امتیاز موضوع:
  • 3 رأی - میانگین امتیازات: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

# داروشـناسی .

آسیب های مختلف برخی داروها برای اطفال .

برخی داروها عوارض جبران ناپذیری روی سلامتی فرزندتان خواهند گذاشت و باید مصرف آن ها را برای فرزندتان محدود کنید چون آسیب های زیادی بر رشد فرزندتان خواهند گذاشت
کودکان خردسال نیز همچون بزرگسالان بە بعضی از داروها واکنش منفی نشان می دهند. بنابراین، مصرف دارو بدون نسخه، با تجویز دکتر، یا حتی داروهای گیاهی می تواند عوارض بدی برائ کودک داشته باشد. سعی کنید داروها را از دسترس کودکان دور نگه دارید تا بە طور اشتباه و ناگهانی آنها را مصرف نکنند.
در این مطلب داروهایی را نام برده ایم کە کودکان ۱۲ تا ۲۴ ماهه هرگز نباید آنها را مصرف کنند.
۱- آسپرین
هرگز داروهایی کە حاوی آسپرین می باشند را بە کودکان زیر دوسال و حتی تا حد امکان بە اشخاص زیر ۱۹ سال ندهید. آسپرین می تواند سبب ابتلا کودکان بە سندورم Reye (نوعی ناهنجاری نادر و بسیار مهلک دستگاه گوارشی) شود.
تصور نکنید داروهای کودکان کە در داروخانه ها عرضه می شوند عاری از آسپرین می باشند. حتما برچسب داروها را بخوانید، ممکن است آسپرین گاهی با نام سالیسیلات یا اسید اَستیلی سالیسیتی ذکر شده باشد. هنگامی کە مطمئن نیستید داروی موردنظر آسپرین در خود ندارد حتما از پزشک یا دکتر داروساز سوال بپرسید.
هنگام تب داشتن کودک می توانید بە او استامینوفن یا ایبوپروفن بدهید. اگر کودک آب بدن خود را از دست داده است یا استفراغ، آسم، مشکلات کلیوی و زخم یا بیماری های طولانی مدت دیگر دارد حتما پیش از دادن ایبوپروفن بە او با پزشک معالج مشورت کنید. همچنین، اگر کودک شما مشکل کبدی دارد نیز حتما از پزشک معالج او بخواهید تا جایگزین دیگری برائ استامینوفن تجویز کند.
۲- داروهای بدون نسخه سرفه و سرماخوردگی
کارشناسن بیماری های کودکان تاکید دارند از دادن داروهای سرماخوردگی و گلو درد بە کودکان بدون تجویز پزشک جدا اجتناب کنید. تحقیقات نشان داده است این داروها بە برطرف شدن نشانه های این بیماری در کودکان زیر دوسال هیچ کمکی نمی کند. و حتی شاید مضر نیز باشد، مخصوصا اگر بە طور ناخواسته بیشتر از مقدار مجاز دارو مصرف شود.
علاوه بر عوارض ناشی از این داروها همچون خواب آلودگی یا بی خوابی، بە هم خوردگی معده یا کەیر و ناراحتی های پوستی، کودک می تواند دچار ناراحتی های جدی تری همچون تپش قلب شدید، تشنج و حتی مرگ شود. هر ساله حدود هزاران کودک در اثر مصرف بیش از حد داروهای گلو درد و سرماخوردگی جان خود را از دست می دهند.
۳- داروهای ضدتهوع
هرگز بە کودکان خود – با نسخه و بی نسخه – داروهای ضد تهوع ندهید مگر اینکه پزشک او تاکید بر مصرف آن داشته باشد. بیشتر حالت تهوع ها و دل بە هم خوردگی ها برائ مدت کوتاهی ادامه دارند و کودک می تواند بدون مصرف هیچ دارویی آنها را پشت سر بگذارد. این نوع داروها بسیار پیچیده و خطرناک می باشند. اگر کودک دچار تهوع شده و آب بدن خود را از دست داده است او را پیش پزشک ببرید و بە طور سر خود برائ او داروی ضد تهوع تجویز نکنید.
۴- داروهای کودکان و بزرگسالان
دادن میزان کمتر یا اندازه کوچک تر از داروهای بزرگسالان بە کودکان بە همان اندازه خطرناک است کە بە او بیش از حد تعیین شده داروی کودکان می دهید. بسیاری از والدین نمی دانند قطره هایی کە برائ کودکان زیر دوسال وجود دارد بسیار غلیظ تر از شربت هایی است کە برائ کودکان بزرگسال وجود دارد. اگر روی قطره یا شربت چیزی در مورد میزان مصرف بر اساس سن و وزن کودکان نوشته نشده است، از دادن آن دارو بە کودک خود اجتناب کنید.
۵- داروهای تجویز شده برای دیگران
داروهایی کە برائ فرد دیگری – همچون خواهر یا برادر – یا بیماری دیگری تجویز شده است را هرگز بە کودک خود ندهید. این کار بی تاثیر و حتی شاید خطرناک باشد. فقط داروهایی را بە کودک خود بدهید کە مخصوصا برائ او و بیماری او تجویز شده اند.
۹ دارویی کە برائ کودکان مضر می باشند
۶- داروهای تاریخ قبل
داروها را بە محض پایان یافتن تاریخ مصرف آنها دور بریزید. داروهایی کە رنگ و شکلشان تغییر کرده است را نیز حتما دور بریزید. داروهای تاریخ قبل دیگر هیچ تاثیر مثبتی ندارند و حتی می توانند خطرناک نیز باشند. این گونه داروها را داخل بسته بندی محکمی داخل زباله ها بریزید و پیش از این کار حتما دستور مصرف آن را از رویش پاک کنید.
۷- استامینوفن اضافی
برخی از داروها برائ آرام و کم کردن تب و درد، حاوی استامینوفن می باشند. حتما توجه داشته باشید این داروها را بە کودکان خود ندهید. اگر از محتویات دارو آگاه نیستید، استامینوفن و ایبوپروفن کودک را تا پیش از مشورت با پزشک بە او ندهید تا دوز مصرفی این دو دارو بیش از حد مجاز نشود.
۸- داروهای جویدنی
برای بیشتر کودکان مصرف داروهای جویدنی بسیار مضر و خطرناک است. اگر قرار است از داروی جویدنی برائ درمان کودک خود استفاده کنید حتما از پزشک او بپرسید آیا می توانید آن را له و خورد کنید و داخل قاشقی از غذاهای نرمی همچون ماست بریزید. البته باید توجه داشته باشید کە کودک باید همه قاشق را بە طور کامل بخورد تا میزان مصرف دارو درست باشد.
۹- شربت تهوع آور
شربت تهوع آور سبب استفراغ می شوند و برائ جلوگیری از مسمومیت مناسب است. البته مدت هاست کە دکترها دیگر اینگونه شربت ها را تجویز نمی کنند زیرا مدرکی دال بر تاثیر آنها در درمان مسمومیت وجود ندارد. البته این گونه داروها می تواند بە جای مفید بودن خطرناک نیز باشد زیرا ممکن است کودک همچنان تهوع داشته باشد.
اگر چنین شربت هایی در خانه دارید بهتر است آنها را دور بریزید و برائ اجتناب از مسمومیت های ناخواسته، مواد سمی را در قفسه های قفل دار مخفی و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
پاسخ
 سپاس شده توسط # αпGεʟ
آگهی

تاثیر داروهای مسکن بر شنوایی شما


# داروشـناسی . 22

استفاده از مسکن ها تاثیرات نامطلوب زیادی روی سلامتی ما میگذارد که از جمله آن ها می توان به آسیب های جبران ناپذیر  به شنوایی ما اشاره کرد

اگر شما هم معمولا از داروهای مسکّن برای تسکین دردهای مزمن استفاده می‌کنید، باید بدانید که امکان دارد شنوایی خودتان را به خطر بیاندازید.

اگر شما هم معمولا از داروهای مسکّن برای تسکین دردهای مزمن استفاده می‌کنید، باید بدانید که امکان دارد شنوایی خودتان را به خطر بیاندازید. یکی از مطالعات محققان Brigham and Women’s Hospital نشان می‌دهد که برخی از داروهای مسکّن، خطر از دست دادن شنوایی را افزایش می‌دهد.

براساس این مطالعه، زنانی که دو بار یا بیشتر در هفته از ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده می‌کنند، با افزایش خطر از دست دادن شنوایی مواجه هستند. محققان می‌گویند که هرچقدر زنان بیشتر از این مسکّن‌ها در طول هفته استفاده کنند، خطر از دست دادن شنوایی هم بیشتر می‌شود. نکته دیگر این بود که ارتباط بین استفاده از این نوع داروها و از دست دادن شنوایی، در بین زنان زیر ۵۰ سال بیشتر و جدی‌تر است، خصوصا برای زنانی که شش بار در هفته یا بیشتر از مسکن‌های ایبوپروفن استفاده می‌کنند.

