26-01-2015، 15:45
نام «زيتون» شش دفعه در قرآن كريم گفته شده است؛ يك دفعه هم در سوره مومنون بهطور بی واسطه از آن به عنوان درختي كه از آن روغن هم استخراج می شود، ياد شده است. علاوه براين، خداوند در سوره تين به اين ميوه معجزهگر سوگند خورده است (والتِّينِ والزيتُونِ = قسم به انجير و زيتون). همين كافي است كه مطمئن شويم اين ميوه در كنار طعمی خاص و منحصر به فرد، خواص شگفتانگيزي هم دارد.
در واقع زيتون و روغنش خاصيت غذايي و هم ارزش دارويي دارند. به گفته دانشمندان، زيتون معجزهگر است و در درمان بسياري از بيماريها از جمله نقرس، تصلب شرايين، فشار خون، سوء هاضمه، زخمهاي اثني عشر، بيماريهاي پوستي، دردهاي عصبي، روماتيسم، ديابت و. . . كاربرد دارد. حال اگر ميخواهيد با ساير خواص اين ميوه اعجابانگيز و شيوه مصرف آن آشنا شويد، اين مطلب را از دست ندهيد!
نماد صلح و ثروت سوغات مديترانه!
زيتون به انگليسي «Olive» نام دارد و تقريبا دو هزار نوع از آن در دنيا شناخته شده است اما تنها حدود 110 نوع از آن در ايران كشت ميشود. البته مردم تنها با 10 تا 12 نوع از اين ميوه آشنايي دارند. زيتون در گذشته بيشتر در مناطق مديترانه، شمال آفريقا، جنوب شرقي آسيا، شمال تا جنوب چين، اسكاتلند و شرق استراليا كشت ميشد. منشا آن نيز احتمالا منطقه مديترانه بوده و از آنجا به نقاط ديگر دنيا راه يافته است.
زيتون معمولا در ابتداي تابستان شروع به گل دادن ميكند. سپس به تدريج ميوه آن تشكيل ميشود و در اواخر تابستان به مرحله برداشت ميرسد. ابتدا زيتون سبز كمرنگ است و به تدريج تيره شده که در اواخر پاييز رنگ آن كاملا سبز تيره میشود. جالب است بدانيد كه زيتون در گذشته نماد صلح و ثروت بوده است. در پرچم سازمان ملل متحد نيز از شاخه زيتون به عنوان نماد صلح استفاده شده است.
سمزدايي از بدن با زيتون!
از بين انواع مواد غذايي گياهي و حيواني، هيچ مادهاي به اندازه زيتون «پتاسيم» ندارد. پتاسيم باعث افزايش قدرت عضلاني و انرژي بدن ميشود. همچنين ترشحات غدد داخلي بدن را تنظيم ميكند. كمبود آن نيز باعث تورم پلكها و مشكلات ريوي ميشود. اين ماده همچنين به سمزدايي كبد از اوره و اسيد اوريك كمك ميكند و قدرت دفعي كليه را افزايش ميدهد. علاوه براينها، زيتون بين 15 تا 35 درصد چربي دارد اما چربي آن بيشتر از نوع مفيد و اشباع نشده است. اين ميوه منبع خوبي از اسيدهاي چرب اشباع نشده امگا 9 و ويتامين E به حساب ميآيد.
مراقب زيتونهاي سياه باشيد!
از آنجايي كه واردات زيتون سياه اصل از كشورهاي توليدكننده آن هزينهبردار است بعضي افراد سودجود زيتون سبز معمولي را با تركيبات آهندار فرآوري ميكنند تا رنگ آن سياه شود. سپس اين محصول را با قيمت زيادي به فروش ميرسانند. تشخيص اصل يا تقلبي بودن زيتون سياه كار دشواري است و نياز به آزمايشگاههاي مخصوص دارد. بنابراين به هيچ وجه نبايد از زيتونهاي سياه و فلهاي فاقد مجوز وزارت بهداشت استفاده كنيد. اين زيتونها نه تنها ارزش غذايي كمتري دارند بلكه براي سلامت نيز مضر هستند.
بهترين نوع زيتون كدام است؟
– بهترين نوع زيتون، سبز رسيده و پرورده آن است.
– زيتون رنگهاي مختلفي از جمله سبز، زرد، قرمز، بنفش و سياه دارد كه مهمترين آنها زيتون سبز و سياه است.
– بر خلاف تصور مردم، زيتون سياه از رسيده شدن زيتون سبز به دست نميآيد و نوع اين دو زيتون با هم متفاوت است.
– ميزان روغن و چربي زيتون سياه كمي بيشتر از زيتون سبز است؛ بنابراين طعم و بوي قويتر و كالري و تا حدودي ارزش غذايي بيشتري دارد.
