07-02-2014، 19:53
یک متخصص گوش، گلو و بینی گفت: پس از حمام و استخر گوش خود را به ویژه با گوش پاک کن خشک نکنید چرا که خشک کردن گوش زمینه ابتلا به عفونتهای قارچی کانال گوش خارجی را فراهم میکند.
دکتر علیرضا مصباحی در گفتوگو با ایسنا، افزود: استفاده از گوش پاککن را برای تمیز کردن گوش به هیچ عنوان توصیه نمیکنیم و تنها زمانی مصرف گوش پاککن توجیهپذیر است که قرار باشد دارویی مانند پماد در گوش استفاده شود.
این جراح و متخصص بیماریهای گوش، گلو و بینی تاکید کرد: گوش پس استخر و حمام نیاز به خشک کردن ندارد و فردی که پرده گوشش سالم است احتیاج به فرو کردن پنبه در گوش و استفاده از گوشگیر در حمام ندارد.
وی توصیه کرد: اگر افراد مستعد ابتلا به عفونت قارچی استخر بروند، میتوانند پس از خارج شدن از استخر از دور با سشوار گوش خود را خشک کنند و با نظر پزشک از قطرههایی که خاصیت اسیدی دارند استفاده کنند در نتیجه لازم نیست از گوشپاک کن استفاده کنند چرا که گوش پاک کن باعث از بین رفتن جرم گوش و قلیایی شدن محیط آن میشود علاوه بر آن موجب ایجاد زخم در گوش، از بین رفتن استخوانچههای گوش و حتی پارگی پرده گوش و کری برگشتناپذیر میشود.
مصباحی افزود: عفونتهای قارچی کانال گوش خارجی، عفونتهای شایعی در فصل تابستان هستند و مهمترین علت ابتلا به آن شنا کردن و شستوشوی مکرر کانال گوش است.
وی در ادامه گفت: جرم گوش به طور طبیعی در گوش وجود دارد و کانال گوش را اسیدی میکند و مانع رشد قارچ در کانال گوش میشود. اما زمانی که جرم در معرض آب قرار میگیرد ph (میزان اسیدیته کانال خارجی گوش) به سمت قلیایی شدن سوق پیدا میکند در نتیجه محیط بسیار خوبی برای رشد قارچها فراهم میشود چرا که قارچها در محیطهای گرم، مرطوب و قلیایی بسیار خوب رشد میکنند.
این عضو آکادمی جراحان گوش، گلو و بینی آمریکا تصریح کرد: به طور طبیعی در کانال گوش همه افراد قارچ وجود دارد. گاهی اوقات بیماران به اشتباه کشت کانال گوش میدهند و در این آزمایش قارچ و میکروب در گوش دیده میشود این در حالی است که وجود این عوامل در گوش، طبیعی است و تنها در صورت ایجاد علامت در بیمار، اقدامات درمانی انجام میشود.
وی درباره علایم عفونتهای قارچی گوش گفت: نخستین علامت این بیماری، خارش گوش است و در ادامه بیمار دچار درد بسیار شدید و ترشحات بیرنگ و آبکی از گوش میشود و حتی ممکن است به تب و کاهش افت شنوایی مبتلا شود.
مصباحی افزود: متاسفانه مردم هنگام خارش گوش با جسمی نوک تیز، کانال گوش را میخارانند و آن را تمیز میکنند به ویژه خانمها برای این کار از سنجاق مو استفاده میکنند. در این شرایط پوست کانال گوش زخم میشود و قارچ زیر پوست نفوذ میکند و عفونی میشود البته نخستین راه پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی تلاش در جهت قلیایی نشدن محیط کانال گوش است.
وی با اشاره به عفونت قارچی مکرر گوش برخی کودکان، اظهار کرد: خیلی اوقات خانوادهها در مراجعه به پزشک میگویند که گوش کودکان آنان به طور مرتب عفونت میکند. آنان معمولا به بهداشت فرزندانشان بیش از حد توجه میکنند و حتی داخل حمام کانال گوش آنان را با صابون میشویند این در حالی است که صابون باعث قلیایی شدن کانال گوش و ایجاد زمینه ابتلا به عفونت گوش میشود. در این شرایط به خانوادهها توصیه میکنیم که داخل کانال گوش کودک را نشویند.
مصباحی با بیان اینکه جرم گوش به طور طبیعی برای سلامت این عضو ضرر ندارد، گفت: جرم باید در حد طبیعی در گوش وجود داشته باشد چون ph گوش را اسیدی میکند و مانع رشد بسیاری از میکروارگانیسمها در گوش میشود ولی در صورت افزایش بیش از حد ممکن است روی شنوایی تاثیر منفی بگذارد و گاهی اوقات تا 40 درصد باعث کاهش شنوایی شود و محیط خوبی را برای رشد قارچها فراهم کند.
وی درباره تمیز کردن جرم گوش اظهار کرد: دستورالعمل خاصی برای این کار وجود ندارد، ممکن است یک فرد در طول عمر خود یک بار هم نیاز به تمیز کردن جرم گوش پیدا نکند اما فرد دیگری لازم باشد که هر چند ماه یک بار این کار را انجام دهد. بهترین روش، مراجعه دورهای به پزشک متخصص است تا در صورت نیاز، اقدام به انجام این کار کند.
این عضو آکادمی جراحان پلاستیک صورت و بینی اروپا افزود: برخی از افراد به غلط تصور میکنند که اگر کانال گوش یک بار جرمگیری شود، گوش به جرمگیری عادت میکند، این در حالی است که ترشحات زیاد گوش علت جرمگیریهای دورهای است.
مصباحی در پایان تاکید کرد: لازم است پزشکان متبحر جرم گوش را تمیز کنند چون اگر پزشک تخصص لازم را نداشته باشد ممکن است باعث آسیب دیدن گوش و دچار شدن بیمار به ناشنواییهای برگشتناپذیر شود.