05-06-2016، 17:15
ماخونیک روستایی است در بخش مرکزی شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی ، این روستا جزو روستاهای شگفتانگیز جهان به حساب میآید. تا سال 1390 این روستا دارای 739 نفر ساکن بوده است.
روستای ماخونیک یکی از هفت روستای شگفتانگیز جهان است و به لحاظ شهرت آن به شهر «لیلیپوتها» جذابیتهای حیرتانگیزی دارد. از روستای ماخونیک تا افغانستان نیم ساعت فاصله است و مردم ماخونیک اصالتا افغان هستند که در چند قرن پیش از افغانستان کوچ و ماخونیک را برای زندگی انتخاب کرده اند .
در برخی اسناد قدیميکه تاریخ نگارش آنها به ۳۰۰ سال قبل میرسد، نام روستا مادخنیک ذکر شدهاست. گفته میشود در گذشته عدهای مأموران دولتی به این روستا آمده و اهالی به گرمياز آنها استقبال نکردهاند و با آنها برخورد سردی داشتهاند و آنها این نام را برای روستا انتخاب کردهاند.
برخی میگویند به دلیل وجود شکافی در کوه نزدیک روستا به آنجا ماده ماخونیک گفته میشده که به مرور زمان به ماخونیک تغییر نام یافتهاست .
از شواهد چنین بر میآید که ساکنان روستا در ابتدا دامدار و کوچنشین بودهاند و در دورههای بعد در منطقه ماخونیک و به ویژه در روستای ماخونیک سکونت گزیدهاند، وجود سنگنگارهای در نزدیکی قنات ماخونیک که نقشهای چوپانی و بسیار قدیمي روی آن نقش بسته نیز گواهی بر قدمت سکونت در ماخونیک است.
از آثار تاریخی ماخونیک میتوان به سنگ سیاه ماخونیک، بنای برج و قلعه، برج گل انجیر، منزل سرگردونی و نادر مرده اشاره کرد.
اگر چه بیشتر اهالی این روستا دارای قد متوسط و غالبا کوتاهی هستند ولی افراد قد بلند نیز بین آنها زندگی ميکنند به نظر ميرسد به دلیل اینکه درب خانههای اهالی این روستا بسیار کوتاه و باریک است اینگونه تصور شده که مردم این روستا قد کوتاه هستند .
یکی از عمده نشانههای فرهنگی روستای ماخونیک مسکن است و بافت مسکونی روستا در دامنه تپه و خانهها بهطور فشرده به هم و در گودی زمین ساخته شدهاند. کف خانه حدود یک متر از سطح زمین پایینتر است و دارای یک درب کوتاه چوبی است.
برای رفتن به داخل خانه باید دولا شده و به زحمت خود را داخل خانه کرد. اغلب یکی ،دو پله درگاهی را به کف خانه متصل میکنند. به علت آنکه هوای این ناحيه سرد است، مردم خانهها را كوچك و كمارتفاع ميساختند تا گرم شدن خانه راحت تر صورت گیرد.
ارتفاع خانههای آن، حداکثر به 40/1 سانتیمتر ميرسد. این روستا که در دامنه تپه و به نوعی در گودی زمین قرار گرفته، خانههایی به هم فشرده دارد.
هر خانه دارای فضاهایی همچون مخزن برای نگهداری گندم و جو و اجاق گلی برای طبخ غذاست .عمده مصالح به کار رفته در مسکن روستا شامل سنگ، چوب و هیزم است. علاوه بر مسکن به جاذبههای فرهنگی دیگری همچون مراسم عروسی و نامزدی، مراسم ماه رمضان و عید فطر و عید قربان، مراسم بارانخواهی و همچنین خوراک و غذاهای سنتی و پوشاک محلی این روستا، میتوان اشاره کرد.
مردم ماخونیك تا ۵۰ سال پیش چای نمينوشیدند، شكار نميكردند و اصلا گوشت هم نميخوردند و هنوز سیگار نميكشند. مردم ماخونیك این قبیل كارها را گناه ميدانستند، ورود تلویزیون به این روستا به معنای ورود شیطان بود و اهالی تا چند سال پیش به تلویزیون ميگفتند شیطان. آنها هرگز اجازه نميدادند كودكان مقابل تلویزیون بنشینند و جادو شوند.در گذشته اهالی این روستا با انواع غذاها بیگانه بوده اند ولی در سالهای اخیر با بهتر شدن اوضاع اقتصادی جامعه و به قول خودشان دریافت یارانه اوضاع اندکی بهتر شده و مردم ميتوانند نان و برنج و گوشت هم بخورند.
در روستای ماخونیک غیر از درخت عناب درختی دیگری کشت نميشود. البته در اطراف این روستا درخت بنه نیز به صورت خود رو وجود دارد و بنه همان درختی است که اهالی روستا میوه آن را جمع آوری کرده و پس از خشک کردن ميکوبند و با آرد و شلغم به مصرف غذایی ميرسانند.در حال حاضر تعدادی از جوانان روستا در معادن گرانیت نزدیک روستا مشغول به کار شده اند برای همین اوضاع اقتصادی و فرهنگی روستا تاحدودی بهتر شده است .
ماخونیک در ۳۰ سال گذشته هیچ راه ارتباطی ای نداشته ومردمان این روستا در گذشته با دنیای بیرون خود کمتر تعامل داشته اند.درگذشته اهالی روستای ماخونیک حمام نداشته و در خانههای علفی روی تخته سنگهایی خود را ميشستند که در ۳۰سال گذشته از طرف دولت در این روستا حمام عمومياحداث شده است.