12-07-2014، 14:13
در دوره پهلوی جنایتکاران بسیاری در نیروهای نطامی و ساواک به قلع و قمع نیروهای انقلابی و مردم پرداختند جوانان و مبارزین بسیاری را مورد شکنجه و. کشتار قرار دادند افرادی که به شکل گیری دوران سیاه پهلوی کمک شایانی کردند! در زیر با سه کتاب- منتشر شده از مرکز اسناد انقلاب اسلامی- که به معرفی سه شخصیت از این افراد می پردازد آشنا می شویم.
پاسبان جهنمی
چهار روز پس از پیروزی انقلاب، روی پشتبام مدرسهی رفاه، گلولهها شلیك شدند و به زندگی او پایان دادند. قدرت بیمثالش و امضای او كه حكم نابودی و احیای خیلیها بود، ثروت صدها میلیون تومانیاش و نزدیكیاش به شاه مانع اجرای حكم نشدند؛ حكم الهی «كُتِبَ عَلَیكُمُ الْقِصَاصُ فِی الْقَتْلَی»! وی كه با مقام ریاست ساواك غیرقابل دسترسترین فرد دستگاه ستم شاهی به نظر میرسید، به دست تقدیر، چنان «خوارِ» دست انقلابیون شد... قصهی «خواری» وی نیز همچون قصه های صعود وی به قله های قدرت در رژیم فاسد پهلوی شنیدنی است. این کتاب روایت زندگی سیاسی سپهبد نصیری است.
سپهبد نصیری ، رییس ساواك در طول عمر خود به اسلام و ایران خیانت های بسیاری كرد و پس از انقلاب مردم انقلابی ایران خواستار مجازات او شدند . در ساعت 22:45 دقیقه روز پنجشنبه 26 بهمن 1357 ژنرال بر فراز پشت بام مدرسه ی رفاه تهران ایستاده بود كه ناگهان با برخاستن صدای رگبار داستان زندگی مخوف نعمت الله نصیری معروف به نعمت سوسكی به پایان رسید.
خانم زهرا كرمانی نویسنده ی كتاب پاسبان جهنمی می باشد ؛این كتاب مشتمل بر چهار فصل است. فصل اول كه آغاز راه نام دارد به شرح حال و زندگی او تا سال 1332 می پردازد . رسیدن به مقامات نظامی و طی كردن پله های ترقی و خوش خدمتی نصیری به شاه و حكومت وقت محتوی فصل دوم این كتاب را كه دشمن ملت نام دارد تشكیل می دهد. نویسنده در فصل سوم كه مدالی برای ژنرال نام دارد ،چگونگی رسیدن به مقام ریاست ساواك را بیان كرده و همچنین اقدامات او رابرای حفظ نظام و سركوب قیام ها و شكنجه ی مردم انقلابی توسط نیرو های ساواك شرح می دهد. فصل چهارم به عنوان فصل نهایی كتاب زندگی سپهبد نصیری را پس از پیروزی انقلاب به تصویر می كشاند. نصیری در سال های پایانی عمر رژیم پهلوی بخش اعظمی از دارایی های خود را كه از راه غیر مشروع بدست آورده بود به خارج از كشور انتقال داد ، محمد رضا شاه كه تا آن زمان برای حفظ تاج و تخت خود ،در برابر اقدامات نصیری سكوت كرده بود ، سرانجام در سال 1357 همزمان با اوج گرفتن اعتراضات مردم علیه حكومت سپهبد نصیری را به زندان انداخت ؛ به امید اینكه بتواند رضایت مردم را بدست آورد.
