امتیاز موضوع:
  • 2 رأی - میانگین امتیازات: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر

#1
این مقاله رو از سایت جهت دار مشرق نیوز برداشتم و خیلی معتبر نیست:

موسیقی «رپ» چیست و «رپرها» چه کسانی هستند؟ ریشه‌های پیدایش این موسیقی به کجا و چه زمانی بازمی‌گردد؟ پای رپ چگونه به ایران باز شد؟ چرا موسیقی رپ در ایران به سوی ابتذال متمایل شد؟ مشهورترین رپرهای ایرانی چه کسانی هستند؟ با گزارش ویژه مشرق از رپ و رپرها همراه شوید.

گروه گزارش ویژه مشرق - موسیقی به عنوان هنری مورد توجه، گاه آنچنان جنجال برمی­‌انگیزدکه نظرات مثبت و منفی پیرامون خود را تغییر می­دهد. یکی از جنجال­‌برانگیزترین سبک­‌های موسیقی در غرب و به ویژه در ایران، سبک رپ است. رپرها با ظاهر عجیب و غریب خود و فریادهای تند و تیزشان یک پدیده جالب توجه در غرب و در کشورهایی مانند ایران شده­‌اند. به ویژه از آنجا که این سبک هنوز جوان و در همه جا در حال تغییر و تحول است، اخبار آن توجه بسیاری را به خود جلب می‌کند. این مسأله بهانه­‌ای شد تا سری به محله کمترشناخته­‌شده رپ و رپرها بزنیم؛ از کوچه­‌پس‌کوچه­‌های آن خبر بگیریم و ببینیم در خانه­‌های این محله چیزی قابل توجه یا مناسب حال ما یافت می­‌شود یا خیر.
در اینجا قصد ورود به مباحث تخصصی در حوزه نت­‌های موسیقی رانداریم؛ قصد پرداخت دقیق به تاریخچه فنی شکل­گیری سبک رپ، تغییر و تحولات و شاخه­‌های موسیقایی آن تاکنون را نیز نداریم؛ قصد بحث پیرامون حکم فقهی یا قانونی در مورد رپ­‌خوانی را نیز نداریم؛ و نهایتاً اگر چه در خلال بحث از برخی رپرها نام می­‌بریم اما قصدتبلیغ رپ و رپِرها را نیز نداریم و این نام بردن‌ها هرگز به منزله تأیید یا تطهیر رپرها نیست؛ بلکه محور این نوشتار، بررسی ژانرهای متنوع رپ ونقش فرهنگی- اجتماعی رپِرها در جوامع غربی و ایران است و اینکه آیا اساساً چیزی در دنیای رپ پیدا می­‌شود که قابلیت متناسب­‌سازی با فرهنگ ایرانی-اسلامی ما را داشته باشد؟
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1

رپ از کجا شروع شد و چرا؟
برخی ادعا کرده‌­اندریشه موسیقی رپ به جامائیکا در دهه 1960 میلادی بازمیگردد، زمانی که خوانندگان در مراکز تفریحی به جای صحبت­‌ کردن در میان پخش دو موسیقی، ترجیح دادند در حین پخش آن صحبت کنند. برخی حتی به دوره‌­های گذشته در دو سه قرن پیش اشاره می­‌کنند که بردگان در محافل رقص و آواز خود چیزی شبیه به رپ می­‌خواندند. اما به هر حال موسیقی رپ ابتدا در آمریکا و در دهه 1970 میلادی به جهان معرفی شد، زمانی که خوانندگان آفریقایی-آمریکایی به دلیل مشکلات مالی توان شرکت در دوره­‌های آموزشی و یا تأسیس و استفاده از استودیوهای مجهز جهت ضبطترانه خود را نداشتند. این سیاه­پوستان که از تبعیض و فقر خسته شده بودند، محتوای اعتراضی و عدالت‌خواهانه را در ترانه­‌های بی­‌نظم خود می­‌گنجاندند. به سبک رپ، تسامحاً سبک «هیپ هاپ» هم گفته می­‌شود.

