انجمن های تخصصی  فلش خور
ثبت حساس‌ترین تصویر از یک کهکشان با امواج رادیویی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن های تخصصی فلش خور (http://www.flashkhor.com/forum)
+-- انجمن: علم، فرهنگ، هنر (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=40)
+--- انجمن: دانستنیها و موضوعات علمی (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=33)
+---- انجمن: هوا فضا و نجوم (http://www.flashkhor.com/forum/forumdisplay.php?fid=78)
+---- موضوع: ثبت حساس‌ترین تصویر از یک کهکشان با امواج رادیویی (/showthread.php?tid=165266)



ثبت حساس‌ترین تصویر از یک کهکشان با امواج رادیویی - ERF@N - 30-08-2014

ثبت حساس‌ترین تصویر از یک کهکشان با امواج رادیویی 1



تیمی از دانشمندان اروپایی با استفاده از فرکانس‌های بالاتر از ایستگاه‌های رادیویی اف‌ام، به حساس‌ترین تصویر از یک کهکشان دارای امواج با فرکانس زیر یک گیگاهرتز دست یافته‌اند.

منجمان جرم کیهانی Messier 51 ملقب به «کهکشان گرداب» را در فاصله 30 میلیون سال نوری رصد کردند و برای این کار از رادیوتلسکوپ «آرایه با فرکانس پایین» (LOFAR) در طیف فرکانسی 115 تا 175 مگاهرتز بهره بردند. این طیف بالاتر از باند فرکانسی 88 تا 108 مگاهرتز اف‌ام قرار دارد.

این نتایج نخستین مشاهدات سامانه LOFAR از یک کهکشان مجاور به شمار می‌آیند. سیستم مزبور شامل 38 ایستگاه در هلند، شش ایستگاه در آلمان و یک ایستگاه در هر یک از کشورهای انگلیس، فرانسه و سوئد است. در این پروژه، سیگنال‌های تمامی این ایستگاه‌ها در سامانه محاسباتی قدرتمند دانشگاه گرونینگن هلند ترکیب شدند.

نجوم رادیویی دو جزء مهم کهکشان‌ها را که برای تلسکوپ‌های نوری نامرئی‌ هستند، نشان می‌دهد. این دو جزء، الکترون‌های تابش کیهانی و میادین مغناطیسی هستند که نقش مهمی را در ثبات و تکامل کهکشان‌ها ایفا می‌کنند.

با حساسیت بالای LOFAR، منجمان الکترون‌ها و میادین مغناطیسی را در بازوهای مارپیچ و دیسک گسترده کهکشان گرداب شناسایی کردند؛ این دیسک تا فاصله 40 هزار سال نوری از مرکز کهکشان بسط یافته بود.

جزئیات این دستاورد علمی در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر شد.