بختیار در دوران نفوذ خود در كشور ، زمین های زیادی را مالك شد و در راس ساواك فعالیت های زیادی را درجهت سركوب آزادیخواهان و تحكیم رژیم پهلوی انجام داد.اما زمانی كه به اوج قدرت در كشور رسید و به عنوان مرد شماره دو ایران به عرض اندام پرداخت ،محمد رضا پهلوی از او هراسان شد و وی را از ریاست ساواك عزل نمود
برشی از كتاب در صفحه ی 26 به نقش نصیری در كودتای 28 مرداد 1332 اشاره شده است :
«نصیری كه تا چند روز پیش در بازداشتگاه به خا طر دستگیری اش به شاه فحش می داد و می گفت «محمد رضا خودش فرار كرد و ما را در چنین مخمصه ای انداخت » اكنون سعی داشت خود را در صف اول كودتاچیان قرار داده و جزء دوستان محمد رضا شاه باشد.نصیری بعد از موفقیت و پیروزی كودتا ، در دیدار خود با محمد رضا مورد عنایت شاه قرار می گیرد و شاه در این دیدار می گوید : «من فقط یك ترفیع در نظر گرفته ام ، اكنون شما را به تیمسار سرتیپ نصیری ارتقاء می دهم .»
آخرین وحشت آفرین
ساختار و قالب «داستان»، نیكوترین چارچوب و ظرف است برای ماندگاری و ثبت واقعهها و لحظات مهم و جریانساز؛ به سبب اینكه نقش و كاركرد آن از حیث تأثیر و انگیزش بسیار چشمگیر است و در كلام الهی نیز از این شیوه برای انتقال مفاهیم بهخوبی استفاده شده است.
بسیاری از حكمتها و اندرزهای اخلاقی، تعلیمی، اجتماعی و تاریخی در كالبد داستانی بازگو شده است تا مایهی عبرت و پندپذیری دیگران فراهم گردد و آنان را به تدبر و تفكر وادارد. از آنجا كه هر نسلی برای خود اصلی دارد و بر پایهی آن میاندیشد و زندگی میكند و برای رسیدن به آن تلاش مینماید، پس خواستهها و نیازهای هر عصر نیز به فراخور ذهنیت اهل روزگار دچار تحول و دگرگونی میشود. شاخكهای حسی نسلی با نسل دیگر متفاوت است. بنابراین آمال آنان نیز از گونهای دیگر خواهد بود.
اثر پیش رو رمان تاریخی كوتاهی است كه نویسنده براساس شخصیت و اقدامات ناصر مقدم آخرین رئیس ساواك نوشته است. نویسنده در این اثر قصد دارد خواننده را با ساخت قدرت در دورهی پهلوی، اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران، نوع تعامل ساواك با شاه و شخصیت دستآموز ناص «آخرین وحشت آفرین» رمانی درباره آخرین رییس ساواك به نام «سپهبد ناصر مقدم» است كه در قالب «مجموعه دانستنیهای انقلاب برای جوانان» از سوی مركز اسناد انقلاب اسلامی منتشر میشود.
وی حبیبالله مهرجو، نویسنده این اثر كه نام كتاب را «آخرین وحشت آفرین» انتخاب كرده است می گوید: این اثر در قالب یك رمان تحلیلی در مجموعه كتابهای «دانستنیهای انقلاب برای جوانان» چاپ میشود. موضوع بررسی زندگی ناصر مقدم در قالب رمان پیشنهاد مركز اسناد انقلاب اسلامی بود زیرا تاكنون درباره وی به عنوان آخرین رییس ساواك كتابی منتشر نشده است.
مهرجو با اشاره به موضوع كتاب كه از اواخر سال 1356 با طنینانداز شدن زمزمه پیروزی انقلاب در كشور آغاز میشود گفت: در اواسط سال 1357 ناصر مقدم به پیشنهاد نعمتالله نصیری، که سالها ریاست ساواک را برعهده داشت، از سوی شاه به عنوان رییس جدید ساواك منصوب میشود. در آن دوره به دلیل جو حاكم بر كشور و افرایش احتمال سرنگونی حكومت پهلوی، مجریان این حکومت مجبور به رفتار ملایمتری با انقلابیون بودند تا در صورت پیروزی انقلاب امنیت جانی آنها حفظ شود. اما مقدم بر اساس تفكرات خشونتطلب خود برخورد شدیدتری با انقلابیون داشت.
