19-01-2013، 9:48
عمـده مشـکلات سفـره ايـرانـي
1. زرشک پلو با مرغ و باقلا پلو با ماهي
هر دوي اين غذاها، بسيار سرد هستند و به مرور زمان در صورت مصرف زياد، غلظت خون ايجاد کرده و مقدار زيادي اخلاط نابجا و مضر بلغم و سودا در بدن توليد مي کنند. ماهي، مرغ، برنج، زرشک، باقلا، روغن نباتي همگي سرد و بلغم زا هستند. حال اگر همراه اين غذاها، سالاد، ماست يا ترشيجات هم مصرف گردد، مشکل چند برابر خواهد شد. در صورت مصرف چنين غذاهايي، حتما بايستي ادويه ها و مواد غذايي گرم مثل فلفل سياه، زنجبيل، آويشن، سياه دانه، عسل، کنجد و خرما مصرف نماييد.
2. خوردن ماست و دوغ همراه با غذاهاي گوشتي
مصرف همزمان ماست و غذاهاي گوشتي، يکي از ممنوعات طب سنتي به حساب مي آيد. طبق گفته حکما، مصرف همزمان ماست با غذاهاي گوشتي علاوه بر اينکه توليد بلغم مي کند، موجب فساد گوشت در معده و در برخي موارد بروز لک و پيس مي شود.
3. حذف سبزي از سفره و جايگزيني سالاد
طبع اغلب سبزي ها گرم است و به هضم غذا بسيار کمک مي کنند. سبزي ها سرشار از مواد معدني و ويتامين هستند؛ همچنين به علت دارا بودن فيبر، مانع يبوست مي شود. اما سالاد بر خلاف سبزي، طبع سردي دارد و هضم غذا را (برخلاف تصور مردم) مختل مي کند.
نکته: بهترين ماده جهت شستشو و ضدعفوني سبزي، سرکه و نمک دريا مي باشد.
4. خوردن زياد عدسي
عدس غذايي سودا زاست و مصرف زياد آن موجب بروز و افزايش غلظت خون مي شود. اما متاسفانه امروزه شاهد آن هستيم که به علت تبليغات زياد در رابطه با خون ساز بودن عدس، مردم ساير حبوبات را کنار گذاشته و عدس را بيش از ساير حبوبات مصرف مي کنند. در طب سنتي بر مصرف نخود بسيار تاکيد شده است. نخود داراي خاصيت سم زدايي، افزايش توان جنسي، افزايش حافظه، تقويت قلب، خون سازي، استخوان سازي، جلوگيري از سفيد شدن موها و ده ها خاصيت ديگر ذکر شده است.
نکته اي در رابطه با مصرف نخود: جهت کاهش مشکل نفخ معده در زمان مصرف نخود، بهتر است آن را 12 ساعت قبل از طبخ خيس کرده و سپس آب آن را دور بريزيد.
5. مصرف پنير به تنهايي و در وعده صبحانه
مصرف پنير به تنهايي بسيار مضر مي باشد و بلغم زاست. خوردن پنير به تنهايي و در وعده صبحانه، فرد را دچار رخوت، سستي و بي حالي و کندي در يادگيري و کاهش تمرکز ذهن مي گردد. غده پاراتيروئيد، وظيفه تنظيم کلسيم و فسفر بدن و جذب آن ها را به عهده دارد. اين غده کلسيم و فسفر را با يکديگر و در کنار هم مي شناسد، بنابراين در زماني که ماده غذايي حاوي کلسيم را مصرف مي کنيم، بايستي همراه آن نيز فسفر مصرف کنيم، در غير اينصورت، غده پاراتيروئيد، فسفر را از مغز برمي دارد که موجب کندذهني مي شود. بهترين زمان مصرف پنير، وعده شام و به همراه مصلاحات آن (گردو، زيره، سياه دانه و آويشن) مي باشد. زيرا بيشترين ميزان ترشح توسط غده پاراتيروئيد در هنگام شب صورت مي گيرد.
نکته: گردو (و همچنين بادام) بايد در زمان مصرف شکسته شود، زيرا در برخورد طولاني مدت با هوا، اکسيد شده و خاصيت اوليه خود را ندارد.
نکته: بادام نبايد با پنير مصرف گردد. زيرا موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو مي کند و به عنوان عامل مهمي در تشکيل سنگ کليه و مثانه محسوب مي شود.
6. حذف سرکه از غذا
حذف سرکه يکي از ظلم هايي است که توسط گروهي از پزشکان دامن زده شده است. تحت اينکه که سرکه براي اعصاب مضر و سبب زخم معده مي شود. در صورتي که رازي، رساله اي تحت عنوان رساله سرکه دارد که هزار خاصيت براي سرکه بيان کرده است. سرکه در طب سنتي به عنوان يک حمل کننده (Carrier) محسوب مي شود. حمل کننده ماده اي است که داروها را جهت مصرف به اعضاي مورد نياز مي رساند. (نکته: عسل هم يک حمل کننده بسيار مهم به حساب مي آيد)
طبق تحقيقات، سرکه در کاهش کلسترول، چربي و قند خون، نقش به سزايي دارد. همچنين سرکه سبب گشاد شدن عروق و بهتر شدن جريان خون مي شود؛ به هضم غذا کمک کرده و صفرا بُر است؛ ضدعفوني کننده و موجب از بين رفتن رسوبات و املاح مضر است.
نکته: طبيعت سرکه سرد است و افراد بلغمي و سوداوي بايد در مصرف آن دقت نمايند. چنانچه افراد سرد مزاج در مصرف سرکه (بدون مصلحات) زياده روي کنند، ممکن است موجب افت فشارخون و بي حالي گردند. بنابراين افراد سرد مزاج بايد سرکه را با عسل و يا شيره خرما مصرف نمايند.
