موضوعها: 190
سپاس ها 1005
سپاس شده 1215 بار در 694 ارسال
حالت من: هیچ کدام
امروز یک بحث درباره شاعرها و ادبیات شکل گرفته بود. بعدش مطلبی به ذهنم رسید که تا الان با اینکه خیلی واضح بود به ذهنم نرسیده بود.
حافظ در تمام دیوانش تقریبا اکثر قریب به اتفاق شادی ها و اضطراب هایش را بابت عوض شدن حاکمان و خواجه های شهر شیراز از خودش بروز می دهد. یعنی شاید اگر حافظ را به طور تاریخی بررسی نکرده باشید و به ابیات تخلص اشعارش توجه نکرده باشید متوجه نشوید، اما حافظ در اکثر غرلیاتش خودش دارد با حاکمان عشق بازی میکند!
می دانید منظورم چیست؟ یعنی وضعیت استبداد و خفقان در شیراز به حدی بوده یا برای حافظ این وضعیت به حدی بغرنج بوده که تمام انرژی حافظ و تمام هیجانات بزرگش و غم ها و اضطراب های عظیمش بابت عوض شدن شاه ها و مثلا شادی رفتن یک حاکم متعصب و آمدن یک حاکم روادار و معتدل، یا غم رفتن یک حاکم آزاداندیش و آمدن یک حاکم متعصب بوده. اگر جایی قربان صدقه معشوقی رفته در نهایت بررسی که بکنیم اکثرا یک خواجه آزاداندیش بوده که حافظ را بخاطر مرامش به وجد آورده یا حافظ را نواخته و در کنف حمایت خود گرفته. یا اگر خیلی سوزناک سروده باز بخاطر بی اعتنایی یک حاکم دوست یا ظلم یک حاکم دشمن و تندخو بوده.
این تاثیر آنقدر زیاد است که عده ای کلا در شرح غزلیات حافظ روش "حاکم شناسی" را در پیش گرفته اند! یعنی هر غزلی را با توجه به تاریخ و قراین آن متناسب با روابط حافظ با حکام عصر خود تفسیر می کنند و شرح می دهند.
و آدم وقتی می بیند بزرگترین استعداد تاریخ ادبیاتش یک همچین وضعیت مضحکی داشته یک لبخند تلخ روی لبش می نشیند. خنده دار است و در عین حال غمناک. غمی به بلندای یک تاریخ...
موضوعها: 17
سپاس ها 8794
سپاس شده 12619 بار در 7556 ارسال
رو حرفم حرف میزنی؟؟...نه کنار حرفت،حرف میزنم...
موضوعها: 190
سپاس ها 1005
سپاس شده 1215 بار در 694 ارسال
شوپنهاور می گوید جوامع انسانی مثل یک اجتماع خارپشت می ماند که در یک هوای پاییزی گرد هم آمده اند. این خارپشت ها اگر خیلی از هم دور بشوند سردشان می شود و اگر خیلی به هم نزدیک می شوند هم را می گزند.
و در آخر به آنهایی که به اندازه کافی گرمای درونی دارند توصیه می کند که قید جمعیت را بزنند. خودش هم ظاهرا گرمای کافی داشته آن فیلسوفِ پیرِ بدبین!
موضوعها: 2,598
سپاس ها 19677
سپاس شده 29577 بار در 11038 ارسال
آیا موجودات با توانایی ذهنی بالاتر حق دخل و تصرف در زندگی موجودات با توانایی ذهنی پایین تر رو دارند؟