وی ادامه داد: اشتباه بزرگ مقدم در برخورد با تظاهركنندگان كه به اصطلاح به آن شكار خیابانی لقب میدادند، دستگیری مبارزان و شكنجه آنها به بدترین شكل ممكن بود.
اشتباه بزرگ مقدم در برخورد با تظاهركنندگان كه به اصطلاح به آن شكار خیابانی لقب میدادند، دستگیری مبارزان و شكنجه آنها به بدترین شكل ممكن بود
مهرجو با بیان این مطلب كه تلاش شده در رمان «آخرین وحشت آفرین» تمام اقدامات وی در روزهای پایانی حكومت پهلوی و فروپاشی ساواك شرح داده شود گفت: در این اثر مخاطب با سیاستهای دیگر مقدم به عنوان نخستین كسی كه بیانیه بیطرفی ارتش شاه را امضا و خود را به جبهه میانهرو وقت نزدیك كرد آشنا میشود. مقدم در نهایت به حكم دادگاه انقلاب اسلامی اعدام شد. وی ادامه داد: در این كتاب از اسناد و منابع پژوهشی و كتابهایی كه در ارتباط با آخرین روزهای حکومت پهلوی نوشته شدهاند بهره گرفتهام كه در 100 صفحه از سوی مركز اسناد انقلاب اسلامی منتشر خواهد شد.
ر مقدم آشنا سازد.
این اثر یکی از موضوعات طرح «تاریخ انقلاب اسلامی به زبان ساده» است که تحت عنوان دانستنیهای انقلاب اسلامی برای جوانان تهیه شده است.
پدر ساواک
كتاب پدر ساواك در واقع نگاهی به زندگانی سیاسی و اجتماعی سرلشگر تیمور بختیار دارد. سرلشگر بختیار ، چنان كه از نامش پیداست ، منتسب است به ایل بختیاری و با ورود ثریا اسفندیاری به عنوان ملكه به دربار محمدرضا پهلوی ، با دربار همراه شد و چنان رشد نمود كه ماموریت تشكیل و ریاست بر سازمان اطلاعات و امنیت كشور (ساواك ) به وی واگذار شد. بختیار در دوران نفوذ خود در كشور ، زمین های زیادی را مالك شد و در راس ساواك فعالیت های زیادی را درجهت سركوب آزادیخواهان و تحكیم رژیم پهلوی انجام داد.اما زمانی كه به اوج قدرت در كشور رسید و به عنوان مرد شماره دو ایران به عرض اندام پرداخت ،محمد رضا پهلوی از او هراسان شد و وی را از ریاست ساواك عزل نمود .اما سرلشگر تیموربختیار از این پس بنای ناسازگاری گذاشت و در اندك زمانی ،تشكیلات نظامی ای را علیه رژیم در خارج از كشور ایجاد نمود .تیمور بختیار در جهت جلب مخالفین رژیم پهلوی در خارج از كشور هم تلاش هایی كرد و حتی به خود این اجازه را داد تا با امام خمینی (ره ) در مورد مبارزه با رژیم پهلوی مذاكره كند اما امام با تیزبینی خود و به دلیل تفاوت انگیزه ها حتی نماینده وی را نیز به حضور نپذیرفت .اثر حاضر، روایتی است از آغاز تا فرجام تیمور بختیار ؛تقدیم به جوانان ایران اسلامی.
کتاب «پدر ساواک» در واقع نگاهی به زندگانی سیاسی و اجتماعی سرلشگر تیمور بختیار دارد؛ کتاب روایتی است از آغاز تا فرجام تیمور بختیار. سرلشگر بختیار، چنان که از نامش پیدا است، منتسب است به ایل بختیاری و با ورود ثریا اسفندیاری به عنوان ملکه به دربار محمدرضا پهلوی، با دربار همراه شد و چنان رشد نمود که ماموریت تشکیل و ریاست بر سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک ) به وی واگذار شد.