05-08-2014، 17:33
پیروزی انقلاب اسلامی درایران، كه با بیرون راندن شاه در فوریه 1979 به اوج رسید، و بنیانگذاری جمهوری اسلامی كه پس از آن رخ داد، به میزان فراوان مدیون ویژگیهای رهبری امام خمینی(ره) است.
شیوه رهبری امام (ره)
تلاش های امام در رهبری نهضت اسلامی از دهه 40 تا پیروزی انقلاب اسلامی
امام راحل تمام ویژگیها و كارهای بزرگی را كه برای عزیزساختن ایشان نزد توده های مسلمان به عنوان یك قهرمان واقعی در سنت اسلامی لازم بود، دارا بودند: صداقت شخصی استثنایی و عدم خودخواهی در روش زندگی، اراده و توانایی یك رهبر قدرتمند، جرأت باورنكردنی و استواری در برابر مشكلات بزرگ، ظرفیت غیرمعمولی برای مقاومت و برقرارساختن همدلی با رنجبران و پابرهنه ها و لگدمال شده های اجتماع، و ارتباطات فوق العاده و مجذوب كننده و مهارتهای سخنوری از ویژگیهای ایشان بود.
ظهور امام خمینی(ره) به عنوان رهبر بی چون وچرای جنبش انقلاب اسلامی بیشتر از ویژگیهای منحصر به فرد ایشان مشتق می شود. روش زندگی شجاعانه و پرهیز گارانه كه از زروزیور دنیایی دوری می جست، همیشه ملامت گر و سرزنشی برای اسراف و حرص و آز خاندان فاسد، خودسر و زروزیور خواه پهلوی بود.با وجود برخورداری ها ، امام خمینی(ره) هم پیش از انقلاب و هم پس از آن زندگی با تواضع و غیرمسرفانه ای داشتند .
ایشان غذاهای ساده می خوردند، لباس ساده می پوشیدند، روی زمین می خوابیدند و با پشتكار مداوم نماز شب می خواندند. امام خمینی(ره) جلسات قرآن را هر روز تا پایان عمرشان برگزار می كردند.
به خاطر چنین نظمی كه در میان افراد قدرتمند هم در جهان اسلام و هم در جاهای دیگر نادر است، شگفت نیست كه وی به طور گسترده به عنوان یك رهبر صادق مورد احترام بوده است. روش زندگی وی، هم انكار دنیاپرستی و هم تایید عدالت اجتماعی و مساوات و برابری بود. یك سنگ بنای دیگر رهبری انقلابی امام خمینی(ره) توانایی و محبوبیت ایشان در متحدساختن اپوزیسیون (مخالفان) نظام تثبیت شده بر محور بالاترین درخواست ها یعنی پایان دادن به استبداد سلطنتی و وابستگی به غرب بود. برای رسیدن به این هدف، ایشان انگشت خود را روی نبض مردم نگه داشته بودند، و با مهارت، خلقیات نهان آنان را كه بر توده های ایرانیان مستولی می شد و حكایت از تنفر آنها از خاندان خودكامه پهلوی می كرد، ردیابی می نمودند.