گسترش سبک رپ درآمریکا علاوه بر اینکه با اعتراضات عدالت­‌طلبانه سیاهان علیه نژادپرستی سیستماتیک همراه بود، دست­کم همزمان است با دو جنبش فکری و اجتماعی در جهان توسعه­‌یافته که بسیار به اختصار به آن دو اشاره می­‌کنیم:
- جنبش فکری پستمدرنیسم: این مکتب شامل همه نظریه‌­پردازانی است که به نوعی با قواعد خشک مدرنیسمدر تعریف خاص از عقل، توسعه، خیر اخلاقی، سیر تاریخ، ساختار اجتماعی، سبک زندگی و مانند آن مخالف هستند و معتقدند این تعاریف، بی‌طرفانه و علمی نیست. برای مثال در تعریف مدرن از سیر تاریخ بشر، همه تحولات گذشته در یک سیر خطی تصور می­ شود که اوج تکامل آن در جوامع توسعه‌­یافته غربی قابل مشاهده است و بهترین سبک زندگی، همان سبک زندگی سفیدپوستان مرفه چند کشور معدود اروپایی و آمریکایی دانسته می‌شود. جالب اینکه یکی از ریشه­‌های اصلی پست­‌مدرنیسم، مخالفت با نگاه رشته­‌های مدرن مردم­‌شناسی و قوم‌­شناسی به اقوام آفریقایی و آسیایی است. پست­‌مدرن­‌ها معتقد بوده و هستند که مردم­‌شناسی مدرن، گویی تفاوتی میان پژوهش در یک گروه از انسان­های آفریقایی با گله­‌ای از حیوانات وحشی در جنگل­‌های آفریقا قائل نیست!
- جنبش اجتماعی چپجدید: بلندشدن صدای دانشجویان چپ­گرا در اروپا به ویژه در فرانسه جهان غرب را بایک شوک بزرگ مواجه ساخت. شورش بزرگی که دانشجویان در 1968 به راه­‌انداختند، بدون گرایش به شوروی سابق، نسبت به رویه­‌های ظالمانه و فاصله طبقاتی در نظام سیاسی-اقتصادی لیبرالیسم معترض بود. ریشه این جنبش در مکتب فرانکفورت قرار داشت که یورگن هابرماس آخرین و برترین فیلسوف آن به شمار می­رود. جنبش تسخیر وال‌­استریت که به جنبش 99% نیز مشهور است، از نسل­های بعدی همان دانشجویان چپ­گرا محسوب می­‌شود.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
این گروه‌­ها مدعی هستند مارکسیسم اگر چه نمی­تواند یک نظام مطلوب را ایجاد کند،اما انتقاداتی که به نظام لیبرالیسم وارد می­کند قابل تأمل است. عمده توجه این گروه به ارتباطات پنهانی است که میان رسانه­‌های جمعی، ثروتمندان، سیاست­مداران و صاحبان صنایع در جوامع غربی وجود دارد، به گونه‌­ای که آزادی فکر و عمل را از شهروندان عادی گرفته و روز بروز به فاصله طبقاتی و امتیازات انحصاری در همه حوزه‌­ها می‌افزاید.
موسیقی رپ باهمه این مفاهیم و حرکت­‌ها پیوند خورد و از دایره محدود سیاه­پوستان آمریکایی، به هر جایی که جوانانی معترض نسبت به وضعیت حاکم در جامعه یا حکومت وجود داشته باشند، کشیده شد. ابتدا سفیدپوستان به عنوان آهنگ­ساز و تنطیم‌­کننده در کنار خوانندگان سیاه­پوست ترانه ساختند اما به تدریج رپ­‌خوان­‌های سفیدپوست هم فراوان شدند.

ویژگی­‌های کلیسبک رپ
شاید اولین ترانه‌­ای که به نام رپ به انتشار عمومی رسید، «طرب رپرها» (Rapper’s Delight)بود. سازندگان این ترانه یعنی گروه TheSugarhill Gang که نام خود را از یکی از محلاتشهر نیویورک گرفته‌­اند، با گیتار، طبل و دست‌­زدن به ضبط ترانه می­‌پرداختند.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
گروه The Sugahill Gang
سبک رپ در یکنگاه کلی و بدون ورود به جزئیات فنی، چند ویژگی موسیقایی و کلامی دارد که در سال­‌های اولیه پیدایش رپ بسیار آشکارتر بوده است:
- ویژگی­‌های موسیقاییسبک رپ: ضرب‌آهنگ تند + بی­‌اعتنایی به ساختارهای آهنگ­سازی
- ویژگی­‌های کلامیسبک رپ: بی­‌اعتنایی به ساختارهای شعری و قافیه­‌سازی + انتقاد با چاشنی طنز + بیانتلخ واقعیت­‌های ناشنیده از معضلات اجتماعی و اقتصادی در طبقات پایین