مکانیسم‌های احتمالی این ارتباط می‌تواند این باشد که این نوع داروها می‌توانند جریان خون در حلزون گوش (اندام شنوایی) را کاهش دهند و در عملکرد آن اختلال ایجاد کنند. استامینوفن نیز می‌تواند عامل‌هایی که از حلزون گوش در مقابل آسیب‌ها محافظت می‌کنند را با مشکل مواجه کند. بنابراین اگر کسی احساس می‌کند که به مصرف منظم این نوع داروها نیاز دارد، باید با پزشک درباره مصرف آن‌ها مشورت کند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناشناس


پاسخ
دانستنی های دارویی پیرامون متفورمین

مصرف متفورمین چه تاثیراتی روی لاغری ما میگذارد آیا با استفاده از آن موفق به کاهش وزن خواهیم شد یا خیر؟توصیه های متخصصین در این باره چیست؟
39 سال دارم، سال‌هاست که دچار مشکل افزایش وزن هستم. با وجود اینکه چیزی نمی‌خورم بازهم وزنم اضافه می‌شود. رژیم‌های سخت غذایی هم در کاهش وزن من موثر نبوده است. اخیراً دوستانم قرص متفورمین را به من معرفی کرده‌اند. تعدادی از آنها این قرص را مصرف کرده و توانسته‌اند به خوبی وزن کم کنند. لطفاً مرا راهنمایی کنید که آیا مصرف این قرص‌ها در کاهش وزن مؤثر است یا خیر؟
دکتر محمد هاشمی دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران در پاسخ به این سئوال نوشت: متفورمین قرصی است که در دهه 50 و 60 میلادی به بازار آمد. مصرف دوز مناسبی از این دارو تحت نظر پزشک می‌تواند در کاهش قند خون بیماران دیابتی نوع 2 مفید باشد. البته استفاده از قرص متفورمین برای درمان کیست‌های تخمدان در زنان و درمان نازایی نیز توصیه می‌شود.
آنچه مسلم است این که متفورمین داروی لاغری نیست. آنچه دوستان شما از آن به عنوان لاغری سخن می‌گویند، عارضه این دارو است. در واقع آمار‌ها نشان می‌دهد 10 تا 15 درصد افرادی که به دلایل مختلف مانند نیاز به تحریک تخمک گذاری تخمدان‌ها یا تثبیت قند خون از این دارو استفاده می‌کنند،‌ دچار کاهش وزن می‌شوند.
از این‌رو توصیه می‌شود هیچگاه به صورت خودسرانه و با هدف لاغر شدن از این دارو استفاده نکنید، چرا که ممکن است دچار بهم ریختگی ترشحات هورمونی و بروز عوارضی جبران ناپذیر شوید.
بهتر است بدانید که لاغر شدن به معنای نخوردن یا کم خوردن نیست و یک شبه هم نمی‌توان راه صد ساله را طی کرد. اگر قصد دارید لاغر شوید باید از رژیم غذایی اصولی که سرشار از مواد مغذی است به گونه‌ای استفاده کنید که ضمن رفع نیاز‌های بدن به سوخت و ساز بدن شما کمک کند.
روزنامه ایران
پاسخ
 سپاس شده توسط # αпGεʟ
شب امتحان و مصرف ریتالین .

# داروشـناسی . 22

در شب امتحان برخی افراد به مصرف قرص های مختلف روی می آورند ریتالین یکی از این قبیل قرص ها به شمار میرود می خواهیم از عوارض این دارو برایتان بگوییم
سعید صفاتیان*: در بین کسانی که به صورت دائم و با مقدار زیاد از این دارو استفاده می‌کنند عوارض خاصی مثل لرزش، تب‌های طولانی‌مدت و تغییر ضربان قلب مشاهده می‌شود. این عوارض در افرادی که از ماده ال‌اس‌دی (نوعی ماده روان گردان بسیار سنگین) استفاده می‌کنند نیز مشاهده می‌شود. بسیاری از این افراد می‌گویند احساس می کنند زیر پوستشان چیزی شبیه کرم حرکت می‌کند یا داخل معده‌شان احساس می‌کنند حشراتی در حال حرکت هستند. این حالات در افرادی که مقدار زیادی ریتالین استفاده می‌کنند نیز دیده می‌شود. نکته مهم این است که ما باید به جوانان خود درباره اثرات سوء این گونه مواد آگاهی دهیم.
داروی متیل فنیدات که ما در ایران آن را با نام تجاری ریتالین می‌شناسیم حدود ۶۰ سال است که در کشورهای دنیا مصرف می‌شود. تولید و مصرف این دارو برای درمان بیماری‌های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد.این دارو عموما برای درمان خواب‌آلودگی در طول روز، خستگی مزمن، بیش‌فعالی و عدم تمرکز در کودکان از سوی پزشکان متخصص تجویز می‌شود. درهمه جای دنیا گروهی از افراد که نیاز به کم خوابیدن داشتند به مرور این دارو را مورد استفاده قرار دادند. رانندگان کامیون، جوانان دانشجو در ایام امتحانات و جوانانی که به مهمانی‌های شبانه می‌روند و به بیدار ماندن نیاز دارند بیشتر مصرف‌کنندگان این دارو هستند. بحث مصرف این مواد در بین دانشجویان و جوانان بحثی نیست که تنها مربوط به کشور ایران باشد. اما در چند سال گذشته ما شاهد افزایش استفاده آن در جوانان ایرانی و به ویژه دانشجویان در شب‌های امتحان بوده‌ایم.
ریتالین ماده‌ای از گروه آمفتامین‌هاست که در موارد طبی با نسخه و اجازه پزشک برای درمان بسیاری بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. آمفتامین یک داروی محرک اعصاب است که جزو کلاس فنتیلامین محسوب می‌شود. اصلی‌ترین کاربرد دارویی ترکیبات آمفتامین اختلال کم‌توجهی – بیش‌فعالی است، اما در برخی موارد فرد با مصرف آمفتامین به سمت عادت کردن به این مواد می‌رود، یعنی پس از مدتی از لحاظ روانی به این مواد وابسته می‌شود. مانند مصرف دیگر مواد مخدر از جمله شیشه، تنها با این تفاوت که آمفتامین ها میزان اثر و تخریب کمتری دارند اما زمانی که فرد به این مواد اعتیاد پیدا و میزان مصرف مواد افزایش پیدا می‌کند میزان تخریب آن نیز بیشتر می شود.
عوارض اعتیاد به ریتالین
عوارضی که این مواد روی دستگاه عصبی و دستگاه گوارش افراد دارد ایجاد بی‌اشتهایی، بی‌خوابی، کابوس‌های شبانه و تحریک پذیری است که در اکثر جوانان موجب بداخلاقی و تندی با اعضای خانواده می‌شود. افسردگی، تهوع و کاهش وزن، بی‌قراری، بی‌خوابی، سرگیجه، سردرد، بی‌حوصلگی، در طولانی‌مدت افسردگی شدید و سایکوز از جمله دیگر عوارض اعتیاد به ریتالین است. خشکی دهان، اسهال، یبوست، کرامپ شک نیز از جمله عوارض جسمانی است که با مصرف ریتالین به وجود می‌آید. به دلیل ایجاد کاهش وزن متاسفانه در ایران شاهد آن هستیم که بسیاری از جوانان برای کنترل چاقی نیز به سمت این مواد می‌روند و از آن استفاده می‌کنند.
ترک ریتالین ساده نیست
نکته دیگر درباره این دارو بحث درمان آن است. بر خلاف تصور عوام ترک این دارو به هیچ عنوان کار ساده‌ای نیست. بسیاری از افرادی که از این‌گونه داروها استفاده می‌کنند خود نیز آگاه نیستند که به آن اعتیاد پیدا کرده‌اند. این موضوع زمانی روشن می‌شود که آنها تصمیم می‌گیرند مصرف مواد را کاهش دهند یا به طور کلی آن را قطع کنند. کسانی که مصرف بالایی از این دارو را دارند به راحتی نمی‌توانند آن را کنار بگذارند. این افراد به دلیل وابستگی شدیدی که به این دارو پیدا می‌کنند نمی‌توانند مصرف آن را کنترل کنند و از آنجا که تصور می‌کنند اعتیاد هم ندارند به طور دائم این دارو را مصرف می‌کنند. در بین کسانی که به صورت دائم و با مقدار زیاد از این دارو استفاده می‌کنند عوارض خاصی مثل لرزش، تب‌های طولانی‌مدت و تغییر ضربان قلب مشاهده می‌شود. این عوارض در افرادی که از ماده
ال‌اس‌دی (نوعی ماده روان گردان بسیار سنگین) استفاده می‌کنند نیز مشاهده می‌شود. بسیاری از این افراد می‌گویند احساس می کنند زیر پوستشان چیزی شبیه کرم حرکت می‌کند یا داخل معده‌شان احساس می‌کنند حشراتی در حال حرکت هستند. این حالات در افرادی که مقدار زیادی ریتالین استفاده می‌کنند نیز دیده می‌شود. نکته مهم این است که ما باید به جوانان خود درباره اثرات سوء این گونه مواد آگاهی دهیم. جوانان ما باید بدانند که برای بی‌خوابی می‌توانند از داروهای دیگری استفاده کنند. این افراد تصور می‌کنند ریتالین می‌تواند تمرکز شدیدی در آنها ایجاد کند و این افزایش تمرکز باعث می‌شود همه آن حجم زیادی را که در مدت زمان اندک مطالعه می‌کنند به خاطر بسپارند، در حالی که این‌گونه نیست. اغلب جوانان ما فریب تمرکز کوتاه‌مدتی را که از این طریق به دست آورده‌اند می‌خورند در حالی که آسیب‌های آن در بلندمدت فاجعه‌ای را برای آنان رقم خواهد زد که از آن آگاه نیستند. ضعف اطلاع‌رسانی ما درباره ضررهای این‌گونه مواد و از طرفی این موضوع که این دارو مصرف پزشکی نیز دارد و از سوی بسیاری پزشکان برای درمان برخی بیماری‌ها تجویز می‌شود، سبب شده جوانان تصور کنند می‌توانند از این مواد به راحتی استفاده کنند بدون اینکه خطری آنها را تهدید کند. اما باید به این نکته توجه داشت که بسیاری از داروهایی که مصرف پزشکی دارند می‌توانند در صورت استفاده نادرست و زیاد در بلندمدت آسیب‌های بسیاری به افراد برسانند. این دارو‌ها می‌تواند برای خانم‌های باردار و افراد مسن بسیار خطرناک باشد و آسیب‌های جبران‌ناپذیری به آنها برساند.
سودجویی عامل دسترسی آسان به ریتالین
داروهایی مانند ریتالین داروهایی است که داروخانه‌ها اجازه فروش بدون نسخه آنها را ندارند. ممکن است این دارو به صورت قاچاق وارد کشور شود یا نوع تقلبی آن در بازار در اختیار افراد قرار گیرد که دسترسی به آن را آسان می‌کند، اما با قوانینی که برای از بین بردن دسترسی آسان این نوع داروها وجود دارد و اقداماتی که وزارت بهداشت در این مورد انجام داده است دسترسی به این داروها دیگر برای افراد آسان نیست. با این وجود، ما شاهد آن هستیم که در برخی داروخانه‌ها، برخی افراد با انگیزه کسب سود اقدام به فروش این داروها بدون نسخه پزشک می‌کنند و با قیمت‌های آزاد و بسیار بالا دارو را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهند. ما دراین باره باید نظارت‌ها را افزایش دهیم و علاوه بر آن آگاه‌سازی جوانان را در دستور کار خود قرار دهیم. اینکه جوانان و خانواده‌های ما از خطرات مصرف این مواد آگاه شوند بیش از هر اقدام دیگری در کاهش مصرف آن اهمیت دارد. با وجود افزایش مصرف داروهای مخدر توسط جوانان هم اکنون هیچ‌گونه آماری از میزان کشفیات یا مصرف این مواد در بین افراد وجود ندارد. باید تلاش‌ها در این زمینه افزایش یابد تا به تبع خطرات استفاده از دارو‌های اعتیادآور کم شود. این مهم نیازمند هماهنگی میان دستگاه‌های مختلف است.
روزنامه آرمان،
پاسخ
 سپاس شده توسط # αпGεʟ
مصرف مسکن برای درد معده .