در این میان نظریه سیاسی امام خمینی(ره) در قالب کتاب «ولایت فقیه یا حکومت اسلامی»، در سال 49 مخفیانه منتشر شد و خلاء طرح جایگزین را پر کرد
ارائه طرح برای آینده
پس از اوجگیری نهضت روحانیت و قیام 15 خرداد 42 و در شرایطی که نیروهای انقلابی و مبارز، ضرورت تحولی اساسی را در جامعه احساس میکردند، یکی از مهمترین دغدغهها، «طرح آینده» بود. حداقل دو تجربه ناکام در ذهن عمومی جامعه وجود داشت که هر طرحی برای مبارزه را به چالش میکشید. مبارزات دوره مشروطیت و انحراف آن به نفع استعمار انگلیس و استقرار رژیم پهلوی و نیز مبارزات ملی شدن صنعت نفت و عدم مدیریت موفق آن در نیل به اهداف ـ که عملاً دیکتاتوری و وابستگی بیقید و شرط شاه را به آمریکا در پی داشت ـ استراتژی مبارزه و هدف آن را مواجه با دشواری میساخت. از طرفی مبارزه با استبداد و وابستگی شاه در چارچوب قانون اساسی و رژیم سلطنتی، ناموفق مینمود و از سوی دیگر، طرح هرگونه جایگزینی ـ در شرایط حاکمیت نظام دو قطبی در ساختار سیاسی بینالملل و همسایگی دیوار به دیوار ایران با شوروی و نفوذ عمیق آمریکا در لایههای مختلف اقتصاد و سیاست و فرهنگ کشور ـ بسیار حسّاس و خطیر تلقی میشد. در این میان نظریه سیاسی امام خمینی(ره) در قالب کتاب «ولایت فقیه یا حکومت اسلامی»، در سال 49 مخفیانه منتشر شد و خلاء طرح جایگزین را پر کرد. این کتاب که مطالب درسهای امام در نجف اشرف بود دور از چشم مأموران ساواک و دست به دست بین نیروهای مۆمن و انقلابی میگشت و اندیشه استوار نظام سیاسی اسلام را القاء میکرد. اهمیت انتشار این کتاب در آن زمان برای جهتدار کردن مبارزه و برانگیختن مباحث تحقیقاتی و علمی پیرامون چگونگی تشکیل یک حکومت دینی، با توجه به اقتضائات زمان و تجربههای بشری، و قابل عمل نشان دادن این هدف، و نیز تشدید و تقویت انگیزههای اسلامی مبارزه، انکارناپذیر است. البته این کتاب حاوی استدلالهای فقهی برای اثبات مسئله و ارکان و کلیات آن بود، ولی همین اصول و ارکان، در ارائه دورنمایی از آینده ـ دورنمایی که از پشتوانهای دینی و اعتقادی و تاکید و تأیید مرجع تقلیدی برجسته برخوردار است ـ بسیار موفق و مۆثر بود و نشان میداد استراتژی مبارزه امام، استراتژی ای آیندهنگر، واقعبینانه و درازمدت است و حرکت امام(ره) فراتر از جنبه سلبی، دارای جنبه اثباتی و ایجابی هم هست. این عامل قطعاً در شکلگیری رهبری بلامنازع امام مۆثر بود و چشمانداز روشنی را برای مبارزه ترسیم میکرد.
شیوه رهبری امام (ره)
از آنجا که انگیزه، بینش و روش سیاسی امام(ره) برخاسته از ایمان و معرفت عمیق دینی و الهی وی بود، شیوه رهبری ایشان نیز مختصات ویژهای داشت، که اعمال همین شیوهها، موجب گسترش چتر رهبری ایشان و جذب و جلب اقشار و نیروهای انقلابی میشد و حتی به تدریج رقبای ایشان را هم به همکاری و همراهی وا میداشت. گرچه واقعیات پس از انقلاب، پرده از روی انگیزههای بسیاری از این همراهیها برداشت، ولی نفس همراهی نشان دادن این چهرهها، حکایت از توفیق شیوه رهبری ایشان داشت.
تأمل و تدبیر در تصمیمگیریها، مشورت با اهل نظر و شنیدن همه دیدگاهها، سعهصدر در برخورد با مخالفان ـ تا جایی که به اصول و آرمانها لطمهای وارد نسازد ـ صراحت در میان نظرات، امانتداری و حفظ اسرار یاران و همراهان، استفاده و بهرهبرداری از همه نیروهای دارای حداقل صلاحیت، در سپردن امور به آنان، برخورد متواضعانه، عاطفی و اخلاقی با همراهان و همکاران، رعایت حیثیت و حرمت اجتماعی دستاندرکاران، اعمال شیوههای تربیتی و اخلاقی بیش از شیوههای ادارای و حکومتی؛ از مهمترین نکاتی است که در روش رهبری امام ملاحظه میشود. البته هیچکدام از این امور، مانع عمل امام به آنچه آن را «تکلیف» تشخیص میدادند، نمیشد و چه بسا ـ چه قبل و چه پس از شکلگیری نظام جمهوری اسلامی ـ نظر و عقیده دیگران را میشنیدند و مشورتهای لازم را انجام میدادند، ولی در مواردی نیز به تشخیص و تصمیمی، برخلاف نظر مشاوران میرسیدند و با توجه به اقتضائات و مصالح، همان را عملی میساختند. این اصول و شیوه رهبری همواره به تحکیم و افزایش اعتماد به ظرفیت و توان رهبری امام(ره) کمک میکرد و در شکلگیری رهبری بلامنازع ایشان مۆثر بود.