7. تنوع خواري و مصرف اقلام متعدد در يک وعده غذايي
چنين شيوه غذا خوردن، موجب به هم خوردن تنظيم گوارش شده و بسيار مضر است. زماني که چند ماده غذايي متنوع را در يک وعده ميل مي کنيد، آنزيم هاي هاضمه دچار سردرگمي و اختلال شده و هضم غذا ناقص خواهد شد. زيرا مواد غذايي متفاوت، زمان هضم متفاوتي با يکديگر دارند. در نتيجه از ترکيب اين مواد، اخلاط فاسد در بدن توليد مي گردد.
8. وعده غذايي ظهر
از نظر طب سنتي وعده غذايي ظهر، مضر بوده و بلغم و سودا را در بدن زياد مي کند و سبب غلظت خون مي گردد. ترک وعده نهار موجب تقويت ايمني بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بيماري ها مي شود. گرم ترين زمان در طول روز، ظهر است که بهترين کار در آن ساعات، سرد کردن بدن است، نه خوردن غذا. در طب سنتي توصيه شده که انرژي بدن در زمان ظهر از خواب قيلوله تامين شود.
9. عدم مصرف صحيح آجيل
آجيل براي کاهش چربي، غلظت خون، سلامت قلب، سلامت کبد و افزايش کارکرد مغز بي نهايت مفيد و لازم است. طبق تحقيقات مصرف روزانه يک مشت آجيل، بين 5 تا 15 سال به طول عمر انسان مي افزايد. مصرف حداقل 7 عدد بادام در روز (البته به شرطي که به صورت تازه از پوست در آيد) در جهت پاکسازي کبد و تقويت استخوان ها، رشد قدي اطفال و افزايش ضريب هوشي و حافظه توصيه شده است.
بهترين نوع آجيل، 4 مغز گردو، بادام، فندق و پسته است که 4 برابر گوشت انرژي دارد و تمام 20 نوع پروتئين مورد نياز بدن را تامين مي کند. توصيه مي شود 4 مغز را هفته اي يک بار درست کرده، به صورت پودر در آورده و در يک ظرف در بسته نگهداري نماييد. 4 مغز به عنوان يک غذاي بسيار عالي براي کودکان در حال رشد مي باشد.
افراد صفراوي بايستي در مصرف آجيل احتياط کرده و زياده روي نکنند.
10. عدم مصرف صحيح ادويه جات
باور غلط و مصطلح ديگر مضر بودن ادويه جات براي کبد است. تنها مورد احتياط ادويه، افراد صفراوي مي باشند. مصرف ادويه با غذا موجب فعال شدن کبد و کارکرد منظم دستگاه گوارش خواهد شد. اکثر ادويه ها خاصيت دارويي و درماني دارند. به طوري کلي ادويه جات باعث تعديل بلغم اضافي معده و رطوبت هاي نابه جاي دستگاه گوارش مي شود.
مصرف مداوم و بلند مدت ادويه، بلغم و سوداري نا به جاي بدن را کاهش داده و در تخفيف و درمان بيماري هاي ناشي از بلغم و سودا بسيار موثر است. بيماري هايي مثل آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، کاهش حافظه، صرع، شب ادراري، عفونت هاي زنانه، افسردگي و ...
11. مصرف ميوه همراه با غذا
مصرف ميوه با غذا سوء هاضمه و اخلاط فاسد توليد کرده و موجب تباه شدن معده مي گردد. تنها دو ميوه زيتون و انار، مجوز مصرف با غذا را دارند. جالب است که بدانيم مصرف آن ها به تنهايي از ديدگاه طب سنتي مناسب نيست و مضر شناخته شده است. بهتر است ميوه ها به تنهايي و در وعده جداگانه اي مصرف شوند. و در هر وعده غذايي تنها يک نوع ميوه (به دليل متفاوت بودن زمان هضم مواد غذايي مختلف) که البته بايد به فصل و کاملا رسيده (کال نباشد) ميل شود. به عنوان مثال در يک وعده نبايد همزمان از سيب و پرتقال استفاده شود. ميوه ها داراي فيبر بوده و مانع از يبوست مي شوند. همچنين موادي سرشار از ويتامين محسوب مي شوند.
نکته: شير هم يک غذا محسوب مي شود، بنابراين مصرف ميوه با آن ممنوع است و مصرف ميوه با شير، معده را تباه مي کند. به عنوان مثال شير و موز.
12. مصرف نکردن مصلحات غذايي
هر غذايي در طب سنتي داراي چندين مصلح مي باشد. مصلح ماده غذايي است که در اصلاح و تعديل عوارض جانبي احتمالي آن غذا موثر خواهد بود. مصلح هضم غذا را بهتر کرده و خواص و فوائد و ميزان اثرگذاري غذا را در بدن و ارگان هاي مربوطه مضاعف مي کند. در تغذيه سنتي ايرانيان، مصرف مصلحات به طور کامل رعايت مي شده است. کمتر غذا و ميوه اي ديده مي شده که بدون مصلح مصرف شود. متاسفانه امروزه اغلب اين مصلحات کنار گذاشته شده و همين سبب کاهش کم و کيف در جذب و هضم غذا خواهد شد.
