03-04-2014، 14:36
آداب صحيح غذا خوردن
غذا خوردن آدابی دارد؛ آدابی که متاسفانه برخی از جوانان با آن بیگانهاند. زندگی پردغدغه شهری و خوردن انواع و اقسام غذاهای آماده و سرپایی موجب شده که روز به روز از آداب نشستن به دور سفره و صحیح غذا خوردن دورتر شویم؛ آدابی که پیشینیان ما آن را رعایت میکردند. نسل قبل ما هم تا حدودی به راه و رسم آن واقف بود، اما به مرور که به نسل جوان رسید، نهتنها دور سفره نشستن یادمان رفت، بلکه آداب صحیح غذا خوردن را هم نمیدانیم. در واقع نمیدانیم چه چیزهایی را نمیدانیم. بنابراین بد نیست که با آداب صحیح غذا خوردن به دور سفره یا میز آشنا شویم.
ـ بهتر است نیم ساعت برای صرف غذا زمان بگذارید.
ـ هنگام خوردن غذا بسمالله گفته و در پایان الحمدلله بگویید و از میزبان تشکر کنید.
ـ دستها را قبل و بعد از غذا بشویید.
ـ از خوردن غذای داغ بپرهیزید و به وقت اشتها غذا بخورید. زمانی که هنوز مقداری اشتها به غذا دارید، دست از خوردن بکشید.
ـ غذا را خوب و با دهان بسته بجوید و زمانی که دهانتان پر است صحبت نکنید. زشتترین کار هنگام صرف غذا سخن گفتن با دهان پر است.
ـ پس از صرف غذا از انجام حرکات سریع و شدید اجتناب کنید. بهترین حالت برای هضم و جذب مطلوب غذا، داشتن آرامش و حرکات خفیف است.
اما اگر برای صرف ناهار یا شام به مهمانی یا رستوران دعوت شویم علاوه بر موارد فوق، چه آدابی را باید رعایت کنیم؟
ـ هنگام صرف غذا ظاهر شما اهمیت زیادی دارد. روی صندلی صاف بنشینید و آرنجهایتان را روی میز نگذارید. تا زمان صرف غذا با قاشق، چنگال یا دستمال سفره بازی نکنید.
ـ بهتر است محل نشستن بزرگترهای فامیل در راس میز و جوانترها و همسنها در سمت دیگر و در کنار هم باشد.
ـ تا زمانی که میزبان شروع به صرف غذا نکرده نباید غذا صرف شود، مگر به اصرار و تعارف میزبان باشد.
ـ کارد و قاشق را سمت راست و چنگال و دستمال را سمت چپ خود قرار دهید. قاعده استفاده از چنگال این است که آن را با دست چپ بگیرید. برای تکه کردن ماهی، استیک گوشت یا شنیتسل مرغ چنگال را دست چپ و کارد را دست راستتان قرار دهید. پس از برش، چنگال را به دست راست داده و تکه گوشت، مرغ یا ماهی را داخل دهان بگذارید. برای خوردن زیتون نیز از چنگال استفاده کنید. هسته زیتون را با چنگال به گوشهای از بشقاب برگردانید.
ـ برای صرف سوپ، مدتی زمان بگذارید تا کمی سرد شود. از فوت کردن و هورت کشیدن سوپ بپرهیزید. سوپ را از کنار یا نوک قاشق میل کنید. هرگز قاشق را کامل داخل دهان نبرید.
ـ غذاهایی چون مرغ یا بره درسته را با ابزار خود جدا کنید. اگر نتوانستید از پیشخدمت یا گارسون کمک بگیرید. اگر هم کمکی نداشتید از تماس مستقیم دست یا قاشق و چنگال شخصی خود با غذا اجتناب کنید و بیخیال خوردن این غذا شوید.
ـ تکه نان، مرغ یا گوشت استخواندار، ساندویچ و چیپس را که در ظرفتان قرار دارد مجازید با دست بخورید.
ـ بشقابتان را بیش از حد پرنکنید و در زمان خوردن غذا نه عجله کنید و نه بیش از حد آهسته بخورید. سعی کنید با دیگران هماهنگ شوید.
ـ غذا را به شکلی رغبتانگیز و جذاب میل کنید. هنگام خوردن، لقمهها را مزه مزه کنید و روی خوردن خود تمرکز کنید تا بتوانید بیشترین لذت را از عطر و طعم غذا ببرید.
ـ هرگز به غذا خوردن دیگران نگاه نکنید. به قول معروف لقمه دیگران را نشمارید!