– هر عدد زيتون سياه 7 كالري و هر عدد زيتون سبز 5 كالري انرژي دارد.
– زيتون بدون هسته قيمت گرانتري دارد اما به دليل اينكه مركز آن خالي ميشود، بافت زيتون به مدت طولانيتري در تماس با آب نمك و مواد نگهدارنده قرار ميگيرد.
– در نتيجه طعم اصلي خود را از دست ميدهد و پس از مدتي نرم و لكهدار ميشود. پس بهتر است زيتون را با هسته خريداري كنيد.
به جنگ بيماريها برويد!
– زيتون آرامش بخش و مسهل است و به بهبود سوءهاضمه و زخمهاي گوارشي كمك ميكند
– در درمان نقرس و رماتيسم تاثيرگذار است
– «فنل» يكي از مواد مغذي مهم در زيتون است كه اثر آنتي اكسيداني و ضدالتهابي دارد. در نتيجه از ايجاد لخته خون در عروق پيشگيري ميكند.
– براي پيشگيري و درمان آسم و آرتروز مفيد است.
– دردهاي ناشي از ورم كليه را تسكين ميدهد.
– پاككننده معده است.
– تحريككننده نيروي جنسي است.
– خواص آنتياكسيداني، ضدباكتريايي و ضدميكروبي دارد.
زيبايي طبيعي و حفظ جواني با زيتون!
– براي رفع جوشها و كوركها، زيتون را له كنيد و براي چند دقيقه روي ناحيه مورد نظر مالش دهيد.
– مالش روغن زيتون روي پوست باعث افزايش لطافت و تسكين اگزما و پسوريازيس ميشود.
– مالش مو با روغن زيتون باعث كاهش موخوره و شوره سر شده، همچنین موجب براق و لطيف شدن موها ميشود.
– مصرف موضعي روغن زيتون براي كاهش و پيشگيري از چين و چروكهاي پوست بسيار مفيد است.
– ماساژ پوست با روغن زيتون، تعريق زياد را كاهش ميدهد.
– مخلوط مساوي روغن زيتون و گليسيرين، ترك پوست پا را برطرف و از ريزش و سفيد شدن مو جلوگيري ميكند.
– روغن زيتون حاوي پليفنول است و از آسيبهاي پوستي در مواجهه با آفتاب جلوگيري ميكند. بنابراين توصيه ميشود از كرمهاي ضدآفتاب حاوي روغن زيتون استفاده كنيد.
زیتون چه فوایدی دارد؟!
ضرر هم دارد؟!
– مصرف زيتون پرورده همراه با غذا باعث افزايش اشتها ميشود؛ در نتيجه براي كساني كه قصد كاهش وزن دارند خيلي مناسب نيست.
– زيادهروي در مصرف زيتون باعث كمخوني، لاغري، بيخوابي و اختلالات تنفسي ميشود. براي رفع اين حالات بايد زيتون را همراه با گردو و بادام مصرف كنيد.
– مصرف ميوه تازه و خام زيتون معده را اذيت ميكند و ممكن است باعث استفراغ شود.
– روغن زيتون در دماي بالا و هنگام سرخ شدن، مواد سرطانزا توليد ميكند. بنابراين از آن فقط به صورت خام يا براي تفت دادن كوتاه استفاده كنيد.
برگ زيتون را دور نريزيد!
– برگ زيتون حاوي آنتي اكسيدان، مواد قندي، كلروفيل، موم و. . . است، بنابراين به كاهش فشار خون و زخمهاي عفوني كمك ميكند.
– جويدن برگ زيتون باعث رفع زخمهاي دهان ميشود.
– تركيب برگ له شده زيتون با عسل به رفع ورم پلكها و التيام زخمها و خراشها كمك ميكند.
– دمكرده برگ زيتون باعث كاهش فشار خون، نقرس و عوارض روماتيسم ميشود. براي اين منظور 20 عدد برگ زيتون (50 گرم) را بشوييد و داخل 300 گرم (یک ليتر) آب بريزيد. سپس آن را به مدت 15 دقيقه بجوشانيد و بعد صاف كنيد. در آخر هم كمي عسل به آن اضافه كرده و به مقدار یک فنجان (دو بار در روز) ميل كنيد. پس از گذشت دو هفته نيز براي هشت روز مصرف آن را قطع كنيد و بعد دوباره ادامه دهيد.
– دمكرده برگ زيتون به كاهش تب نيز كمك ميكند. همچنين براي تسكين دنداندرد مفيد است. براي تسكين زخمهاي مقعد و رحم نيز ميتوانيد خود را با آن شستوشو دهيد.