13-08-2015، 20:59
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یعنی مرگ غیر منتظره و غیر قابل توصیف نوزاد زیر یک سال، اغلب بین سنین دو و چهار ماه رخ میدهد. محققان نمی دانند چه چیزی باعث سندرم مرگ ناگهانی نوزاد می شود، هر چند مکانیسم های تنظیم کننده سوخت و ساز بدن نظیر فشار خون، تنفس و درجه حرارت بدن نوزاد ارتباط دارد. سندرم مرگ ناگهانی نوزاد نیز به احتمال زیاد در میان کودکان مادران زیر 20 سال رخ می دهد
از آنجایی که پاسخی برای علت سندروم مرگ ناگهانی نوزادان وجود ندارد این مشکل بسیار وحشتناک به نظر می رسد. این سندروم علت اصلی مرگ نوزادان یک ماهه تا یک ساله است و هر سال جان 2500 نوزاد را در ایالات متحده می گیرد. علی رغم سالها پژوهش هنوز هم این سندروم قابل پیش بینی نیست.
با این حال می توان خطر این سندروم را به شدت کاهش داد. نخستین و مهمترین نکته این است که کودکان زیر یک سال را باید به پشت بخوابانید –هرگز آنها را دمر نخوابانید.
جستجو برای پاسخ
همانطور که از نام سندروم مرگ ناگهانی نوزادان برمی آید می توان متوجه شد که این سندروم به طور ناگهانی و نامعلوم موجب مرگ نوزادان زیر یک سال می شود. این یک بُعد بسیار ترسناک است زیرا بدون هشدار و معمولاً در کودکان سالم رخ می دهد. بیشتر مرگ ها براثر این سندروم، با خواب مرتبط هستند ( بنابراین معمولاً به آن “مرگ در تخت خواب” گفته می شود) و هیچ نشانه ای از درد در نوزادانی که براثر این سندروم می میرند مشاهده نمی شود.
درحالیکه بیشتر شرایط وخیم و بیماری ها به خاطر وجود علائم خاص تشخیص داده می شوند اما بیشتر تشخیص های سندروم مرگ ناگهانی نوزاد فقط زمانی مشخص می شوند که همه علل احتمالی دیگر مرگ از طریق بررسی سابقه بیماری های نوزاد، محیط خواب او و کالبدشکافی بررسی شوند. این بررسی کمک می کند مرگ براثر این سندروم از مرگ های ناشی از تصادف، سوء رفتار، و بیماری هایی که قبلاً تشخیص داده نشده اند مثل اختلالات قلبی و یا متابولیک تشخیص داده شود.
هنگامی که به این فکر می کنید که کدام نوزادان بیشتر در معرض خطر هستند هیچ فاکتور منفردی وجود ندارد که علت مرگ براثر این سندروم محسوب شود. درعوض، چندین فاکتور در کنار هم می توانند موجب شوند نوزاد در معرض خطر مرگ براثر سندروم مرگ ناگهانی نوزادان قرار گیرد.
بیشتر مرگهای ناشی از سندروم مرگ ناگهانی نوزادان بین سن دو الی چهار ماهگی نوزاد رخ می دهند و این اتفاق بیشتر در هوای سرد رخ می دهد. احتمال مرگ نوزادان افریقایی امریکایی بر اثر این سندروم دوبرابر بیشتر از نوزادان هند و اروپایی است اما نوزادان بومیان امریکا سه برابر بیشتر از نوزادان هندو و اروپایی در معرض مرگ براثر این سندروم قرار دارند. نوزادان پسر در مقایسه با نوزادان دختر بیشتر قربانی مرگ براثر این سندروم می شوند.
سایر فاکتورهای احتمالی خطر شامل موارد زیر می باشند:
· استعمال دخانیات، نوشیدن الکل و مصرف مواد مخدر در طول دوران بارداری
· مراقبت نامناسب والدین از نوزاد
· نارس بودن نوزاد و یا وزن کم او در بدو تولد
· سن مادر زیر 20 سال باشد
· قرار گرفتن نوزاد در معرض دود تنباکو پس از تولد
· گرمای زیاد لباس خواب و رخت خواب
· خوابیدن روی شکم
گاهی اوقات در شرایطی خاص، مثل حالتی كه نوزادی نارس در معرض عوامل مذكور قرار بگیرد، احتمال مرگ ناگهانی نوزاد بیشتر می شود.
بر طبق آمار گزارش شده، سندرم SIDS ، نوزادان را بیشتر در سن زیر 6 ماه، به خصوص بین 2 تا 4 ماهگی به كام مرگ می كشاند. گرچه علت این سندرم هنوز به طور كامل روشن نشده، اما با رعایت بعضی نكات ایمنی می توان تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری كرد.
توصیه های زیر برای كاهش عوامل خطرزا، به پدران و مادران تا حد زیادی كمك می كند:
– از خواباندن نوزاد روی شكم(به حالت دمر)، خودداری كرده و همواره او را به پشت(طاق باز) بخوابانید.
– برای خواباندن نوزاد، از تشك های طبی و استاندارد كه سطح صاف و محكمی دارند، استفاده كنید.
– در صورتی كه نوزاد را در كنار خود می خوابانید، فاصله خود را با او حفظ كرده تا در طول شب، از افتادن ناخودآگاه اعضای بدنتان روی او جلوگیری نمایید.
– وسایل نرم مثل اسباب بازی های شل، عروسك های پشم دار و پارچه ای و بالش های نرم و شل را كه ممكن است روی بینی و دهان نوزاد بیفتند و جلوی تنفس او را بگیرند، از اطراف نوزاد دور نگه دارید.
– دقت كنید پستانكی كه برای نوزاد استفاده می كنید، تمیز و خشك باشد.
– از نگه داشتن نوزاد در صندلی اتومبیل، ساك حمل و یا گهواره، به مدت زیاد خودداری كنید.
بر اساس اعلامیه جدید مؤسسه ملی سلامتی و رشد كودكان(NICHD)، احتمال بروز “سندرم مرگ ناگهانی نوزاد”، در فصل زمستان افزایش می یابد. علت این است كه هنگام سرما والدین برای گرم كردن نوزاد، از لباس های زیاد و پتوهای ضخیم استفاده كرده و اتاق نوزاد را بیش از حد گرم می كنند. در حالی كه یكی از عوامل ایجاد كننده خطر سندرم SIDS، گرمای بیش از حد محیط اطراف نوزاد می باشد. بنابراین، والدین باید دقت نمایند كه حتی در فصل زمستان، دمای اتاق كودك باید در حدی متعادل(حدود 26 درجه سانتیگراد) بوده كه یك فرد بزرگسال نیز در آن دما احساس راحتی و آرامش نماید. همچنین پتوی نوزاد باید سبك و با ضخامتی كم باشد و پدر و مادرها باید مواظب باشند كه پتو را فقط تا روی سینه نوزاد بالا بكشند و از افتادن آن روی بینی و دهان او جلوگیری كنند.