28-07-2014، 9:57
آروغ زدن به دو روش تحریک می شود. اول، گاز بیش از حد در معده با خوردن غذاهایی مانند سبوس ، میوه های خام ، سبزیجات، و یا با نوشیدن مایعات گازی از قبیل آبجو، نوشابه، و یا معدنی تولید می شود. حتی سیب، انگور و آب آلو می تواند به آروغ زدن منجر شود.علت دوم نیز بلع هوای زیاد است
محققان دپارتمان بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه استانفورد در کالیفرنیا میگویند: گرچه آروغ زدن اغلب به عنوان علامتی از سوءهاضمه ی معمولی در نظر گرفته میشود، اما ممکن است علامت بیماری جدی و مهمی نظیر برگشت اسید معده به مری باشد. این موضوع به این علت است که وقتی دریچه پایینی مری کارآیی خود را از دست میدهد، باعث برگشت محتویات معده به سمت مری میشود.
بر اساس نتایج تحقیقات دانشمندان دانشگاه اوزاکای ژاپن، فاصله زمانی کم بین خوردن غذا و زمان خوابیدن، خطر ابتلا به بیماری بازگشت محتویات معده به مری (بیماری ریفلاکس) را افزایش میدهد.
نتایج تحقیقات این دانشمندان نشان داد کسانی که در عرض سه ساعت پس از خوردن غذا میخوابند، ۷ برابر بیشتر از کسانی که فاصله زمانی بین خواب و غذا خوردن آنها بیش از ۴ ساعت است، در خطر ابتلا به بیماری ریفلاکس قرار دارند.
دکتر یاسوهیرو فوجی وارا، استاد دانشگاه اوزاکا و سرپرست این تحقیق گفت: «بهطور کلی پیش از این به بیماران مبتلا به ریفلاکس توصیه میشد که تا سه ساعت پس از صرف غذا نخوابند، ولی نتایج این تحقیق نشان میدهد که خوابیدن تا ۴ ساعت پس از غذا خوردن هم باعث افزایش احتمال ابتلا به ریفلاکس میشود.»
طبق یک مطالعه، افراد مبتلا به ریفلاکس مزمن اسید معده ممکن است با خطر شدید ابتلا به سرطان حنجره یا جعبه صدا روبهرو باشند.
به گزارش سرویس بهداشتی رویترز، از آنجا که بیماری برگشت غذا از معده به مری در میان افراد مبتلا به سرطان حنجره شایع است، ریفلاکس معده تا حد زیادی بهعنوان یک عامل احتمالی خطرساز برای ابتلا به سرطان حنجره در نظر گرفته شده است.
برگشت اسید معده به دهان ممکن است باعث خرابی دندانها و تغییر صدای افراد شود و اکثر این بیماران در آندوسکوپی هیچ علامتی ندارند.
یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهای گوارشی، برگشت اسید معده به مری یا ترش کردن غذا است که ۳۰ تا ۴۰ درصد افراد جامعه در طول عمر خود، آن را تجربه میکنند.
راه های جلوگیری از آن
ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد که بین غذا نخواسته باشید آروغ بزنید که هم خودتان ناراحت شوید هم دیگران .در این بخش چند شیوه کار برای جلوگیری از آروغ زدن را بیان می کنیم .اگر همواره دچار آروغ زدن می شوید در طی روز شاید دچار مشکل ریفلاکس یا خدای نکرده زخم معده شده باشید در این صورت احتیاج به معالجه دارید حتما به پزشک مراجعه کنید .
از خوردن این مواد غذایی بپرهیزید
میدانیم که دست خودتان نیست و این صاعقهها یک مرتبه فرود میآیند اما باید بدانید که بعضی از خوردنیها به سختی هضم میشوند و باعث آروغ میشوند. به عنوان مثال غذاهایی که حالت اسیدیتهی معده و ریفلاکس را بالا میبرند مانند گوجهفرنگی و مرباها باعث آروغ بیشتر میشوند. از این گذشته خوردن میوه بعد از غذا و همچنین نان زیاد و محصولات لبنی نیز میتوانند باعث آروغ زدن شوند.
بهتر است حواستان باشد کدام مادهی غذایی یا نوشیدنی باعث آروغتان میشود و تا جایی که میشود از مصرف آنها به مدت حداقل یک ماه خودداری کنید. در این صورت اگر مشکلتان کمتر شد دستتان میآید که باید از مصرف چه خوردنیهایی بپرهیزید. کافی است که مصرف مواد غذایی آروغآور را کاهش دهید و یا زمان مصرف آنها را عوض کنید. مثلاً اینکه میوه را یک تا دو ساعت بعد از غذا میل کنید نه بلافاصله بعد از آن.
