13-03-2014، 11:34
اصولا ماهيها منابع بسيار خوبي از چربي امگا 3 هستند و ماهي آزاد درياي خزر نيز از مهمترين منابع غذايي آن به حساب ميآيد.
شما مي توانيد به جاي مصرف کپسول هاي حاوي امگا3 (کپسول روغن ماهي) از خود ماهي استفاده کنيد، زيرا ماهي، منبع طبيعي اين چربي ها محسوب مي شود و براي سلامتي بدن مفيدتر است.
امگا3 جزو اسيدهاي چرب مفيد و مورد نياز بدن است که فوايد بسياري را به همراه دارد، مثلا خانمهايي که در دوران بارداري، يک تا دو بار در هفته ماهي مصرف ميکنند، در مقايسه با خانمهاي بارداري که ماهي را در برنامه غذايي هفتگي خود قرار ندادهاند، بچههايي با ضريب هوشي بالاتر به دنيا ميآورند، البته به شرطي که ماهي فاقد آلودگي جيوه باشد.
در عين حال، افرادي که در برنامه غذايي هفتگيشان ماهي آزاد را به عنوان غذايي ثابت مصرف مي کنند، 50 درصد کمتر از افرادي که ماهي نميخورند دچار حملات قلبي ميشوند.
حتي تحقيقات نشان دادهاند که افراد مبتلا به التهابات مفصلي مثل روماتيسم ، با مصرف ماهي آزاد شاهد کاهش چشمگير التهابات بوده اند، طوري که نياز به مصرف کورتون در اين بيماران به ميزان قابلملاحظهاي کم ميشود.
اما سوال اينجا است که ماهيهاي چرب (مانند ماهي آزاد)، چه تفاوتي با ساير ماهيها دارند؟
در پاسخ بايد گفت که ماهيها به دو دسته چرب و معمولي تقسيم ميشوند. در ماهيهاي چرب، چربي (امگا3) در تمام قسمتهاي گوشت و اندام ماهي پخش شده است، اما در ساير ماهيها، اين چربي اغلب در کبد (جگر) تجمع يافته و به اين دليل است که ماهيهاي چرب اهميت بيشتري پيدا ميکنند.
اما نکته بسيار مهمي که بايد به آن اشاره کنم، طريقه طبخ اين ماهيها است. متاسفانه اکثر خانوادهها ماهي را در روغن فراوان سرخ ميکنند و اين در حالي است که همين ماهي آزاد که منبع بسيار خوبي از امگا3 محسوب ميشود و نقش مهمي را در جلوگيري از تصلب شرايين (سخت شدن ديوراه ي رگ ها) ايفا ميکند، با سرخ شدن، نه تنها خواص خود را تا حد زيادي از دست ميدهد، بلکه با نفوذ روغن سرخ شده به عمق گوشت ماهي، خطر سکتههاي قلبي و مشکلات قلبي-عروقي افزايش مييابد و اينجاست که مصرف ماهي آزاد نقشي در پيشگيري از بيماريهاي قلبي و عروقي نخواهد داشت.
از اين رو، بهترين روش براي طبخ ماهي آزاد، شيوه ي کبابي کردن ، بخارپز کردن و گريل کردن است.
در ضمن، بسياري از خانوادهها با اين مشکل مواجهاند که فرزندانشان از خوردن ماهي امتناع ميکنند و متاسفانه اين بچهها در دوران بزرگسالي با کمبود امگا3 و مشکلات ناشي از آن روبهرو ميشوند.
براي حل اين مشکل توصيه ميشود که خانوادهها با استفاده از تغيير شيوههاي طبخ، ذايقه بچهها را به مصرف ماهي عادت دهند و کودکان خود را از همان دوران طفوليت به خوردن ماهي تشويق کنند.