امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

شوخی که از حد بگذرد

#1
فكر كنید به یك جمع جدید وارد شده اید و در حالی كه تلاش می كنید با این جمع تازه آشنا شوید، یكباره یكی از دوستان قدیمی تان را در همان مهمانی می بینید، اما او به حدی با شما شوخی های زننده می كند كه بناچار مجبور به ترك آن جمع می شوید.این گونه اتفاق ها، هر روز در زندگی بسیاری از شهروندان رخ می دهد و چه دوستی ها و روابط صمیمی كه به خاطر همین شوخی های خارج از كنترل به انتهای خط رسیده است.جام جم ؛ پیر و جوان و تحصیلكرده و بی سواد هم ندارد. اگر بخواهیم بی تعارف حرف بزنیم امروزه دیگر شوخی های افراطی و خارج از ادب به شكل بسیار پررنگی در جامعه دیده می شود كه تداوم این وضع می تواند سلامت اجتماعی و روانی شهروندان را تهدید كند.



واكنش های ما به انواع شوخی ها

شوخی ها دو هدف عمده دارد كه اولی را می توان ایجاد فضای شادی و خنده در جمع و دیگری را توهین و تحقیر طرف مقابل دانست اما خطر جدی اینجاست كه گاهی این دو هدف با همدیگر تركیب می شوند و شرایطی پیش می آید كه فردی بی آن كه قصد و نیت بدی داشته باشد با شوخی های نابجا موجب رنجیدن دوستش می شود.

تكلیف شوخی های نوع اول و دوم كه روشن است و هر دو با قصد و نیت قبلی انجام می شود و احتمالا خروجی اش هم مطابق همان قصد و نیت قبلی خواهد بود، اما در شوخی هایی كه ناخواسته موجب دلخوری افراد می شود، نیت فرد این بوده كه با شوخی كردن فضای شادتری ایجاد كند، اما ناخواسته دوستش را دلخور می كند.

محمد طاهرشاد، كارشناس جامعه شناسی در گفت و گو با «جام جم» می گوید: شوخی هایی كه به فردی توهین نمی شود و صرفا برای خندیدن در جمع گفته می شود، مشكلی ایجاد نمی كند، اما اگر شوخی كردن با نیت تحقیر و توهین باشد و این كار هم تداوم یابد، اصلا نباید به فرد شوخی كننده مجال این كار را داد و باید قاطعانه با او برخورد كرد.

وی می افزاید: در شوخی های دوپهلو كه در كنار خندیدن به حقوق فردی هم ناخواسته تعرض می شود، باید با زبان تذكر برخورد كرد و رفتار تند و قهرآمیز، تاثیر عكس می دهد و احتمال دارد به معنی بی جنبه بودن فرد تلقی شود.



درست خندیدن، هنر است

خندیدن برای خیلی از آدم ها، حكم همان زندگی را دارد. تصور دنیایی كه همه با هم سرد و رسمی برخورد می كنند، خارج از حوصله ایرانی هاست.طاهرشاد می گوید: ما ایرانی ها مردمان شوخ طبعی هستیم كه خلاقیت بالایی برای خلق صحنه های خنده آور داریم، اما به دلیل این كه نهادهای فرهنگساز به مردم درست توضیح نداده كه مرز دقیق بین شوخی های مودبانه و بی ادبانه كجاست، خیلی اوقات فراموش می كنیم تا چه سطحی شوخی های ما محترمانه و تا چه سطحی غیرمحترمانه است.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی بر این باور است ما در دورانی زندگی می كنیم كه رفته رفته داریم هنر درست خندیدن را از دست می دهیم.وی تاكید می كند: در جامعه ای كه الزامات و لوازم تفریحات سالم در اختیار مردم قرار داده نشود و مردم نتوانند از مجراهای قانونی و اخلاقی شاد باشند و انرژی خود را تخلیه كنند، در آن صورت به تفریحات كنترل نشده و شوخی های زننده روی می آورند تا از این طریق، كمبود شادی را در زندگی شان جبران كنند.