استفاده از داروهای مسکن می تاثیرات زیادی روی دردهای معده میگذارد بهتر است به جای مصرف این نوع داروها از خوراکی هایی که باعث تخریب معده می شوند پرهیز کنید
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه تغییرسبک زندگی و رژیم غذایی نامتناسب عامل مهمی در بروز بیماری سوهاضمه است، گفت: مصرف داروهایی مانند مسکن ها نیز می تواند در بروز این عارضه موثر باشد.
دکتر امیر صادقی روز دوشنبه افزود: داروهای مسکن به صورت روزافزون استفاده می شود و این کار گاها هم بدون نسخه پزشک انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه خیلی از مسکن ها باعث زخم و التهاب معده می شوند، اظهار کرد: مصرف فست فودها وغذاهای آماده نیز سبب التهاب گذری معده می شوند که البته به دلیل تمایل مردم به مصرف اینگونه غذاها درحال افزایش است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: کم تحرکی، مصرف غذاهای آماده، فست فودها، غذاهای چرب و شیرین را معضل بزرگ جامعه ما دانست و گفت: مصرف این غذاها علاوه بر مشکلات گوارشی، می تواند سبب مشکلات کبدی حتی نارسایی کبد، قلبی و عروقی شود.
صادقی با اشاره به اینکه نوشابه های گازداری نیز سبب درد معده می شوند،افزود:غذاها سبب زخم معده نمی شوند اما می توانند سبب سو هاضمه یا باعث تشدید علائم بیماری شوند.
وی خیلی از مشکلات گوارشی مخصوصا سو هاضمه را به دلیل بی تحرکی دانست و گفت: مصرف غذاهای سنگین، تند و با ولع خوردن غذا، مصرف مایعات در وسط غذا و بلافاصله خوابیدن، می تواند هضم غذا را دچار مشکل کند.
عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی شایع ترین بیماری گوارشی در مراجعان سرپایی به درمانگاه ها را سو هاضمه اعلام کرد و گفت: البته مطالعه دقیقی در این زمینه انجام نگرفته اما پزشکان گوارش بیشتر در درمانگاه ها با سو هاضمه و دردهای مزمن شکمی مواجه هستند.
وی با اشاره به اینکه شیوع بیماری های گوارشی مزمن خیلی با فصول سال ارتباطی ندارد، افزود:احتمال شیوع بیماری های عفونی روده مثل التهاب های باکتریال و ویروسی در فصل هایی مانند پاییز و بهار بیشتر است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه بیماریهای باکتریال گوارشی امروزه کمتر مشاهده می شود، اظهار کرد که دلیل آن می تواند کاهش آلودگی آب وغذا باشد.

ایرنا
پاسخ
 سپاس شده توسط # αпGεʟ
استاتین و عوارض ناشی از مصرف آن .

داروی استاتین موجب چه تغییراتی در بدن افراد مصرف کننده می شود چه نوع تاثیراتی روی آن ها میگذارد با استفاده از این نوع دارو باید منتظر چه عوارض جانبی باشیم
بر اساس تحقیقات دانشکده قلب آمریکا، افراد مبتلا به مشکلات روانی با مصرف داروهای استاتین (که کاهنده لیپیدها و کلسترول خون است) تا میزان 24.3 درصد بهبود می‌یابند.
جهت انجام این تحقیقات، پرسشنامه‌هایی در اختیار آقایان قرار گرفت و از آن‌ها خواسته شد تا در خصوص احساسات و علاقه به شریک زندگی شان به هر کدام از سوالات بر اساس مقیاس لیکرت امتیاز دهند.
گفته می‌شود، تقریباً 30 میلیون مرد در آمریکا نمی توانند به درستی به همسرشان محبت کنند. این عارضه در سنین بالای 40 سال بیشتر مرسوم بوده و از علل بروز آن می‌توان به مقادیر بالای کلسترول، فشار خون بالا، دیابت، اضافه وزن، مصرف تنباکو، افسردگی و فشار عصبی اشاره کرد.
داروهای استاتین عموماً به منظور مشکلات روانی در مردانی که دارای سطح مناسبی از کلسترول خون هستند، توصیه نمی‌شود. مطالعات گذشته نشان می‌دهد استاتین‌ها با کاهش تستوسترون ممکن است احساسات مثبت آقایان را نیز کاهش دهند.
این در حالی است که مزایای مصرف استاتین‌ها نسبت به آثار جانبی آن‌ها در 10 تحقیق از میان 11 تحقیق مورد تایید قرار گرفته است.
منبع: دیلی مدیکال
پاسخ
 سپاس شده توسط # αпGεʟ
علاقه به آنتی بیوتیک



# داروشـناسی . 22

 آنتی بیوتیک ها مصرف کنندگان زیادی دارند و افراد زیادی با کوچکترین بیماری یا سرماخوردگی به سراغ آن ها می روند و به صورت خودسرانه از آن ها استفاده می کنند


آیا شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که با کمی آب ریزش بینی و سرفه کردن به سراغ داروهای آنتی بیوتیک می‌روید و این نوع داروها را مثل نقل ونبات می خورید؛ غافل ازعوارض و مخاطراتی که در انتظار شما است .
،آنتی بیوتیک ها بیشترین نقش را در بهبود سلامت انسان داشته اند، اما امروزه مقاومت به آنتی بیوتیک ها و سایر ترکیبات ضد میکروبی به طور مداوم در حال افزایش است و مقابله علیه مقاومت های میکروبی، جنگی است که پیروزی بر آن امکان پذیر نیست.

