انجمن های تخصصی  فلش خور
رژیم غذایی در دوران بلوغ - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum)
+-- انجمن: علم، فرهنگ، هنر (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+--- انجمن: پزشکی (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=57)
+--- موضوع: رژیم غذایی در دوران بلوغ (/showthread.php?tid=94669)



رژیم غذایی در دوران بلوغ - Wєιяɗ - 10-03-2014

رژیم غذایی در دوران بلوغ 1


اين كه ميگويند نوجواني سن حساسي است، فقط به حساسيتهاي رواني و روحي اشاره نميكنند، براي اينكه نوجوانتان اين دوره را به خوبي طي كند علاوه بر روح و روان به تغذيه او نيز توجه ويژه كنيد.

در واقع اين دوران، دوره انتقال از كودكي به نوجواني است كه با بلوغ نيز همراه است. رشد جسمي و تكامل رفتاري و شناختي، نوع تغذيه نوجوان را تحت تاثير قرار ميدهند.

به گفته متخصصان تغذيه، نياز به انرژي و مواد مغذي مانند كلسيم، آهن، پروتئين، روي و انواع ويتامين از جمله ويتامينهاي گروه B در اين سن افزايش مييابد.

بايد توجه داشت كه نبود اطلاع از نوع تغذيه، پيروي از رژيمهاي غذايي نامناسب منجر به سوءتغذيه و كاهش كارايي جسمي و فكري نوجوانان ميشود، از طرفي اختلال در غذا خوردن نوجوانان در مواردي شايع است.

بنابراين رعايت تغذيه صحيح شامل ميزان مناسب و متعادل از گروههاي غذايي مختلف ضروري است.



تغذيه از همه گروههاي غذايي
مصرف گروه گوشت، مغزها و حبوبات نيز در دوران نوجواني بسيار اهميت دارد. گروه گوشت يا جانشينهاي آن غني از پروتئين، آهن، روي، ويتامين B6 و ويتامينB12 هستند.
هر روز 2 تا 3 واحد از گروه گوشت يا جانشينهاي آن براي نوجوانان توصيه ميشود. هر واحد گوشت با 2 تا 3 تكه گوشت خورشتي (60 تا 90 گرم) گوشت قرمز، گوشت مرغ و ساير پرندگان بدون پوست يا ماهي يا دو عدد تخم مرغ يا يك ليوان حبوبات پخته يا نصف ليوان آجيل مانند پسته، بادام، فندق و گردو برابر است.
نان و غلات به ويژه نوع سبوسدار تامين كننده مقدار زيادي از انرژي، فيبر و ويتامينهاي گروه B و برخي مواد معدني هستند. بنابراين لازم است روزانه 9 تا 11 واحد از گروه نان و غلات كه هر واحد آن برابر با يك برش نان به اندازه يك كف دست يا نصف ليوان ماكاروني يا برنج پخته است مصرف شود.
گروه شير و فرآوردههاي آن نيز آن داراي مقدار زيادي پروتئين، كلسيم، فسفر و ويتامين B2 هستند روزانه 3 واحد يا بيشتر از گروه شير و فرآوردههاي آن براي نوجوانان لازم است. هر واحد از اين گروه با يك ليوان شير يا ماست كم چرب يا 30 تا 45 گرم پنير يا يكچهارم ليوان كشك يا 2 ليوان دوغ برابر است.
ميوهها و سبزيها نيز حاوي انواع ويتامينها، مواد معدني و فيبر هستند كه روزانه 3 تا 5 واحد از اين گروه در دوران نوجواني توصيه ميشود. هر واحد ميوه با يك عدد ميوه متوسط مانند پرتقال يا سيب يا نصف ليوان ميوههاي ريز مانند توت، انار، انگور يا يك چهارم ليوان ميوههاي خشك مانند انواع برگه، كشمش، توت و انجير خشك يا سهچهارم ليوان آبميوه تازه طبيعي برابر است. هر واحد سبزي نيز معادل سهچهارم ليوان سبزي خام يا يكدوم ليوان سبزي پخته است.



