18-06-2014، 3:54
دانشمندان دریافتند دایناسورها نه خونسرد هستند و نه خونگرم.
دایناسورها آخرین بار بیش از ۶۰ میلیون سال قبل بر زمین گام زدند. بنابراین بر دانشمندان ایرادی نیست اگر ندانند که این موجودات خون سرد بودهاند یا خون گرم.
این موضوع بحث داغی در محافل فسیل شناسی و جانورشناسی است.
حالا تازه ترین تحقیقات درباره این موضوع نشان میدهد بزرگترین موجوداتی که در تاریخ زمین ظاهر شدند، جایی بین این دو دسته قرار میگیرند.
دانشمندان، میزان رشد صدها گونه زنده و منقرض را مقایسه کردند. این کار با استفاده از حلقههای رشد و اندازه استخوان دایناسورها انجام شد.
به گفته این محققان، میزان رشد با درجه متابولیسم بدن ارتباط مستقیم دارد، یعنی میزان مصرف انرژی که دو دسته خون گرم و خون سرد را از هم جدا میکند.
خون گرمها دمای بدنشان را ثابت نگاه میدارند، اما خون سردها با تغییر فصل میتوانند به دمای محیط عادت کنند.
موجودات خون گرم مثل پستانداران و پرندگان سوخت زیادی لازم دارند و آن را به سود خود به کار میبرند، از جمله سرعت حرکت و قوای مغزی بیشتر.
خون سردها اقتصادیترند یعنی کمتر مجبورند مصرف کنند، اما از این فوایدی مثل سرعت حرکت بیبهرهاند.
به گفته دانشمندان، یک انسان ممکن است روزی پنج ساندویچ لازم داشته باشد اما خزندگان هم اندازه انسان شاید با هفتهای دو ساندویچ دوام بیاورند.
جان گریدی نویسنده اصلی مقاله که دانشجوی دکتری در دانشگاه نیومکزیکو است می گوید: مساله خون گرم یا خون سرد بودن دایناسورها یکی از مباحث داغ در علم فسیل شناسی و جانورشناسی است.
تیم او نظریهاش را با بررسی میزان رشد ۳۸۱ گونه متفاوت از جمله ۲۱ دایناسور تنظیم کرد.
از آنجا که استخوانها هم مثل درختان در سطح مقطع دارای حلقههای رشد هستند، اندازه استخوان فسیل دایناسورها در سنین مختلف به فسیل شناسان امکان میدهد میزان رشد آنها در طول زندگی را حساب کنند.
اطلاعات نشان داده است دایناسورها از نظر درجه متابولیسمی جایی بین خزندگان و پستانداران قرار میگیرند.
این مطالعه همچنین چندین گونه زنده را در طبقهبندی جدید میان خون گرم و خون سرد قرار میدهد؛ از جمله ماهی تن، بعضی کوسهها و لاک پشت موسوم به «پشت چرمی» از سایر ماهیها و خزندگان حرارت بیشتری تولید میکنند، درحالیکه یک پستاندار به نام اچیدنا در استرالیا هست که تخم میگذارد و برخلاف سایر پستانداران نمیتواند دمای بدنش را ثابت نگاه دارد.