آنتی بیوتیک ها درابتدای قرن بیستم شانس زندگی را به دو برابر افزایش دادند، از زمان کشف سولفانامیدها و بتالاکتام ها در سال 1930، آنتی بیوتیک ها بیش از 80 سال است که در پزشکی و کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته اند.
اکثر آنتی بیوتیک های مختلف که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند در دوره طلایی (Golden era) تحقیقات آنتی بیوتیک از سال 1930 تا 1970 کشف شدند، از سال 1970 نیز بیشتر آنتی بیوتیک های جدید از داروهای قبلی منشا گرفته اند.
پس از کشف آنتی بیوتیک ها، مقدار بالایی از این عوامل در پزشکی، صنعت دامداری و کشاورزی در طول ده ها مورد استفاده قرار گرفته است که این امر منجر به انتخاب طبیعی باکتری های مقاوم به دارو گشته است.
**بیماری های عفونی همچنان عامل مهم مرگ و میر در جهان

دکتر محمد مهدی فیض آبادی رئیس انجمن میکروب شناسی با بیان اینکه بیماری های عفونی در جهان همچنان مهمترین عامل مرگ و میر است اظهار کرد:در سال 1900 بیماری های عفونی به عنوان عامل پیشرو در مرگ و میر محسوب می شدند و در حال حاضر نیز علی رغم درمان های آنتی بیوتیکی و واکسن ها ، بیماری های عفونی همچنان به عنوان عامل مهم در مرگ و میر جهان به شمار می روند.

وی با بیان اینکه مقاومت به آنتی بیوتیک ها درجهان در حال افزایش است گفت :سازمان بهداشت جهانی با ابراز نگرانی از رشد مقاومت های میکروبی، این مشکل را مانعی جدی در پیشرفت دستاوردهای بدست آمده در حوزه پزشکی دانسته است و مقاومت های دارویی ضد میکروبی (شامل ضد ویروس، ضد باکتری، ضد قارچ و ضد انگل) را به عنوان چالش اصلی در امنیت سلامت قرن بیست و یکم دانسته است.

**هشدارجدی بر مصرف بی رویه آنتی بیوتیک در کشور

رئیس انجمن میکروب شناسی به مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در کشور اشاره کرد و هشدار داد: در حال حاضر میزان مصرف آنتی بیوتیک ها در کشور به صورت بی رویه از سوی پزشکان مورد تجویز قرار می گیرد و این شرایط می توان منجر به مقاومت میکروبی و در نتیجه کاهش تاثیر آنتی بیوتیک ها در برابر بیماری های عفونی باشد که خود مشکلی جدی است که سلامت جامعه را تهدید می کند.

به گفته فیض آبادی افزایش مقاومت آنتی بیوتیک ها به دلیل مصرف خودسرانه و بی رویه باعث می شود در بسیاری از بیماری های عفونی از آنتی بیوتیک های قوی تری برای درمان استفاده کنیم .

وی هشدار داد: اگر مصرف آنتی بیوتیک ها به صورت منطقی تجویز و مصرف نشود در آینده حوزه سلامت کشور مورد تهدید قرار خواهد گرفت.

فیض آبادی یادآور شد :مصرف بی رویه و غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها عوارض جانبی اسهال ، دل درد خفیف، استفراغ، دل پیچه ، واکنش حساسیتی ،تنگی نفس، کهیر ، ورم کردن لبها ، صورت یا زبان، نفس نفس زدن و…را به همراه دارد .

وی اضافه کرد : ایجاد مشکلات گوارشی ،مشکلات کلیوی ، طولانی شدن دوره درمان بیماران ،افزایش بیماری عفونی ،افزایش عفونت های قارچی ،افزایش مقاومت دارویی و … از دیگر مواردی است که می توان در صورت بی رویه مصرف کردن آنتی بیوتیک ها ذکر کرد.

** اقدامات مناسب برای کاهش مصرف آنتی بیوتیک در کشور

رئیس انجمن علمی میکروب شناسی با بیان اینکه باید اقداماتی از سوی سیاست گذاران حوزه سلامت صورت بگیرد تا میزان مصرف آنتی بیوتیک کاهش چشمگیری پیدا کند گفت :با برخی از اقدامات می توان شرایط را بهبود بخشید که از جمله این تلاش ها می توان به تهیه واکسن های جدید علیه جمعیت مقاوم به داروی میکروب ها، تحقیق در جهت توسعه و تولید آنتی بیوتیک های جدید ، جستجوی ژن هایی در جهت بیوسنتز اختصاصی آنتی بیوتیک ها ، استفاده از ترکیبات طبیعی فراموش شده با خاصیت آنتی بیوتیکی و تحقیق بر روی اهداف جدید آنتی بیوتیکی اشاره داشت.

** افزایش مصرف آنتی بیوتیک چالش جهانی

وی با اشاره به اینکه افزایش مصرف آنتی بیوتیک چالش جهانی محسوب می شود، توضیح داد : بر اساس گزارش منتشر شده از (Center for Disease Dynamics, Economics & Policy) در سال 2015 ، مجموع آنتی بیوتیک مصرفی در جهان بین سال های 2000 تا 2010 به میزان 30 درصد افزایش یافته داشته است.

فیض آبادی اضافه کرد:همچنین طبق ارزیابی های به عمل آمده با رشد جمعیت و به موازات آن مصرف آنتی بیوتیک ها در کشاورزی و دامپروری جهت تولید غذای بیشتر، این مقدار از سال 2010 تا 2030 به تقریبا بیش از 1.5 برابر در کشورهای با بیشترین جمعیت انسانی افزایش خواهد یافت.

وی یادآورشد :تهیه داروهای جدید ضد میکروبی بسیار هزینه بر بوده و تائید آن برای مصرف از زمان شروع به تحقیق تا به نتیجه رسیدن زمان زیادی می برد. لذا حفظ آنتی بیوتیک های موجود و استفاده بجا از آن برای پیشگیری از گسترش مقاومت در جمعیت میکروبها بسیار اهمیت دارد.

فیض آبادی ادامه داد: به علاوه داروهای جدید عرضه شده تا زمانی که موثر است با قیمتی چند برابر داروهای قبلی به بازار عرضه می شوند که بسیاری از مراجع بهداشتی در کشور های فقیر بدون مساعدت دیگران قادر به تهیه آن نیستند.

وی بیان کرد :موضوع به کار گیری داروهای با عوارض بیشتر برای مقابله با میکروب های مقاوم از نکاتی است که چالش جدی پیش روی دارو سازان ، متخصصین داخلی (عفونی) و سایر تخصص ها پزشکی است.

فیض آبادی اظهار کرد :بر همین اساس کشورهای دارای برنامه معقول در مصرف آنتی بیوتیک موفق به کاهش فراوانی میزان مقاومت شده اند و به نظر می رسد که برنامه آنان می تواند سرلوحه کار کشور های دیگر باشد.

**مقاومت دارویی در میکروارگانیسم ها

مدیر گروه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا به مقاومت دارویی در میکروار گانسیم ها اشاره کرد و گفت : مقاومت میکروارگانیسم ها ( باکتری ها ) به ترکیبات ضد میکروبی ( آنتی بیوتیک ها ) یکی از چالش های جدی در پزشکی است .

دکتر غلامرضا ایراجیان ادامه داد: این پدیده جهانی بوده و در تمام کشورهای دنیا باعث نگرانی شده است.هزینه کردن برای ساختن آنتی بیوتیک های جدید برای کارخانجات داروسازی مقرون به صرفه نبوده ( به علت ایجاد مقاومت داروئی و بی اثر شدن آنتی بیوتیک ها) در دو دهه گذشته خانواده آنتی بیوتیک جدیدی وارد بازار نشده است.

لازم به یاد آوری است اسامی جدید که اعلام می شود به علت تغییرات شیمیایی ایجاد شده در خانواده های موجود است .

**مقاومت داروئی چیست ؟

این میکروب شناس درباره مقاومت دارویی توضیح داد: مقاومت داروئی یعنی اینکه یک باکتری نسبت به یک یا چندآنتی بیوتیک که قبلا حساس بوده ، مقاوم می شود و در بعضی موارد مقاومت می تواند به چند خانواده آنتی بیوتیکی ایجاد شود که به آن مقاومت چندگانه (Multidrug Resistant MDR) می گویند.

وی ادامه داد :درحال حاضر باکتری هایی وجود دارند که به تعداد محدودی آنتی بیوتیک حساس هستند که درمان عفونت های ناشی از این باکتری ها می تواند مشکل آفرین باشد.

**منشاء مقاومت داروئی چیست ؟

ایراجیان منشاء مقاومت داروئی در باکتری ها به دو شکل عنوان کرد و گفت : یک نوع مقاومت ذاتی که یک باکتری به یک یا چند آنتی بیوتیک بطور ذاتی مقاوم است به عنوان مثال باکتری های گرم منفی به ونکومایسین بطور ذاتی مقاوم هستند.

وی ادامه داد:مقاومت اکتسابی که یک باکتری ژن یا ژن های مقاومت به آنتی بیوتیک را از سایر باکتری ها دریافت می کند.

این میکروب شناس افزود : یکی از ویژگی های باکتری ها قدرت تطابق با محیط است علت آن این است که باکتری یک موجود زنده هستند و در تلاش است که بقای خود را حفظ کنند لذا باکتری ها وقتی در شرایط سخت محیطی قرارمی گیرند با تغییراتی که در ساختمان و متابولیسم خود ایجاد می کنند با شرایط موجود سازگارمی شوند.