13. استفاده از اقلام و غذاهاي وارداتي
اکثر اين غذاها يبوست زا هستند و از نظر طب سنتي، يبوست مادر تمام بيماري هاست. همچنين تمامي اين غذاها توسط کارخانه ها توليد مي گردند و کارخانه ها جهت افزايش زمان ماندگاري محصولات خود به اين محصولات مواد نگهدارنده شيميايي اضافه مي کنند. از جمله ماکاروني، پيتزا، پفک، سوسيس، کالباس، بيسکويت ها، شکلات ها و ... تمام اين محصولات جاي توضيح و بحث بسيار دارد که انشاالله در آينده مطالبي ارائه خواهد شد.
14. ايستاده غذا خوردن
خوردن غذا به صورت ايستاده موجب افزايش سودا در خون شده و ايجاد غلظت در خون ميکند.
15. مصرف زياد سالاد الويه
سالاد الويه جزء غذاهاي بسيار سرد و بلغمزاست. لذا بايد با ادويههاي گرم نظير فلفل و آويشن، مصرف شود. همچنين استفاده از سس مايونز در اين غذا به علت دارا بودن مواد شيميايي کُربات و سُربات، در خون ايجاد مسموميت کرده و سرطانزا ميباشد.
16. تندتند غذا خوردن
غذا بايد کاملا جويده شده و به آرامي خورده شود. سريع خوردن غذا سبب ترشح ناقص آنزيمهاي گوارشي شده و هضم را مختل ميکند. فراموش نشود، در صورتي که هضم به هر دليلي ناقص صورت گيرد، خلط فاسد و نابجا در بدن توليد ميشود.
17. مصرف غلط ماست با اسفناج
مصرف ماست با اسفناج به دليل تشکيل اگزالات کلسيم، مولد تشکيل سنگ کليه و مثانه است، اما امروزه به وفور مصرف ميشود. مصلح ماست و اسفناج، زعفران و گردو ميباشد.
اقلام و اغذيههاي مضر و خطرناک
1. روغن نباتي
روغنهاي هيدروژنه جامد و روغنهاي نباتي مايع، سبب افزايش چربي، کلسترول و تريگليسيريد شده و در عروق بدن و قلب رسوب کرده و پلاک چربي تشکيل ميدهد. همچنين مواد رنگ بر و مواد نگهدارنده افزوده شده به اين روغنها، ترکيبات مضر و خطرناکي هستند. گزارشهاي مکرر از کارخانههاي توليد روغن، از آلودگي مخازن نگهداري روغن، به حيوانات موزي مثل موش و ...، همچنين استفاده از ماشينهاي حمل و نقل آلوده به مواد نفتي جهت حمل مواد اوليه روغنهاي مايع، خبر ميدهند.
علي رغم تبليغات زياد کارخانههاي سازنده و برخي از پزشکان، مصرف روغنهاي مايع نيز سبب افزايش کلسترول ميگردد. همچنين کره گياهي مارگارين، طي تحقيقات 10 ساله آمريکا، موجب رسوب چربي و کلسترول در عروق و تشکيل پلاک چربي در عروق کرونر قلبي و بيماريهاي قلبي نقش موثر داشته و از عوامل سکته قلبي به شمار ميرود. در برابر روغنهاي فوق، بهترين روغنها، روغن کنجد، زيتون، روغن دنبه و انواع روغنهاي محلي ميباشد.
2. نوشابه
نوشابه حاوي ماده نگهدارنده بنزوات سديم که بسيار سمي و خطرناک و سرطانزاست، ميباشد. طبق تحقيقات غير رسمي، درصد اين مواد در نوشابهها از حد مجاز استاندارد، بالاتر است. کافئين و مواد رنگي موجود در نوشابه، براي قلب بسيار مضر بوده و سبب بيقراري و نامنظمي ضربان قلب ميگردد. همچنين وجود گاز CO2 موجود در نوشابه، موجب شل شدن دريچه بين معده و مري شده و ايجاد رفلاکس ميکند. در نتيجه محتويات معده که اسيدي هستند، وارد مري شده و ايجاد زخم در انتهاي مري ميکند. در نهايت ممکن است موجب بروز بيماري «بارِت» و در صورتي که درمان نشود، سبب بروز سرطان مري گردد. گاز CO2، خيلي سريع با مواد غذايي ترکيب شده و وارد بدن ميگردد؛ گاز co2 در حقيقت همان گاز موجود در بازدم انسان ميباشد و به اندازهاي براي بدن مضر است که در اسلام دميدن بر غذا مکروه عنوان شده است. چه رسد به اينکه يک بطري از اين گاز خورده شود.
اسيد فسفريک موجود در نوشابه بر استخوانها، مغز، و ماهيچهها اثر ميگذارد و مانع جذب کلسيم در اين اندامها ميشود. اسيد فسفريک با کلسيم استخوانها رقابت کرده و کلسيم را از سطح استخواني برداشت کرده وخود جاي آن مينشيند و بدين ترتيب از طرفي سبب نرمي وپوکي استخوان شده و از طرفي رسوبات کلسيم وارد خون شده و ايجاد سنگ کليه ميکند. کاهش کلسيم در مغز موجب بروز احساس کسالت و رخوت ميشود، همچنين کاهش کلسيم در ماهيچهها موجب ضعف آنها و در نتيجه ضعف جسماني ميگردد. مواد قندي موجود در نوشابه براي دندانها بسيار مضر ميباشد، همچنين يک عدد نوشابه به اندازه شش بشقاب برنج چاق کننده است. توصيه ميشود به جاي نوشيدنيهاي صنعتي از نوشيدنيهاي طبيعي مانند انواع شربتها با عسل (آبليمو، عرق بهارنارنج، شاهتوت، آلبالو و ...) و انواع دمکردههاي گياهي استفاده شود. سالمترين و پرخاصيتترين نوشيدني سنتي ايران شربت سرکه انگبين است.
