امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

بيماري رانندگان جيپ را ميشناسيد؟

#1
بیماری کیست مویی یا سینوس پیلونیدال را اولین‌بار فردی به نام ‌هاجز در سال 1880 توصیف كرد. کیست مویی حفره ‏ای است که داخل آن موادی شامل چربی و کلافه‏ های مو جمع می‏شود و به آن کیست «پیلونیدال» می‌گویند زیرا عامل به‌وجود آورنده آن مو است.
این بیماری در طول جنگ جهانی دوم بین رانندگان جیپ که طولانی‌مدت در راه‌های ناهموار رانندگی می‌کردند و بالا و پایین می‌رفتند، شایع شد. به همین دلیل این مشکل «بیماری رانندگان جیپ» نامیده شد. این بیماری در وضعیتی مشابه در شکاف بین انگشتان آرایشگرها به دلیل وجود موی مشتریان و رطوبت نیز بروز می‌كند.
برای آشنایی بیشتر با این مشکل گفت‏ وگوی ما را با دکتر ماهرخ دائمی، متخصص جراحی عمومی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بخوانید.

خانم دکتر! این کیست دقیقا کجای بدن تشکیل می‏شود؟
ناحیه ایجاد کیست مو دقیقا در فرورفتگی قسمت بالای بین 2 باسن و روی استخوان خاجی یا ساکروم است. این فرورفتگی هنگام نشست و برخاست افراد یک حالت مکش ایجاد می‏کند، در نتیجه موها به آن سمت کشیده و خم می‏شوند. به همین دلیل نشستن طولانی مدت باعث خواهد شد ‏ سر موها به داخل نسج پوست فرو رود و به‏ تدریج در اثر رشد مو یک کلاف مویی در محل تشکیل ‏شود. برخی از پزشکان معتقدند به وجودآمدن این مشکل، زمینه مادرزادی دارد و کیست داخل نسج لایه ‏های تشکیل‌دهنده جنین در دوران بارداری تشکیل شده است.

آیا این باور که افراد پرمو بیشتر در معرض ابتلا به کیست مویی هستند، درست است؟
نه، زیرا برخی از مراجعان ما واقعا افراد کم‏ مویی هستند. این حالت نشان‏ می‌دهد ایجاد کیست مویی فقط به دلیل پرمویی یا نفوذ موها نیست و علل دیگری دارد که معمولا ناشناخته هستند. در ضمن این مشکل در آقایان شایع‏تر است.

این بیماری بیشتر در چه سنینی اتفاق می‌افتد؟
معمولا در جوان‌ها دیده می‏شود و ما انتظار داریم اگر سینوسی وجود دارد، خودش را تا سنین 25 تا 30 سالگی نشان دهد. بعید است که افراد مسن با مشکل کیست مویی مراجعه کنند.

این کیست‏ها معمولا چه نشانه‌هایی دارند؟
علایم بالینی این ضایعه بستگی به آن دارد که کیست چطور خودش را نشان بدهد. بسیاری از اوقات ممکن است کیست نشانه‌ای نداشته باشد و فرد اصلا از وجود آن بی‏خبر باشد. گاهی کیست خود را با درد در قسمت فوقانی باسن نشان می‏دهد. این درد می‏تواند یا به علت وجود کیست بدون هیچ عارضه‏ ای به وجود آید یا به علت وجود عفونت در اثر تجمع مو و چربی باشد که در این صورت کیست به‌صورت آبسه درمی‌آید. گاهی هم بیمار به دلیل ترشحاتی که روی لباسش به صورت چرک و خون در آن ناحیه می‌بیند، مراجعه می‏کند.

برای درمان کیست چه اقدام‌هایی انجام می‌شود؟
درمان کیست مویی به این بستگی دارد که بیمار در چه مرحله ‏ای از تشکیل کیست به پزشک مراجعه کند اما تنها راه درمان آن جراحی است. این عمل جراحی، وسیع نیست فقط آبسه تخلیه و موها خارج می‌شوند. بعد حفره کاملا شستشو داده می‌شود. از آنجا که حفره کامل برداشته نمی‏شود، درصد بسیار زیادی از کیست‏ها دوباره عود می‏کنند.
درمان کیست مویی در بیمارانی که در فاز ترشح هستند یا در بیمارانی که فقط با درد در ناحیه مراجعه می‏کنند و به نظر می‏رسد کیستشان هنوز عفونی نشده و در مرحله شروع ضایعه هستند، با بیمارانی که کیستشان به شدت عفونی شده، متفاوت است و برای درمانشان می‏توان یک جراحی کامل انجام داد و ضایعه را كاملا برداشت.
در مورد وسعت جراحی برای برداشتن کیست مویی و اینکه جای ضایعه را چه باید کرد، بین جراحان اختلاف‌نظر وجود دارد. اگر بیمار در مراحل اولیه ایجاد کیست مراجعه کند و کیستش کوچک باشد، می‏توان آن را برداشت و به طور اولیه بخیه زد و زخم را ساده بست اما اگر کیست خیلی بزرگ یا عفونی باشد، نمی‏توان آن را پانسمان كرد زیرا زخم دچار مشکل می‏شود. به همین دلیل پس از برداشتن ضایعه، زخم را بخیه نمی‏زنیم و باز نگه می‏داریم. در مواقعی هم که حفره ایجاد شده بزرگ اما غیرعفونی باشد، از گوشت اطراف حفره در ناحیه باسن استفاده و زخم بسته می‌شود.

