09-02-2021، 14:18
سرطان ها از دلایل اصلی مرگ در جهان امروز هستند. در واقع پس از کشف آنتی بیوتیک ها و استفاده وسیع از این داروها، بیماری های عفونی که اصلی ترین عامل مرگ بشر بودند به زانو درآمدند و در حال حاضر به جز در مناطق بدوی دنیا در بقیه نقاط بیماری های قلبی و سرطان ها از عوامل اصلی مرگ هستند.
در سال های اخیر تلاش زیادی برای یافتن علل ایجاد سرطان شده و عوامل متعددی در این مورد شناسایی شده است که در این مبحث به آنها اشاره می شود.
▪ سیگار
به جرات می توان گفت در ۵۰ سال اخیر بیشترین حجم مطالعات پزشکی در مورد اثرات مخرب این سم مهلک و رایج در جوامع بشری شده است و نتایج قطعی و کاملی در این رابطه به دست آمده است.
همین جا باید تاکید شود که سیگار نماینده انواع دودهای مصرفی مثل قلیان، چپق، پیپ و... است که همگی به درجاتی مضر هستند.
سیگاری ها در ۴۰ درصد موارد در اثر بیماری های مربوط به سیگار در سنی پایین تر از افراد غیر سیگاری می میرند. این بیماری ها شامل بیماری های ریوی، قلبی و سرطان ها هستند.
توجه به این نکته ضروری است که در ۶۰ درصد از کسانی که سیگار می کشند نهایتا دلیل مرگ، سیگار نیست و آنها به دلایلی بجز سیگار فوت می کنند.
این موضوع از این جهت تاکید می شود که در باور مردم به اشتباه اگر قرار است سیگار علت سرطان باشد، پس همه سیگاری ها باید سرطان بگیرند. بسیار دیده می شود که یک فرد سیگاری برای این که خود را تبرئه کند، می گوید فلان فرد ۷۰ سال سیگار کشیده است و در نهایت مثلا در ۹۰سالگی در یک سانحه کشته شده و این را مدرکی برای غلط بودن اطلاعات پزشکی می داند.
باید بدانیم وقتی در مورد اثرات سرطان زایی سیگار بحث می شود، بسته به عوامل دیگر مثل استعداد ژنتیکی، نوع مصرف سیگار و تعداد مصرف آن میزان خطر متفاوت خواهد بود، اما بدون شک وقتی مجموع افراد سیگاری بررسی می شوند، تعداد قابل توجهی در نهایت به دلیل سرطان ناشی از سیگار فوت می کنند.
▪ سرطان هایی که با مصرف سیگار ایجاد می شود
سرطان های ریه، حنجره، مری، کلیه ـ پانکراس و معده با سیگار ارتباط مستقیم دارند که البته در این بین، ۲ سرطان اول عمدتا در سیگاری ها دیده می شود و در افراد غیر سیگاری خیلی نامحتمل هستند.
مصرف سیگار باعث ایجاد تغییرات در ژن ها می شود و هرچه تعداد نخ سیگار دود شده زیادتر می شود، تغییرات ژنی بیشتر می شود و قدرت دفاعی ضد سرطان بدن کمتر می تواند از پس مهار آن برآید.
بدین ترتیب تعداد نخ سیگاری که در روز دود می شود و تعداد سال هایی که این کار ادامه دارد، ریسک ایجاد سرطان را بیشتر می کند.
وقتی فرد سیگار را ترک می کند، این تغییرات ژنی به تدریج پاک می شوند اما چندین سال طول می کشد تا اثرات سیگار های مصرف شده از بدن پاک شوند.
متاسفانه سیگار کشیدن اطرافیان نیز باعث ایجاد سرطان در افرا د می شود و این نوع سرطان، تاسف بارتر از نوع قبلی است، زیرا فرد قربانی سیگار کشیدن دیگران که عموما پدر، مادر یا همسر می باشد، شده است.