در واقعهنرمندان این سبک، تلاش کردند تمام اجزای آن را برای اعتراض به وضع حاکم و شکستن هاله قدسی و سنگین پیرامون آن بکار گیرند و بجای آن، همه را به جدی­‌گرفتن مشکلات واقعی مردم، فارغ از تبلیغات پوشالی رسانه­‌ها و ژست­‌های رسمی دعوت کنند. ضرب‌آهنگ تند، نشان­‌دهنده درد­دل­های فراوان و عصبانیت از معضلات اجتماعی است؛ بی­‌اعتنایی به ساختارهای آهنگ­سازی و قافیه­‌پردازی نیز ناشی از نارضایتی فرد از وضعیت موجود و مخالفت با مشکلاتی است که ساختارهای رسمی مدرنیسم بر جامعه تحمیل کرده است. به بیان دیگر خواننده با همه توان و بکارگیری همه ابزارهایی که در اختیار دارد، هواداران خود را به شکستن تصورات نادرست از پیشرفت جامعه و توجه به واقعیت­‌های تلخ و ناشنیده از زندگی محرومان مجبور می­‌کند.
رپ به مرور زمان بر سایر سبک­‌های موسیقی اثر گذاشت و درترکیب با آنها به ویژه پاپ، جاز و فانک (که برخی ریشه سبک رپ را نیز در همین سبک­‌ها جستجو می­‌کنند)، سبک­‌های جدیدی را ابداع کرد. هر خواننده­‌ای به ویژه برای سودآوری بیشتر، تلاش کرد موسیقی رپ را با سبک‌های محلی در کشور خود ترکیب کند.

ژانرهای نوین در سبک رپ
امروزهعلاوه بر ژانر کلاسیک رپ که محتوای عدالت­‌طلبانه آن را شرح دادیم، یکی از جریان­‌های اصلی در سبک رپ، «رپ گانگستری» است که مبدع آنرپرهایی چون   choolly Dو Ice-T بودند. گروه «دشمن عمومی» (Public
Enemy) نیز ابتکاراتی در سبک رپ ایجادکرد به گونه­‌ای که برخی این گروه را بنیان‌گذار و مبدع ژانر گانگستری می‌­دانند. یکی از ترانه­‌های مشهور آنها با نام «علیه قدرت بجنگ» (FightThe Power) در مورد برخورد نابرابر پلیسعلیه سیاه­پوستان در آمریکا بود.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1

در واقع اگر چه ژانر گانگستری رگه­‌هایی از عدالت­‌خواهیاولیه را حفظ کرد، اما با استفاده از آن، دسته‌­های بزهکار شهری که گرفتار فقر، خشونت و فساد هستند، محتوای خود را وارد سبک رپ کرده‌­اند. مواد مخدر، قانون­‌شکنی، جملات مبتذل و تحقیرآمیز نسبت به زنان و مطالبی مانند این، با کلماتی رکیک و جملاتی خشن با ضرب‌آهنگی تند و تا حدودی آشفته بیان می­‌شوند. این مسأله موجب شدهعمده ترانه‌­های رپ صفت 18+ بگیرند. یکی از نمونه‌­های برجسته که موجب شهرت این ژانرشد، گروه N.W.A است که در اینجا می­توان از آهنگ مشهورشان «مستقیم، بیرون ازکامپتون» (Straight Out ofCompton) نام برد. بسیاری از ترانه‌­هایگانگستری زن را در حد یک ملعبه جنسی فروکاستند بلکه از تصاویر نامناسب نیز برای تبلیغ گروه‌­ها و آلبوم­‌های رپ استفاده کردند.
با این حال به ویژه پس از ورود خوانندگان زن به سبک رپ که امروزه دیگرتعدادشان کم نیست، برخی از آنها تلاش کردند از حیثیت زنان دفاع کنند. در واقع نه فقط در مورد زنان، بلکه همه ویژگی­‌های محتوایی جریان گانگستری که بیان شد مانند خشونت و مواد مخدر، توسط برخی خوانندگان و گروه‌­های ترانه­‌ساز که از اواخر دهه 1980 میلادی ظهور کردند، زیر سؤال رفت؛ تا جایی که ژانر جدیدی به نام «رپ مسیحی»، «انجیلی» یا «مقدس» توسط این منتقدان ایجاد شد. یکی از اولین رپرهای مسیحی استیون وایلی (Stephen Wiley)بود که برای کودکان، انجیل تدریس می­کرد. وی در 1985 میلادی ترانه­‌ای با نام «زنگ تفریح انجیل» (Bible Break) منتشر کرد.

