امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

افسردگی فصلی چیست

#1
افسردگی فصلی چیست 1
یک فرضیه این است که با کاهش نور خورشید ، ساعت بیولوژیکی که خلق و خو ، خواب و هورمون ها را تنظیم می کند…

آیا به هنگام تغییر فصل از بهار و تابستان به پاییز و زمستان، دچار تغییرات روحی و اخلاقی شده اید؟
آیا متوجه شده اید که در طی زمستان و پاییز، بی حال تر هستید؟
آیا طی زمستان و پاییز بیشتر می خوابید، اما به هنگام بیداری باز هم احساس خستگی می کنید؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، احساس اضطراب، غمگینی یا افسردگی را بیشتر احساس می کنید؟
آیا در طی زمستان و پاییز فعالیت های ثمربخش و خلاقانه شما کاهش می یابد؟
آیا در طی زمستان و پاییز متوجه شده اید که کنترل شما بر اشتها و وزنتان کمتر شده است؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، مشکلات حافظه ای و تمرکزی بیشتری پیدا می کنید؟
آیا دریافته اید به هنگام زمستان و پاییز، کمتر بیرون می روید و فعالیت اجتماعی تان کاهش یافته است؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، مقابله با فشارهای روحی و عصبی را سخت می یابید؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، امیدواری تان به آینده کاهش می یابد و از زندگی تان کمتر لذت می برید؟

اگر پاسخ شما به ۲ مورد یا بیشتر از سوالات فوق، «بله» باشد، احتمالا شما نیز یکی از هزاران افرادی باشید که گرفتار «اختلال خلقی فصلی» یا disorder affective seasonal هستند.

این اصطلاح در اصل برای توصیف نوعی از افسردگی به کار می رفت که به طور منظم در وقت خاصی از سال( گفته می شد به دلیل افزایش فشار ناشی از کار) بروز می کرده است. در حال حاضر این اصطلاح برای نوع خاصی از افسردگی به کار می رود که در اثر کاهش نور آفتاب به هنگام نزدیک شدن فصل زمستان و کوتاه شدن طول روز بروز می کند. افراد مبتلا به این افسردگی علاقه شدید به مواد قندی و یا شکلات پیدا می کنند و نیز در ماههای زمستان نیاز شدید به خواب در آنها ایجاد می شود.

علت دقیق این اختلال کاملا مشخص نیست اما تاثیر عرض جغرافیایی بر SAD حاکی از این است که اختلال فوق بواسطه تغییرات قابلیت دسترس بودن نور خورشید ایجاد می شود. یک فرضیه این است که با کاهش نور خورشید ، ساعت بیولوژیکی که خلق و خو ، خواب و هورمون ها را تنظیم می کند ، در زمستان به نوعی عقب می ماند و کندتر می گذرد.

تئوری دیگر این است که مواد شیمیایی مغز کی اطلاعات را بین اعصاب منتقل می کنند و نوروترنس میتور نام دارند در افراد مبتلا به SAD دستخوش تغییراتی می شوند. و قرار گرفتن در معرض نور خورشید این عدم تعادل را اصلاح می کند.

شیوع افسردگی فصلی نوع زمستان با توجه به اقلیم، سن و جنسیت متفاوت است. همچنین میزان شیوع در اقلیم های مرتفع (نواحی کوهستانی) بیشتر است.

* سن در بروز افسردگی فصلی موثر است. افراد جوان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی در زمستان قرار دارند.

* زنان۶۰ تا۹۰درصد مبتلایان به افسردگی فصلی را تشکیل می دهند.

برای کاهش خطر بروز این اختلال، می‌توانید اقداماتی را انجام دهید. برای مثال، حتی‌المقدور در روزهای زمستان حتی در روزهای ابری از منزل خارج شده و روزی یک ساعت چشمهایتان را در معرض نور طبیعی قرار دهید. اگر در خانه هستید پرده‌ها را کنار بزنید تا نور طبیعی روز وارد منزل شود

درمان افسردگی فصلی

اگر گمان می کنید علائم افسردگی فصلی رادارید ، با پزشک خود در این مورد مشورت کنید تا تحت آزمایشات و ارزیابی های لازم قرار گیرید. پزشک شما باید مطمئن شود که این علائم علت دیگری مانند نوع دیگری افسردگی یا بیماری عمده بالینی ندارند. انواع دیگر افسردگی ممکن است منجر به این شوند که فرد به خود آسیب رسانده یا حتی خود کشی کند.

در صورتی که تشخیص ابتلا به افسردگی فصلی در مورد شما داده شده توجه به این موارد می تواند به شما در جلوگیری از بازگشت علائم آن کمک کند.

