14-08-2014، 15:13
انتخابات های زمان پهلوی انتخابات هایی ساختگی و در نوع خود جالب بودند که نمونه ای از آن را در زیر می خوانیم.
من برای آن انتخابات خیلی زحمت كشیدم . هنگام سركشی به حوزه ها با یك پرچم سبز رنگی كه روی آن نوشته شده بود " نصر من الله و فتح قریب" می رفتم . در این حوزه ها ، خیلی زد و خورد می كردیم ، چرا كه هر كس می خواست وكیل خودش را انتخاب كند
به هرحال در این انتخابات كه در اواخر اسفند 1332 در تهران ، انجام گرفت ، شعبان با انتشار اعلامیه های مختلف با عنوان " جمعیت جوانمردان جانباز" نسبت به چگونگی برگزاری انتخابات اعلام نظر می كرد
در حوزه پارک شهر شعبان با عده ای اوباش از قبیل حسین سیاه و عباس كاوسی ، جیب رای دهندگان را علناً بازرسی می كردند . بعضی را مضروب كرده و چند نفر را هم با خود بردند

بعد از نقش آفرینی اوباش در چند حادثه تاریخی در دوره پهلوی دوم از جمله حوادث دهه 1320 و بخصوص كودتای 28 مرداد 1332 و سرنگونی حكومت مصدق ، خاندان سلطنتی یكسری امتیازات و تسهیلاتی برای آنها در نظر گرفتند تا بدین ترتیب در سال های بعد هم بتوانند از وجود آنها در سركوب حركت های مردمی و حوادث سیاسی استفاده كنند . یكی از این حوادث ، انتخابات دوره هجدهم مجلس شورای ملی بود كه از وجود اوباش و لومپن ها برای رسیدن به مقاصد خود استفاده كردند.
در زمان مصدق ، مجلس هفدهم با رفراندم تعطیل شده بود . علی رغم درخواست نمایندگان مجلس هفدهم مبنی بر افتتاح مجدد تا پایان دوره هفدهم ، زاهدی حاضر به راه اندازی آن نشد ، چرا كه نمایندگانی ساكت و آرام می خواست . به همین جهت تصمیم گرفت انتخابات مجلس هجدهم را برگزار كند و نمایندگانی به مجلس بفرستد كه تسلیم دولت باشند . رژیم كودتا در نظر داشت با استفاده از دستاوردهای هفت ماه ترور ، وحشت و اختناق پس از كودتا ، این انتخابات در محیطی آرام انجام گیرد . به همین منظور نهضت مقاومت ملی كه در صدد خنثی كردن اقدامات رژیم بود ، با شعار "یا پیروز می شویم یا رسوا می كنیم " وارد میدان مبارزه شد و به دنبال حوادثی كه ایجاد كرد ، نامه ها ، شكایات و اعلام جرم هایی مبنی بر تقلب در انتخابات منتشر نمود كه در مطبوعات جهان منعكس شد و این انتخابات به " انتخابات شعبان بی مخ" معروف شد و رژیم را بیش از پیش رسوا نمود .