برخی رپرهای گانگستری پس از رواج رپ مذهبی، تغییر رویکرد داده و بدان پیوستندمانند گروه «گانگسترهای انجیل» (Gospel
Gangstas). محتوای ژانر مسیحی عمدتاً بهاخلاق، ایمان، وجدان و مانند آن برمی­گردد و در بسیاری موارد نیز بر اساس این مبانی به سراغ مسائل جامعه مدرن و یا مشکلات سیاهان و فقیران می­رود. در واقع این ژانر، زبان حال یک انسان مؤمن در هیاهوی جامعه مدرن است، تناقض‌­هایی که میان زندگی­‌اش، وضعیت جامعه­‌اش و تعالیم دینی‌­اش می‌­بیند و تلاش می­کند با یک انگیزه مذهبی و انسانی به حل آن بپردازد. لازم به ذکر است بسیاری از رپرها که در ژانرهای دیگر ترانه می­‌سرایند، شاید برای گسترش هواداران خود یا برای ایجاد تنوع، هر از چندی یک ترانه نیز در ژانر مذهبی منتشر می­‌کنند.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
گروه «گانگسترهای انجیل» (Gospel
Gangstas)



چند رپر جدید در ژانر مسیحی
در اینجا قصد داریم چند رپر در ژانر مسیحی را بشناسانیم.شناختن این رپرها در حد اجمالی و شنیدن بخش‌هایی از ترانه­‌های آنها که در لینک­‌های پایانی می‌­آید، شاید ما را با بخشی کمترشناخته­‌شده از دنیای رپ آشنا کند. البته برخی از این خوانندگان گاهی در ژانرهای دیگر نیز ترانه خوانده و می‌خوانند. لازم به ذکر است برخی از ترانه­‌های ژانر مذهبی در زمان خود در صدر جدول فروش جهانی رپ قرار گرفته است:
·
گروه «دین بومی» ( Native
Deen) متشکل از سه رپر مسلمان درواشنگتن است که هدف خود را حفظ ایمان و زندگانی بهتر در جوامع مدرن اعلام کرده‌اند و عمدتاً به مسائل پیش­روی مسلمانان آمریکا می­‌پردازند. این افراد که از تبار آمریکایی-آفریقایی هستند، تا کنون در 60 شهر در سراسر جهان به اجرای موسیقی پرداخته­‌اند.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
گروه Native Deen که کارهایی در حمایت از مردم فلسطین نیز اجرا کرده است

·
آمیشو برکت (Sho Baraka)از رپرهای آمریکایی است که در آلبوم اخیر خود با نام «دهمین فوق­‌العاده» (Talented Tenth) بار دیگر بهمسائل طبقه محروم در آمریکا توجه کرده و بر مبنای تعالیم انسانی مسیح، پرسش‌­های تلخی را پیرامون طبقاتی­‌بودن جامعه آمریکا، نژادپرستی و تبعیض جنسی مطرح می­‌سازد، گر چه استفاده وی از برخی الفاظ معمول در رپ گانگستری مخالفت­‌هایی را در میان هوادارنش برانگیخت.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
·
لِکره مور (Lecrae Moore) خواننده تگزاسی است که در جوانی متحول شده است. وی از مؤسسانبنیاد Reachlifeدر آمریکا است که شبکه‌­ای از کلیساها را به هم مرتبط می­‌سازد.
·
اندی مینو (Andy Mineo) معروف به ام.سی. از رپرهای جوان نیویورکی است. وی عضو گروه موسومبه «آتش‌­بس» شده و به توزیع انجیل در مناطق فقیرنشین آمریکا نیز می­‌پردازد.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
اندی مینو (Andy Mineo)
·
بابی بیشاپ (Bobby Bishop) ترانه­‌سرا و خواننده پرکار رپ است که عمدتاً با آلبوم مشهور خوددر سال 2005 یعنی Government Name شناخته شد.
·
کانیه وست (Kanye West) خواننده رپ، آهنگساز، تنظیم­‌کننده ترانه، کاردگران فیلم و طراحمد است، متولد جورجیا و از هنرمندان مبتکر و البته بسیار پرحاشیه. با این حال آلبوم وی با نام «ترک تحصیل کالج» و ترانه وی با نام «مسیح قدم می­زند» در سال 2004 با استقبال فراوان از جانب طرفداران ژاندر مذهبی روبرو شد. آلبوم آخر وی با نام Yeezus(که هر شنونده­ای را به یاد Jesus یا مسیح می‌­اندازد) و یکی از ترانه‌­های آن با نام «من یک خداهستم» میلادی نیز با نظرات موافق و مخالف فراوانی روبرو شد.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
انیه وست (Kanye West)
·
کا.بی. یا کوین بِرگس (KB) پس از طلاق والدینش به خلافکاری­‌هایی دچار شد اما بواسطه یکدوست، توبه کرده و اکنون یکی از رپرهای ژانر مذهبی است.