برای کاهش خطر بروز این اختلال، می‌توانید اقداماتی را انجام دهید. برای مثال، حتی‌المقدور در روزهای زمستان حتی در روزهای ابری از منزل خارج شده و روزی یک ساعت چشمهایتان را در معرض نور طبیعی قرار دهید. اگر در خانه هستید پرده‌ها را کنار بزنید تا نور طبیعی روز وارد منزل شود. حداقل هفته ای سه بار و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
پاسخ
آگهی
#2
شاید شما هم از جمله افرادی باشید كه در روزهای آخر پاییز تا اول بهار احساس افسردگی و غم دارید و شاید به همین علت از دو فصل پاییز و زمستان متنفر هستید. چنانچه جزو این گروه از افراد به شمار می روید، این مطلب را بخوانید.

جام جم ؛ روان شناسان به احساس رقیق تر غمگینی در روزهای كم نور می گویند «غمگینی زمستانی» و به احساس شدیدتر غمگینی و ناامیدی كه چند نشانه بدنی مثل خواب آلودگی هم همراهش باشد، می گویند «افسردگی زمستانی». اما این كه چرا ما در روزهای ابری مستعد این احساسات منفی می شویم و راه حلش چیست، سوالی است كه باید تا آخر مطلب با ما همراه باشید تا جوابش را پیدا كنید.

شیوع

جالب است بدانید افسردگی زمستانی هم مثل افسردگی های دیگر بیشتر به سراغ خانم ها می آید بویژه خانم های بیست تا سی ساله. حدود 4 تا 6 درصد كل جمعیت جهان دچار این نوع افسردگی هستند. این در حالی است كه تقریبا 10 تا 20 درصد نیز دچار افسردگی های خفیف زمستانی می شوند.

جغرافیا

در عرض های بالای جغرافیایی (مثلا كشورهای شمال اروپا) كه زمستان های بلندتر و كم نورتری دارد، این افسردگی بیشتر رخ می دهد. مثلا معلوم شده است تنها یك درصد افسرده های ژاپنی براساس فصل ها افسرده می شوند، درصورتی كه در آلاسكا این میزان به 9.2 درصد هم رسیده است. یا در فنلاند 75 درصد زنان در گروه سنی 20 تا 45 سال دچار افسردگی زمستانی هستند.

نشانه ها و علل افسردگی زمستانی

و اما نشانه های افسردگی زمستانی. این نشانه ها اگر در فصل های كم نور سال به مدت دو هفته متوالی شما را رها نكرد، یعنی شما افسردگی وابسته به فصل دارید.دلیل قطعی بیماری تا به امروز به صورت دقیق مشخص نشده است اما به دلیل شیوع بالای آن در مناطق خاص، تصور دانشمندان بر این اصل استوار است كه بیماری به دلیل تغییر در میزان نور خورشید ایجاد می شود.

تئوری آنها از این قرار است كه چون در زمستان و پاییز میزان قرار گرفتن در معرض آفتاب كاهش پیدا می كند، ساعت بیولوژیك بدن كه خواب، حالات درونی و هورمون ها را تنظیم می كند به تاخیر افتاده و معمولا در زمستان روند كندی را دنبال می كند. یكی دیگر از نظریه ها این است كه مواد شیمیایی مغزی كه وظیفه انتقال اطلاعات میان نرون ها (اعصاب) را به عهده دارند و به انتقال دهنده عصبی مشهورند (به عنوان نمونه: سروتین) در افراد مختلف متفاوت است. محققان براین باورند كه قرار گرفتن در معرض نور می تواند چنین ناهماهنگی هایی را از نو متعادل سازد.

پیشگیری

اگر احساس می كنید دارای برخی علائم این بیماری هستید، به پزشك متخصص مراجعه كرده و مورد آزمایش قرار بگیرید. اگر تشخیص داده شد كه شما مبتلا به این نوع افسردگی هستید، می توانید از نكات زیر استفاده و كاری كنید كه این بیماری مجدد در شما بروز نكند:

* سعی كنید تا آنجا كه می توانید در طول روز، وقت خود را در بیرون از خانه صرف كنید. حتی اگر آسمان ابری است باز هم این كار را انجام دهید؛ چراكه نور خورشید باز هم در آسمان وجود دارد و می توانید از فواید آن بهره مند شوید.

* یك رژیم غذایی متعادل، سرشار از ویتامین و مواد معدنی استفاده كنید. این كار انرژی بیشتری به شما می دهد و همچنین تمایل شما به غذاهای شیرین و نشاسته دار را كاهش می دهد.

* سعی كنید حداقل سه روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش كنید.

در صورت نیاز: در ماه های زمستان با یك مشاور در ارتباط باشید.

* در فعالیت های گروهی شركت كرده و ارتباط خود را با جمع قطع نكنید. در طول زمستان، این امر كمك چشمگیری به شما می كند.

چه كار كنیم؟

انگار ما انسان ها واقعا مثل گیاهان محتاج نوریم و وقتی جهان مثل گلخانه های تاریك می شود، هم جسم و هم روان ما پژمرده می شود. حالا كه همه چیز زیر سر كم بودن نور است، می شود با زیاد كردن نور محیط، از حس افسردگی زمستانی رها شد؛ اما چطور؟

1. نور درمانی كنید: تحقیقات اخیر نشان می دهد پرتو درمانی تا حد زیادی می تواند در درمان بیماری موثر واقع شود. گاهی اوقات داروهای ضد افسردگی نیز ـ هم در كنار پرتو درمانی و هم به تنهایی ـ مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین گذراندن روز، در زیر نور خورشید نیز می تواند به بهبود بیمار كمك كند. باید سعی شود به طور كلی میزان قرار گرفتن بیمار در معرض نور خورشید چه در خانه و چه در محل كار افزایش پیدا كند.

درمان از طریق یك قطعه كه شامل لامپ های فلوئورسنت بوده و دارای یك روكش پلاستیكی است (تا امواج فرابنفش را خنثی كند) صورت می پذیرد. شدت نور باید حداقل بین شش تا هشت لامپ فلوئورسنت باشد. حتما لازم نیست بیمار به طور مستقیم به نور خیره شود، بلكه باید كارهای روزمره خود مانند غذا خوردن یا مطالعه كردن را در فاصله یك تا دو متر از آن انجام دهد. این روش كاملا مطمئن بوده و در بیشتر موارد نتیجه بخش است. بهره مندی از این روش، آن هم در ساعات پایانی روز موجب بروز بی خوابی در فرد می شود.

بیشتر متخصصان ترجیح می دهند بیماران خود را صبح ها به مدت 30 دقیقه در معرض پرتو شش ـ هشت لامپ فلوئورسنت قرار دهند. حدود دو تا چهار روز پیشرفت های چشمگیری در بیماران رخ می دهد و طی دو تا چهارهفته بیماران به كلی بهبود پیدا می كنند. در صورت متوقف كردن پرتو درمانی، علائم بیماری بسرعت از نو خود را نشان می دهد؛ به همین دلیل این نوع روش درمان باید در سراسر فصل كم نور ادامه پیدا كند.

2. كوچ كنید: تجربه افسرده های شمال اروپا ثابت كرده است یك مهاجرت كوتاه مدت هدفمند به یك شهر یا كشور جنوبی تر، حال افسرده های زمستانی را بهتر می كند. شما هم می توانید از تنوع جغرافیایی كشورمان استفاده كنید و یك سفر زمستانی به جنوب كشور را در برنامه هایتان بگذارید.

علائم افسردگی زمستانی

1ـ اندوه: همه انواع افسردگی، یك نشانه مهم و مركزی دارند؛ احساس غمگینی و پوچی در بیشتر ساعات روز.

2ـ اشتهای زیاد: در خیلی از افسردگی ها اشتهای آدم كم می شود، اما در افسردگی زمستانی اشتها زیاد می شود؛ بخصوص به چیزهای شیرین پر از كربوهیدرات.

3ـ افزایش وزن: وقتی آدم بی اندازه شیرینی می خورد، معلوم است كه چاق می شود.

4ـ احساس خستگی و كاهش میزان انرژی: احساس كوفتگی بی دلیل هم سراغ افسردگان زمستانی می آید.

5 ـ احساس خواب آلودگی: درست مثل موجوداتی كه به خواب زمستانی می روند، افسرده های زمستانی هم دلشان نمی خواهد رختخواب را ترك كنند.

6 ـ نداشتن تمركز: افسرده های زمستانی فقط جسم به هم ریخته ای ندارند، آنها نمی توانند ذهن شان را مثل گذشته مرتب و روی موضوعی تمركز كنند.

7ـ تحریك پذیری عصبی: افسردگان زمستانی زودتر می رنجند و زودتر هم از كوره در می روند.

8 ـ تمایل به تنهایی: این افراد در اغلب مواقع دوست دارند تنها باشند و كسی مزاحم شان نشود.
پاسخ
#3
ادغام شد ..
پاسخ


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 4 مهمان