من برای آن انتخابات خیلی زحمت كشیدم . هنگام سركشی به حوزه ها با یك پرچم سبز رنگی كه روی آن نوشته شده بود " نصر من الله و فتح قریب" می رفتم . در این حوزه ها ، خیلی زد و خورد می كردیم ، چرا كه هر كس می خواست وكیل خودش را انتخاب كند
به هرحال در این انتخابات كه در اواخر اسفند 1332 در تهران ، انجام گرفت ، شعبان با انتشار اعلامیه های مختلف با عنوان " جمعیت جوانمردان جانباز" نسبت به چگونگی برگزاری انتخابات اعلام نظر می كرد ، مثلاً در اعلامیه شماره 4 این جمعیت كه با امضای وی منتشر شد ، آمده بود :
«... بكوشید تا خون هایی كه در رستاخیز 28 مرداد ریخته شده و به هدر نرود ! مجلس جای كسی است كه در مرحله اول به زهد و دیانت معروف و وارد سیاست و در شاه دوستی ، میهن پرستی ، شهامت ، رشادت و اخلاق امتحانات لازم را در طول عمر داده و هرگز برای او انحرافی رخ نداده باشد و تنها به خاطر خدمت شاه و میهن پا به مجلس گذاشته و از جاه و مقام دوری جوید و غیره » ( فاطمی ، 1380 ، ص 91 )
بدین ترتیب در جریان انتخابات ، شعبان به عنوان سازمان دهنده گروه اوباش ، نقش مهمی ایفا كرد . وی با نوچه های مزدورش با حركت در مراكز مختلف رای گیری ، مردم را مورد آزار و اذیت قرار می داد و حتی با ضرب و شتم ، عده ای را از حوزه های رای گیری بیرون می كرد تا رای مخالف نظر دولت و شاه ندهند و عده ای را هم با تهدید و تطمیع مجبور به دادن رای به لیست زاهدی می نمود . ( همان ، ص 92 )

در زیر چند حوزه انتخاباتی مجلس هجدهم را بر اساس نوشته سید عباس فاطمی در كتاب شعبان جعفری در آیینه اسناد مرور می كنیم تا میزان دخالت اوباش و اراذل مشخص شود .
1 – حوزه مسجد شیخ هادی : دراین حوزه پنج نفر كه در جیب های آنها لیست نهضت مقاومت ملی پیدا شده بود ، توسط پاسبان ها بازداشت شدند . تا ساعت ده بیش از 40 نفر رای نداده بودند ، ولی شماره تعرفه به 2000 رسیده بود ! یعنی در هردقیقه 43 رای . در این هنگام دستجات اوباش در اتوبوس های 74 ( خط 5 ) و 66 (خط 17 ) و ماشین شخصی شماره 6904 ، برای ارعاب مردم به رهبری حسن عرب ، به این حوزه آمدند و پس از آن اتومبیل شخصی شماره ( ا د . ب ) نیز عده ای دهقان را از خارج شهر به این حوزه آورد . به علاوه رای عده ای از بیكاران گرمخانه شماره 5 را از قرار هر رای 20 ریال خریداری كرده بودند .
2 – حوزه دروازه قزوین : در این حوزه نیز رای دهندگان نهضتی را شناسایی و توقیف می كردند . گفتنی است كه تا ظهر ، بیش از 25 رای به صندوق های این حوزه ریخته نشد ، ولی انجمن 102 تعرفه باطل كرده بود . رئیس این حوزه محمود مسگر ، از اراذل معروف بود ، كه همراه رضا توپچی و پسر خود محمود مسگر ، آرا را قبل از ریختن به صندوق باز كرده و پس از خواندن ، آرا مخالف را پاره كرده و صاحبان آنها را به دست پلیس می سپردند .
3 – حوزه مسجد سجاد : در این حوزه عده ای از اراذل سومكا ، با حمایت پلیس ، مزاحم رای دهندگان شده و ساعت 11 یكی از رای دهندگان را تعقیب و توقیف كردند .
4 – حوزه نظام آباد ( صفا ) : این حوزه تحت نظر چاقو كشان بیوك صابر قرار داشت .
به هرحال در این انتخابات كه در اواخر اسفند 1332 در تهران ، انجام گرفت ، شعبان با انتشار اعلامیه های مختلف با عنوان " جمعیت جوانمردان جانباز" نسبت به چگونگی برگزاری انتخابات اعلام نظر می كرد
5 – حوزه كارخانه گودرن : این حوزه تحت نظر اوباش " فدائیان شاه - میهن " و عده زیادی نظامی قرار داشت به دستور سرهنگ شاهرخ و سرهنگ بهار مست و زرباف رئیس انجمن كه از چاقو كشان دسته بیوك صابر بود، چند نفر را مضروب و تو قیف كردند .
6 – حوزه صندوق جابری : در این حوزه بیش از بیست نفر از چاقو كشان به سركردگی علی یخی ، ایلخانی و عربشاه آبادی آراء را كنترل می كردند . علاوه بر این دستجات مسلح اوباش ، جلو چشم مردم و پلیس كاردهای خود را تیز می كردند .