3. سس مايونز
از آنجا که سرعت رشد ميکروب در سس مايونز بسيار بالاست، اين ماده حاوي مواد نگهدارنده (سربات پتاسيم وبنزوات سديم) است که سرطانزا هستند. به تجربه ثابت شده است که در اقلام غذايي هيچ چيز به اندازه سس مايونز موجب صدمه به پوست صورت وجوش صورت نميشود. همچنين استفاده طولاني مدت از سس مايونز موجب بروز سنگهاي صفراوي، ناراحتيهاي کبدي، آلرژي، چرب شدن سريع پوست و مو، گرفتگي عروق ميگردد.
به جاي سس مايونز صنعتي ميتوان از سس سنتي زير در تهيه انواع سالادها استفاده کرد:
مواد لازم: روغن زيتون (1 ليوان)، ارده (کمتر از نصف قاشق غذاخوري)، نخود پخته چرخ شده(6-7 قاشق غذخوري)، سير (1 حبه)، آبليوي طبيعي (نصف استکان)، نمک و فلفل به ميزان دلخواه.
تمام مواد را با مخلوط کن، کاملا مخلوط کرده تا سس يکنواختي به دست بيايد. (در صورتي که سس غلظت مناسبي نداشت مي توان با افزودن نخود پخته و روغن آن را به غلظت مناسب رساند) اين سس نرم کننده دستگاه گوارش مي باشد و چاق کننده نيست.
4. گوشت گاو و گوساله به مقدار زياد
بوعليسينا، شانزده بيماري مهلک را به مصرف گوشت گاو و گوساله مرتبط ميداند که اولين آن سرطان و دوم ماليخوليا (معادل اسکيزوفرني امروز) وسوم بواسير (هموروئيد) ميباشد. گوشت گاو به شدت سودازاست، موجب افزايش غلظت خون شده و براي کبد بار سنگين دارد. سبب تيرگي پوست، حالتهاي عصبي وافسردگي، وسواس، واريس، بزرگ شدن طحال و ... ميشود. از بين گوشت ها بهترين گوشت براي مصرف گوشت گوسفند جوان مي باشد که طبع آن گرم و تر است و معتدل مي باشد. بهترين شيوه مصرف گوشت، آبگوشت است.
5. سوسيس و کالباس
مواد افزودني بنزوات سديم و نيترات به حد وفور به اين اقلام افزوده ميشود که بسيار مضر هستند.30 تا 60 درصد ترکيب سوسيس و کالباس متشکل از سير است که خود سبب آکنه ميشود. گوشت پايه آنها (اگر گوشتي در کار باشد!)، گوشت گاو پير و فاسد ميباشد که مضرات آن پيشتر گفته شد. حتي باز بنا به شواهد عيني، از زايدات گوشت و گوشتهاي غير قابل استفاده براي ساختن سوسيس و کالباس استفاده ميشود. براي جلوگيري از سياه شدن اين فرآوردهها از نيترات سديم استفاده ميشود که در بدن با گلوبين خون ترکيب شده و مادهاي به نام نيتروزامين ايجاد ميکند و موجب بروز سرطان به خصوص در معده ميشود. با مصرف جوز در کتلت و کوکو، مزه اين غذاها شبيه به مزه سوسيس، و با مصرف سير و زيره مزه آن ها شبيه به مزه کالباس مي شود.
6. پيتزا و همبرگر
خمير پيتزا از آرد سفيد صفر (فاقد سبوس و خاصيت) تهيه ميگردد و براي معده سنگين و مضر است. همچنين پنير پخته در طب سنتي بلغمزا و مضر شناخته شده است (در هيچ غذايي نبايد از پنير پخته شده استفاده کرد). در پيتزا از سوسيس و کالباس و روغنهاي سرخ کردني استفاده شده که پيشتر مضراتشان ارائه شد. همبرگر نيز از گوشت گاو تشکيل يافته که مضر است وسرخ کردن آن با روغني که بارها سرخ شده است، ضريب سرطانزايي آن را بالا مي برد. پيتزا و همبرگر را مي توان در منزل و به کمک مواد سالم تهيه کرد. مي توان براي تهيه خمير از آرد سبوس دار و همچنين از گوشت چرخ کرده گوسفندي استفاده کرد.
7. پفک و چيپس
در يک تحقيق علمي در کشور انگلستان مشخص شده است که درصد عقيمي و ناباروري در کودکاني که پفک به وفور مصرف ميکنند، بالاتر از ساير کودکان است. پفک حاوي تارترازين (به عنوان ماده قرمز ونارنجي رنگ) است که سبب اختلالات رفتاري واضطراب و پرخاشگري وتندخويي و حالتهاي عصبي در اطفال ميشود. بنا به شواهد عيني پنير پفک، اغلب پنير تلخ (پنير فاسد وگنديده که تاريخ مصرف آن گذشته) است، زيرا ارزانتر از پنير سالم ميباشد. پفک چسبندگي فوقالعاده به دندانها دارد. به طوري که با هفت مرتبه مسواک زدن صحيح واصولي، باز هم ذرات پفک لابهلاي دندانها مشاهده ميشود. پفک اشتهاي طبيعي کودک را از بين ميبرد. با توجه به آمار بالاي مصرف پفک، بايد براي سلامتي نسل آينده شديدا نگران بود.
اسيدهاي چرب ترانس موجود در چيپس پس از حرارت ديدن مکرر تبديل به ( fft (free fat acid شده که سرطانزا هستند. همچنين روغنهاي مورد استفاده در تهيه چيپسها، روغنهاي سرد صنعتي ميباشد.