آرام غذا بخورید
قانون شمارهی یک برای پیشگیری از آروغ این است که غذا را به آرامی و با دقت بجویید و بعد قورت دهید. برای اینکه بتوانید غذا را به خوبی هضم کنید لازم است که مواد غذایی را به تکههای کوچکتر تقسیم و هر لقمه را به خوبی با بزاق آغشته کنید.
به عقیدهی برخی از متخصصان طب سنتی استفاده از عصارههای گیاهی که ضداسپاسم هستند باعث شل شدن رودهها شده و به این ترتیب امکان بالا آمدن
هوا و آروغ را هم کاهش میدهند. میتوانید به عصارهی گیاهی رزماری اعتماد کنید
اگر غذا را به خوبی نجویید معده به زحمت میافتد و بیشتر از خود، کار میکشد. یعنی اینکه مجبور است جنب و جوش بیشتری داشته باشد تا وظیفهی خود را انجام دهد این مسئله هم باعث افزایش ریفلاکس معده و آروغ بیشتر میشود. علاوه بر این زمانی که تند غذا میخورید هوای بیشتری میبلعید و همین مسئله هم مشکل را تشدید میکند.
در نهایت اینکه اگر سرپا یا در حال کارهای دیگری مانند تماشای تلویزیون غذا بخورید، مغز درگیر میشود و نمیتواند به موقع دستورات لازم برای گوارش و هضم بهتر غذا را صادر کند. توصیه میکنیم در آرامش و با تمرکز غذا بخورید و لقمههایتان را به خوبی بجویید.
گیاهان را دریابید
در گیاهدرمانی، مصرف بادرنجبویه معمولاً یکی از روشهای اصلی برای مقابله با آروغ و کاهش مشکلات گوارشی است. این گیاه ضد اسپاسم است و انقباض عضلات و گاز معده را کاهش میدهد. از این گذشته این گیاه میتواند برای مقابله با استرس نیز موثر عمل کند. توجه داشته باشید که گیاه بادرنجبویه به صورت کپسول یا عصارهی مایع در داروخانهها و عطاریها هم به فروش میرسند.
توصیه میکنیم که به مدت ۱۰ تا ۱۵ روز، ده دقیقه قبل از غذا یک عدد کپسول یا یک قاشق چایخوری عصاره را با یک لیوان آب میل کنید. میتوانید این دوره را یک ماه هم ادامه دهید.
آدامس بی آدامس
زمانی که آدامس میجوید به ویژه به خاطر اینکه دهان باز میماند هوای زیادی میبلعید. این هوای زیاد هم به طور طبیعی در لولهی گوارش بالا میآید و از راه دهان تخلیه میشود. یعنی همان آروغ مزاحم. علاوه بر اینشیرینکنندههای مصنوعی موجود در آدامسهای بدون قند نیز باعث تخمیر و تولید گاز زیاد در معده میشوند که تخلیهی آن صدای ناهنجار آروغ را تولید خواهد کرد.
عصارههای گیاهی را دریابید
به عقیدهی برخی از متخصصان طب سنتی استفاده از عصارههای گیاهی که ضداسپاسم هستند باعث شل شدن رودهها شده و به این ترتیب امکان بالا آمدن هوا و آروغ را هم کاهش میدهند. میتوانید به عصارهی گیاهی رزماری اعتماد کنید. بعد از غذا یک قطره از این عصارهی گیاهی را با یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کرده و میل کنید.
مصرف نوشیدنیهای گازدار را محدود کنید
نوشیدنیهای گازدار دی اکسید کربن را وارد معده میکنند که از قبل حاوی هوا و گاز است. توصیه میکنیم مصرفنوشابهها و آبهای گازدار را محدود یا کلاً قطع کنید.
اگر غذا را به خوبی نجویید معده به زحمت میافتد و بیشتر از خود، کار میکشد.
یعنی اینکه مجبور است جنب و جوش بیشتری داشته باشد تا وظیفهی خود را انجام دهد این مسئله هم باعث افزایش ریفلاکس معده و آروغ بیشتر میشود
استرسهایتان را کنترل کنید
برای خیلی از ما استرس و فشارهای روحی باعث بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ، آروغ و غیره میشود. البته این مسئله چندان عجیب هم نیست به خاطر اینکه ترشحات و عضلات معده از طریق مغز کنترل میشوند. استرس و فشارهای روحی روانی نیز در عملکرد مغز اختلال ایجاد میکنند. این میشود که نه تنها معدهتان بلکه همهی ارگانهای بدنتان ساز مخالف میزنند. برای همین لازم است استرسهایتان را کاهش دهید. از یوگا، مدیتیشن، ورزش و به ویژه دعا غافل نشوید. توجه داشته باشید که مصرف مکمل منیزیم هم میتواند اثرات منفی استرستان را کاهش دهد و هم اینکه به تسکین بلع هوا کمک کند.