15-04-2012، 17:44
دماوند می غرد/ آتشفشان دماوند با یک زلزله فعال می شود
منظره شمالی و شمال شرقی تهران وقتی که البته هوا صاف است مزین به یکی از زیباترین قله های جهان است؛ قله دماوند.
به گزارش مهرورزي آنلاين؛ اين ديو سپيد پاي در بند کوه آرام و زيبايي به نظر مي رسد اما گويا اخيرا فعاليت هايي در آن مشاهده شده است.
کارشناسان ميگويند احتمال فعال شدن آتشفشان دماوند در صورت وقوع زلزله در تهران وجود دارد. در همين حال گفته ميشود مديريت بحران استانداري تهران درپي ارزيابي بخارهاي دهانه دماوند و چشمههاي جوشان کوهپايه آن جلساتي تشکيل داده است
بر اساس مطالعات کارشناسان، زمين لرزهها ميتوانند با به لرزه در آوردن "ماگما" منجر به انفجار آتشفشانها شوند. پديدهاي مشابه تاثيري که تکان دادن بطري بر نوشابه گازدار ميگذارد. اين تحقيق نشان ميدهد که فوران آتشفشانها پس از يک زلزله بزرگ، چهار بار بيشتر از هنگامي بوده که عامل محرک زلزله وجود نداشته است پس بديهي است با لرزش تهران احتمال فعال شدن آتشفشان دماوند هم وجود دارد.
تاريخ هم نشان داده زلزلهها موجب بيدار شدن آتشفشانها شدهاند. آتشفشان تاپونگاتيتو يکسال پس از هر دو زلزله 1906 و 1960 فوران کرد و مشابه آن آتشفشانهاي کالبوکو، والاريکا، اوسورنو و پونتياگودو هم به فاصله کمي از زمين لرزه 1837 شيلي فوران کردند.
دلاور نجفي زمين شناس و معاون اسبق سازمان محيط زيست کشور در مورد احتمال فعال شدن آتشفشان دماوند ميگويد: خروج گاز از دهانه آتشفشان، فعال بودن چشمههاي آب گرم در دامنه کوه و خروج گدازه از دهانه آتشفشان دلايل فعاليت آتشفشان است که کوه دماوند دو مشخصه آن يعني خروج گاز و چشمههاي آب گرم را دارد.
به گفته او بايد گروه زمين شناسي تمامي موارد اعم از دهانه آتشفشان، سنگهاي آتشفشاني، عمق ذرات مذاب و ... را مطالعه و بعد تعيين کند آتشفشان دماوند در چه وضعيتي است. البته آتشفشان مانند زلزله نيست که بگويند هر 50 يا 150 سال يکبار رخ ميدهد زيرا بايد يک آتشفشان فعال دائما در حال بررسي باشد.
استاندار تهران: آتش فشان شد، مردم بروند و با لذت عکاسي کنند!
اما در همين رابطه مرتضي تمدن در پاسخ به اينکه آيا واقعا آتشفشان دماوند مردم تهران را تهديد مي کند گفت: جلسه اي قبل از عيد در سازمان زمين شناسي کشور تشکيل و آخرين فعاليتهاي دماوند ارزيابي شد. البته پيش مشاهداتي وجود دارد که دماوند همچنان زنده است ولي موجب نگراني نيست ولي ممکن است با وقوع يک زلزله فعال شود.
وي افزود: حال بايد به اين سوال پاسخ دهيم که وقتي دماوند آتش فشاني کرد چه مي شود؟ پاسخ اين است که بايد منتظر اين حادثه باشيم که اگر چنين اتفاقي افتاد آسيب نبينيم مانند بسياري از کشورها و شهرهاي جهان که مردم در کنار آتشفشانهاي فعال زندگي مي کنند. اگر اقدامات و برنامه ريزي هاي ما درست باشد وقتي دماوند آتش فشاني کرد مردم مي توانند با لذت بروند و عکس بگيرند و از چيزي هراس نداشته باشند.
تمدن همچنين گفت: طرحي را سازمان زمين شناسي آماده کرده است. در اين طرح گفته شده که بايد رفتارهاي دماوند دقيقتر مورد ارزيابي قرار بگيرد و اين نياز به تجهيزات تا حدود نيم ميليارد تومان دارد که موافقت شد اين اعتبارات تامين شود.
مردم شهرهايي چون تهران که در کنار آتشفشان ساخته شده اند همواره بايد منتظر باشند که اتفاقي نظير شهر پمپي برايشان نيافتد البته مردم در زندگي روزمره شان زود از ياد مي برند که دماوند چيست و آتش فشان است يا نه اما اين مسئولين هستند که همواره بايد چشمي نگران به اين قله داشته باشند حتي اگر به خاطر آلودگي هوا در اکثر روزهاي سال نتوانند خود قله راببيند./خبرآنلاين/