7 – حوزه مدرسه صدر : از ساعت 5/10 عده ای اوباش به سركردگی حسین قصاب ، جهانگیر چاقو كش و حسن كلانتر به محوطه اخذ رای وارد شده و عربده گویان یك نفر را كه مشغول نوشتن رای به نفع نهضتی ها بود ، مضروب كرده و سرش را تراشیدند . ساعت یازده و ربع ، شعبان هم به سیل اوباش اضافه شد و با كمال وقاحت ، رای مردم را به زور می گرفت و آنها را از آنجا بیرون می كرد .

8 – حوزه پارك شهر : در این حوزه شعبان با عده ای اوباش از قبیل حسین سیاه و عباس كاوسی ، جیب رای دهندگان را علناً بازرسی می كردند . بعضی را مضروب كرده و چند نفر را هم با خود بردند .
9 – حوزه مسجد فخریه : این حوزه زیر نظر مجیدی ، چاقو كش معروف 28 مرداد ، اداره می شد ، چند بار هم شعبان به آنجا سرزد . در نزدیكی های ظهر عده ای رای فروش ، با كامیون های دولتی به شماره 1651 و 1652 به این حوزه آمدند . ابتدا ناظرین ، مانع رای دادن آنها شدند ، ولی جعفر بهبهانی با ماشین سر رسید و بدون توجه به سجل احوال آنها برایشان اجازه دادن رای گرفت . این عده توسط بیژن كه با جیپ دولتی شماره 1593، در رفت و آمد بود خریداری شده بودند .
10 – حوزه مسجد سلسبیل ، مسجد ابوالفتح ، مسجد كاظمیه ، كه پیوسته شعبان و نوچه هایش به آنجاها رفت و آمد داشتند و افرادی را نیز برای رای دادن با اتوبوس می آوردند .
11 – حوزه كافه شهرداری : مقارن ساعت 9 عده ای با اتوبوس های شماره 1و2و24 ، همراه اتومبیل شماره 9040 ، برای دادن رای آمدند . از یك خبرنگار آمریكایی كه می خواست از شعبان فیلم برداری كند نیز ممانعت شد ( فاطمی ، 1380 ، صص 98 – 95 ).
در حوزه پارک شهر شعبان با عده ای اوباش از قبیل حسین سیاه و عباس كاوسی ، جیب رای دهندگان را علناً بازرسی می كردند . بعضی را مضروب كرده و چند نفر را هم با خود بردند
در جریان انتخابات ، آیت الله كاشانی ، طی تلگرافی شكایت آمیز به داك هامر شولد دبیر كل سازمان ملل در مورد تقلب در انتخابات ، اظهار داشتند ، در وضعیت اسفناك كنونی كشور كه تمام مطبوعات توقیف شده اند، انتخابات درجه دو مجلس سنا در تهران برگزار شده است . در این انتخابات افرادی كه برای رای دادن به حوزه های انتخابی وارد می شوند رای شان بالاجبار كنترل شده و در صورت عدم تطبیق با لیست دولتی ، به وسیله رجاله ها و اوباش اجیر شده مضروب و مجروح گردیده و با كامیون های پلیس به زندان تحویل داده می شوند و غیره ( سفری ، 1379 ، ص 131 ) .
شعبان بی مخ فعالیت خود را در این انتخابات چنین بیان می كند :
« من برای آن انتخابات خیلی زحمت كشیدم . هنگام سركشی به حوزه ها با یك پرچم سبز رنگی كه روی آن نوشته شده بود " نصر من الله و فتح قریب" می رفتم . در این حوزه ها ، خیلی زد و خورد می كردیم ، چرا كه هر كس می خواست وكیل خودش را انتخاب كند . مثلاً هنگامی كه ما به مسجد فخرالدوله رفته بودیم تا به نفع حسین مكی رای بدهیم . با عبدالله كرمی قصاب كه حامی مصدق و جبهه ملی بود ، درگیر شده و حسابی كتك كاری كردیم ، به طوری كه او شدیداً زخمی شد .» ( سرشار ، 1381 ، ص 188 ) .