آن از یک منطقه خاص برداشته میشود، اگر پرخوری ادامه یابد، منجر به رسوب چربی اضافی در نواحی از بدن، غیر از محل درمان شده، میشود.
7. آیا نتایج لیپوساکشن دایمی است و برگشت ندارد؟
نتایج لیپوساکشن طولانی مدت است و محل ساکشن شده نسبت به چاقی مجدد مقاوم است. البته اگر افراد بعد از لیپوساکشن مجددا اضافه وزن پیدا کنند، چربی بطور متناسب در کل بدن توزیع خواهد شد. بنابراین تاکید می شود بیماران بعد از ساکشن کنترل وزن داشته باشند و پر خور۲ی و کم تحرکی نکنند.
با این حال لیپوسکشن روشی برای جلوگیری از چاقی نیست. دقت کنید که این روش جایگزینی برای انجام رژیم های مناسب غذایی جهت جلوگیرری از چاقی نخواهد بود. لیپوساکشن روشی است برای خروج چربی در نواحی خاصی از بدن که نسبت به رژیم های غذایی و ورزش کردن مقاوم بوده و از بین نمی روند. بنابراین اگر می خواهید با لیپوساکشن وزن کم کنید باید رژیم غذایی مناسب بگیرید. برخلاف تفکرعموم لیپوساکشن درمانی برای حذف سلولیت (توده های چربی) نیز نمی باشد.
امروزه دستگاههای مختلفی با مکانیزم های متفاوت (التراسوند، لیزر، ویبره و…) برای خروج چربی ها از بدن وجود دارد و در کلینیک های کشور از آنها استفاده می شود. البته اساس کار تمامی این دستگاهها یکسان می باشد، بدین صورت که با ایجاد حفره هایی کوچک و ورود کانولا (لوله فلزی توخالی) چربی ها به درون دستگاه کشیده می شوند که این عمل به لیپوساکشن مشهور می باشد.
چگونگی شکسته شدن چربی ها توسط کانولا و نوع انرژی بکاررفته برای انجام اینکار مانند: انرژی لیزر، التراسوند و… باعث به جود آمدن دستگاههای مختلف شده است. این روش ها به طور جداگانه در قسمت روش های لاغری تهاجمی روی سایت توضیح داده شده اند.
افراد واجد شرایط
برای انجام این روش شما باید در سلامت عمومی کامل باشید. همچنین شناخت این روش و انتخاب آگاهانه آن بسیار می تواند در بهبودی و گرفتن نتیجه دلخواه موثر باشد.
بهترین افراد برای این درمان کسانی هستند که دارای نسبت وزن به قد طبیعی و یا دارای اضافه وزن نرمال باشند افراد خیلی چاق و چاق باید شروع به کم کردن وزن خود با رژیم کرده و سپس از این روش بهره ببرند.
اگر مستعد ابتلا به کلویید یا التهاب زخم هستید و یا دارای سابقه مشکلات دیگری نظیر دیر خوب شدن زخم ها و بهبودی طولانی مدت هستید. جراح شما ممکن است شما را از انجام این روش باز دارد و یا هشدار دهد که اثر زخم هایتان ماندگار گردد.
مشکلات لیپوساکشن
جراح شما توصیه می کند که حداقل دو هفته قبل از جراحی، داروهای ویژه ای مانند داروی رقیق کننده خون یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی را متوقف کنید.
اگر شما تنها نیاز به برداشتن مقدار کمی چربی دارید، جراحی ممکن است در مطب انجام شود. اما اگر مقدار زیادی از چربی باید برداشته شود و یا اگر قصد دارید اقدامات دیگری نیز در همان زمان انجام دهید، جراحی ممکن است در یک بیمارستان یا کلینیک تخصصی انجام شود و پس از آن یک شب در آنجا تحت مراقبت باشید. در هر صورت، ترتیبی بدهید که کسی همراه شما باشد تا بعد از عمل شما را به خانه برساند.
قبل از عمل لیپوساکشن، جراح ممکن است دایره ها و خطوطی را در نواحی بدن شما علامت گذاری کند تا درمان شوند. همچنین ممکن است عکس هایی هم قبل و بعد از عمل گرفته شوند تا بتوان آنها را با هم مقایسه کرد.
آیا لیپوساکشن خوب است
هزینه لیپوساکشن
عوامل زیادی بر روی تعیین هزینه لیپوساکشن تاثیر می گذارند که اصلی ترین آنها، ناحیه ای است که تحت عمل قرار می گیرد. به عنوان مثال هزینه لیپوساکشن شکم با غبغب خیلی فرق دارد. همچنین هزینه دستمزد پزشک با توجه به تخصص وی متغیر است. کلا باید برای تعیین هزینه لیپوساکشن به این موارد توجه کنید.
