28-04-2014، 19:10
ابتدا بايد بدانيم موي ابرو مانند تمام موهاي بدن اعم از موهاي سر و مژهها که از بدو تولد وجود داشتهاند يا موهاي وابسته به هورمونهاي جنسي ميتوانند تحتتاثير عوامل مختلف دچار ريزش شوند.
خاله کوچکترم زن ميانسالي است که اهميت زيادي به زيبايي خود ميدهد و حاضر است تمام دار و ندارش را بدهد ولي زيبا باشد. چند وقتي بود که مدام از کم شدن حجم ابروهاي خود گلايه داشت و ميگفت به پرپشتي سابق نيست...
اول فکر ميکردم شايد اين گلايهها ناشي از يک نوع وسواس زيبايي باشد و چندان اهميتي به آن نميدادم تا اينکه 3 روز پيش عکس چند سال قبل خود را در کنار عکسي که امسال گرفته بود، گذاشت و به من نشان داد. راست ميگفت؛ حجم موي ابروهايش در اين چند سال به وضوح کم شده بود. بعد از کمي پرسوجو متوجه شدم خيلي از خانمها دچار اين مشکل هستند و متوجه آن شدهاند ولي به آن اهميت نميدهند و سعي ميکنند با استفاده از لوازم آرايش، اين مشکل را برطرف کنند. با دکتر غفارپور، متخصص پوست و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره همين موضوع گفتوگو کردهايم.
ريزش ابروها يک مشکل يا بيماري شايع است؟
ابتدا بايد بدانيم موي ابرو مانند تمام موهاي بدن اعم از موهاي سر و مژهها که از بدو تولد وجود داشتهاند يا موهاي وابسته به هورمونهاي جنسي (ريش و سبيل و موهاي زير بغل، نواحي تناسلي، دستها و پاها) ميتوانند تحتتاثير عوامل مختلف دچار ريزش شوند. موهاي سر، مژه و ابروها تحتتاثير يک عامل مشترک دچار ريزش ميشوند و در عين حال همين عامل مشترک ممکن است در يک مقطع زماني باعث ريزش موي يکي از اين مناطق شود. پس ممکناست علاوه بر موي سر که ريزش آن يک مشکل شايع است، موي ابروها نيز بريزد.
چه عواملي ممکن است باعث ريزش ابروها شود؟
عوامل متعددي ميتواند در ريزش موي ابروها تاثيرگذار باشد ولي يکي از شايعترين اين عوامل، کندن يا در اصطلاح برداشتن ابروهاست. مشکلي که بيشتر گريبانگير خانمهاست و معمولا نتيجه اين کارشان را در دوره ميانسالي متوجه ميشوند.
اين کار چه تاثيري بر کمپشت شدن ابروها دارد؟
وقتي موهاي ابرو از ريشه کنده ميشوند و اين کار مداوم تکرار شود، قابليت رشد مجدد خود را از دست ميدهند. ريشه موها در اين ناحيه به دليل کنده شدن مداوم فيبروزه و خشک ميشود. به همين دليل در خانمهاي مسن از ابروها فقط يک رديف باريک باقي ميماند. درواقع در طول سالها و در اثر کندن مداوم ابروها، ريشه مو قابليت و فرصت رشد مجدد خود را از دست داده است.
آيا راهي براي جلوگيري از بروز ريزش ابرو وجود دارد؟
پيشگيري از ريزش ابرو بسيار ساده است؛ به افرادي که قصد دارند به ابروهاي خود حالت بدهند، توصيه ميکنم به جاي کندن و برداشتن موهاي ابرو، آن را با تيغ اصلاح کنند تا حداقل ريشههاي موي ابروي آنها صدمه نبيند.
براي افرادي که دچار ريزش ابرو و کمپشتي آن شدهاند راه درماني وجود دارد؟
بله؛ داروي مناسبي که اغلب براي اين مشکل توصيه ميشود، ماينوکسيديل است. بايد گوشپاککن را به آن آغشته کرد و روي پوست ناحيه ابرو ماليد. اگر اين کار مداوم انجام شود، معمولا بعد از 6 ماه مشکل حل ميشود. البته بعد از رشد مجدد ابروها نبايد مصرف دارو قطع شود و بهتر است استفاده از ماينوکسيديل به طور منظم (هفتهاي 2 تا 3 بار) ادامه داشته باشد.
آيا عامل ديگري هم در ريزش ابروها تاثيرگذار است؟
بله، بيماري طاسي منطقهاي هم ميتواند باعث ريزش موي ابرو شود. اين عارضه که ممکن است نواحي مختلف پوست را درگير کند، پوست يک منطقه به وسعت يک سکه را دچار ريزش مو ميکند. اگر ابروها دچار اين عارضه شوند، موهاي ابرو ميريزند. ريزش سکهاي مو يک بيماري خودايمني است که در آن بدن ريشه مو را بهعنوان دشمن تلقي ميکند و آن را از بين ميبرد.
راه درماني هم براي ريزش سکهاي موها وجود دارد؟
بله، اين بيماري از روي علايم باليني يا با استفاده از نمونهبرداري از ريشه مو قابل تشخيص و درمان است. معمولا موي افراد بعد از طي دوره درمان دوباره به حالت اول بازميگردد.
آيا عوامل ارثي هم در کممويي ابروها و ريزش آنها تاثيرگذار است؟
بله، برخي افراد از ابتداي زندگي دچار کممويي هستند که به آن «هيپوتريکوز» گفته ميشود. برخي افراد نيز تحتتاثير عوامل ژنتيکي بهتدريج دچار ريزش ابرو ميشوند. معمولا در مواردي که ريزش ابرو وراثتي است، درمان موثري براي جلوگيري از آن وجود ندارد و درمانها فقط اين روند را کند ميکند يا به تعويق مياندازد اما ژنتيکي يا اکتسابي بودن اين مساله حتما بايد از طريق انجام آزمايش ثابت شود.
برخي متخصصان کمبود روي (زينک) يا کمکاري تيروييد را هم در ريزش ابروها موثر ميدانند.
اين نظر درست است اما هر دوي اين مشکلات در موارد حاد باعث ريزش موها و ابروها ميشوند. در صورت ابتلا به کمکاري تيروييد يا کمبود زينک، پيش از ريزش موي ابرو، علايم قطعي ديگري بروز ميکند که نياز به درمان را ضروري خواهد کرد. در مورد کمبود زينک، طبق بررسيهاي انجام شده در کشور، اين اتفاق بسيار نادر است. براي احتياط به فردي که دچار ريزش ابروهاست، توصيه ميشود آزمايشهاي مربوط به کمکاري تيروييد را انجام دهد.
برخي معتقدند سوءتغذيه و مواردي مثل مکملها و فستفودها باعث ايجاد اين مشکل ميشوند. اين تصور درست است؟
سوءتغذيه فقط در موارد بسيار شديد بر رويش يا ريزش ابروها تاثير ميگذارد. منابع علمي معتبري که در آنها در مورد ارتباط مصرف فستفود و ريزش ابروها مطلبي باشد، وجود ندارد اما مصرف بيش از حد مکملهايي مثل ويتامين A ميتواند روي ريزش موي سر تاثير داشته باشد.
آيا استرس هم در ريزش موي ابروها موثر است؟
استرس به تنهايي نميتواند عامل ريزش مو باشد ولي ميتواند آن را تشديد کند يا شروع آن را جلو بيندازد. بهطور کلي استرس بسياري از بيماريها را تشديد ميکند يا باعث بروز آنها ميشود ولي در صورتي که استعداد آن در فرد وجود داشته باشد.