انجمن های تخصصی  فلش خور
انواع گلبول های سفید چگونه از بدن دفاع می کنند؟ دکتر مونا زارع گلبول سفید گلبول سفید - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum)
+-- انجمن: زباله دان (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=37)
+--- انجمن: زباله دان موضوع ها (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=38)
+--- موضوع: انواع گلبول های سفید چگونه از بدن دفاع می کنند؟ دکتر مونا زارع گلبول سفید گلبول سفید (/showthread.php?tid=241261)



انواع گلبول های سفید چگونه از بدن دفاع می کنند؟ دکتر مونا زارع گلبول سفید گلبول سفید - محمد.1378 - 16-08-2015

درون‌رانی (به انگلیسی: Endocytosis) به فرایندی فعال (نیازمند انرژی) گویند که در آن سلول، مولکولها یا اجسامی را به داخل خود می‌برد. نوعی از اندوسیتوز، فاگوسیتوز نامیده می‌شود که در آن ذرات جامد مانند باکتری توسط سلول فاگوسیت (مانند ماکروفاژ) بلعیده می‌شوند.

فرایند مخالف اندوسیتوز برون‌رانی یا اگزوسیتوز نامیده می‌شود. اهمیت اندوسیتوز در آن است که گاه مولکولهای اندوسیتوز شده بسیار مهم هستند ولی به دلایلی مانند بزرگی زیاد یا قطبی بودن نمی‌توانند بسادگی از غشای سلول عبور کنندانواع گلبول های سفید چگونه از بدن دفاع می کنند؟

دکتر مونا زارع
گلبول سفید
گلبول سفید
لکوسیت" ها یا سلول های سفید خون بر اساس نوع گرانول (دانه) های موجود در سیتوپلاسم و شکل هسته به دو گروه تقسیم می شوند:

1)گرانولوسیت" ها یا چند هسته ای ها

2)"آگرانولوسیت" ها یا تک هسته ای ها

هم گرانولوسیت ها و هم آگرانولوسیت ها هنگامی که در پلاسمای خون معلق اند کروی شکل اند. اما بعضی از آنها پس از ترک رگ های خونی و تهاجم به بافت ها آمیبی شکل می شوند.

هسته گرانولوسیت ها دو یا تعداد بیشتری لوب (بخش) دارد. گرانولوسیت ها شامل "نوتروفیل" ها، "ائوزینوفیل" ها و "بازوفیل" ها هستند.

نوتروفیل ها سلول های پر تحرکی هستند که می توانند با عمل فاگوسیتوز (بیگانه خواری) موجب از بین رفتن ذرات خارجی و بافت های در حال تخریب شوند.

ائوزینوفیل ها از نظر ظاهری شبیه نوتروفیل ها هستند. این سلول ها در عفونت های انگلی افزایش می یابند و با ترشح موادی می توانند بسیاری از انگل ها را نابود کنند. در حساسیت ها (آلرژی ها) نیز تعداد ائوزینوفیل ها زیاد می شود.

بازوفیل ها در ترشح ماده ای به نام "هپارین" که یک ماده ضد انعقاد خون است و نیز در ترشح "هیستامین" که گشاد کننده رگ ها است دخالت دارند.

آگرانولوسیت ها گرانول اختصاصی ندارند، ولی حاوی "لیزوزوم" هستند. هسته آنها گرد یا دندانه دار است. این گروه شامل "لنفوسیت" ها و "منوسیت" ها هستند.

منوسیت ها پس از خروج از خون و ورود به بافت های بدن به صورت سلول های درشتی به قطر 80 میکرومتر به نام "ماکروفاژ" در می آیند (هر میکرومتر (میکرون) برابر یک میلیونیوم متر است) در حقیقت منوسیت ها به وسیله پدیده ای به نام "دیاپدز" از منافذ رگ های خونی عبور می کنند و وارد بافت ها می شوند و تبدیل به ماکروفاژ می شوند (در نتیجه ماکروفاژ ها درخون وجود ندارند).