·
کا.جِی. 52 (K.J-52) کار خود را به صورت رسمی از سال 2000 آغاز کرده و مانند لکره، برندهجایزه Dove شد (در سال 2004 و2007). این جایزه هر سال به بهترین موسیقی رپ تعلق می­گیرد.
اینها تنها چند رپر معروف در میان ده‌­ها رپر مسیحی هستند. اینکهمی‌­گوییم «رپرهای مسیحی» یا «مقدس» به این معنا نیست که آثار آنها مورد تأیید ما است. اساساً قصد این گزارش پرداختن به این موضوعات یا صدور حکم درباره رپ و رپرها نیست. تنهاخواستیم بگوییم دنیای رپ، این‌گونه خوانندگان را نیز شامل می­‌شود که از رپ برای بیان تعالیم مذهبی و چالش‌­های زندگی انسان مؤمن سود می­برند. رپ با همه این رپرها باید در نظر گرفته شود. شاید نتوان همه را به یک چوب راند.

رپ در ایران چه می­کند؟
اولین آلبوم رپ که در ایران با مجوز رسمی منتشر شد،«اسکناس» از شاهکار بینش‌­پژوه در 1383 شمسی بود که موضوع عمده آن انتقاد از فاصله طبقاتی بود و چاشنی تغزل و طنز داشت. پس از آن می­توان از سروش لشگری (هیچکس) و یاسر بختیاری (یاس) به عنوان دو رپر مشهورتر نام برد.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
در رسانه ملی تنها ترانه­‌هایی که به سبک رپ پخش شده است،ترانه­‌های رضا عطاران در تیتراژ برخی مجموعه‌­های تلویزیونی یعنی «ترش و شیرین» و «متهم گریخت» بوده است. این ترانه‌­ها ترکیبی ار رپ و پاپ بود. برخی از خوانندگان دیگر نیز که به رپر مشهورند، در واقع بیشتر ترکیبی از این دو سبک را اجرا می­‌کنند.
تیتراژ سریال "ترش و شیرین" اولین نمونه از آهنگ‌های تلفیقی رپ و پاپ بود که در سیمای ملی پخش شد

به تدریج رپرهای ایرانی هر یک برای خود نام مستعاری انتخابکرده و از این سبک برای اهداف مختلفی بهره بردند. هم‌­اکنون خوانندگان فراوانی در این سبک می‌­خوانند. البته واقعیت آن است که بسیاری از آنها به بیراهه رفته‌­اند و بعضاً استودیوهای زیرزمینی آنها پلمب و پایگاه‌های اینترنتی آنها فیلتر شده است.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
سروش لشگری (معروف به هیچ‌کس) و یاسر بختیاری (معروف به یاس) از جمله رپرهای ایرانی هستند که نسبت به رپرهای متعدد مبتذل‌خوان، توانسته‌اند محتوای اجتماعی - انتقادی را در کارهای خود حفظ کنند. گرچه، در میان آثار آن‌ها نیز مواردی نزدیک به محتوای مبتذل پیدا می‌شود.
دسته‌­بندی­‌های متعددی از رپ فارسی ارائه شده ولی به نظر می­رسدجدا از برخی رپرها چون امیر مقصودلو (تتلو) که ترانه‌‌­های متنوعی در ژانرهای مختلف می­خواند، سه ژانر اصلی در رپ فارسی تقریباً قابل تمییز است:
1.
گروه اول کسانی هستند که به نظر می­‌رسد رپ را بهتر شناخته­‌اند. آنها در بسیاریاز ترانه­‌ها از ژانر کلاسیک رپ (انتقاد به مسائل اجتماعی) ویا ژانر مذهبی بهره می­گیرند، یعنی یا از رپ برای بیان مشکلات زندگی مردم کوچه و بازار یعنی درد محرومین جامعه و اعتراض به برخی رویه­‌های اجتماعی و سیاست­ دولت­ها بهره می­‌گیرند و فقر و کمبود امکانات، طلاق، بیماری، بی­‌کسی و مانند آن را به تصویر می­‌کشند؛ ویا در ترانه­‌های خود به بیان مفاهیم اخلاقی (فردی یا اجتماعی) و مضامینی چون صبر و مقاومت، عشق به مادر، وطن­‌دوستی، بی­‌اعتباری دنیا و مانند آن با زبان عامیانه و در دل مسائل ملموس زندگی مردم می‌پردازند. در بسیاری از ترانه­‌ها ترکیبی از این دو ژانر ارائه می­‌شود. یاس، هیچکس و پیشرو از این رپرها به شمار می‌­آیند.