وی بیان کرد :وجود آنتی بیوتیک ها در محیط زندگی باکتری ها باعث می شود باکتری ها تغییراتی در خود ایجاد کند که از اثر آنتی بیوتیک ها مصون باقی مانده و بقای آنها حفظ شود و موضوع جالب این است که این تغییرات بطور عمده ژنتیکی بوده و از نسلی به نسل دیگر قابل انتقال است و به دلیل اینکه سرعت تکثیر باکتری ها زیاد است ( یک توده باکتری در مدت 30 دقیقه دو برابر می شود ) لذا این تغییرات به سرعت در جمعیت باکتریایی انتشار می یابد.

ایراجیان اضافه کرد :وقتی باکتری ها درمعرض آنتی بیوتیک ها قرار می گیرند امکان مقاومت افزایش می یابد و به همین دلیل باکتری های موجود در بیمارستان ها که منجر به عفونت های بیمارستانی می شوند نسبت به باکتری های خارج از بیمارستان از مقاومت بیشتری یرخوردار است .

** انجام تحقیقات فراوانی مقاومت میکروبی در کشور

وی یاد آور شد: کارهای تحقیقاتی زیادی درمورد فراوانی مقاومت میکروبی در کشور ایران انجام شده است اما نیاز به بررسی هایی به صورت هدفمند و منسجم است که میزان شیوع مقاومت های داروئی بطور دقیق ترمشخص شود.

عضو بورد میکروبشناسی ایران بیان کرد :البته میزان مقاومت در هر منطقه ای خاص خودآن منطقه است و حتی از بیمارستانی به بیمارستان دیگر متفاوت است و به همین دلیل پیشنهاد می شود که در هر بیمارستان وضعیت مقاومت داروئی مشخص شده و به طور مرتب رصد شود و اطلاعات حاصل دراختیار پزشکان بیمارستان قرار تا پروتکل درمانی براساس آن تعیین شود .

**تعیین حساسیت داروئی باکتریها در آزمایشگاه ها

وی اظهار کرد: آزمایش تعیین حساسیت داروئی (آنتی بیوگرام) توسط آزمایشگاه تشخیص طبی (میکروبشناسی ) انجام می شود در این آزمایش باکتری جدا شده از بیمار را درمعرض آنتی بیوتیک های مناسب قرار داده و حساسیت یا مقاومت آنها نسبت به آنتی بیوتیک مورد نظر تعیین می کنند.

ایراجیان ادامه داد:انتخاب نوع آنتی بیوتیک باتوجه به نتایج آنتی بیوگرام و شرایط بالینی بیمار به عهده پزشک معالج است .آزمایش آنتی بیوگرام به طور معمول باروش انتشار در آگار انجام می شود ولی باتوجه به نظر پزشک و در شرایط خاص ممکن است از روش های دیگر استفاده شده و اطلاعات دقیق تری دراختیار پزشک معالج قرار گیرد.

وی گفت :انجام این آزمایش باید براساس دستورالعمل های استاندارد انجام شود که نتایج آن قابل اعتماد باشد.

**فاکتورهای موثر بر ایجاد و انتشار مقاومت داروئی

ایراجیان گفت : استفاده از آنتی بیوتیک ها در درمان اجتناب ناپذیر بوده و لذا ایجاد مقاومت داروئی نیز اجتناب ناپذیر است اما فاکتورهایی می تواند سرعت انتشار را تحت تاثیر قرار دهد.

مدیر گروه میکروبشناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران اضافه کرد :استفاده خودسرانه از آنتی بیوتیک ها توسط بیمار، تجویز غیرعلمی آنتی بیوتیک ها ، تجویز غیرضروری آنتی بیوتیک ها

،استفاده از آنتی بیوتیک های برای درمان عفونت هایی که با آنتی بیوتیک های محدودالاثرتر هستد و دسترسی آسان مردم به آنتی بیوتیک ها از مواردی است که موجب مقاومت دارویی می شود.

**راهکار برای کنترل شیوع مقاومت دارویی

ایراجیان برخی از راهکارها را برای کنترل شیوع مقاومت دارویی برشمرد و گفت :انجام آزمایش آنتی بیوگرام براساس استانداردهای بین المللی ،تجویز آنتی بیوتیک براساس نتایج آنتی بیوگرام ،انجام یک بررسی جامع با کمک وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی کشور برای تعیین وضعیت مقاومت داروئی در کشور و بعد از آن رصد وضعیت مقاومت منطقه ای و کشوری در فواصل منظم توسط وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و عدم عرضه آنتی بیوتیک بدون نسخه پزشک در داروخانه های کشور از روش های موثر بر کنترل مقاومت دارویی است .

ایرنا

 
# داروشـناسی . 22


پاسخ
 سپاس شده توسط _wιɴɴer_
داروهایی که مصرف همزمان‌شان خطرناک است
5 دارویی که می‌توانید بدون نسخه دریافت کنید اما نباید با هم مصرف شوند





 # داروشـناسی . 22


شما می‌توانید برخی از داروها را بدون تجویز پزشک و نسخه دریافت کنید، اما آنها می‌توانند برای شما خطرآفرین باشند، به ویژه اگر بخواهید خود را با بیش از یکی از آنها درمان نمائید.


طبق مطالعات اخیر منتشر شده در مجله‌ی سیاست عمومی و تجارت، حتی افرادی که برچسب این داروها را به دقت مطالعه می‌کنند، در اغلب مواقع قادر به تشخیص خطرات احتمالی آنها از قبیل ترکیبات فعال مشابه داروهای بدون تجویز پزشک نیستند. در روند بهبودی از خود بهتر و سالم‌تر مراقبت کنید. با پیروی نکات زیر از ترکیبات مخاطره‌آمیز و احتمالی این داروها اجتناب نمائید.

۱.جفت خطرناک: تایلنول و داروهای سرماخوردگی چندمنظوره
اغلب مواقع برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلونزا استامینوفن استفاده می‌شود تاعوارض ناشی از آنها یعنی گلودردهای دردناک، سردرد و تب بهبود یابد. دکتر جس کالتین از دانشگاه ملی کالیفرنیا، ساکرامنتو معتقد است با مصرف تایلنول که حاوی استامینوفن است در کنار خود استامینوفن، با افزایش جذب داروی روزانه مواجه می‌شوید و از حد مجاز ۴ گرم داروی روزانه تجاوز می‌نمائید. خطر آن چیست؟ آسیب کبدی که در نهایت منجر به پیوند کبد یا حتی مرگ می‌گردد.( مصرف زیاد این دارو یعنی بیش از ۷ گرم در روز تهدیدی جدی محسوب می‌شود و حتی چنانچه فقط یک روز بیش از۴ گرم از آنها را با یکدیگر مصرف نمائید، می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

جایگزین کنید: بر نام دارو تمرکز کنید. دکتر نیکول گتس، از اساتید دانشگاه داروسازی لوئیس می‌گوید که گاهی استامینوفن در طبقه‌ی مسکن‌ها طبقه بندی و بسته‌بندی می‌شود و گاهی در طبقه‌ی تب‌برها بسته‌بندی می‌گردد، حال آنکه ترکیبات آن یکسان است. همچنین، به علائم اختصاری بر گرفته از استامینوفن همانند “استام” و یا نام پاراستامول که نام شناخته‌ شده‌ایی برای استامینوفن در کشورهای دیگر است، نیز توجه نمائید.


۲.جفت خطرناک: هر نوع ترکیبی از ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین
کالتین می‌گوید، داروهای که حاوی نام‌های تجاری از قبیل Advil Aleve,و Bayer هستند در طبقه‌ایی از داروها موسوم به ضدالتهابی غیراستروئیدی جای می‌گیرند. از آنجایی که عملکرد همه‌ی آنها به نوعی مشابه است، مصرف بیش از یک مورد از آنها خطر عوارض جانبی ناشی از آنها را بسیار افزایش می‌دهد. دکتر تیم دیویس از اعضای انجمن داروسازان ملی معتقد است، این عوارض از حالت تهوع خفیف تا خونریزی معده و روده متغییر است.

جایگزین کنید: هر مرتبه فقط یکی از داروها را مصرف کنید، دستورالعمل روی بطری را به دقت مطالعه و از آن پیروی کنید تا دریابید کدام یک از آنها برای درمان شما موثرتر است. دیوید می‌گوید: به عنوان مثال، ممکن است برای رفع سردرد ایبوپروفن موثرتر باشد، حال آنکه ناپروکسن دردهای عضلانی را تسکین می‌دهد. اما چنانچه با مصرف این داروها همچنان درد بر شما غالب بود، زمان آن فرارسیده تا با پزشک خود مشورت نمائید.

۳.جفت خطرناک: آنتی‌هیستامین و داروهای ضدتهوع ناشی از حرکت وسایل نقلیه
هنگامی که داروهای آلرژی حاوی آنتی‌هیستامین مانند Benadryl را با داروهای درمان تهوع ناشی از حرکت وسایل نقلیه همانند Dramamine مصرف می‌کنید باید بسیار محتاط باشید. دیفن‌هیدرامین‌ها برای درمان زکام، قرمزی چشم و آب‌ریزش بینی؛ دیمن‌هیدرینیت‌ها در تخفیف تهوع موثرند؛ که ترکیبات فعال و مشابهی دارند و کسالت و خواب‌آلودگی را افزیش می‌دهند. گتس می‌گوید که اغلب در مورد افرادی که به دلیل مصرف بیش از حد آنتی‌هیستامین‌ها در طول پرواز می‌خوابند، بسیار شنیده‌ام.