1. زرشک پلو با مرغ و باقلا پلو با ماهي
هر دوي اين غذاها، بسيار سرد هستند و به مرور زمان در صورت مصرف زياد، غلظت خون ايجاد کرده و مقدار زيادي اخلاط نابجا و مضر بلغم و سودا در بدن توليد مي کنند. ماهي، مرغ، برنج، زرشک، باقلا، روغن نباتي همگي سرد و بلغم زا هستند. حال اگر همراه اين غذاها، سالاد، ماست يا ترشيجات هم مصرف گردد، مشکل چند برابر خواهد شد. در صورت مصرف چنين غذاهايي، حتما بايستي ادويه ها و مواد غذايي گرم مثل فلفل سياه، زنجبيل، آويشن، سياه دانه، عسل، کنجد و خرما مصرف نماييد.
2. خوردن ماست و دوغ همراه با غذاهاي گوشتي
مصرف همزمان ماست و غذاهاي گوشتي، يکي از ممنوعات طب سنتي به حساب مي آيد. طبق گفته حکما، مصرف همزمان ماست با غذاهاي گوشتي علاوه بر اينکه توليد بلغم مي کند، موجب فساد گوشت در معده و در برخي موارد بروز لک و پيس مي شود.
3. حذف سبزي از سفره و جايگزيني سالاد
طبع اغلب سبزي ها گرم است و به هضم غذا بسيار کمک مي کنند. سبزي ها سرشار از مواد معدني و ويتامين هستند؛ همچنين به علت دارا بودن فيبر، مانع يبوست مي شود. اما سالاد بر خلاف سبزي، طبع سردي دارد و هضم غذا را (برخلاف تصور مردم) مختل مي کند.
نکته: بهترين ماده جهت شستشو و ضدعفوني سبزي، سرکه و نمک دريا مي باشد.
4. خوردن زياد عدسي
عدس غذايي سودا زاست و مصرف زياد آن موجب بروز و افزايش غلظت خون مي شود. اما متاسفانه امروزه شاهد آن هستيم که به علت تبليغات زياد در رابطه با خون ساز بودن عدس، مردم ساير حبوبات را کنار گذاشته و عدس را بيش از ساير حبوبات مصرف مي کنند. در طب سنتي بر مصرف نخود بسيار تاکيد شده است. نخود داراي خاصيت سم زدايي، افزايش توان جنسي، افزايش حافظه، تقويت قلب، خون سازي، استخوان سازي، جلوگيري از سفيد شدن موها و ده ها خاصيت ديگر ذکر شده است.
نکته اي در رابطه با مصرف نخود: جهت کاهش مشکل نفخ معده در زمان مصرف نخود، بهتر است آن را 12 ساعت قبل از طبخ خيس کرده و سپس آب آن را دور بريزيد.
5. مصرف پنير به تنهايي و در وعده صبحانه
مصرف پنير به تنهايي بسيار مضر مي باشد و بلغم زاست. خوردن پنير به تنهايي و در وعده صبحانه، فرد را دچار رخوت، سستي و بي حالي و کندي در يادگيري و کاهش تمرکز ذهن مي گردد. غده پاراتيروئيد، وظيفه تنظيم کلسيم و فسفر بدن و جذب آن ها را به عهده دارد. اين غده کلسيم و فسفر را با يکديگر و در کنار هم مي شناسد، بنابراين در زماني که ماده غذايي حاوي کلسيم را مصرف مي کنيم، بايستي همراه آن نيز فسفر مصرف کنيم، در غير اينصورت، غده پاراتيروئيد، فسفر را از مغز برمي دارد که موجب کندذهني مي شود. بهترين زمان مصرف پنير، وعده شام و به همراه مصلاحات آن (گردو، زيره، سياه دانه و آويشن) مي باشد. زيرا بيشترين ميزان ترشح توسط غده پاراتيروئيد در هنگام شب صورت مي گيرد.
نکته: گردو (و همچنين بادام) بايد در زمان مصرف شکسته شود، زيرا در برخورد طولاني مدت با هوا، اکسيد شده و خاصيت اوليه خود را ندارد.
نکته: بادام نبايد با پنير مصرف گردد. زيرا موجب فساد در معده شده و گوارش را با مشکل رو به رو مي کند و به عنوان عامل مهمي در تشکيل سنگ کليه و مثانه محسوب مي شود.
6. حذف سرکه از غذا
حذف سرکه يکي از ظلم هايي است که توسط گروهي از پزشکان دامن زده شده است. تحت اينکه که سرکه براي اعصاب مضر و سبب زخم معده مي شود. در صورتي که رازي، رساله اي تحت عنوان رساله سرکه دارد که هزار خاصيت براي سرکه بيان کرده است. سرکه در طب سنتي به عنوان يک حمل کننده (Carrier) محسوب مي شود. حمل کننده ماده اي است که داروها را جهت مصرف به اعضاي مورد نياز مي رساند. (نکته: عسل هم يک حمل کننده بسيار مهم به حساب مي آيد)
طبق تحقيقات، سرکه در کاهش کلسترول، چربي و قند خون، نقش به سزايي دارد. همچنين سرکه سبب گشاد شدن عروق و بهتر شدن جريان خون مي شود؛ به هضم غذا کمک کرده و صفرا بُر است؛ ضدعفوني کننده و موجب از بين رفتن رسوبات و املاح مضر است.
نکته: طبيعت سرکه سرد است و افراد بلغمي و سوداوي بايد در مصرف آن دقت نمايند. چنانچه افراد سرد مزاج در مصرف سرکه (بدون مصلحات) زياده روي کنند، ممکن است موجب افت فشارخون و بي حالي گردند. بنابراين افراد سرد مزاج بايد سرکه را با عسل و يا شيره خرما مصرف نمايند.