هزینه بیهوشی
هزینه بیمارستان یا کلینیک
هزینه داروهای تجویز شده
هزینه آزمایش ها
هزینه جراح
هزینه لیپوساکشن پهلو
همانطور که گفته شده هزینه لیپوساکشن وابسته به ناحیه مورد عمل است. هزینه لیپوساکشن پهلو نیز با توجه به میزان ناحیه ای که نیاز با لیپوساکشن دارد و هزینه اتاق عمل و بیهوشی، هزینه بیمارستان یا کلینیک و دستمزد پزشک معالج تعیین خواهد شد و توجه داشته باشید که هزینه لیپوساکشن در مراکز مختلف متفاوت است و تعرفه پزشکی خاصی برای آن وجود ندارد.
نحوه انجام
انجام این روش زیر نظر جراح پلاستیک و در مراکز جراحی و یا بیمارستانها صورت میگیرد. شما باید قبل از عمل انتظاراتتان را به پزشک خود توضیح داده تا نتیجه دلخواه خود را پس از درمان کسب کنید. یکی از پیشنهادات های کاربردی گرفتن عکس های قبل و بعد عمل برای مشاهده نتایج می باشد.
همچنین قبل از درمان باید سوابق پزشکی خود را با پزشکتان درمیان بگذارید، جراح قبل از عمل توصیه هایی مانند عدم مصرف سیگار، الکل، داروهایی مانند آسپرین و… . به شما خواهدکرد.
پس از بررسی موارد فوق و انتخاب شما برای این درمان، در روز جراحی مراحل زیر اتفاق می افتد:
مرحله اول – بیهوشی:
لیپوساکشن در گذشته با بیهوشی عمومی یا بیحسی اپیدورال (بیحسی از کمر به پایین) انجام می شده است. امرروزه بسته به میزان ناحیه درمان و شرایط بیمار از بی هوشی یا بی حسی موضعی استفاده می گردد. در تکنیک های جدید با بی حس کردن موضعی بدن درمان را انجام می دهند. که این روش به دلیل عوارض کمتر فراگیر تر شده است.
مرحله دوم – درمان:
این روش بسته به وسعت ناحیه درمان در مراکز جراحی محدود و یا بیمارستان ها انجام می گیرد. یک برش کوچک در حدود ۵ mm در اطراف ناحیه درمان زده می شود. سپس یک لوله مکش تو خالی (کانولا) از این حفره به درون ناحیه درمان فرستاده و زیر پوست حرکت داده می شود تا بافت های چربی را بشکنند. چربی شکسته شده را می توان به صورت دستی توسط سرنگ و یا به کمک دستگاههای مکنده خارج کرد. در این عمل آسیبی به پوست و بافتهای دیگر نمی رسد و تنها چربی های اضافی خارج می گردند. در نهایت لایه نازکی از چربی زیر پوست باقی می ماند تا از ایجاد ناهمواری در پوست جلوگیری کند.
روش اصلی لیپوساکشن همان است که ذکر شد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی تکنیک های مختلفی برای خارج کردن چربی از بدن فرد استفاده می شود. این تکنیک ها در زیر معرفی شده اند.
• تزریق مایع (Fluid injection)
در این روش قبل از انجام لیپوساکشن ترکیبی از لیدوکایین (ماده بی حسی) و آدرنالین (دارویی برای کاهش خونرسانی در رگهای خونی می شود) در نواحی دارای چربی تزریق می گردد. اینکار باعث آسان تر شدن تخلیه جربی ها، کمتر شدن خونریزی، کاهش تورم ،بی حس شدن موضعی ناحیه درمان قبل و بعد ازلیپوساکشن و نهایتا احساس درد کمتر در بیمار می شود.
• لیپوساکشن با تزریق حجم زیاد مایع (Tumescent Liposuction)
در این تکنیک حجم زیادی از مایع (تقریبا سه برابر میزان چربی) به ناحیه چربی تزریق می گردد. این روش معمولا در بیماری که تنها با بی حسی موضعی درمان می شوند انجام می گیرد. اما زمان بیشتری نیز برای درمان نیاز دارد، معمولا بیش از ۵-۶ ساعت برای نواحی دارای حجم زیاد چربی زمان می گیرد.
• تکنیک The super-wet
این روش مشابه روش بالا انجام می گیرد با این تفاوت که میزان حجم مایع تزریقی کمتر می باشد. این روش با تزریق یک آرامبخش به بدن و یا با بیهوشی عمومی انجام می گیرد. زمان این روش نیز به طور معمول بین ۱-۲ ساعت به طول می انجامد.