ـ اگر قصد خوردن نوشابه از بطری را دارید آن را با نی بنوشید. اگر نی در دسترس نبود از لیوان استفاده کنید. هرگز لیوان را به طرف بطری نبرید. لیوان را روی میز ثابت گذاشته و نوشابه را به داخل آن بریزید. از سر کشیدن بطری آب یا نوشابه اجتناب کنید.
ـ پیش از نوشیدن مایعات لبها را با دستمال پاک کنید تا جای چربی و... روی لیوان نمایان نشود.
ـ سر میز سیگار نکشید و با موبایلتان صحبت نکنید.
ـ اگر نوشیدنی یا غذایی خواستید که با شما فاصله دارد، خودتان بلند نشوید. از کسی که در نزدیکی غذاست کمک بگیرید.
ـ اگر قاشق یا چنگال از دستتان افتاد یا به چیز دیگری نیاز داشتید به میزبان بگویید تا به پیشخدمت یا گارسون بگوید.
ـ اگر در رستوران یا مهمانی در حال صرف غذا بودید و آشنایی را دیدید بلند نشوید. تکان دادن سر یا دست کافی است. بلند شدن شما موجب ناراحتی همنشینتان خواهد شد.
ـ با گارسون یا پیشخدمت مودب رفتار کنید. ادب شما نشاندهنده وقار، اصالت و شخصیت شماست.
ـ اگر غذا شور، شفته، سفت یا سرد شده بود پیش دیگر مهمانان شکایت نکنید. چون مهمانان تنها هدف شما از شرکت در این مراسم را خوردن غذا میدانند!
ـ هنگامی که از خوردن غذا فارغ شدید بشقاب را به جلو هل ندهید و آرنجتان را روی میز نگذارید. بهتر است دستتان را روی زانو یا مچ را روی لبه میز قرار دهید.
ـ برای خارج کردن غذا از لابهلای دندانهایتان عذرخواهی کنید و به دستشویی بروید. دست بردن به داخل دهان حتی مخفیانه برای اطرافیان بسیار زننده است.
ـ پس از صرف غذا، قاشق و چنگال را روی میز نگذارید. آنها را داخل بشقاب و به صورت اریب یا ضربدر قرار دهید.
غذا خوردن آدابی دارد؛ آدابی که متاسفانه برخی از جوانان با آن بیگانهاند. زندگی پردغدغه شهری و خوردن انواع و اقسام غذاهای آماده و سرپایی موجب شده که روز به روز از آداب نشستن به دور سفره و صحیح غذا خوردن دورتر شویم؛ آدابی که پیشینیان ما آن را رعایت میکردند. نسل قبل ما هم تا حدودی به راه و رسم آن واقف بود، اما به مرور که به نسل جوان رسید، نهتنها دور سفره نشستن یادمان رفت، بلکه آداب صحیح غذا خوردن را هم نمیدانیم. در واقع نمیدانیم چه چیزهایی را نمیدانیم. بنابراین بد نیست که با آداب صحیح غذا خوردن به دور سفره یا میز آشنا شویم.
ـ بهتر است نیم ساعت برای صرف غذا زمان بگذارید.
ـ هنگام خوردن غذا بسمالله گفته و در پایان الحمدلله بگویید و از میزبان تشکر کنید.
ـ دستها را قبل و بعد از غذا بشویید.
ـ از خوردن غذای داغ بپرهیزید و به وقت اشتها غذا بخورید. زمانی که هنوز مقداری اشتها به غذا دارید، دست از خوردن بکشید.
ـ غذا را خوب و با دهان بسته بجوید و زمانی که دهانتان پر است صحبت نکنید. زشتترین کار هنگام صرف غذا سخن گفتن با دهان پر است.
ـ پس از صرف غذا از انجام حرکات سریع و شدید اجتناب کنید. بهترین حالت برای هضم و جذب مطلوب غذا، داشتن آرامش و حرکات خفیف است.
اما اگر برای صرف ناهار یا شام به مهمانی یا رستوران دعوت شویم علاوه بر موارد فوق، چه آدابی را باید رعایت کنیم؟
ـ هنگام صرف غذا ظاهر شما اهمیت زیادی دارد. روی صندلی صاف بنشینید و آرنجهایتان را روی میز نگذارید. تا زمان صرف غذا با قاشق، چنگال یا دستمال سفره بازی نکنید.