7. تنوع خواري و مصرف اقلام متعدد در يک وعده غذايي
چنين شيوه غذا خوردن، موجب به هم خوردن تنظيم گوارش شده و بسيار مضر است. زماني که چند ماده غذايي متنوع را در يک وعده ميل مي کنيد، آنزيم هاي هاضمه دچار سردرگمي و اختلال شده و هضم غذا ناقص خواهد شد. زيرا مواد غذايي متفاوت، زمان هضم متفاوتي با يکديگر دارند. در نتيجه از ترکيب اين مواد، اخلاط فاسد در بدن توليد مي گردد.
8. وعده غذايي ظهر
از نظر طب سنتي وعده غذايي ظهر، مضر بوده و بلغم و سودا را در بدن زياد مي کند و سبب غلظت خون مي گردد. ترک وعده نهار موجب تقويت ايمني بدن، تناسب اندام، حفظ تعادل مزاج و رفع بيماري ها مي شود. گرم ترين زمان در طول روز، ظهر است که بهترين کار در آن ساعات، سرد کردن بدن است، نه خوردن غذا. در طب سنتي توصيه شده که انرژي بدن در زمان ظهر از خواب قيلوله تامين شود.
9. عدم مصرف صحيح آجيل
آجيل براي کاهش چربي، غلظت خون، سلامت قلب، سلامت کبد و افزايش کارکرد مغز بي نهايت مفيد و لازم است. طبق تحقيقات مصرف روزانه يک مشت آجيل، بين 5 تا 15 سال به طول عمر انسان مي افزايد. مصرف حداقل 7 عدد بادام در روز (البته به شرطي که به صورت تازه از پوست در آيد) در جهت پاکسازي کبد و تقويت استخوان ها، رشد قدي اطفال و افزايش ضريب هوشي و حافظه توصيه شده است.
بهترين نوع آجيل، 4 مغز گردو، بادام، فندق و پسته است که 4 برابر گوشت انرژي دارد و تمام 20 نوع پروتئين مورد نياز بدن را تامين مي کند. توصيه مي شود 4 مغز را هفته اي يک بار درست کرده، به صورت پودر در آورده و در يک ظرف در بسته نگهداري نماييد. 4 مغز به عنوان يک غذاي بسيار عالي براي کودکان در حال رشد مي باشد.
افراد صفراوي بايستي در مصرف آجيل احتياط کرده و زياده روي نکنند.
10. عدم مصرف صحيح ادويه جات
باور غلط و مصطلح ديگر مضر بودن ادويه جات براي کبد است. تنها مورد احتياط ادويه، افراد صفراوي مي باشند. مصرف ادويه با غذا موجب فعال شدن کبد و کارکرد منظم دستگاه گوارش خواهد شد. اکثر ادويه ها خاصيت دارويي و درماني دارند. به طوري کلي ادويه جات باعث تعديل بلغم اضافي معده و رطوبت هاي نابه جاي دستگاه گوارش مي شود.
مصرف مداوم و بلند مدت ادويه، بلغم و سوداري نا به جاي بدن را کاهش داده و در تخفيف و درمان بيماري هاي ناشي از بلغم و سودا بسيار موثر است. بيماري هايي مثل آرتروز، درد مفاصل، نفخ معده، کاهش حافظه، صرع، شب ادراري، عفونت هاي زنانه، افسردگي و ...
11. مصرف ميوه همراه با غذا
مصرف ميوه با غذا سوء هاضمه و اخلاط فاسد توليد کرده و موجب تباه شدن معده مي گردد. تنها دو ميوه زيتون و انار، مجوز مصرف با غذا را دارند. جالب است که بدانيم مصرف آن ها به تنهايي از ديدگاه طب سنتي مناسب نيست و مضر شناخته شده است. بهتر است ميوه ها به تنهايي و در وعده جداگانه اي مصرف شوند. و در هر وعده غذايي تنها يک نوع ميوه (به دليل متفاوت بودن زمان هضم مواد غذايي مختلف) که البته بايد به فصل و کاملا رسيده (کال نباشد) ميل شود. به عنوان مثال در يک وعده نبايد همزمان از سيب و پرتقال استفاده شود. ميوه ها داراي فيبر بوده و مانع از يبوست مي شوند. همچنين موادي سرشار از ويتامين محسوب مي شوند.
نکته: شير هم يک غذا محسوب مي شود، بنابراين مصرف ميوه با آن ممنوع است و مصرف ميوه با شير، معده را تباه مي کند. به عنوان مثال شير و موز.
12. مصرف نکردن مصلحات غذايي
هر غذايي در طب سنتي داراي چندين مصلح مي باشد. مصلح ماده غذايي است که در اصلاح و تعديل عوارض جانبي احتمالي آن غذا موثر خواهد بود. مصلح هضم غذا را بهتر کرده و خواص و فوائد و ميزان اثرگذاري غذا را در بدن و ارگان هاي مربوطه مضاعف مي کند. در تغذيه سنتي ايرانيان، مصرف مصلحات به طور کامل رعايت مي شده است. کمتر غذا و ميوه اي ديده مي شده که بدون مصلح مصرف شود. متاسفانه امروزه اغلب اين مصلحات کنار گذاشته شده و همين سبب کاهش کم و کيف در جذب و هضم غذا خواهد شد.