جایگزین کنید: چنانچه تحت درمان با آنتی‌هیستامین هستید، برای درمان تهوع ناشی از حرکات وسایل نقلیه از داروهای غیر‌خواب‌آور استفاده کنید که حاوی ترکیبات فعال مکل‌زین باشند.

۴.جفت خطرناک: داروهای ضد اسهال و مکمل‌های کلسیم
محصولات حاوی لوپرامید ازقبیل ،Imodium درمان کننده‌ی اسهال هستند. اما اگر آنها را در کنار مکمل‌های کلسیم مصرف کنید، مشکل شما معکوس خواهد شد. دیوس می‌گوید کلسیم موجب سفت‌شدن مدفوع می‌گردد، بنابراین مصرف کلسیم همراه با محصولات ضداسهال، سیستم گوارشی شما را مختل خواهد کرد.

جایگزین کنید: دیوید در ادامه می‌گوید که کپسول‌های کلسیم خود را مادامی که مشکل روده‌ی شما برطرف نشده، کنار بگذارید. حتی اگر پزشکتان تاکید قاطعی در مصرف کپسول‌های کلیسم دارد، باز هم آنها را کنار بگذارید زیرا اجتناب از مصرف آنها برای چند روز مشکل حادی را برای استخوان‌های شما پدید نخواهد آورد.

۵.جفت خطرناک: علف چایی و داروی سرفه
مکمل‌های گیاهی علف چای برای کاهش اضطراب و افسردگی مصرف می‌شوند. دکستروامفتامین، داروی ضدسرفه‌ایست که سرفه‌های خشک را متوقف می‌کند. دیوید معتقد است، اما مصرف هر دوی آنها در کنار هم موجب بروز شرایط خطرناکی موسوم به سندرم سرتونین می‌گردد. ترشح بیش از حد انتقال دهنده‌های عصبی سرتونین در سیستم مغزی شما می‌تواند منجر به تعریق بیش از حد، اختلال حواس و نگرانی، عدم توانایی در کنترل حرکات و در برخی موارد نادر منجر به مرگ گردد.

جایگزین کنید: ابتدا، بررسی نمائید تا دریابید که آیا حقیقتا به دکستروامفتامین نیاز دارید یا خیر. چنانچه سرفه‌های مکرر و آزار دهنده ندارید پس نیازی به آن ندارید و از مصرف آن جدا خودداری کنید. دارویی را بیابید که تنها علائم شما را برطرف سازد. گتس خاطر نشان می‌سازد که اگر درباره‌ی ترکیبات داروهای سرماخوردگی، سرفه و آنفولانزا با دیگر داروها و بروز نتایج ناگوار تردید دارید، با پزشک خود یا داروساز، حتی به صورت تلفنی مشورت کنید.

گتس می‌گوید که شما همچنین می‌توانید برای سرفه‌های خشک خود از بخور سرد استفاده نمائید، مقدار فراوانی آب بنوشید و در بینی خود قطره‌ی مخصوص سرفه بچکانید و یا حتی آبنبات تسکین سرفه میل کنید. مصرف ۱.۲ تا ۲ قاشق چایخوری عسل پیش از خواب سرفه‌های شبانه را تسکین داده و کیفیت خواب را بهبود می‌بخشد.
پاسخ
آیا عوارض استروئیدها را میدانید؟

# داروشـناسی . 22

ممکن است اکثر ما در باشگاه ها زمزمه هایی از مصرف انواع استروئیدها شنیده باشیم و در همچین مواقعی همه از نتیجه گیری فوق العاده این دارو حرف میزنند ولی همانطور که میدانید هیچ داروئی بی عوارض جانبی نیست و بعضی داروها هستند که به هیچ عنوان نمیتوان از عوارض آن ها چشم پوشی کرد. داروهایی مانند استروئیدها من جمله داروهای پر عوارض هستند. در ادامه میخواهیم زیر و بم خانواده استروئید را برای شما تعریف کنیم. با ما همراه باشید.

عوارض جلدی و پوستی

پوست به عنوان وسیعترین ارگان بدن در برابر عوارض جانبی استروئیدها بسیار آسیب پذیر است. مشخص ترین تاثیر این دسته از داروها بر روی پوست به صورت ناهمواری و زبر شدن پوست دیده می شود که این عارضه غالبا برگشت ناپذیر است. عارضه دیگری که معمولا با مصرف استروئیدها در پوست نمایان می شود آکنه و جوشهای پوستی است. در صورتی که پوست شخص در حالت طبیعی صاف و عاری از جوش باشد ، با مصرف استروئیدها احتمال بروز آکنه وجود داشته و در صورتی هم که فرد در حالت طبیعی از جوشهای پوستی رنج می برد ، مصرف استروئیدها شرایط را به مراتب بدتر می کند . عوارض جانبی استروئیدها مستقیما به میزان مصرف و همچنین ویژگیهای منحصر به فرد ژنتیکی افراد بستگی داشته و از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما در یک کلام می توان گفت که آکنه و کلا عوارض جانبی پوستی ناشی از مصرف استروئیدها بیشتر در زنان دیده می شود.

پارگی شدید و کشیدگی پوست نیز با مصرف این داروها دیده می شود که این عارضه غالبا مربوط به اثرات مستقیم دارو نبوده و در اثر افزایش ناگهانی و سریع حجم رخ می دهد . تنها راه مقابله قطعی با این عارضه تعدیل سرعت رشد حجمی عضلات است که البته این ترفند چندان هم مورد پسند ورزشکاران نمی باشد.

استفاده از کرمها و ژلهای نرم کننده نیز در کاهش شدت این عارضه مفید واقع می شود.

ریزش موی سر و طاسی

مصرف استروئیدها باعث طاسی سر نمی شود اما در مورد کسانی که مستعد ریزش مو و طاسی سر باشند باعث تشدید عارضه یا بروز زودرس این عارضه می گردد. برخی از استروئیدها در بدن به راحتی تبدیل به « دی هیدروکسی تستوسترون » می شوند و این ترکیب باعث تشدید ریزش مو در انسان می گردد. نکته امیدوار کننده اینکه ریزش موس سر که متعافب مصرف استروئیدها در انسان رخ می دهد ، به طور طبیعی ، 99 درصد موقتی بوده و با قطع مصرف دارو به مرور زمان بر طرف می گردد.

عوارض فیزیکی و جسمی

مصرف طولانی مدت استروئیدها و مخصوصا استروئیدهایی که خواص آندروژنیک قدرتمندی نیز داشته باشند ،هم در زنان و هم در مردان باعث بروز و افزایش حالتهای تهاجمی و رفتارهای خشونت آمیز و حتی باعث افزایش بروز رفتارهای غیر اجتماعی می گردد. بساری از ورزشکاران از این عارضه استقبال کرده و آن را به حساب فواید و اثرات مثبت این قبیل داروها می نویسند اما حقیقت این است که این عارضه ، بیشتر از انکه مفید باشد مضر خواهد بود.

خشم و عصبانیت در بسیاری از موارد باعث برهم خوردن روابط دوستی و بروز رفتارهای غیر قابل کنترل در فرد می شود. بهترین راه حل برای این مشکل محدود کردن مصرف استروئیدها و مخصوصا استروئیدهای آندروژن خواهد بود.

از دیگر عوارض این داروها می توان به احساس سرخوردگی و افسرگی های روانی ناشی ار آن اشاره کرد. زمانی که فرد با مصرف این داروها به جثه تنومند و عضلات ستبر و برجسته خود می نارد ، کاملا خشنود و راضی است اما با قطع دارو و با افت محسوس شرایط آرمانی دچار افسردگی می شود.

بروز علایم زنانگی در مردان

مصرف افراطی تستوسترون موجب می شود تا قسمت اعظمی از این ترکیب در بدن تبدیل به استروژن و هورمونهای جنسی زنانه شده و منجر به بروز برخی علائم زنانگی نظیر : تمایل بدن به ذخیره سازی چربی در نواحی اطراف شکم و باسن ، ژنیکوماستی و حتی شل شدن عضلات در مردان می گردد.

این علایم معمولا زمانی رخ می دهند که فرد پس از یک دوره نسبتا طولانی مصرف استروئید ، مصرف دارو را قطع کرده و همزمان با قطع دارو از داروهای افزاینده ترشح طبیعی هورمون تستوسترون نیز استفاده نکرده باشد . در این مرحله میزان استروژن موجود در خون بالا بوده و میزان ترشح طبیعی هورمونهای مردانه نیز تحت تاثیر مصرف استروئیدها به شدت کم شده و در نتیجه امکان بروز عارضه علایم زنانگی در مردان نیز به شدت بال می رود.

به منظور جلوگیری از این عارضه و به حداقل رساندن امکان بروز آن در ورزشکاران می توان به همراه استفاده از این دارئها از داروهای آنتی استروژن نظیر : « نولوادکس » ، « پروویرون » ، « تسلاک » و غیره استفاده کرد.

بروز علایم مردانگی در زنان

از جمله عوارض برگشت ناپذیر این دارو که اغلب در زنان نیز بروز می کند افزایش رشد موهای زاید در بدن و صورت ، خشونت و کلفتی صدا ، بزرگی کلیتوریس ، بروز اختلالات قاعدگی ، ریزش موی سر ، افزایش غیر قابل کنترل میل جنسی ، آکنه ، اضطزاب ، افسردگی ، افزایش حالتهای تهاجمی ، و بروز عوارض نگران کننده جلدی است. این علایم معمولا با مصرف طولانی مدت آندروژنها در بدن رخ داده و شدت آن نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

عوارض قلبی- عروقی

احتمال بروز ناراحتی های قلبی نیز با مصرف استروئیدهای آنابولیک و آندروژن افزایش می یابد . مصرف این استروئیدها باعث افزایش کلسترول خون و در نتیجه باعث ایجاد تنگی عروق شده و سلامت فرد را به مخاطره می اندازد. برای پیشگیری از افزایش بی رویه میزان کلسترول مضر خون ضروری است که قبل از اقدام به مصرف استروئیدها از پزشک معالج خود کسب تکلیف کنید. همچنین توصیه می شود که در طول دوره ها نیز مرتبا با پزشک خود در ارتباط باشید. ورزشکاران جوان کمتر در معرض خطر قرار دارند اما به هر حال عمل به توصیه های بالا ضامن سلامت شما در طول زندگی خواهد بود.

از دیگر عوارض این داروها می توان به افزایش فشار خون و افزایش سریع وزن بدن اشاره کرد. ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که با قطع مصرف دارو معمولا میزان کلسترول خون نیز به حد طبیعی باز می گردد.

ژنیکوماستی

همانگونه که قبلا نیز توضیح داده شد این عارضه که عموم از آن با نام نوک سینه نیز یاد می کنند عبارت است از رشد و بزرگی نامتعادل یکی از پستانها و یا هر دوی آنها در مردان که معمولا با درد و تجمع چربی در نوک سینه ها و تشکیل غده سفت در این ناحیه نیز همراه است. این عارضه بر اثر بر هم خوردن تعادل هورمونی و به دنبال افزایش میزان هورمونهای جنسی زنانه در بدن مردان رخ داده و یکی از نامطلوب ترین عوارض استروئیدهاست که مخصوصا برای کسانی که قصد شرکت در رقابتها را دارند ، بسیار عذاب آور است.

این عارضه در مراحل اولیه و با مصرف داروهایی نظیر : « نولوادکس» و « پروویرون » قابل درمان است اما در مراحل پیشرفته تر ، عمل جراحی تنها درمان قطعی این عارضه خواهد بود.

اختلال در رشد قدی

مصرف استروئیدها به جز « اکساندرولون » و « اتیل استرنول » اگر چنانچه در سنین رشد قدی انسان اتفاق بیافتد ، با محدود و متوقف کردن رشد طولی استخوانها ، باعث توقفرشد قدی و در نتیجه کوتاه قدی مفرط خواهد شد و به همین علت نیز مصرف این داروها تحت هیچ شرایطی در سنین نوجوانی توصیه نمی شود.

سر درد

مصرف استروئیدها و همچنین مکملهای حاوی این قبیل داروها غالبا منجر به بر هم خوردن تعادل هورمونی و منجر به بروز عوارض جانبی ناگواری از قبیل سردرد می شود. این عارضه معمولا در اثر افزایش فشار خون درامنگیر فرد می گردد. به منظور کاهش درد می توان از مسکن هایی نظیر : « آسپرین» و « آدویل » بهره گرفت.

اختلالات کلیوی

بسیاری از استروئیدها اثرات جانبی ناگواری بر عملکرد و حتی سلامت کلیه ها دارند. این عارضه نیز همانند دیگر عوارض در اثر مصرف افراطی و یا مصرف طولانی مدت این داروها در انسان رخ می دهد.کلیه ها معمولا در پاکسازی سموم ناشی از مصرف این داروها نقشی به خصوص داشته و با افزایش مصرف آنها ، کلیه ها نیزمتحمل فشار سنگین شده و این امر به همراه دو عامل دیگر یعنی افزایش فشار خون و بر هم خوردن تعادل آب و الکترولیت که این عارضه نیز غالبا متعاقب مصرف آنابولیکها در بدن ظاهر می شود ، موجب بروز ناراحتی و حتی نارسایی کلیوی می گردد.

نارسایی کبدی

عارضه نارسایی کبدی غالبا در اثر مصرف استروئیدهای خوراکی رخ می دهد. بیماری موسوم به «peliosis hepatis» به ندرت رخ می دهد اما در صورت اتفاق افتادن ، حیات و زندگی فرد را به طور جدی در معرض مخاطره قرار می دهد. از علائم این بیماری می توان به خونریزی های شکمی اشاره کرد که با بروز این علامت مصرف دارو را حتما باید قطع کرد.

اختلال در سیستم ایمنی

برخی از استروئیدها نظیر « تستوسترون » باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و زمینه را برای فعالیت ویروسها و باکتریها مساعدتر می کند. بدن به تدریج نسبت به دریافت دزهای مصرفی استروئیدها سازگاری پیدا کرده و با قطع مصرف آنها دچار ضعف و ناهماهنگی می شود. به همین علت نیز توصیه می شود که در دوره های قطع مصرف از خسته کردن بدن و انجام فعالیتهای بدنی شدید خودداری شود. شخص با قطع مصرف معمولا در برابر عفونتهای ویروسی ، ذاتالریه و حتی سرما خوردگی آسیب پذیرتر می شود.

ناتوانی جنسی

با اولین تجربه مصرف استروئیدها ، فرد افزایش قوای جنسی را تجربه می کند اما این حالت متاسفانه گذرا بوده و بدن به زودی نسبت به دریافت دزهای بالای استروئیدها اعتیاد پیدا می کند. مردان با مصرف طولانی مدت این داروها با کم شدن میل و قوای جنسی و حتی با بروز اختلال در برقراری روابط جنسی موفقیت آمیز با همسر خود مواجه می شوند که البته این عوارض تا حدودی با مصرف داروهایی نظیر: « Gonakor » و « HCG » قابل پیشگیری و درمان هستند.

با قطع مصرف دارو ، سطح تستوسترون در خون نیز به شدت کم می شود. « Tribestan» یکی از موثرترین داروهایی است که به منظور احیای دوباره ترشح طبیعی تستوسترون در بدن ، ساخته شده و بسیار نیز کارامد عمل می کند.

افزایش فشار خون

مطمئن ترین روش برای کنترل فشار خون ، مراجعه به پزشک خواهد بود. افزایش یا کاهش فشار خون ، هیچ علائم مشخصه و بارزی ندارد که بتوان بدون مراجعه به پزشک و کنترل آن با فشارسنجهای طبی به وجود و بروز این عارضه پی برد. اما به هر حال علائمی همچون : سردرد ، بی خوابی ، اختلالات بینایی و اختلالات تنفسی را می توان جزو علائم اولیه این عارضه ذکر کرد.

افزایش فشار خون معمولا به دنبال افزایش احتباس آب و املاح در بدن رخ می دهد. توجه داشته باشید که استرس ، تمرین زدگی ، پرخوری و از همه مهمتر حبس نفس در هنگام لیفت کردن وزنه های سنگین نیز می تواند منجر به عارضه فشار خون بالا شود.

درد معده و ناراحتیهای گوارشی

استروئید های خوراکی و خصوصا « آناپولون » ، « پریموبولان» ، « وینسترول » و « دیانابول » غالبا منجر به این عارضه می شود. این عارضه معمولا با حالت تهوع ، اسهال و استفراغ همراه است. برای پیشگیری از این عارضه می توان استروئیدهای خوراکی را به همراه وعده های غذاِی مصرف کرد .

احتباس آب و املاح

اغلب استروئیدها با احتباس آب و املاح در عضلات باعث افزایش حجم و همچنین متورم شدن عضلات می گردند . دربسیاری از موارد ، این تاثیر استروئیدها را نمی توان نوعی عارضه جانبی قلمداد کرد چرا که با افزایش احتباس آب و املاح در عضلات ، قدرت و حجم عضلاتی نیز به خوبی افزایش می یابد. اما مشکل اساسی افزایش احتباس آب و املاح در بدن در محیط خون و پوست پدیدار می شود. این عارضه باعث بروز ناراحتی های قلبی-عروقی شده و همچنین موجب پف آلود شدن صورت و اندامها می گردد.

برای پیشگیری از این عارضه می توان از داروهای مدر که در دوره ها نیز گنجانده شده است ، استفاده کرد.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناشناس


پاسخ
نحوه اثرگذاری سلکوکسیب بر بدن .

# داروشـناسی . 22

داروی سلوکسیب چه فایده های درمانی برای بدن دارد این کپسول در چه مواقعی توسط پزشک تجویز می شود نحوه اثرگذاری آن بر بدن چگونه است و تاثیرات منفی آن بر بدن مصرف کنندگان به چه صورت است و برای چه بیماری هایی مفد و اثر گذار خواهد بود؟
سلکوکسیب Celecoxib یا سلکسیب یا سلبرکس یک داروی ضد التهاب و ضد درد است که جزو دسته داروهای التهابی غیر استروئیدی nonsteroidal anti-inflammatory drug NSAID است.
سلکوکسیب برای درمان چه بیماری‌هایی مصرف می‌شود
سلکوکسیب برای درمان درد، تورم و خشکی ناشی از آرتروز یا ساییدگی مفصلی (استئوآرتریت)، روماتیسم مفصلی و اسپوندیلیت انکیلوزان بکار برده می‌شود. از سلکوکسیب می‌توان در دردهای ناشی از کشیدگی و کوبیدگی عضلات، رگ به رگ شدن و پیچیدن مفاصل، درد ناشی از التهاب و یا کشیدگی تاندون و لیگامان ها و درد و تورم بورسیت ها استفاده کرد.
سلکوکسیب درد و تورم ناشی از آرتریت یا التهاب مفصل به علل دیگر مانند نقرس را هم کاهش می‌دهد. از این دارو می‌توان برای کاهش دردهای استخوان و درد بعد از جراحی هم استفاده کرد. سلکوکسیب در درمان قاعدگی‌های دردناک و در درمان پولیپ های متعدد روده بزرگ و رکتوم هم بکار برده می‌شود.
سلکوکسیب چگونه اثر می‌کند
سلکوکسیب نوعی آنزیم به نام سیکلواکسیژناز Cyclo-oxygenase را در بدن مهار می‌کند. آنزیم سیکلواکسیژناز مسئول تهیه ماده شیمیایی به نام پروستاگلاندین است که موجب بروز التهاب و درد در بدن می‌شود. پس سلکوکسیب با مهار آنزیم سیکلواکسیژناز موجب می‌شود تا مقدار پروستاگلاندین بدن کم شده و درد و التهاب هم کاهش یابد. در بدن دو نوع سیکلواکسیژناز وجود دارد و سلکوکسیب فقط نوع دوم آنرا مهار می‌کند و بر روی تولید پروستاگلاندین هایی که موجب محافظت دیواره معده می‌شوند تأثیری ندارد. برای مطالعه بیشتر در مورد مکانیسم اثر سلکوکسیب به مقاله “داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی” مراجعه کنید.
سلکوکسیب را چگونه مصرف کنیم
سلکوکسیب بصورت کپسول‌های 100 و 200 میلی‌گرمی در دسترس است و مصرف آن بصورت روزی یک تا دو وعده و هر وعده 200-100 میلی گرم است.
سلکوکسیب را دقیقا همانطور که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید. دارو را کمتر یا بیشتر از حد لازم یا به مدت طولانی‌تر مصرف نکنید.
سلکوکسیب را همراه با شیر یا بعد از غذا مصرف کنید تا احتمال عوارض گوارشی آن کم شود
سلکوکسیب را در محل خشک و خنک و دور از دسترس کودکان قرار دهید
اگر به مدت طولانی از سلکوکسیب استفاده می‌کنید باید هر چند وقت یک‌بار آزمایش خون بدهید. پس تحت نظر پزشک باشید
اگر ساعتی را که لازم است کپسول سلکوکسیب را مصرف کنید فراموش کردید به محض به یاد آوردن آن را مصرف کنید ولی اگر زمان به یاد آوری موقع مصرف دوز بعدی دارو بود فقط یک کپسول مصرف کنید و دوز مصرفی را دو برابر نکنید
همراه با سلکوکسیب الکل مصرف نکنید
همراه با سلکوکسیب دیگر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی را مصرف نکنید.
قبل از مصرف داروهای ضد درد، داروهای ضد آلرژی و داروهای ضد سرماخوردگی حتماً با داروساز مشورت کنید. بعضی از این داروها حاوی انواعی از ترکیبات ضد التهابی غیر استروئیدی هستند که مصرف همزمان آنها با سلکوکسیب می‌تواند خطرناک باشد
اگر سلکوکسیب مصرف می‌کنید از قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب اجتناب کنید. سلکوکسیب پوست را به تابش نور آفتاب حساس می‌کند. پس از کلاه و لباس پوشیده و کرم‌های ضد آفتاب استفاده کنید
عوارض احتمالی مصرف سلکوکسیب چیست
سلکوکسیب برای درمان بیماری از طرف پزشک برای بیمار تجویز می‌شود ولی مانند هر داروی دیگر مصرف آن ممکن است با بروز عوارض احتمالی همراه باشد.
سلکوکسیب ممکن است احتمال بروز سکته قلبی و یا سکته مغزی را بیشتر کند بخصوص اگر بمدت طولانی مصرف شود. از این دارو قبل و یا بعد از اعمال جراحی بای پس کرونر استفاده نکنید. اگر بعد از مصرف سلکوکسیب دچار علائمی مانند درد قفسه سینه، ضعف، تنگی نفس، اختلال در تکلم و یا اختلال در دید و یا حفظ تعادل شدید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
سلکوکسیب می‌تواند موجب زخم معده و دوازدهه و به دنبال آن خونریزی گوارشی شود. این عوارض ممکن است بطور ناگهانی و بدون هیچ علائمی از قبل ایجاد شوند. عوارض گوارشی سلکوکسیب در افراد مسن شایع‌تر است. اگر مدفوع به رنگ سیاه درآمد یا خون در مدفوع یا در استفراغ دیده شد باید فوراً با پزشک مشورت کرد. اگر سلکوکسیب مصرف می‌کنید از الکل استفاده نکنید چون احتمال بروز عوارض گوارشی آن را بیشتر می‌کند. تهوع، درد معده، سوزش سر دل، کاهش اشتها، نفخ شکم، اسهال و یا یبوست از دیگر عوارض احتمالی گوارشی مصرف سلکوکسیب است.
گاهی اوقات گیجی، اضطراب و سردرد بعد از مصرف سلکوکسیب ایجاد می‌شود.
سلکوکسیب ممکن است موجب اختلال در عملکرد کلیه و به دنبال آن کاهش حجم ادرار، تیره شدن ادرار، بالا رفتن فشار خون و افزایش ناگهانی وزن شود
سلکوکسیب می‌تواند در مواردی موجب سرخی پوست، کبودی، تب، گلو درد، تورم صورت و زبان، سوزش چشم، درد پوست و یا تاول پوستی شود
از هر 100 نفری که سلکوکسیب مصرف می‌کنند عوارض زیر در 10-1 نفر آنها دیده می‌شود
• سوء هاضمه، اسهال با یا بدون درد شکم
• تورم ساق و یا مچ پا به علت افزایش تجمع آب در بدن
• التهاب سینوس
• گلو درد
• التهاب مخاط بینی و به دنبال آن آبریزش از بینی
• علائم شبیه آنفلوانزا مثل درد بدن
• عفونت ادراری
• اختلال خواب
• گیجی
• سرفه
• خارش یا قرمزی پوست
از هر 1000 نفری که سلکوکسیب مصرف می‌کنند عوارض زیر در 10-1 نفر آنها دیده می‌شود
• کم خونی
• خستگی، اضطراب و افسردگی
• تاری دید
• احساس گزگز در اندام
• سوت زدن گوش
• طپش قلب
• نارسایی قلبی
• یبوست
• فشار خون بالا
• التهاب معده
• درد ساق
از هر 10000 نفری که سلکوکسیب مصرف می‌کنند عوارض زیر در 10-1 نفر آنها دیده می‌شود
• زخم معده
• گیجی
• اختلال حس چشایی
• اختلال تعادل
• افزایش حساسیت به نور خورشید
از هر 100000 نفری که سلکوکسیب مصرف می‌کنند عوارض زیر در 10-1 نفر آنها دیده می‌شود
• خونریزی معده
• نارسایی کبدی
• نارسایی کلیوی
قبل از مصرف سلکوکسیب اگر مشکلات زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید
سابقه سکته قلبی یا سکته مغزی
فشار خون بالا یا نارسایی قلبی
سابقه زخم معده یا خونریزی گوارشی
بیماری کبدی یا کلیوی
تشنج
آسم
پولیپ بینی
بیماری انعقادی
سابقه حساسیت به دیگر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
ابتلا به بیماری لوپوس
ابتلا به بیماری‌های التهابی روده مانند کرون یا کولیت اولسرو
استفاده از سلکوکسیب در دوران بارداری بخصوص سه ماهه آخر بارداری خطرناک بوده و ممکن است موجب بروز ناهنجاری‌های قلبی در جنین شود. سلکوکسیب در شیر مادر شیرده هم ترشح می‌شود پس اگر به بچه شیر می‌دهید قبل از مصرف سلکوکسیب با پزشک مشورت کنید.
سلکوکسیب و دیگر داروها
سلکوکسیب ممکن است با دیگر داروها تداخل اثر داشته باشد به این معنی که مصرف همزمان آن با داروهای دیگر می‌تواند موجب بروز عوارض خطرناکی شود. اگر از داروهای زیر استفاده می‌کنید قبل از شروع مصرف سلکوکسیب حتماً با پزشک خود مشورت کنید
بعضی داروهای ضد افسردگی
داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین
بعضی داروهای ادرار آور
لیتیم
بعضی داروهای ضد فشار خون
پاسخ


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 3 مهمان