07-05-2015، 15:02
(آخرین ویرایش در این ارسال: 07-05-2015، 15:03، توسط دختر تنها12.)
زندگینامه
استاد عباس اقبال آشتياني از مورخان و محققان نامي دوره معاصر است كه شيوه تحقيق علمي را در ايران رواج داد.
وي در سال 1276 هجري قمري در خانوادهاي تهيدست در شهر آشتيان به دنيا آمد. در كودكي به علت فقر و تنگدستي چندي در مغازه درودگري كار كرد ولي در ضمن كار به مكتب نيز ميرفت و مقدمات علوم را در زادگاه خود فراگرفت.
در دوران نوجواني به تهران آمد و به مدرسه دارالفنون راه يافت و پس از فراغت از تحصيل به سبب امتيازهاي درخشاني كه كسب كرده بود در همان مركز مشغول به تحصيل شد. اقبال آشتياني بتدريج در مدارس معروف ديگر تهران از جمله دار المعلمين ،مدرسه سياسي و مدرسه نظام نيز به تدريس پرداخت و با جمع كثيري از نويسندگان معروف آن عهد آشنا شد.
عباس از سال 1297 همكاري خود را با مجله دانشكده كه از مجلات ادبي معروف بود و با مديريت ملك الشعراء بهار منتشر ميشد آغاز كرد. وي سپس با آشنايي با مشاهير و دانشمندان آن روزگار مثل رشيد ياسمي ، سعيد نفيسي ، عبدالعظيم قريب و غلامحسين رهنما به تأليف مقالات تاريخي و ادبي در مجلات معتبر ادبي آن روزگار پرداخت.
استاد عباس اقبال در سال 1304 شمسي به عنوان منشي هيئت نظامي ايران به پاريس رفت و با استفاده از فرصت به تكميل معلومات خود پرداخت و موفق به اخذ درجه ليسانس زبان و ادبيات از دانشگاه سوربن شد.
اقبال در سال 1308 به ايران بازگشت و در پي دعوت وزارت فرهنگ ، اقدام به تأليف كتب تاريخي مختلف براي تدريس در دبيرستانها و شعب علوم انساني مدارس عاليه ايران نمود.
در سال 1313 كه نخستين سنگ بناي دانشگاه تهران نهاده شد اقبال به سمت دانشياري دانشكده ادبيات دعوت شد و سپس به مقام استادي رسيد و پس از تأسيس فرهنگستان ايران نيز به عضويت آن انتخاب شد.
وي در سال 1323 مجله ادبي و تاريخي يادگار را كه در نوع خود بي نظير بود منتشر كرد و تا سال 1328 كه اين مجله بر اثر مشكلاتمالي تعطيل شد مديريت آن را بر عهده داشت.
استاد عباس اقبال آشتياني در سال1328 ه. ش به عنوان نماينده فرهنگي ايران به تركيه و سپس به ايتاليا رفت و در سال1334 در شهر رم بدرود حيات گفت.
اقبال آشتياني از دانشمندان پرشور و فعال ايران دوره معاصر بود كه در رشته هايزبان شناسي، سبك شناسي، تاريخ ، اديان و جغرافيا تخصص داشت و آثار مختلفي در اينرشته ها از خود برجاي گذاشت كه هريك در نوع خود بي نظيرند.
از مهمترين كارهاي علمي وي علاوه بر تأليف دهها كتاب نفيس و ارزشمند، جمع آوري و تصحيح نسخه هاي خطي كمياب و گرانبهاي تاريخ ايران است كه تصحيح و حواشي و تعليقاتي كه وي بر اين نسخههاي خطي نوشته حكايت از معلومات عميق تاريخي و ادبي وي دارد.
آثار
از اقبال افزون بر ۱۰۰ مقاله در موضوعات تاریخی، جغرافیایی، ادبی، کلامی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی و حدود ۵۰ تألیف، تصحیح و ترجمه برجای مانده است.
به علاوه، وی در ویرایش و تنقیح چند اثر تاریخی با کسانی دیگر، مانند دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
محمد قزوینی همکاری داشت. دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
[۳۳] دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
[۳۴] دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
[۳۵]
پارهای از آثاری که وی تألیف یا ویرایش یا ترجمه کرده، اینهاست:
۱. تصحیح حدائقالسحر فی دقائقالشعر وطواط، دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
تهران ، ۱۳۰۹ش؛
۲. ترجمه مأموریت ژنرال گاردان در ایران، از آلفرد دو گاردان، تهران، ۱۳۱۰ش؛
۳. ترجمه طبقاتسلاطیناسلام، از استانلی لین پول، تهران، ۱۳۱۲ش؛
۴. تصحیح بیان الادیان، از ابوالمعالی محمد حسینی علوی، تهران، ۱۳۱۲ش.
۵.تاریخ مفصل ایران از استیلای مغول تا اعلان مشروطیت، ج ۱، تهران، ۱۳۱۲ش؛
۶. تصحیح تبصره العوام فی معرفه مقالات الانام، تهران، ۱۳۱۳ش؛ دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
[۳۶]
۷.تصحیح دیوان دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
امیر معزی ، تهران، ۱۳۱۹ش؛
۸. تصحیح لغت فرس اسدی طوسی، تهران، ۱۳۱۹ش؛
۹. تصحیح تاریخ طبرستان ابن اسفندیار، تهران، ۱۳۲۰ش؛
۱۰. تصحیح کلیات عبید زاکانی، تهران، ۱۳۲۱ش؛
۱۱. ترجمه سه سال در دربار ایران، اثر فوریه، تهران، ۱۳۲۶ش؛
۱۲. تصحیح شدّ الازار فی حطّ الاوزار عن زوّار المزار، از دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
معینالدین جنید شیرازی ، با مشارکت محمد قزوینی، تهران، ۱۳۲۸ش؛
۱۳. جغرافیای آسیا، افریقا، اقیانوسیه برای سال اول دبیرستان، تهران، ۱۳۲۸ش؛
۱۴. تصحیح سمط العلی للحضره العلیا، از دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
ناصرالدین منشی ، تهران، ۱۳۲۸ش؛
۱۵. تصحیح ترجمه محاسن اصفهان، از دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
حسین بن ابیالرضا آوی ، تهران، ۱۳۲۸ش؛
۱۶. وزارت در عهد سلاطین بزرگ سلجوقی، تهران، ۱۳۳۸ش؛
۱۷. میرزا تقی خان امیر کبیر، تهران، ۱۳۴۰ش.
دو تألیف اخیر اقبال، پس از درگذشت وی، یکی به کوشش محمدتقی دانشپژوه و یحیی ذکاء، و دیگری به اهتمام ایرج افشار به چاپ رسید.