رژیم غذایی در دوران بلوغ 1


تغذيه در دو جنس
حدود 50 درصد وزن هر فرد و 20 درصد قد در طول دوران بلوغ شكل ميگيرد و اين مساله نشاندهنده اهميت تغذيه در اين دوران است.
البته در تغذيه دو جنس نيز تفاوتهايي وجود دارد، چرا كه طول اين دوران در پسران طولانيتر و شديدتر از دختران است.
از طرفي با توجه به اين كه دختران در سن بلوغ به دليل سيكل ماهانه مقداري خون از دست ميدهند، بنابراين در معرض كم خوني قرار دارند و نياز بيشتري به مصرف آهن دارند.
به گفته پزشكان در دوران بلوغ تغييرات رفتاري فراواني صورت ميگيرد كه رفتارهاي تغذيهاي در ميان آنها از نمود بيشتري برخوردار هستند. مثلا بياشتهايي عصبي يا پرخوري عصبي از جمله اين تغييرات است كه مشاوره با پزشك متخصص تغذيه قابل حل است.
پروتئين، غذاهاي پر چرب، مواد معدني مانند كلسيم و فسفر، آهن و روي، قند و ويتامينها از جمله موادي هستند كه بايد در رژيم غذايي روزانه لحاظ شوند، مصرف كلسيم نيز اهميت ويژهاي دارد. سنين 9 تا 20 سالگي به عنوان حساسترين دوران زندگي از نظر مصرف كلسيم است.

اختلال تغذيه اي كه در نوجوانان و در سنين بلوغ رخ ميدهد، ميتواند منجر به اختلال رفتاري در فرد شود. بنابراين والدين بايد در اين دوران رفتار صحيحي با فرزندان خود داشته باشند.
اختلال تغذيهاي كه معمولا در دوره سني بلوغ و پس از بلوغ ايجاد ميشود، به صورت بياشتهايي يا پرخوري بروز ميكند و ميتواند منجر به اختلال رفتاري نيز در اين افراد شود.


چاقي يا لاغري در نوجواني
والدين در اين دوران بايد رفتارهاي مناسبي داشته باشند كه منجر به افزايش اختلال رفتاري در نوجوان نشود و سعي در درمان ريشه و علت اصلي ايجاد اين اختلال باشند.
افرادي كه از چاق شدن نگران هستند سعي ميكنند از خوردن دست بكشند و اغلب گرسنگي را تحمل ميكنند تا مصرف غذاي آنها كاهش يابد و از بعضي غذاهاي خاص استفاده ميكنند كه والدين اغلب در اين موارد سعي ميكنند به هر روشي آنها را به غذا خوردن وادار كنند كه در بيشتر موارد بيثمر است.
افرادي كه دچار پرخوري عصبي هستند، اين افراد لاغر نميشوند و به عوارضي همچون كمبود آب بدن، ترك خوردن پوست، ريزش مو، بيماريهاي كبد، قلب، بيماريهاي ريوي، پوسيدگي دندان و اختلالات گوارشي مبتلا ميشوند.
بلوغ فرآيند پيچيدهاي دارد، در اين دوران توجه بيش از حد به وزن و نماي بدن بويژه از سوي والدين با تاثير منفي در نوجوانان و جوانان همراه خواهد بود و باعث اختلال تغذيه خواهد شد كه درمان اين اختلال زمان طولاني را صرف خواهد كرد.
محيط ناسالم در خانواده، طلاق، مرگ عزيزان، بيماري، تاكيد والدين به تناسب اندام فرزندان و وابستگي بيش از حد به والدين از عوامل موثر در بروز اختلال تغذيهاي در نوجوانان و جوانان است.
زماني كه والدين با اختلال تغذيه در نوجوانان مواجه ميشوند بايد اين مساله را با مشاور و كارشناس مجرب در ميان بگذارند.
والدين در صورت مشاهده علائمي همچون كاهش 25 درصدي وزن، ترس از چاق شدن، پوست خشك و چشمان فرو رفته به دليل مشكلات تغذيهاي و خوردن مقادير خيلي زياد غذا در يك وعده غذايي و استفراغ بعد از مصرف غذا در فرزندان خود با مشاور در رابطه با اين مشكل مشورت كنند و به اظهارات كودك و نوجوان خود درخصوص انجام نشدن اين كار اطمينان نكنند.
همچنين والدين بايد هميشه و بخصوص در اين مواقع پشتوانه فرزندان خود باشند و آگاهي خود را نيز در رابطه با تغذيه فرزندان خود افزايش دهند.