• لیپوساکشن به کمک امواج اولتراسوند
برای این روش از یک کانولا مخصوص (لوله مکش تو خالی) که امواج اولتراسونیک تولید می کند، استفاده می شود. انرژی این امواج باعث ذوب کردن سلول های چربی شده و این چربی های ذوب شده توسط دستگاه مکش به بیرون از بدن کشیده می شوند. این روش باعث سهولت و موفقیت بیشتر لیپوساکشن در نواحی از بدن که دارای فیبروز است مانند قسمت فوقانی پشت فرد و یا پستان بزرگ مردان که شکستن چربی ها در آن سخت تر است، مناسب می باشد. این روش بسیا دقیق تر از سایر روش ها برای تخلیه چربی می باشد و به زمان بیشتری نیز نیاز دارد.
پس از جراحی نواحی سوراخ شده بسته شده و پانسمان می گردد همچنین ممکن است یک لوله برای خروج مایع های اضافی درون شکم کارگذاشته شود.
درصورتی که شب شما در بیمارستان بستری نشدید باید کسی را برای بازگرداندن شما به منزل و مراقبت از شما به مدت دو روز پس از جراحی با خود به همراه داشته باشید.
اگرچه نتایج بدست آمده در صورت داشتن رژیم مناسب و ورزش دائمی می باشد با این حال در بعضی از بیماران نیاز به انجام تکرار یک جلسه دیگر برای رسیدن و یا حفظ نتایج درمان مورد نیاز خواهد بود.
ریکاوری و زمان بهبود
بسته به وسعت ناحیه جراحی، بین چند روز تا چند هفته نیاز به استراحت دارید وپس از آن می توانید به انجام کارهای خود بازگردید.
بهطور معمول بیمار تا ۴۸ ساعت در بستر مانده، سپس تحرک آغاز شده و فعالیتهای عادی خود را ۵ تا ۷ روز پس از عمل از سر می گیرد. ورزش را پس از ۳ هفته، از نرمش و حرکتهای سبکتر میتوان آغاز کرد. بهطور معمول، تورم تا ۶ هفته ادامه داشته و پس از آن کم کم فروکش میکند. کبودی ۳ تا ۴ هفته ممکن است طول بکشد.
نتایج عمل
امروزه از این روش برای برداشتن توده های چربی قسمت های مختلف بدن استفاده می شود. برش های کوچک، دوره نقاهت کوتاه و کاهش خطرات جراحی از مزیت های این روش محسوب می شود. بسته به میزان حجم چربی برداشتی و ناحیه درمان این روش می تواند به سورت سرپایی و یا با بستری انجام گیرد.
حذف دائمی چربی های ناحیه درمان شده فرم بسیار خوب و ایده الی به بدن فرد می دهد. دقت کنید این روش جایگزین روش های کنترل چاقی نیست و در صورتیکه رعایت رژیم غذایی انجام نگیرد احتمال چاق شدن وجود دارد.
آمادگی قبل عمل
• در مورد داروهای مصرفی خود حتما با پزشک خود مشورت نمایید، داروهایی مانند آسپرین دو هفته قبل از درمان باید متوقف شوند چرا که باعث ایجاد خطر خونریزی خواهند شد؛
• حداقل چهار هفته قبل از درمان از کشیدن سیگار دست بکشید. سیگار کشیدن باعث افزایش خطر ایجاد لخته های خونی و درنتیجه سکته های قلبی و مغزی برای فرد می شود؛
• اگر روز عمل مریضی خاصی مانند سرماخوردگی، تب یا… دارید با پزشک خود تماس گرفته و زمان عمل را به عقب بندازید؛
• هماهنگی برای داشتن یک همراه قابل اطمینان در روز عمل و ۱-۲ روز اول پس از عمل لیپوساکشن لازم می باشد؛
• آماده کردن آزمایشات و ارزیابی های توصیه شده از سوی جراح تان.
مراقبتهای پس از درمان
پس از درمان بسیار مهم است تا برای کاهش عوارض وگرفتن نتایج مطلوب به توصیه های پزشک گوش دهید و با پزشک خود در ارتباط باشید. برخی از توصیه های پس از درمان شامل موارد زیر میباشد:
• پس از درمان هرچه زودتر شروع به راه رفتن کنید، اینکار باعث کاهش تورم و جلوگیری از لخته شدن خون می شود؛
• استفاده از کمپرس آب سرد در ناحیه درمان برای کاهش تورم؛
• کنترل تورم با استفاده از یک باند کششی در ناحیه درمان( یا با استفاه ازگن های مخصوص)؛
• ویزیت منظم پزشک برای بررسی میزان درمان، کشیدن بخیه ها (در صورت لزوم) و… ؛
• اجتناب از فعالیت شدید برای حدود یکماه؛
• در صورت مشاهده عفونت، خونریزی و یا درد ناگهانی با پزشک خود تماس بگیرید.
سوالات متداول
1. آیا لیپوساکشن با بیهوشی انجام می شود؟
بسته به میزان ناحیه درمان و شرایط بیمار از بی هوشی یا بی حسی موضعی استفاده می شود. در تکنیک های جدید با بی حس کردن موضعی بدن درمان را انجام می دهند.
2. آیا این عمل جراحی نیاز به بستری دارد؟
بستگی به مقدار چربیهای ساکشن شده، دارد. بهطور معمول حجمهای کمتر از ۵ لیتر بعد از چند ساعت، قابل ترخیص است. اگر حجم بیشتر بوده و یا فرد دچار بیماریهایی همراه باشد، بهتر است شب را در بیمارستان بماند.
3. موارد درمانی لیپوساکشن چیست؟
از لیپوساکشن می توان برای خارج کردن چربی های شکم، پهلوها و ران ها و یا سایر نواحی چاق مانند باسن، پشت، سینه، بازو، ساق پا و غبغب نیز استفاده کرد. به طور کلی هر منطقه ای از بدن که دارای چربی انباشته و چاقی موضعی باشد قابل ساکشن کردن خواهد بود.
4. عوارض لیپوساکشن چیست؟
• درهنگام درمان با بی حسی موضعی، درفرد احساس فشار، حرکت، و سوزش دیده می شود اما به ندرت دردناک است. هر گونه درد بعد از عمل معمولا با قرص ضد درد کنترل می شود؛
• امکان ایجاد کبودی، تورم و خروج مایعی به رنگ خون از نواحی درمان شده وجود دارد؛
• ایجاد عفونت، بی حسی و یا آسیب های عصبی در ناحیه درمان شده؛
• دیده شدن ناهمواری های پوستی، تورم های طولانی، توده های زیر پوستی، تغییر رنگ پوست و یا ایجاد زخم در ناحیه درمان؛
• امکان ایجاد سوختگی پوست و یا بافت های عمیقتر آن در هنگام انجام لیپوساکشن با لیزر و یا امواج التراسوند؛
• در موارد بسیار نادر ممکن است خطرات بسیار جدی تری مانند عفونت شدید، لخته شدن خون در فرد دیده شود که نهایتا منجر به مرگ فرد می شود.
5. آیا نیاز به برداشتن پوست به طور همزمان وجود دارد؟
قوام پوست در شکلگیری نهائی بسیار مهم است. پوست سالم خاصیت ارتجاعی دارد و ظرف یکی دو هفته بعد از ساکشن جمع شده و به حالت نرمال برمی گردد (مانند شکم زن حامله که بعد از زایمان جمع می شود). البته پوشیدن گن های مخصوص به فرم گرفتن زودتر شکم خیلی کمک می کند.
در مواردی که به علت چاق و لاغر شدنهای پشت سر هم، قوام پوست شل شده و کاهش یافته است. برداشتن پوست، همزمان انجام نمیشود، بلکه ۶ تا ۹ ماه پس از عمل صبر میکنیم تا بیشترین جمعشدگی پوست رُخ دهد، سپس در نواحی که پوست آویزان میماند، اقدام به برداشتن پوست اضافه با جراحی میکنیم.
6. آیا لیپوساکشن به تنهائی برای تناسب اندام کافی است؟
کاهش وزن و داشتن اندام متناسب به صورت دائمی به تغییر و اصلاح همیشگی رژیم غذائی و عادتهای خوردن بستگی دارد. با لیپوساکشن، چربی و سلولهای حاوی آن از یک منطقه خاص برداشته میشود، اگر پرخوری ادامه یابد، منجر به رسوب چربی اضافی در نواحی از بدن، غیر از محل درمان شده، میشود.
7. آیا نتایج لیپوساکشن دایمی است و برگشت ندارد؟
نتایج لیپوساکشن طولانی مدت است و محل ساکشن شده نسبت به چاقی مجدد مقاوم است. البته اگر افراد بعد از لیپوساکشن مجددا اضافه وزن پیدا کنند، چربی بطور متناسب در کل بدن توزیع خواهد شد. بنابراین تاکید می شود بیماران بعد از ساکشن کنترل وزن داشته باشند و پر خور۲ی و کم تحرکی نکنند.