21-08-2014، 10:49
دادگاه فدرال در شیکاگوی آمریکا طی حکمی به شاکیان اسرائیلی پرونده بمبگذاری در یک مرکز خرید در اورشلیم، اجازه نداد اشیای باستانی ایران شامل الواح هخامنشی در موزههای شیکاگو را به جای غرامت تحویل بگیرند، چون قاضی این پرونده در حکم خود آورد که این آثار برای پژوهشهای باستانشناسی در اختیار مؤسسه شیکاگو قرار گرفته و اهداف تجاری در آن وجود ندارد، بنابراین نمیتوان آنها را مصادره کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، شاکیان اسرائیلی موفق نشدند تا از ترفند خود برای تصاحب اشیای تاریخی ایران استفاده کنند و کتیبههای هخامنشی که در موزههای شیکاگو نگهداری میشد را به جای غرامت بگیرند، چرا که رابرت گتلمن، قاضی این پرونده، جمعه هشتم فروردین (۲۸ مارس) در حکم صادره خود اعلام کرد که از تحویل دادن اشیای باستانی ایران به شاکیان اسراییلی پرونده بمبگذاری در مرکز خرید اورشلیم به جای غرامت ۴۱۲ میلیون دلاری جلوگیری شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در توضیح این مطلب گزارش داد که در جریان سه بمبگذاری در سپتامبر ۱۹۹۷ در یک مرکز خرید در اورشلیم پنج تن کشته و۲۰۰ تن مجروح شدند. پنج گروه از کسانی که در بمبگذاری اورشلیم زخمی شده بودند از ایران شکایت کردند و در دادخواست خود ادعا کردند که ایران به دلیل آموزش و حمایت مالی و نظامی از حماس در این حملات مقصر است.
دادگاه بدوی به نفع شاکیان رأی داد و دستور داد منابعی را که میخواهند از طریق آنها غرامت پرداخت شود به دادگاه معرفی کنند. شاکیان پرونده نیز آثار باستانی ایران را که به طور امانت در اختیار موزه تاریخ طبیعی شیکاگو و انستیتو مطالعات شرقی شیکاگو قرار دارد را معرفی کردند.
رابرت گتلمن، قاضی این پرونده در حکم خود آورده است که مجموعه آثار باستانی ایران به خاطر پژوهشهای باستانشناسی در اختیار مؤسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو قرار گرفته و اهداف تجاری در آن وجود ندارد بنابراین نمیتوان این آثار را مصادره کرد.
در میان هزاران لوح ایرانی که در موزه شیکاگو وجود دارد بسیاری حاوی نقوشی از الفبای باستانی هستند که بیش از دو هزار سال قدمت دارند. این الواح از دهه ۱۹۳۰ میلادی توسط حکومت وقت ایران طی توافقی طولانی مدت به مؤسسه شرقشناسی شیکاگو به امانت داده شد و موزه تاریخ ملی شیکاگو هم مجموعه کوچکتری از این آثار را در اختیار دارد.
دانشگاه شیکاگو طی سالیان گذشته به مرور بیش از ۳۰ هزار شیء باستانی را به ایران بازگردانده است. «مت استالپر»، که نگهداری از این اشیا در شیکاگو را بر عهده دارد گفته است زمانی که ثبت بقیه این اشیا نیز به انجام برسد تمامی این اشیای باستانی به ایران بازگردانده خواهد شد.