2.
برخی خوانندگان اگر چه مضمون اعتراضی رپ را حفظ کرده­اند اما متاسفانه برخلافگروه اول افراط کرده و اعتراض خود را بر کلیت نظام سیاسی و حتی دین نشانه رفته‌­اند، مانند دیو و شاهین نجفی. این افراد در ترانه‌های خود به صراحت از لزوم براندازی نظام سیاسی و ارتداد از اسلام دعوت می­کنند. بیان اعتراض‌­آمیز این گروه، همه مشکلات را ناشی از این دو عامل می­‌داند و با زبانی تلخ دو گزینه را پیش­روی شنوندگان خود می­‌گذارند: انقلاب بنیادی برای تغییر همه چیز، یا خودکشی. این گروه به اشتباه برای اصلاحابرو، چشم را کور می­‌کنند و به جای حل مشکل، بر مشکلات می­‌ا‌فزایند.
مضامین وطن‌پرستانه از جمله موضوعاتی است که رپرها به آن می‌پردازند

3.
گروه سوم که شاید عمده خوانندگان رپ را در بر می­‌گیرد و به سبک گانگسترینزدیکترند، از ضرب‌آهنگ خاص رپ بهره گرفته و ترانه­‌های آنها معمولاً تغزل­‌هایی سطحی با زبانی مبتذل است، مانند گروه‌ها و افرادی موسوم به زدبازی، حسین تهی، ساسی مانکن و آرمین 2AFM.بیان اعتراض­‌آمیزی که گاهی توسط این رپرها استفاده می­‌شود، عمدتاً به گلایه از نامرادی معشوق یا نارضایتی و فروپاشی روانی ناشی از روابط آزاد برمی­‌گردد. این خوانندگان مخاطب خود را جوانانی در نظر گرفته‌­اند که در خیابان­ کلانشهرها به دنبال روابط آزاد جنسی و پارتی­‌های شبانه هستند.
کلیپی از یاسر بختیاری (یاس) با موضوع کودک سرطانی

این دسته­‌بندی کلی نشان می­دهد که برخی از تصورات اولیه ازرپ فارسی نادرست است:
·
این گونه نیست که همه ترانه­‌های رپ، موزیک متن پارتی­های نامشروع باشد.ضرب‌آهنگ رپ می­تواند به دلیل ماهیت چالش‌­برانگیز و منتقدانه آن باشد نه اینکه لزوماً مناسب رقص و آواز تهیه شده است.


·
این گونه نیست که همه رپرهای منتقد با اصل نظام سیاسی یا دین مردم مخالف باشند. بلکه به جز چند رپر دست چندم، سایر خوانندگان شاخص رپ به برخی رویه‌­های اجتماعی یا برخی سیاست­ دولت­‌ها انتقاد می­‌کنند و خواستار رفع فقر و درمان دردهای محرومین جامعه هستند. و البته آن دسته از خواننده‌هایی که ترانه‌هایی با مضامین مبتذل و الفاظ رکیک اجرا می‌کنند از سوی دسته اول رپرها نیز طرد شده و وصله‌ای ناجور برای این سبک موسیقی به حساب می‌آیند.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
برداشت نادرست از سبک رپ گانگستری در ایران موجب رشد نسخه داخلی آن با مضامین جنسی و روابط آزاد شده است
·
ترانه­‌های رپ اگر چه شتاب زیادی در بیان کلمات خود دارند، اما این مسأله موجب نمی­‌شود خوانندگان هدفمند و باشخصیت، کلمات نامناسب و رکیک را به صورت لجام­‌گسیخته در جملات شعرگونه خود بگنجانند. هرچند تعدد خواننده در این سبک بویژه در کشورمان، موجب غلبه ابتذال در موسیقی رپ فارسی شده است و اصولا در جامعه موسیقی رپ ناخودآگاه سبکی مبتذل و مملوء از ابتذال کلامی و محتوایی با گرایش‌های جنسی و روابط بی‌قید و نامشروع را به ذهن متبادر می‌سازد و همین موضوع سبب شده است تا تقریبا راه برای ورود این سبک به عرصه موسیقی مجاز - اگر نگوییم بسته - اما بسیار دشوار شود.
ترانه‌هایی با مضمون عشق به ایران و حتی ترانه‌های رپ مذهبی در میان انبوهی از آثار مبتذل نتوانسته است برداشت رایج نسبت به سبک رپ و رپرها در ایران را تعدیل کند