تلاش های امام در رهبری نهضت اسلامی از دهه 40 تا پیروزی انقلاب اسلامی
امام در این مدت همه جنبه های رهبری در حركت انقلابی را با هوشمندی و توانایی ویژه و نتایج خیره كننده ای به انجام رسانیده است از جمله:
1 – تربیت كادرهای انقلابی:
امام در سال های پیش از انقلاب به تربیت گروهی از شاگردان مورد اعتماد و معتقد و توانا همت گمارد كه با حضور در شهرها و مناطق مختلف در زمینه سازی و تداوم انقلاب و از جمله در بسیج عمومی و گسترش ایدئولوژی انقلاب نقشی گسترده به عهده داشتند.
2 – بیان و گسترش ایدئولوژی انقلاب اسلامی:
گسترش ایدئولوژی انقلابی یكی از شرایط بنیادی وقوع انقلاب است. حضرت امام از یك طرف با حرام اعلام كردن تقیه در دوره پیش از انقلاب و از طرف دیگر با تذكر جنبه های انقلابی مفاهیم مذهبی از قبیل عاشورا به بیان وظیفه قشرهای مختلف در مبارزه با رژیم طاغوت پرداختند و از طرف دیگر با درسهای حكومت اسلامی و ولایت فقیه در سال 1348 در زمان تبعید در نجف اشرف، حكومت جایگزین را معرفی نمودند. این مرحله ای بسیار مهم در رخداد انقلاب اسلامی بود و بدون این تلاش ها پیروزی انقلاب و تشكیل حكومت جمهوری اسلامی امكان پذیر نبود.
3– بسیج عمومی و به صحنه آمدن نخبگان و توده ها:
انقلاب اسلامی از جنبه میزان نخبگان و توده های شركت كننده بی نظیر است. به جز وابستگان به رژیم سابق كه در مقابل انقلاب قرار داشتند، تقریبا همه اقشار و افراد در صحنه حاضر شدند و فرمان امام را لبیك گفتند. اعتماد بسیار بالای مردم به امام خمینی و روش های ایشان در رهبری و همچنین تبدیل مساجد و تكایا به مراكز آغاز تظاهرات و نقش شبكه روحانیت در سراسر كشور كه همه مبتنی بر نقش امام در رهبری انقلاب بود، حركتی بسیار گسترده و قدرتمند ایجاد كرد كه رژیم شاه و حامیان خارجی آن را غافلگیر و نا توان از انجام هر گونه عكس العمل بازدارنده ای نمود.
ایشان غذاهای ساده می خوردند، لباس ساده می پوشیدند، روی زمین می خوابیدند و با پشتكار مداوم نماز شب می خواندند. امام خمینی(ره) جلسات قرآن را هر روز تا پایان عمرشان برگزار می كردند
4 – تشكیل نظام جمهوری اسلامی:
امام خمینی با پیروزی انقلاب اسلامی تشكیل نظام جدید را به رفراندوم عمومی گذاشت و سپس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به آرای عمومی گذارده شد و بدین ترتیب یك نظام اسلامی پدید آمد كه همه ساختارها و مقامات عالی رتبه آن با رای مستقیم مردم برگزیده می شوند. امام در عصر نظام های حكومتی دنیوی، تشكیل نظام مردم سالاری دینی را به تحقق رساند و راه جدیدی را به ملت های مسلمان و جهانیان نشان داد كه هم به انجام فرامین الهی پایبند است و هم به نقش مردم در سیاست تاكید می كند.