13. استفاده از اقلام و غذاهاي وارداتي
اکثر اين غذاها يبوست زا هستند و از نظر طب سنتي، يبوست مادر تمام بيماري هاست. همچنين تمامي اين غذاها توسط کارخانه ها توليد مي گردند و کارخانه ها جهت افزايش زمان ماندگاري محصولات خود به اين محصولات مواد نگهدارنده شيميايي اضافه مي کنند. از جمله ماکاروني، پيتزا، پفک، سوسيس، کالباس، بيسکويت ها، شکلات ها و ... تمام اين محصولات جاي توضيح و بحث بسيار دارد که انشاالله در آينده مطالبي ارائه خواهد شد.
14. ايستاده غذا خوردن
خوردن غذا به صورت ايستاده موجب افزايش سودا در خون شده و ايجاد غلظت در خون ميکند.
15. مصرف زياد سالاد الويه
سالاد الويه جزء غذاهاي بسيار سرد و بلغمزاست. لذا بايد با ادويههاي گرم نظير فلفل و آويشن، مصرف شود. همچنين استفاده از سس مايونز در اين غذا به علت دارا بودن مواد شيميايي کُربات و سُربات، در خون ايجاد مسموميت کرده و سرطانزا ميباشد.
16. تندتند غذا خوردن
غذا بايد کاملا جويده شده و به آرامي خورده شود. سريع خوردن غذا سبب ترشح ناقص آنزيمهاي گوارشي شده و هضم را مختل ميکند. فراموش نشود، در صورتي که هضم به هر دليلي ناقص صورت گيرد، خلط فاسد و نابجا در بدن توليد ميشود.
17. مصرف غلط ماست با اسفناج
مصرف ماست با اسفناج به دليل تشکيل اگزالات کلسيم، مولد تشکيل سنگ کليه و مثانه است، اما امروزه به وفور مصرف ميشود. مصلح ماست و اسفناج، زعفران و گردو ميباشد.
اقلام و اغذيههاي مضر و خطرناک
1. روغن نباتي
روغنهاي هيدروژنه جامد و روغنهاي نباتي مايع، سبب افزايش چربي، کلسترول و تريگليسيريد شده و در عروق بدن و قلب رسوب کرده و پلاک چربي تشکيل ميدهد. همچنين مواد رنگ بر و مواد نگهدارنده افزوده شده به اين روغنها، ترکيبات مضر و خطرناکي هستند. گزارشهاي مکرر از کارخانههاي توليد روغن، از آلودگي مخازن نگهداري روغن، به حيوانات موزي مثل موش و ...، همچنين استفاده از ماشينهاي حمل و نقل آلوده به مواد نفتي جهت حمل مواد اوليه روغنهاي مايع، خبر ميدهند.
علي رغم تبليغات زياد کارخانههاي سازنده و برخي از پزشکان، مصرف روغنهاي مايع نيز سبب افزايش کلسترول ميگردد. همچنين کره گياهي مارگارين، طي تحقيقات 10 ساله آمريکا، موجب رسوب چربي و کلسترول در عروق و تشکيل پلاک چربي در عروق کرونر قلبي و بيماريهاي قلبي نقش موثر داشته و از عوامل سکته قلبي به شمار ميرود. در برابر روغنهاي فوق، بهترين روغنها، روغن کنجد، زيتون، روغن دنبه و انواع روغنهاي محلي ميباشد.
2. نوشابه
نوشابه حاوي ماده نگهدارنده بنزوات سديم که بسيار سمي و خطرناک و سرطانزاست، ميباشد. طبق تحقيقات غير رسمي، درصد اين مواد در نوشابهها از حد مجاز استاندارد، بالاتر است. کافئين و مواد رنگي موجود در نوشابه، براي قلب بسيار مضر بوده و سبب بيقراري و نامنظمي ضربان قلب ميگردد. همچنين وجود گاز CO2 موجود در نوشابه، موجب شل شدن دريچه بين معده و مري شده و ايجاد رفلاکس ميکند. در نتيجه محتويات معده که اسيدي هستند، وارد مري شده و ايجاد زخم در انتهاي مري ميکند. در نهايت ممکن است موجب بروز بيماري «بارِت» و در صورتي که درمان نشود، سبب بروز سرطان مري گردد. گاز CO2، خيلي سريع با مواد غذايي ترکيب شده و وارد بدن ميگردد؛ گاز co2 در حقيقت همان گاز موجود در بازدم انسان ميباشد و به اندازهاي براي بدن مضر است که در اسلام دميدن بر غذا مکروه عنوان شده است. چه رسد به اينکه يک بطري از اين گاز خورده شود.
اسيد فسفريک موجود در نوشابه بر استخوانها، مغز، و ماهيچهها اثر ميگذارد و مانع جذب کلسيم در اين اندامها ميشود. اسيد فسفريک با کلسيم استخوانها رقابت کرده و کلسيم را از سطح استخواني برداشت کرده وخود جاي آن مينشيند و بدين ترتيب از طرفي سبب نرمي وپوکي استخوان شده و از طرفي رسوبات کلسيم وارد خون شده و ايجاد سنگ کليه ميکند. کاهش کلسيم در مغز موجب بروز احساس کسالت و رخوت ميشود، همچنين کاهش کلسيم در ماهيچهها موجب ضعف آنها و در نتيجه ضعف جسماني ميگردد. مواد قندي موجود در نوشابه براي دندانها بسيار مضر ميباشد، همچنين يک عدد نوشابه به اندازه شش بشقاب برنج چاق کننده است. توصيه ميشود به جاي نوشيدنيهاي صنعتي از نوشيدنيهاي طبيعي مانند انواع شربتها با عسل (آبليمو، عرق بهارنارنج، شاهتوت، آلبالو و ...) و انواع دمکردههاي گياهي استفاده شود. سالمترين و پرخاصيتترين نوشيدني سنتي ايران شربت سرکه انگبين است.
