03-01-2014، 11:15
![شماری آثار باستانی در بامیان کشف شد 1](http://www.bostnews.com/nimages/orignal/2012_08_03_4614.jpg)
چندین قلم اثر باستانی تازه کشف شده در ولایت بامیان به ریاست اطلاعات و فرهنگ این ولایت تحویل داده شد.
این آثار تاریخی شامل وسایل تزئینی، کوزه های گلی و آثار فلزی است که در یازدهمین دور کاوشگری های زمریالی طرزی باستان شناس افغانی تبار فرانسوی به دست آمده است.
آقای طرزی از یازده سال بدین سو در رأس یک تیم کاوشگران فرانسوی در ولایت بامیان فعالیت دارد. او می گوید که در یازده سال گذشته بیش از یک هزار اثر تاریخی را در ولایت بامیان کشف کرده است.
پروفیسور طرزی افزود که مهم ترین این آثار کشف شده، یک مجسمۀ بودای شانزده متره خوابیده، یک استوپه 24 متره، چندین معبد و شماری پارچه های مجسمه های کوچک دوران بودایی، شماری آثار سفالی، سنگی و سکه های طلا و فلز بوده است.
به گفتۀ آقای طرزی، اکثریت آثار کشف شده در یک دیپوی نامناسب در بامیان نگهداری می شود و چند قلم مهم آن که شامل سکه های طلا و آثار گرانبها می باشد، به موزیم کابل انتقال داده شده است.
محمد ابراهیم اکبری رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت بامیان می گوید که در این ولایت موزیم وجود ندارد، آثار کشف شده، در یک دیپوی مربوط به این ریاست نگهداری می شود.
آقای اکبری می افزاید: «ممکن در دراز مدت به دلیل نبود مکان مناسب به اثر نم و رطوبت و انباشته شدن این آثار روی هم شماری از آنان از بین برود.»
به گفتۀ وی، چند سال پیش، زمینی در مرکز این ولایت برای اعمار یک موزیم تثبیت شد، اما به دلیل عدم همکاری نهادهای تمویل کننده و نبود بودجه تا هنوز بامیان صاحب موزیم نشده است.
حیدرعلی احمدی یک عضو شورای ولایتی بامیان از مجامع بین المللی و دولت مرکزی خواستار ایجاد یک موزیم جهت در معرض دید قرار دادن آثار کشف شده در این ولایت شد.
احمدی گفت: «ما از دولت مرکزی و دونرهای خارجی می خواهیم تا برای به نمایش گذاشتن و حفظ و نگهداری این آثار یک موزیم بسازند، در غیر آن صورت امکان دارد که این آثار طی چند سال آینده تخریب گردد.»
بامیان یکی از ولایت های باستانی کشور است که به دلیل داشتن آثار تاریخی مثل مجسمه های تخریب شده بودا، شهرهای غلغله و ضحاک شهرت جهانی دارد.