04-11-2014، 17:42
چربی غیراشباع (به انگلیسی: Unsaturated fat) به چربی یا اسید چربی گفته میشود که در زنجیرهی اسید چرب آن دست کم یک پیوند مضاعف وجود داشته باشد. در زنجیرهی اسید چرب دو نوع چربی غیراشباع وجود دارد، تک اشباع[۱] که دارای یک پیوند مضاعف است و چند اشباع[۲] که شامل بیش از یک پیوند مضاعف میباشد. این تفاوت در ساختار شیمیایی آنها باعث ایجاد تفاوت های اندکی در فواید آنها بر روی سلامتی گذاشته است. تک اشباع باعث کاهش کلسترول شده و چند اشباع که خود به دو دسته اسید چرب امگا ۳ و اسید چرب امگا ۶ تقسیم میشود که باعث کاهش فشارخون و بیماریهای قلبی عروقی میگردد.[۳] وقتی که پیوند مضاعف وجود داشته باشد، اتمهای هیدروژن وجود ندارند. بنابراین یک چربی اشباع هیچ پیوند مضاعفی ندارد، و دارای حداکثر تعداد پیوندهای هیدروژنی به کربنها است، و بنابراین با اتمهای هیدروژن به اصطلاح "اشباع" شده است. در سوختوساز سلولی، مولکولهای چربی غیراشباع در مقایسه با مقدار مشابه از چربی اشباع حاوی مقدار نسبتاً کمتری انرژی (کالری کمتر) هستند.[۴]
چربی غیراشباع در موادی همچون آجیل، غذاهای دریایی، روغن زیتون، تخم مرغ، سویا و آوکادو یافت میشود. محصولات گوشتی دارای هر دو نوع چربی اشباع و غیراشباع هستند. برخلاف چربی اشباع، چربی غیراشباع در دمای اتاق به صورت مایع است
چربی غیراشباع در موادی همچون آجیل، غذاهای دریایی، روغن زیتون، تخم مرغ، سویا و آوکادو یافت میشود. محصولات گوشتی دارای هر دو نوع چربی اشباع و غیراشباع هستند. برخلاف چربی اشباع، چربی غیراشباع در دمای اتاق به صورت مایع است