ـ بهتر است محل نشستن بزرگترهای فامیل در راس میز و جوانترها و همسنها در سمت دیگر و در کنار هم باشد.
ـ تا زمانی که میزبان شروع به صرف غذا نکرده نباید غذا صرف شود، مگر به اصرار و تعارف میزبان باشد.
ـ کارد و قاشق را سمت راست و چنگال و دستمال را سمت چپ خود قرار دهید. قاعده استفاده از چنگال این است که آن را با دست چپ بگیرید. برای تکه کردن ماهی، استیک گوشت یا شنیتسل مرغ چنگال را دست چپ و کارد را دست راستتان قرار دهید. پس از برش، چنگال را به دست راست داده و تکه گوشت، مرغ یا ماهی را داخل دهان بگذارید. برای خوردن زیتون نیز از چنگال استفاده کنید. هسته زیتون را با چنگال به گوشهای از بشقاب برگردانید.
ـ برای صرف سوپ، مدتی زمان بگذارید تا کمی سرد شود. از فوت کردن و هورت کشیدن سوپ بپرهیزید. سوپ را از کنار یا نوک قاشق میل کنید. هرگز قاشق را کامل داخل دهان نبرید.
ـ غذاهایی چون مرغ یا بره درسته را با ابزار خود جدا کنید. اگر نتوانستید از پیشخدمت یا گارسون کمک بگیرید. اگر هم کمکی نداشتید از تماس مستقیم دست یا قاشق و چنگال شخصی خود با غذا اجتناب کنید و بیخیال خوردن این غذا شوید.
ـ تکه نان، مرغ یا گوشت استخواندار، ساندویچ و چیپس را که در ظرفتان قرار دارد مجازید با دست بخورید.
ـ بشقابتان را بیش از حد پرنکنید و در زمان خوردن غذا نه عجله کنید و نه بیش از حد آهسته بخورید. سعی کنید با دیگران هماهنگ شوید.
ـ غذا را به شکلی رغبتانگیز و جذاب میل کنید. هنگام خوردن، لقمهها را مزه مزه کنید و روی خوردن خود تمرکز کنید تا بتوانید بیشترین لذت را از عطر و طعم غذا ببرید.
ـ هرگز به غذا خوردن دیگران نگاه نکنید. به قول معروف لقمه دیگران را نشمارید!
ـ اگر قصد خوردن نوشابه از بطری را دارید آن را با نی بنوشید. اگر نی در دسترس نبود از لیوان استفاده کنید. هرگز لیوان را به طرف بطری نبرید. لیوان را روی میز ثابت گذاشته و نوشابه را به داخل آن بریزید. از سر کشیدن بطری آب یا نوشابه اجتناب کنید.
ـ پیش از نوشیدن مایعات لبها را با دستمال پاک کنید تا جای چربی و... روی لیوان نمایان نشود.
ـ سر میز سیگار نکشید و با موبایلتان صحبت نکنید.
ـ اگر نوشیدنی یا غذایی خواستید که با شما فاصله دارد، خودتان بلند نشوید. از کسی که در نزدیکی غذاست کمک بگیرید.
ـ اگر قاشق یا چنگال از دستتان افتاد یا به چیز دیگری نیاز داشتید به میزبان بگویید تا به پیشخدمت یا گارسون بگوید.
ـ اگر در رستوران یا مهمانی در حال صرف غذا بودید و آشنایی را دیدید بلند نشوید. تکان دادن سر یا دست کافی است. بلند شدن شما موجب ناراحتی همنشینتان خواهد شد.
ـ با گارسون یا پیشخدمت مودب رفتار کنید. ادب شما نشاندهنده وقار، اصالت و شخصیت شماست.
ـ اگر غذا شور، شفته، سفت یا سرد شده بود پیش دیگر مهمانان شکایت نکنید. چون مهمانان تنها هدف شما از شرکت در این مراسم را خوردن غذا میدانند!
ـ هنگامی که از خوردن غذا فارغ شدید بشقاب را به جلو هل ندهید و آرنجتان را روی میز نگذارید. بهتر است دستتان را روی زانو یا مچ را روی لبه میز قرار دهید.
ـ برای خارج کردن غذا از لابهلای دندانهایتان عذرخواهی کنید و به دستشویی بروید. دست بردن به داخل دهان حتی مخفیانه برای اطرافیان بسیار زننده است.
ـ پس از صرف غذا، قاشق و چنگال را روی میز نگذارید. آنها را داخل بشقاب و به صورت اریب یا ضربدر قرار دهید.