3. سس مايونز
از آنجا که سرعت رشد ميکروب در سس مايونز بسيار بالاست، اين ماده حاوي مواد نگهدارنده (سربات پتاسيم وبنزوات سديم) است که سرطانزا هستند. به تجربه ثابت شده است که در اقلام غذايي هيچ چيز به اندازه سس مايونز موجب صدمه به پوست صورت وجوش صورت نميشود. همچنين استفاده طولاني مدت از سس مايونز موجب بروز سنگهاي صفراوي، ناراحتيهاي کبدي، آلرژي، چرب شدن سريع پوست و مو، گرفتگي عروق ميگردد.
به جاي سس مايونز صنعتي ميتوان از سس سنتي زير در تهيه انواع سالادها استفاده کرد:
مواد لازم: روغن زيتون (1 ليوان)، ارده (کمتر از نصف قاشق غذاخوري)، نخود پخته چرخ شده(6-7 قاشق غذخوري)، سير (1 حبه)، آبليوي طبيعي (نصف استکان)، نمک و فلفل به ميزان دلخواه.
تمام مواد را با مخلوط کن، کاملا مخلوط کرده تا سس يکنواختي به دست بيايد. (در صورتي که سس غلظت مناسبي نداشت مي توان با افزودن نخود پخته و روغن آن را به غلظت مناسب رساند) اين سس نرم کننده دستگاه گوارش مي باشد و چاق کننده نيست.
4. گوشت گاو و گوساله به مقدار زياد
بوعليسينا، شانزده بيماري مهلک را به مصرف گوشت گاو و گوساله مرتبط ميداند که اولين آن سرطان و دوم ماليخوليا (معادل اسکيزوفرني امروز) وسوم بواسير (هموروئيد) ميباشد. گوشت گاو به شدت سودازاست، موجب افزايش غلظت خون شده و براي کبد بار سنگين دارد. سبب تيرگي پوست، حالتهاي عصبي وافسردگي، وسواس، واريس، بزرگ شدن طحال و ... ميشود. از بين گوشت ها بهترين گوشت براي مصرف گوشت گوسفند جوان مي باشد که طبع آن گرم و تر است و معتدل مي باشد. بهترين شيوه مصرف گوشت، آبگوشت است.
5. سوسيس و کالباس
مواد افزودني بنزوات سديم و نيترات به حد وفور به اين اقلام افزوده ميشود که بسيار مضر هستند.30 تا 60 درصد ترکيب سوسيس و کالباس متشکل از سير است که خود سبب آکنه ميشود. گوشت پايه آنها (اگر گوشتي در کار باشد!)، گوشت گاو پير و فاسد ميباشد که مضرات آن پيشتر گفته شد. حتي باز بنا به شواهد عيني، از زايدات گوشت و گوشتهاي غير قابل استفاده براي ساختن سوسيس و کالباس استفاده ميشود. براي جلوگيري از سياه شدن اين فرآوردهها از نيترات سديم استفاده ميشود که در بدن با گلوبين خون ترکيب شده و مادهاي به نام نيتروزامين ايجاد ميکند و موجب بروز سرطان به خصوص در معده ميشود. با مصرف جوز در کتلت و کوکو، مزه اين غذاها شبيه به مزه سوسيس، و با مصرف سير و زيره مزه آن ها شبيه به مزه کالباس مي شود.
6. پيتزا و همبرگر
خمير پيتزا از آرد سفيد صفر (فاقد سبوس و خاصيت) تهيه ميگردد و براي معده سنگين و مضر است. همچنين پنير پخته در طب سنتي بلغمزا و مضر شناخته شده است (در هيچ غذايي نبايد از پنير پخته شده استفاده کرد). در پيتزا از سوسيس و کالباس و روغنهاي سرخ کردني استفاده شده که پيشتر مضراتشان ارائه شد. همبرگر نيز از گوشت گاو تشکيل يافته که مضر است وسرخ کردن آن با روغني که بارها سرخ شده است، ضريب سرطانزايي آن را بالا مي برد. پيتزا و همبرگر را مي توان در منزل و به کمک مواد سالم تهيه کرد. مي توان براي تهيه خمير از آرد سبوس دار و همچنين از گوشت چرخ کرده گوسفندي استفاده کرد.
7. پفک و چيپس
در يک تحقيق علمي در کشور انگلستان مشخص شده است که درصد عقيمي و ناباروري در کودکاني که پفک به وفور مصرف ميکنند، بالاتر از ساير کودکان است. پفک حاوي تارترازين (به عنوان ماده قرمز ونارنجي رنگ) است که سبب اختلالات رفتاري واضطراب و پرخاشگري وتندخويي و حالتهاي عصبي در اطفال ميشود. بنا به شواهد عيني پنير پفک، اغلب پنير تلخ (پنير فاسد وگنديده که تاريخ مصرف آن گذشته) است، زيرا ارزانتر از پنير سالم ميباشد. پفک چسبندگي فوقالعاده به دندانها دارد. به طوري که با هفت مرتبه مسواک زدن صحيح واصولي، باز هم ذرات پفک لابهلاي دندانها مشاهده ميشود. پفک اشتهاي طبيعي کودک را از بين ميبرد. با توجه به آمار بالاي مصرف پفک، بايد براي سلامتي نسل آينده شديدا نگران بود.
اسيدهاي چرب ترانس موجود در چيپس پس از حرارت ديدن مکرر تبديل به ( fft (free fat acid شده که سرطانزا هستند. همچنين روغنهاي مورد استفاده در تهيه چيپسها، روغنهاي سرد صنعتي ميباشد.