جمع‌­بندی
سبک رپ ابتدا در جوامع فراصنعتی و متأثر از مکاتب منتقدمدرنیسم زاده شده و با ریتم ساختارشکنانه و محتوای اعتراضی خود، صدای اعتراض طبقات پایین به ناعدالتی بوده است اما بخشی از آن به تدریج اسیر فسادهای خیابانی، خشونت، اعتیاد و محتواهایی از این دست شد، به گو­نه­‌ای که برخی خوانندگان در نقد ترویج فساد و خشونت توسط ژانر گانگستری، ژانر مسیحی را رواج دادند. با ورود سبک رپ به ایران، برخی ناظران اجتماعی بدون درک وجود این ژانرهای متفاوت، به دلیل غلبه ژانر گانگستری در غرب، تصور کردند همه رپ همان خشونت و فساد است. از این رو با این درک نادرست، قضاوت­‌های مثبت و منفی نادرستی انجام دادند و موسیقی رپ به جامعه ایران به عنوان موسیقی مبتذل شناسانده شد.

اثر دیگری از یاسر بختیاری با موضوع پرداختن به معضلات اجتماعی و دانش‌آموزان در آتش سوخته
به بیان دیگر سبک موسیقی رپ، عناصری دارد که تنها یکی ازآنها ریتم تند کلام و قافیه‌­های نامنظم است. عنصر مهم دیگر در این سبکِ نسبتاً جدید که معمولاً –حتی از جانب برخی رپرها- کمتر بدان دقت می­‌شود، محتوای آناست؛ محتوایی که در غرب، به ویژه در سال‌­های ابتدایی تلاش می­کند صدای عدالت­خواهی پابرهنگان و محرومان را به گوش مرفهان بی­درد برساند و در یکی­ دو دهه اخیر نیز با نام ژانر مسیحی توانسته است اقشار مذهبی غرب را به خود متوجه سازد.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
در واقع سبک رپ مانند همه سبک­‌های دیگر، یک ابزار برای بیانمفاهیم و تلقین احساس است. این نوع استفاده شاعر، خواننده و آهنگساز از این سبک است که نشان­‌دهنده میزان آشنایی وی با مباحث نظری پیرامون آن، عمق فکری و دغدغه­‌های هنرمند و نهایتاً والایی یا پستی شخصیت وی است. بنابر این منصفانه نیست یک قضاوت کلی در مورد همه رپِرها داشته باشیم. به نظر می­‌رسد نمی­توان رپرها را به صورت کامل محکوم یا به صورت کامل تأیید کرد. حتی شاید درست نباشد همه ترانه­‌های یک رپر را تأیید یا رد کرد. هر ترانه رپ، بررسی جداگانه و قضاوت منصفانه را از شنوندگانش می­‌طلبد.
نکته آخر اینکه ژانرهای متنوع در سبک رپ، به ما این امکان را گوشزد می­کند که برخی از محتواهای آن، با تغییراتی کم یا زیاد، می­تواند هم‌خانواده­ه‌ایی در تعالیم دینی و فرهنگ ایرانی ما بیابد. به ویژه در اینجا می­توان از ژانر کلاسیک که عدالت­‌طلب و فقرستیز و استکبارستیز بوده است و ژانر مسیحی که با نگاهی اخلاقی و دینی به بیان چالش‌­های زندگی مدرن می­‌پردازد، نام برد. همانطور که در ابتدا متذکر شدیم، در اینجا قصد بیان حکم فقهی و قانونی یا هواداری از برخی رپرهای ایرانی را نداریم، بلکه با توجه به فراگیری روزافزون این سبک از موسیقی در میان نسل جوان - بویژه در کلانشهرها - که متناسب با ریتم تند زندگی است، تنها به وظیفه هنرمندان متعهد برای بهره‌گیری از این ابزار هنری نسبتاً جدید و تولید ترانه­‌هایی با سبک رپ اشاره می­‌کنیم که با سبک زندگی و فرهنگ بومی ما همخوان باشد.
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1
The music feels better
نگاهی به موسیقی رپ و رپرها؛ از نیویورک تا تهران +تصاویر 1












پاسخ
 سپاس شده توسط پفکـــــــ نمکــــی ، Mไ∫∫ ∫MΘKξЯ ، رجب 12354 ، eNorto ، мoвιɴα т ، Son of anarchy ، alireza-7 ، Hitchcock ، S R U H ، First Star ، تیک تاک13 ، Black_Man ، Berserk
آگهی
#2
تهی اون وسط چی میگه
|:
پاسخ
 سپاس شده توسط мoвιɴα т ، Son of anarchy ، First Star
#3
زدبازی مرده که هیچکس و یاس پرطرفدار ترینن ؟ :| 
واقعا . . . :/ 

ایییشش . . . -_- 

ولی با هر چی در مورد آرمین و تتل و تهی گفته موافقم =)))
if I'm not back again this time tomorrow carry on carry on as if nothing really matters.
پاسخ
 سپاس شده توسط ʜɪᴅᴅᴇɴ
#4
آلبوم اسکناس شاهکار بینش پژوه نه تنها اولین آلبوم مجوز دار رپ بود !

بلکه با کیفیت ترین آلبوم در نیمه اول دهه 80 بود و یه جورایی اولین آلبوم استودیویی رپ بود ..

چون موقع رپرها بیشتر آهنگ ها رو به صورت آماتور ضبط میکردن |:
Би садар эм нь бэлгийн хавьталд орсон

Тэр ...  нэртэй байсан
پاسخ
 سپاس شده توسط eNorto ، saeedrajabzade
#5
(20-10-2014، 22:17)saeedrajabzade نوشته است: دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
 
(20-10-2014، 21:43)Hitchcock نوشته است: دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
 
رجب  به نظر من که نباید میذاشتیش وقتی قبولش نداری یا حداقل اون دسته بندی مسخره رو ازش حذف میکردی یا حداقل دیدگاهتو توضیح میدادی جاهایی که به نظرت اشتباهه Shy
اره درستش همینه که تو میگی! باید توضیح میدادم...
وقتشو ندارم بیست سی خط تایپ کنم محمد جان
گذاشتمش بچها درموردش بحث کنن اگه فرصت داشتم کوتاه جواب بدم که ماشاالله اونا مشغلشون از من بیشترهSmile

تو نظرتو بگو حالا...
کدوم قسمتاشو قبول نداری؟؟؟
البته این نوع مقاله ها اکثرا یه اطلاعات پایه ارائه میدن
 بعد لا ب لای اون حرفای خودشونو به خورد خواننده میدن!
 برا همین نمیشه گفت همش چرته .-.
مقاله یی که همش غلط و دروغ باشه خیلی بهتر از این مقاله هاس
نویسنده همچین مقالاتی واقعن مخاطبشو خر فرض میکنه
کاش لابه لاش بود. میاد از رپ تو آمریکا صحبت میکنه که کاملن ضد سیستم عمل میکنه و انتقادای جدی به ساختار اجتماعی و اقتصادی و 30ا30 اونجا وارد میکنه
به رپ فارس که میرسه رپر فقط باید به یه سری از مسائل تثبیت شده اجتماعی مثل اختلاف طبقاتی بسنده کنه و کاری به ریشه و سیستم نداشته باشه. 
اینجوری میشه که تو اون تقسیم بندی رپرایی که فقط به فقر میپردازن میشن کسایی که رپ رو بهتر شناختن در حالیکه رپ آمریکایی چند خط بالاتر خیلی هم خوبه که به نظام و ریشه ها میپردازه Exclamation
درد من تنهایی نیست بلکه
درد من مرگ مردمی است که
گدایی را قناعت
بی عرضه گی را صبر
و با تبسمی بر لب این حماقت ها را
حکمت خدا می نامند!
پاسخ
 سپاس شده توسط saeedrajabzade
#6
عرفان دیگه یاس  و هیچ کس  اینا معروف ترن
پاسخ


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
  موسیقی تقدیمی
Music اهنگ و موسیقی
  گروه موسیقی نگریتا
  رپ! موسیقی یا موسیخی؟
  نکات مهم قبل از تمرین موسیقی
Music سبک موسیقی مورد علاقت کدومه؟؟ یه تیکه از آهنگ مورد علاقت تو اون سبک رو بنویس ...
  درخواست نویسندگی در بخش آهنگ و موسیقی و زیرشاخه ها
  بهترین قطعات تاریخ موسیقی
Music حسین علیزاده به‌سراغ موسیقی لرستان می‌رود
  تاثیر موسیقی خیابانی بر رفتار مردم پایتخت

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 2 مهمان