باز نگه داشتن زخم مشکلی برای بیمار ایجاد نمی‏کند؟
نه، فقط باید زخمش را مرتب شستشو دهد و پانسمان کند تا به ‏تدریج زخم التیام یابد و بسته شود. زمان بهبود زخم با توجه به شرایط بیمار و اندازه حفره، ممکن است تا 2 ماه یا بیشتر طول بکشد. یکی از مشکلاتی که معمولا بیماران مبتلا به کیست از آن شکایت دارند، عود مجدد کیست حتی پس از یک جراحی بسیار خوب است. به همین دلیل همیشه به آنها یادآوری می‌كنیم چند درصدی احتمال عود کیست وجود دارد.

آیا افراد می‏توانند خودشان چرک و خون داخل کیست را تخلیه کنند یا حتما باید به پزشک مراجعه کنند؟
تخلیه کیست به وسیله خود افراد مستلزم آن است که لایه رویی زخم نازک شود. بارها افرادی را دیده ‏ایم که پمادهای مختلفی روی کیست می‏مالند تا سر باز کند. این کار در این ناحیه بسیار خطرناک است زیرا پوست ناحیه فوقانی باسن ضخیم و مدت ‏زمانی که طول می‏کشد تا لایه رویی کیست نازک شود و سر باز کند، طولانی است. مگر اینکه قبلا این ناحیه سینوسی و همراه با ترشح بوده باشد و حال دهانه سینوس بسته شده و محتویات داخل آن که باکتری‏ هم در آن وجود دارد، ایجاد آبسه ‏کنند. در این صورت فشار دادن آبسه باعث می‏شود دهانه سینوس مجددا باز شده و محتویات آن خارج شود. این تخلیه به هیچ‌وجه موثر نیست زیرا دهانه دوباره بسته می‌شود و دوباره آبسه می‏کند. فقط پزشك می‌تواند با جراحی تمام محتویات داخل كیست را کامل خارج كند. ضمن اینکه درد شدیدی که این بیماران دارند، اصلا اجازه نمی‏دهد که خودشان کیست را دستکاری کنند یا به پزشک مراجعه نکنند.

بیماران پس از جراحی باید چه نكته‌هایی را رعایت کنند؟
اگر پس از جراحی زخمشان بسته شود، باید مدتی هنگام نشستن مراقب باشند تا فشاری به زخم نیاید. نباید ضربه بخورند و باید مواظب باشند زمین نیفتند زیرا ممکن است بخیه‏ ها پاره شوند و زخم باز شود. نکته بسیار مهم پس از جراحی رعایت مسایل بهداشتی و نظافت است. این افراد، به‏ خصوص کسانی که پرمو هستند، باید حتما موهای آن قسمت از بدنشان را از بین ببرند و مراقب باشند تا عرق در آن محل نماند. برای این کار بهتر است دستمالی را در چین قسمت فوقانی باسن بگذارند تا رطوبت عرق را بگیرد زیرا رطوبت و باکتری‏هایی که در محل وجود دارند، احتمال ابتلا به آبسه را بیشتر می‏کنند. اگر پس از جراحی زخم باز نگه داشته شود، باید مرتب پانسمان زخم عوض شود. پانسمان‌های خاصی وجود دارد که استفاده از آنها با توجه به مدت زمانی که از جراحی گذشته و شرایط بیمار، توصیه می‌شود. این پانسمان‌ها کمک می‏کنند تا زخم‏های مترشحه جمع شوند. در غیر این صورت می‏توان زخم را با سرم شستشو تمیز و پانسمان کرد.

این افراد در اجابت مزاج مشکلی ندارند؟
نه اصلا، فقط اگر حس کردند پانسمانشان آلوده شده باید هرچه سریع‌تر آن را عوض کنند.
پاسخ
آگهی


[-]
به اشتراک گذاری/بوکمارک (نمایش همه)
google Facebook cloob Twitter
برای ارسال نظر وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت نام کنید
شما جهت ارسال نظر در مطلب نیازمند عضویت در این انجمن هستید
ایجاد حساب کاربری
ساخت یک حساب کاربری شخصی در انجمن ما. این کار بسیار آسان است!
یا
ورود
از قبل حساب کاربری دارید? از اینجا وارد شوید.

موضوعات مرتبط با این موضوع...
  بيماري ماشين گرفتگي
  بيماري ام اس -MSرا بيشتر بشناسيم
  بيماري هاي چشم سری اول
  بيماري هاي نهفته چشم
  افسردگي شما را چاق ميكند پرخوري عصبي، بيماري اين روزها
  آنفلوآنزا، بيماري آزاردهنده اين روزها امسال حتما مریض خواهید شد مگر اینکه...
  راههاي مقابله با بيماري پاركينسون
  کدام كبودي‌ها نشانگر بيماري‌ خطرناكي است؟
  استخر شما محل مناسب براي انتقال بيماري ها
  چگونگي جلو گيري از بيماري هاي مدرسه اي

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان