گیاه شاهی یا تره تیزک؛ گیاهی علفی از خانواده ی شب بوهاست که گل های سفید یا قرمز رنگ آن در انتهای شاخه ظاهر می شوند و تخم آن نیز نارنجی رنگ و کمی دراز است.
ترکیبات شیمیایی در هر صد گرم این گیاه مواد زیر موجود است:
* آب: ۸۹/۴ درصد
* پروتئین: ۲/۶ درصد
* هیدرات کربن: ۵/۵ درصد
* کلسیم: ۸۱ میلی گرم
* فسفر: ۷۶ میلی گرم
* آهن: ۱/۳ میلی گرم
* فسفات: ۷۶ میلی گرم
* ویتامین های A و B2 و E نیز از دیگر مواد مغذی تره تیزک هستند.
* پروتئین: ۲/۶ درصد
* هیدرات کربن: ۵/۵ درصد
* کلسیم: ۸۱ میلی گرم
* فسفر: ۷۶ میلی گرم
* آهن: ۱/۳ میلی گرم
* فسفات: ۷۶ میلی گرم
* ویتامین های A و B2 و E نیز از دیگر مواد مغذی تره تیزک هستند.
خواص دارویی
در طب قدیم ایران گیاه شاهی گرم و نسبتاً خشک است، هم چنین:
* به هضم غذا کمک می کند.
* سنگ مثانه را از بین می برد.
* بازکننده ی انسداد مجاری کبد و طحال است.
* درد کلیه را تسکین می بخشد.
* نفخ معده را برطرف می کند.
* اشتهاآور است.
* مصرف عصاره ی تازه آن بوی بد عرق را از بین می برد.
* در درمان زکام، آسم، سیاه سرفه و سل مفید است.
* تقویت کننده ی رشد موهاست.
* لک های قهوه ای رنگ پوست را برطرف می کند.
* سنگ مثانه را از بین می برد.
* بازکننده ی انسداد مجاری کبد و طحال است.
* درد کلیه را تسکین می بخشد.
* نفخ معده را برطرف می کند.
* اشتهاآور است.
* مصرف عصاره ی تازه آن بوی بد عرق را از بین می برد.
* در درمان زکام، آسم، سیاه سرفه و سل مفید است.
* تقویت کننده ی رشد موهاست.
* لک های قهوه ای رنگ پوست را برطرف می کند.