طاهرشاد توضیح می دهد: اگر جوانی، شغلی مفید و شرایط مالی مناسبی داشته باشد و جامعه هم برای اوقات فراغت آن جوان، برنامه ریزی منطقی داشته باشد بسیار احتمالش بعید است این فرد از مجرای شوخی های فیزیكی و سخیف، همه روزش را بگذراند. در حقیقت اگر جوانی همه ابزار و لوازم تفریحات سالم و خندیدن پاك را در اختیار داشته باشد، میلش به انجام شوخی های سخیفی كه با تحقیر دیگران همراه می شود، كاهش می یابد.



مرز بندی مشخصی نداریم

شاید شما هم به این نكته توجه كرده اید كه این روزها، شوخی های افراطی بین دو نفر به معنای صمیمیت تعبیر می شود و افرادی هم كه همواره با دیگران رفتاری محترمانه و مودبانه دارند، احتمال دارد با عناوین و القابی همچون بچه مثبت در جامعه خطاب شوند.

طاهرشاد معتقد است در جامعه ای كه اخلاق و ادب را یك ضدارزش به حساب بیاورند، اما شوخی های سخیف در روابط اجتماعی، جایگاهی ارزشمند میان مردم داشته باشد، در چنین جامعه ای نیاز به آموزش و فرهنگسازی برای اصلاح امور رفتاری شهروندان، یك ضرورت است.

وی خاطرنشان می كند: یكی از عمده دلایل رواج شوخی های زننده در جامعه این است كه معمولا ما ایرانی ها عادت نكرده ایم مرزبندی مشخصی با آدم ها و اماكن مختلف داشته باشیم، مثلا خیلی ها می خواهند همان سطح صمیمیتی را كه بین خانواده شان دارند، در محیط كار هم پیاده كنند، اما به دلیل تداخل قوانین رایج در دو حوزه غیرمرتبط مانند خانه و محل كار، در چنین شرایطی احتمال بروز بی اخلاقی زیاد می شود.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی توضیح می دهد: نوع برخورد صمیمی ما با اعضای خانواده، گونه ای خاص از شوخی های خانوادگی را پدید می آورد كه حتی گاهی اگر زننده هم باشد، دلخور نشویم، اما وقتی همین سطح صمیمیت را به محل كار یا اداره یا سایر اماكن رسمی می كشانیم، آن گاه باید انتظار داشته باشیم گاهی شوخی های دیگران با ما خارج از چارچوب ادب و نزاكت باشد.



شوخی های سخیف را تبلیغ نكنیم

اگرچه مشكل گسترش شوخی های خارج از كنترل فقط مشكلی داخلی نیست و مردمان كشورهای دیگر نیز با شدت و ضعف های مختلف با این آسیب اجتماعی درگیر هستند، اما این مشكل در كشور ما به مرحله ای رسیده است كه حتی در دانشگاه ها و مراكز فرهنگی نیز ردپای شوخی های زننده به چشم می خورد.

در این میان، نمایش فیلم های كمدی كه در آن حتی از لودگی و شوخی های فیزیكی هم برای خنداندن مخاطب استفاده می شود، موجب شده ذائقه مخاطب و بخصوص سلایق مخاطب كودك و نوجوان ایرانی تحت تاثیر همین مجموعه های كمدی قرار بگیرد و در واقع ممكن است مخاطب ما با كپی برداری از این شوخی های پخش شده، به خیال خودش تلاش كند به صورت یك شخصیت بامزه و دوست داشتنی در جامعه جلوه كند.

در هر حال، به نظر می رسد علاوه بر این كه باید با هر نوع بسته تبلیغاتی (مثل عكس، فیلم و مجله) كه در آن به اشاعه شوخی های سخیف دامن می زند مقابله شود، رسانه های فرهنگساز نیز باید با آموزش و نمایش رفتارهای معقول در جامعه، الگویی از یك شهروند شاد، فعال و مودب را به نمایش بگذارند؛ شهروندی كه اگر با فردی هم شوخی می كند، شوخی اش از مرز ادب خارج نشده موجب دلخوری كسی هم نمی شود.
پاسخ
 سپاس شده توسط ρσєѕɪ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان